Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Aktiivimalli Arin silmin

 

Aktiivimalli puhuttaa puolesta ja vastaan. Se on todella aktivoinut keskustelua viimepäivinä. Paljon puhetta vähän villoja sopii tähän aiheeseen. Sillä aktiivimalli antaa todella vähän apuja siihen ongelmaan johon hallitus hakee ratkaisua.

Hallitus haluaa uudistaa sosiaaliturvaa olemattomin keinoin. Aktiivimalli on byrokraattinen ja lähes tehoton keino uudistaa yhtään mitään.

Hallitus ilmeisesti uskoo tahdon voimaan, siihen, että kun vain määrätietoisesti puskee vaikka kuinka tyhmää asiaa se muuttuu hyväksi sen jälkeen kun se pannaan käytäntöön. Tämä on eräänlainen hallituksen oljenkorsi joka on pakko kokeilla.

Mallissa halutaan nähdä jotain hyvää, vaikka sen ongelmat tiedetään.

Hallitus on varautunut muuttamaan lakiesitystä, mutta kun vastustus on ollut niin laajaa on muutoshalukkuus lukkiutunut, koska hallitus ei halua näyttää heikkouttaan. Kokoomuslaiset kansanedustajat ja ministerien avustajat ovat lähteneet tekemään omaa kampanjaansa mallin puolesta. Heidän toimintansa on naurettavaa, he ikään kuin kiukuttelevat työttömille siitä, että parempaa mallia ei ole hallitus saanut aikaiseksi. Eihän se prkl ole työttömien vika jos hallitus on halvaantunut ay-liikkeen edessä.

Jokainen porvarihallitus on kokenut saman, eli ay-liike on ottanut jokaisen porvarihallituksen määrätietoiseen syleilyynsä. Pääministeriksi tultuaan Juha Sipilä on tietoisena tästä ongelmasta paneutunut ponnekkaasti ratkaisemaan juuri kyseistä ongelmaa pakkokeinoin. No eihän kissallekaan saa sinappia pakolla suuhun ja vapaaehtoisesti tuskin myöskään saa kissalle sinappia syötettyä.

Niinpä Juha Sipilä yrittää vapaaehtoista pakkoa ja sipasee kissan ahteriin sinapit, josta kissa ne nuolee halukkaasti suuhunsa. Aktiivimalli on siis sinappia ay-liikkeen perseeseen. Aktiivimallilla yritetään syöttää ay-liikkeelle porrastuksia työttömyysturvaan.

On muistettava että tämä on vasta pitkän juoksun alku. Aktiivimalli ei ole se ideaalimalli jota haetaan. Aktiivimalli on niin monen kompromissin läpi kulkenut, että siinä ei ole oikeastaan mitään mitä hallitus on alkujaan hakenut, mutta hallitus on ajautunut pattitilanteeseen ja nyt on pakko saada joku päätös, jotta päästään eteenpäin.

Yksikään puolue ei tämänkaltaista esitystä antaisi, ei edes kokoomus, mutta nyt kun tilanne on ajautunut tähän, niin on kokoomuksessa alettu jäykistelemään asian takana. Kokoomus haluaa olla päättäväinen ja tuskailee, kun Keskusta on antamassa asiassa periksi. Inttäminen johtuu enemmän Keskustan ja Kokoomuksen luottamuspulasta, kuin työttömien ohjelmista.

Hallitus haki Tanskan mallia, mutta ei saanut ay-liikettä tahtonsa taakse ja syyttää nyt ay-liikettä aktiivimallista. Eihän se ay-liikkeen huonoutta ole jos hallitus on saamaton. Hallituksen tulisi nyt katsoa peiliin ja vakuuttaa itselleen, että eihän me näin huonoja olla. Ryhti on löydyttävä hallituksen sisältä ei hallituksen esityksistä voi ikuisesti syyttää ay-liikettä.

Hallitus haki työttömysturvaan porrastettua mallia, jossa työttömyysturva olisi heikentynyt työttömyyden jatkuessa. Kun hallitus ei suoraan tätä saanut, keksi se laittaa työttömälle aktiviteettisirkuksen pystyyn. Näin toimien hallitus siirtää oman heikkoutensa työttömän heikkoudeksi. Näin siis syntyi aktiivimalli, passiivinen hallitus siirsi oman häpeänsä ja vastuunsa työttömän aktiivisuuden taakse. Ja muutama kokoomuspoliitikko vielä koko oman arvovaltansa aktiivimallin puolesta.

Hallituksen alkuperäistä ajatusta ei kukaan kerro ääneen, mutta se voisi mennä jotensakin näin. Eli työttömyysrahakaudet porrastettaisiin niin, että aluksi maksettaisiin jopa nykyistä enemmän, mutta sitten melko nopeasti työttömyystyrva putoaisi portaittain kokonaan pois. Näin valtion kassa ei olisi niin rasittunut kuin se on tänään. Hallitus leikkaisi työttömysturvaa suomeksi sanottuna, mutta naamioisi sen niin, että aluksi saisi hieman enemmän. Tämä porkkana ei ay-liikkeelle riittänyt ja nyt ay-liikettä syytetään hallituksen esityksen vesittämisestä aina aktiivimallin tasolle saakka.

Pitää etsiä parempia malleja jos hallitus aikoo säilyttää kasvonsa. Katseen voi kääntää Tanskaan tai Saksaan. Siihen tarvitaan sitten myös ay-liike mukaan uudistumaan. Koska ay-liike tarvitaan mukaan ei sitä kannata nyt aktiivimallin tiimoilta kovin suututella. Vihaisena kun on huono neuvotella.

Yksi avainkysymys voisi olla perustulo, mutta sekin hiertää vasemmiston kenkää. Perustulo kun veisi ay-liikkeeltä valtaa. Enää ei tavallinen tallaaja olisikaan niin holhottavissa. Kukaan ei voisi simputtaa tai juoksuttaa häntä eri luukuilla.

Kaikkein paras keino on nostaa työllisyystilanne pilviin, mutta se ei työttömiä hätyyttelemällä onnistu ei ole koskaan onnistunut eikä tule ikinä onnistumaan. Pitkäaikaistyötön on tosi haavoittuvainen työllistettävä, ei siinä auta mennä syyllistämään. Asia kun vaatii työttömän tukemista ja kannattelemista ainakin puoli vuotta työpaikan saannin jälkeenkin. Tämä asia hallitusken tulee ottaa vakavasti. Työtön pitää nostaa työkuntoon tukemalla ei haukkumalla häntä passiiviseksi, mitä tuo aktiivimallin ajaminen oikeasti on, ja niin se ainakin työttömien piirissä tulkitaan.

Tukeminen on se oikea teko työttömän suhteen työttömän aktiivisuutta pitää ruokkia, eikä sitä saa simputtamalla masentaa. Hallitus vois ensitöikeen poistaa kaikki esteet tyhdä pätkätöitä ilman että työttömyystuki järkkyy. Hallitus voisi alkaa palkitsemaan joskus hyvällä, eikä aina pahalla.

Ay-liikkeen tarkoitus on poliittisesti osoittaa, että porvarihallituksesta ei ole mihinkään. Miksi hitossa jokainen porvarihallitus menee tähän halpaan ja alkaa nokittelemaan ay-liikkeen kanssa? Hallituksen tulisi olla tämän kaiken yläpuolella ja ennen kaikkea hallituksien tulisi olla heikkojen ja työttömien puolella.

Parhaiten se tapahtuu tekemällä leikkaukset suunnitellusti, ilma kompromissien vesittävää vaikutusta, mutta silloin leikkausten pitää kestää päivänvalo ja ne pitää olla perusteltuja ja avoimen keskustelun läpikäyneitä.

 

Ei tämä nyt kovin paljon ole vaadittu!

 

Ideologiset raja-aidat on vain ensin keskusteltava nurin, eikä niin että pakon edessä toinen taipuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Sillä aktiivimalli antaa todella vähän apuja siihen ongelmaan johon hallitus hakee ratkaisua.''

Ilman veroreformia hallitus potkii tutkainta vastaan.

Pekka Iiskonmaki

''Ay-liikkeen tarkoitus on poliittisesti osoittaa, että porvarihallituksesta ei ole mihinkään. Miksi hitossa jokainen porvarihallitus menee tähän halpaan ja alkaa nokittelemaan ay-liikkeen kanssa?''

Taistelu mafiaa vastaan on jokaisessa maassa enemmän tai vähemmän epäonnistunut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ay-liike voi olla mafia, mutta hallituksen pitää olla hallitus joka hallitsee. Muutenhan olemme ay-liikkeen tai mafian hallitsemia ja hallitus on kuin tuulen huuhtoma perse niiden rinnalla.

Pekka Iiskonmaki

#3
Järjellä Suomen talouspolitiikkaa ei voi selittää.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Ari, sun pitäisi oppia tiivistämään sanomaasi ja sen ydinviestiä. Tekstin pituus karkoittaa. Se on metodi, jota VP käyttää, ja on hyvä panna miettimään ydinsanomaa, mikä se on.

Mitkä olivat ne ydinviestisi muutamalla lauseella- en löytänyt ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Heikki en voi mitään jos et ymmärrä, Hannu tuossa kertoi juuri sitä mitä minä kirjoitin. Oli hän ainakin ymmärtänyt. Olen kirjoittanut kaksi kertaa aiemmin samasta asiasta ja siellä selviää mitä ajattelen. Tähän ajattelin tuoda juuri lisää sen mistä Hannu hyvin kommentoi.

Kyllä minä Heikki tiivistää osaan, mutta en halua lähteä elämöimään omilla teemoillani, haluan, että ihmiset ymmärtäisibvät laajemman kokonaisuuden ja siihen ei pari teesi auta yhtään mitään. Olen maalari, eli maalaan kertomuksen taustat ja etuosan, jotta kokonaisuus paljastuu.

Olet ollut lehtialalla ja tunnet jipot, mutta minä en halua konstailla, vaan haluan tuloksia.

Tämä avaus on kerrontaa siitä miten ay-liike hassuttaa porvarihallituksia ja porvarihallitukset menevät joka kerta samaan satimeen.

Ahon hallitukselta odotettiin paljon, miten kävi?
Kataisen hallitukselta odotettiin vielä enemmän, kuinkas kävikään?
Siinä välissä oli Matti Vanhanen pelannut pelinsä joka näkyy nyt hänen kannautusprosentissa, eli kokonaista 2 %.
Mari Kiviniemi lähes kivitettiin ja samoin kävi Stubbille ja näin on käymässä Juha Sipilälle.

No sinä vain haluat lukea lyhempiä avauksia. Minä kirjoitan mitä kirjoitan ja sinulla on mahdollisuus olla avaamatta minun pitkäpiimäistä blogiani.

Kiitos kritiikistä ja hyvää vuodenjatkoa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Teksti on pitkä, mutta hyvä johdanto aiheeseen. Loppupäätelmä on selvä
"Jokainen porvarihallitus on kokenut saman, eli ay-liike on ottanut jokaisen porvarihallituksen määrätietoiseen syleilyynsä. Pääministeriksi tultuaan Juha Sipilä on tietoisena tästä ongelmasta paneutunut ponnekkaasti ratkaisemaan juuri kyseistä ongelmaa pakkokeinoin. No eihän kissallekaan saa sinappia pakolla suuhun ja vapaaehtoisesti tuskin myöskään saa kissalle sinappia syötettyä".
Toisin sanoen, kun hallitus lähtee sillä tarkoituksella leikkiin mukaan, että se nujertaa AY liikkeen.
Lopputulos on nyt jo selvä KIKY tehtiin ja siinäkin kusetettiin, mitä arvelisit kusetetun tekevän.
Kaataa kuset kengästä perii kenkien pesumaksun, omalla tyylillään, eli tarvittaessa lakkoilemalla. Onko se oikein siihen en ota kantaa, mutta monta asetta ja tapaa ei hallitus ole jättänyt AY liikkeen käyttöön. Kuka kisan voitta no ei ainakaan hallitus.
Kiitos Ari

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minun juttu voi olla pitkä, mutta paljon pidempi on se tie joka on kuljettu porvarihallitusten ahdingossa.

Sain äsken viestin facebookissa jossa eräs demarinainen kertoi lukevansa blogejani. Olimme samassa lautakunnassa aikoinaan ja teimme hyvää yhteistyötä. Joten voin sanoa, että kyllä yhteistyö on täysin mahdollista.

Sipilä lähti purkamaan tätä ongelmaa perse edellä. Ja se näkyy nyt, mutta Sipilä ei ole ensimmäinen porvaripääministeri joka tämän efektin on saanut aikaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Yhteistyötä voi aina tehdä ne jotka haluaa sitä tehdä. Itse olen aina tehnyt yhteistyötä kaikkien sitä haluavien kanssa. Kuitenkin vanhanliton kannattajana, tietyn koulukunnan edustajana , minua ei myöskään petetä kuin kerran. Saman tyyppisiä mustavalkoajattelijoita löytyy Suomalista aika paljon.
Yhteistyö ei ole ollut koskaan toiminut sillä periaatteella, että viedään saunan taakse.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Samaa ajattelen, siksi Heikki saa puhua mitä huvittaa blogin pituudesta ei minua haittaa. Olen huomannut Heikin aina piikittelevän, kun jotenkin vain mollaan keskustaa tai Sipilää. Puhuu olevansa sitoutumaton mutta ei kestä kepukritiikkiä lainkaan.

Aikoinaan kun arvostelin persuja ei kukaan persu siitä tykännyt, varsinkin kun kärki oli yleensä suunnattu Timo Soiniin. Nyt persut ovat Soinista eri mieltä kuin silloin, mutta minä olen samaa mieltä kuin aina.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #10

Tänä päivänä en olen aika jäävi ottamaan persuihin ja sinisiin kantaa. Helpoin toteamus lienee kuitenkin on se kun katsoo tuloksia, niin siitä voi mittailla aika paljon.
Ammattipoliitikot on aina oikeassa, ei niitä koskaan saa kiinni mistään. Ne on oma rotu, puhuvat kuin leipäpapit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Kantaa ei tarvitse ottaa, mutta kun katsoo vain muutosta miten ihmisten puheet muuttuvat vuosien aikana. Sipilä oli suosittu, mutta nyt vähemmmän suosittu, jostakin se suosio menee. Soini ja Sipilä ovat molemmat pelimiehiä, mutta silti luotan enemmän itseeni. Vaikka luottamushenkilöihin tulisi kansalaisen voida luottaa.

Tiina Teittinen

Nautin itse kirjoituksesta suunnattomasti. Joskus sisällölläkään ei ole niin väliä kun kerronta soljuu ja siinä on kirjoittajan oma leima. Tällä kertaa myös sisällöllinen anti oli pohdittu.
Suosittelen kaikille kommentoijille harjoittelua pysähtyä lukemaansa. Se on välillä vaikeaa twiittien ja somekommenttien maailmassa. Jos hallituksemme kovassa kiireissään päästä maaliin olisi joskus pysähtynyt lukemansa äärelle, sisältökin olisi voinut aueta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Tiina Teittinen. On sinulle oikein, että nautit elämästäsi ja viihdyit myös kirjoitukseni parissa tuokion.

Heikin kommentista ei kannata huolestua, leppyy kun kirjoitan kokoomuksesta jotain vinksahtanutta;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset