Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Meillä on enemmän kuin yksi ääni

Enemmän kuin yksi ääntä

Meillä on enemmän kuin yksi ääni. Monesti tähdennetään, että meillä kaikilla on vain yksi ääni. Mutta eihän se pidä paikkaansa, minulla on yksi ääni, mutta meillä on yli neljä miljoonaa ääntä.

Mehän olemme me, ja minä olen minä minä ja sinä yhdessä olemme me. Koska olemme yhtä on meillä useampi ääni käytössämme. Jo yksin minä voin helposti käyttää useampaa ääntä, jos pelaan korttini oikein. Omalla käytökselläni voin tietysti menettää enemmän kuin yhden äänen, joten teoillamme on merkitystä.

Jos kaikki yli neljä miljoonaa äänestäjää käyttävät ääntään näissä vaaleissa se olisi ihme. Meillä jotka käytämme on jo siitäkin syystä enemmän kuin yksi ääni jokaisella, koska järjestelmä laskee nukkuvien äänet äänestäneiden jaon mukaisesti.

Nukkuvien äänillä jos ne olisivat yhdelle ehdokkaalle pääsisi takuuvarmasti toiselle kierrokselle. Mitä useamman nukkuvan saat puolellesi sitä useampaa ääntä edustat. Jos saat puhuttua Niinistöltä tai keltähyvänsä ehdokkaalta yhden äänestäjän puolellesi sinulla on taas enemmän vaikutusvaltaa kuin yksi ääni.

Arvataanpa mikä on nyt tilanne eri ehdokkaiden kesken. Tämä on yhden miehen otos, miehen jolla on se yksi ääni ja hiukan enemmän.

Paavo Väyrynen ensin. Paavo on neljättä kertaa mukana ja yrittää vimmatusti toiselle kierrokselle. Hän jopa puhuu sen olevan ratkaiseva toinen kierros. Mitä se Paavo ratkaisee? Se ensimmäinen kierros ratkaisee että Paavo saa huimat 346 774 ääntä. Se on iso kasa ääniä se ja se voi olla tarvittava kakkospaikan äänimäärä.

Matti Vanhanen häviää Suomen Keskustan kunniapuheenjohtajalle selvästi ja Matti saa kuitenkin kokoon kunnioitettavan määrän ääniä, eli 143 990 ääntä. Onnittelut Matti Vanhaselle, vaikka ei tämä riitä siihen mitä Juha Sipilä on Timo Laatikaisen kanssa laskeskellut.

Nils Torvalds saa enemmän kuin pelkät RKP:n äänet olisivat, mutta RKP:n varjo ei Helsingissä peitä kovin paljoa ja idempänä ei sitäkään. Nils saa kuitenkin enemmän kuin yhden äänen, eli noin 90 000 ääntä.

Merja Kyllönen Kainuun sanavalmis nainen saa kokonaiset 100 000 ääntä. Kiva äänipotti tämäkin.

Laura Huhtasaari yltää varmasti omaan ennätykseensä, sillä hän saa ääniä Arin laskuopin mukaisesti noin 180 000 ääntä. Laura voi olla varsin tyytyväinen suoritukseensa, mutta tuskin kukaan häntä kylliksikiittelee, kun palkintosija vaihtuu neljänteen sijaan.

Pekka Haaviston ennätys viime kerrasta jää haaveeksi Pekka on vaarassa hävitä jopa paikkansa kakkosena, mitä pidänkin hyvin todennäköisenä. Ero Väyrysen ja Haaviston välillä jää kylläkin hyvin pieneksi, eikä varmuudella voi sanoa kumpi on kakkonen. Ennustan Pekalle kakkossijaa noin 350 000 äänen voimalla. Eroa Väyryseen vajaat kuusituhatta ääntä.

Tuula Haatainen ei yllä edes Paavo Lipposen prosenteille, mutta kokoaa aivan mainion äänipotin lähes satatuhatta ääntä ja ne riittävät paikkaan kisassa viimeistä edellinen tai viimeinen hyvin pienellä äänierolla Nilsin kanssa.

Sauli Niinistölle riittää ratkaisevaan voittoon 1 555 083 ääntä, se on vähemmän kuin mitä hän sai edellisen vaalin toisella kieroksella ääniä.

Jo ensimmäisen kierroksen äänet siis riittävät ratkaisuun, kun se toinen puolisko taistelee samoista äänistä keskenään, en usko yhdenkään ehdokkaan pystyvän kaappaamaan Niinistön äänestäjiä omaan keskinäiseen leikkiinsä. Niinistön kannatus putoaa vilä viimeisestä gallupista muutaman prosenttiyksikön, mutta säilyy noin 54 prosentissa.

Loppu 46 prosenttiyksikköä kisataan seitsemän eri ehdokkaan kanssa. Jos yksi nousee se vie jonkun prosenttia alemmaksi. Tasaisen taulukon mukaan se tietää jokaiselle noin 6,5 prosentin kannatusta. Väyrysen vauhti riittää johonkin 12 prosenttiin ja se tietää Haaviston putoamista ainakin pari piirua alaspäin. Laura Huhtasaaren noin 6 % on siis tämän jakojäännöksen keskiarvon alle puoli yksikköä, joten ei kovin voittoisat vaalit kuitenkaan.

Tämä on siis vain yhden miehen ennustus ja en syö hatullista mämmiä, vaikka joku luku heittääkin muutamia satoja puoleen taikka toiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisin todella tyytyväinen, jos Väyrynen pääsisi toiselle kierrokselle.

Sellainen viestittäisi uskoa epätoivoisen sinnikkyyden ja peräksi antamattomuuden voimaan elämässä. "Hang there, never give up!" Se olisi positiivinen ja suorastaan evankelinen sanoma meille kaikille. Jos hän ei pääse toiselle kierrokselle, niin tulemme näkemään hänet kuuden vuoden kuluttua uudelleen ehdokkaana. Ehkä sitten silloin ...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Voihan se olla, että Paavo on vielä tulevaisuuden mies. En osaa ollenkaan ajatella, ettei hän olisi seuraavissakin vaaleissa mukana, vaikka nyt saisi hopeaa mediapelistä huolimatta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vuokkomukeja riittää Paavolla myös seuraaviin vaaleihin.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #6

Niitä jäi hieman yli ja onhan taskurahat ansaittava.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisihan nekin ropinat sitten pidetty. Minun puolesta saa tulla vaikka puukkoja taivaalta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Erityismaininta tarkoista arvioista, mm. Niinistön äänimäärässä.

Olettaisin, että ääniä annetaan muustakin syystä kuin siitä, että ehdokas pääsisi presidentiksi. Niinistön kohdalla osa äänistä voi olla ei-ääniä Väyryselle ja ehkä Huhtasaarellekin ja yleisemmin ei-ääniä toiselle kierrokselle.
Sitten Puheenvuorossakin on kerrottu, että Huhtasaarta äänestämällä voi toivoa aiheuttavansa p-halvauksen suvakeille. Väyryselle voi antaa äänensä, jos haluaa tehdä kiusaa Sipilällä, vaikkei hän edes ole ehdokkaana.

Eli että ääniä on monia, niin äänestäjiäkin on monilla motiiveilla liikkeellä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Risto on oikeassa äänestäjiä on monilla motiiveilla liikkeellä, vaikka nämä om presidentin vaalit monia muita pelejä pelataan sen sisällä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Ari - eiköhän se ole se nukkuvien puolue tämän vaalin ylivoimaisesti suurin voittaja? ;-)

www.nukkuvat.fi

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nukkuvat ovat maan hiljaisia, joita ei edes haluta kuunnella. Kaiken maailman muut kiireet meitä hallitsevat, eli voisimme joskus keskittyä edes hetkeksi oleelliseen.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Hienoa Ari, ettet ole pyöristänyt tasalukuihin äänimääriä ! :D

Vuonna 2006 1. kierros
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva...

Vuonna 2012 1. kierros
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva...

----
P.s. Muuten olen sitä miletä, että näissä presidentinvaaleissa saatetaan käydä suuntaa-antavat pj-vaalit muutamissa puolueissa. Ei yksin J Sipilän puolueessa, vaan suulla suuremmalla puhuvalla A Rinteen puolueessa. A Rinnne hakee epätoivoisesti asemansa pönkitystä läpinäkyvästi SAK:n tuella.
A Rinteen puolueessa ei meinannut löytyä ehdokasta presssavaaleihin ja nyt näyttää sama jatkuvan varapuhemiehen vaalissa (J Urpilainen kieltäytyi).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Poliittisen historian kiinnostavin äänestys käytiin talvella 1956 eduskunnassa, kun Kekkonen kukisti Fagerholmin valitsijamiesten kokouksessa lukemin 151-149. Tulos on tiivistetty dramaattisiin sanoihin "ratkaiseva ääni", vaikka ero aivan selvästi on kaksi ääntä.

Tuota tulosta on toki hauska tarkastella esimerkkinä yksittäisen äänen merkityksestä. Jos yksi 151:stä kekkoslaisesta olisi sittenkin ryhtynyt fagerholmilaiseksi nro 150, ei Urkki vielä sillä siirtymällä olisi vaalia hävinnyt, vaan asetelma olisi ainoastaan tasoittunut. Olisi tarvittu toinenkin takinkääntäjä, ennen kuin Fagerholm olisi päästy julistamaan voittajaksi samoin lukemin 151-149.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Fagerholm ja Kekkonen saivat ensimmäisessä äänestyksessä molemmat juurikin 150 ääntä. Kekkonen voitti toisella kerralla, kun Penna Tervo (Vennamon muistelmien mukaan) käänsi kelkkansa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Anteeksi mitä? Ekalla kierroksella ääniä saivat valitsijaryhmiensä mukaisesti Kekkonen, Fagerholm, Tuomioja, Kilpi, Törngren ja Rydman. Tokalla Kekkonen 102, Fagerholm 114 ja - mustana hevosena - Paasikivi 84.

Kolmas kierros käytiin kahden vahvimman kesken finaalina, joka meni niukasti Urkille 151-149.

Luotan Wikipediaan enemmän kuin Vennamon muistelmiin!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Olet oikeassa. Muistelin vaaliin liittynyttä spekulaatiota:

"Kekkosen voiton taanneesta "ratkaisevasta äänestä" on väitelty vuosikymmeniä, sillä valitsijamiesten ja ryhmien itsensä aikanaan antamien tietojen mukaan laskelma olisi mennyt tasan 150–150. Siispä ainakin yksi valitsijamies oli äänestänyt toisin kuin hän tai ryhmänsä kertoi ja ratkaissut tuloksen."

(Myös Wikipediasta.)

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen Vastaus kommenttiin #14

Onhan takinkääntäjiä voinut olla useampikin kuin yksi. Sinänsä Penna Tervo on ollut eniten spekuloitu nimi, varsinkin kun hänelle sattui kohtalokas auto-onnettomuus aika pian vaalien jälkeen. Yhtä lailla varsinainen takinkääntäjä on voinut laittaa tekosensa Penna Tervon niskaan, kun hän ei enää ollut omaa totuuttaan kertomassa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei Ari & co!

Meillä on 1 ääni presidentin vaalissa ja useampi "ääni" kansalaisaloite.fi -palvelussa:

Tero Ahtolalla on ytimekäs Puheenvuoro-kanta, kun hän kirjoittaa, että "Sipilän hallitus on sitä mieltä, että yrityksillä on tarjota 1,2 miljoonaa työtuntia enemmän joka kuukausi, mutta eivät ole kuitenkaan halunneet niistä kertoa kenellekään?"

Suomessa on jatkuvasti 1,2 miljoonaa työtuntia tekemätöntä työtä, joista on yritetty kertoa hallitukselle, mutta tätä kertomusta ei ole kuunneltu. Se työ on vanhusten kotihoito- ja palvelutyötä - yksinkertaisimmillaan ihan vanhusten kanssa rupattelua ja kaffittelua.

Katso "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -aloite kansalaisaloite.fi -palvelussa:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Tässä 8.1.2018 avatussa kansalaisaloitteessa vaaditaan kumoamaan HE 124/2017 laki kuten siinä n. 130 000 allekirjoitusta saaneessakin aloitteessa, mutta meidän aloitteessamme esitetään lisäksi ratkaisuna uusi ja parempi työttömien aktiivimalli, joka lisää työttömyysturvaa 4,65 %:lla ja hyväksyy myös vapaaehtoistyön, oman lähiomaisen tai naapurin auttamisen vaadittavana aktiivisuuden osoituksena.

Kansalaisaloitteessamme kerrotaan, että nyt vuoden alusta lainvoiman saanut aktiivimalli on perustuslain vastainen (1 § 2. ja 3. mom.). Siksi se tulisi käsitellä riippumattomassa perustuslakituomioistuimessa, koska se meni jo perustuslakivaliokunnan seulasta läpi.

Oikeuskanslerin toiminnan arvioi tuo sama poliitikoista koostuva perustuslakivaliokunta, kertoi Tuomas Pöysti "Ykkösaamussa" la 13.1. Tämän vuoksi tarvitaan kiireellisenä perustuslakituomioistuin Suomeen. Sitä odotellessamme käykäämme allekirjoittamassa "Aidosti palkitseva aktiivimalli", joka kunnioittaa niin työttömien kuin ikäihmistenkin ihmisarvoa.

Huom! Perustuslakituomioistuimen perustamiseen tähtäävä kansalaisaloite on avattu 14.1. Samalla pankkitunnistautumisella voi käydä kannattamassa helposti useampaa eri aloitetta. Näin meillä kaikilla on useampi kuin yksi ääni!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Olen kertonut teille 8.1.2018 kansalaisloitepalvelussa avatusta aloitteesta:

Mallin kritisoijille haluan kertoa, tämä "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen apu vanhukselle on tärkeää "puuhastelua", jonka voisi liittää (pitkäaikais-)työttömän ns. "velvollisuuksiin" silloin kun hän ei saa mistään muualta työtä tai työtön ei voi osoittaa aktiivisuuttaan muulla tavoin.

Tästä "puuhastelusta" hänelle kuitenkin annettaisiin 4,65 %:n l i s ä y s hänen työttömyyskorvaukseensa. Hallituksen aktiivimallihan v ä h e n t ä ä tuon saman määrän.

Tästä "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukaisesta "puuhastelusta" työtön, vanhus ja kunnan sosiaalitoimi sopisivat yhteisesti.

Mitään varsinaista palkkaa ei maksettaisi, eli mikään turha oheistyö yhteiskuntaa kuormittavana ei juurikaan lisääntyisi eikä tämä "puuhastelu" sotkisi työttömän työttömyyskorvausten maksatusta.

Jos/kun ko. työtön saisi työtä, em. "Aidosti palkitseva aktiivimalli" päättyisi sopijapuolien niin sopien ja uuden työttömän "puuhastelun" mahdollistamiseksi tämän saman vanhuksen kohdalle.

Tämä olisi oikeudenmukainen ja inhimillinen työttömien aktivointimalli niin maalla kuin kaupungissa niin avunantajan kuin avunsaajankin kannalta.

Mitäpä tuumitte? Ottakaapa kantaa!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hyvä Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä, voisitko lopettaa tämän joka blogissa tapahtuvan kansalaisaloitteesi rummuttamisen ylipitkillä kommenteillasi. Esimerkiksi tämän blogin aiheeseen, presidentinvaalien tulosveikkaukseen kansalaisaloitteesi ei osu ollenkaan. Aasinsiltasi on lähinnä korni.

Kirjoita oma blogi näistä aloitteistasi - tai ainakin pienennä kommenttiesi pituutta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hieno veikkaus Ari!

Tämä tarkoittaa Niemeläisen mukaan sitä, että 46 % äänensä antaneista vastustaa Niinistön valintaa presidentiksi. Kun mukaan lasketaan nuo Petri Hirvimäen tukijoukot, voidaan Niemeläisen laskuopin mukaan todeta, että 61 % kansalaisista on Niinistön toista presidenttikautta vastaan. Tulos on siis parempi kuin se, että Niinistö valittaisiin vasta toisella kierroksella ja saisi tuolloin yli 60 % annetuista äänistä. Tämäkin edelleen Niemeläisen mukaan.

Itse olin lähinnä kauhuissani, kun gallupit povasivat Niinistölle yli 70 % kannatusta. Koko kansan presidenttiä emme edelleenkään ole ansainneet.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Äänestäjiä on moneen lähtöön. Minä yksi heistä. Presidentin valtaoikeudet on karsittu sisäpoliittiselta sektorilta seremoniamestarin tasolle. On hänellä kuitenkin yksi sisäpoliittinen valtaoikeus oikeus jäljellä. Unilukkarina toimimisen ohella. Nimittäin äänioikeus presidentti/eduskunta/kuntavaaleissa. Samoin kuin minulla. Sitä ei tiedetä ketä me äänestämme,koska vaalit ovat salaisia. Olen jo valtaani käyttänyt näissä vaaleissa. Kuten istuva presidenttikin. Me emme kuitenkaan kerro valinnastamme.
Onnea ja järkevää edustuksellista toimintaa Suomen presidentille ja hänen tulevalle toimikaudelleen. Toivon minä ja kansa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Teuvo, näin toimimme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kansa laulaa, kansa ö... äänestää.

Juhani Vehmaskangas

Tällä kertaa nukkuvat eivät voita - hyvä niin, vaikkakin äänestysaktiivisuus on siinä nippa nappa 70%.

Se mitä pidän hyvänä on, että Niinistö (meinasin kirjoittaa Sauli) ei tule valituksi ensimmäisellä kierroksella.

Kolme "vahvaa" on vastassa: Laura, Haavisto, ja Paavo. Vahvinpana Paavo, mutta veikkaan kuitenkin, että toisella kierroksella Saulia vastassa on Laura, josta sallin itseni hänen etunimeään käyttävän.

Toivon lisäksi, että hän vastaa sähköpostiini senkin jälkeen kun tulee kekkoseksi. Siis kakkoseksi, olin jo kuusi vuotta tulevaisuudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset