Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Aktiivimalli ja ministeri Mykkänen

Ministeri Kai Mykkänen tänään sanomalehti Kalevassa, peräänkuuluttaa vaihtoehtoja aktiivimallille.

"Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa. Tekemättäkään ei voi jättää."

Minusta ongelma on siinä, että kuvitellaan aktiivimallin tuottavan tuloksia ja kielletään sen tylyys kaikilta osin. Aktiivimalli on kuin hallituksen oljenkorsi, johon se tukeutuu. Sitä ei saa arvostella, koska mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, annetaan ymmärtää. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka, mutta hallitus ei ole niitä kuunnellut, eikä lupaa nytkään kuunnella, jos lukee työministerin blogia tarkasti.

Kai Mykkäsen mukaan ongelma on, että osa työttömistä ajautuu passiiviseksi, eikä osallistu aktiivitoimiin.

Puretaanpa hieman tätä ongelmaa:

- Mitä hyötyä työttömälle on pomppia TE-keskuksen kursseilla? Monesti työtön on pitkän päivätyön tehnyt huippuammattilainen jolla saattaa olla vuosien kokemus omasta alastaan myös yrittäjänä. Mitä TE-keskuksen aktivointi tunnit voivat sellaiselle työttömälle opettaa?

- Mykkäsen mielestä ihmisen pitäisi ottaa vastaan myös lyhyitä työpaikkoja. Se on oikein oivallettu, mutta eikö juuri TE-keskukset ole tehneet pätkätöiden ottamisen hänelle lähes mahdottomaksi. Jokainen meistä muistaa keskustelun lyhyistä lumenpudotusurakoista. Sellaisen parin päivän keikan jos työtön ottaa, hän joutuu sovittelun piiriin ja kadottaa korvauksensa säännöllisyyden. Kuka hullu ottaa vastaan lyhyen työn joka sekoittaa hänen taloutensa?

Toinen pointti noissa lyhyissä työpaikkoissa on se, että työttömällä on vanhentuneet "kortit", eli hygieniakortti on vanhentunut tai tulityökortti tai vastaava. Kun työnantaja sitten soittaa kiireapulaiseksi, ei ole tulityökelpoinen tai ei saa astua keittiöön, ennen kuin on käynyt päivittämässä korttinsa vakuutusyhtiön kurssilla.

Korjausehdotus tähän ongelmaan; korttien ikä pidemmäksi, eli kun on kortin suorittanut sen voimassaolo on eläkeikään saakka.

Kai Mykkäsen mielestä on kohtuullista työttömälle osallistua 18 tunnin työhön kolmen kuukauden jaksolla. Minusta ongelma ei ole tuo 18 tuntia vaan mitä sillä saadaan? Sehän on vain riesa yrityksille ja TE-keskukselle, työttömästä itsestään puhumattakaan.

Miksi lähteä aktiivimallista riesan tielle? Yrittäjänä olen tottunut siihen että kun jotain  tehdään - tehdään tulosta. Jo lapsikin ymmärtää, että yksi päivä kuuukaudessa töitä ei aktivoi ketään. Jäitä hatuun hallitus tuollaisen simputusesityksen kanssa.

Kai Mykkänen kuvittelee, että jos aktiivimalli ei mene lävitse olemme todella ison kriisin edessä. Minusta meidän kriisi on jo iso, vaikka aktiivimallia ei otettaisi tai vaikka otettaisiin, aktiivimallilla ei kriisiä ratkaista.

Tuohon asiaan on paljon yksinkertaisempi neuvo, eli unohdetaan aktiivimalli ja leikataan työttömyysrahoista se 5 % heti ja kaikilta, niin valtio saa hinkuamansa rahat ja voi keskittyä tekemään oikeita asioita.

Kai Mykkänen laittaisi työttömät muuttamaan työn perässä. Siihen Mykkänen voisi tehdä hallituksessa sellaisia toimenpiteitä, että työttömän olisi helpompi tehdä päätös muutosta, eli hän saisi jonkinlaisen bonuksen muutosta, eli mieluimmin porkkanaa kuin keppiä. Päätöshän on vaikea kun kaverit, suku ja ehkä asunto ja muut systeemit pitää jättää ja lähteä epävarmoille työmarkkinoille. Ensin tulisi varmistaa työpaikka määrävuosiksi, ei puolen vuoden työpestin takia kannata isoa muutosta elämäänsä tehdä. Puolisolla voi olla vakituinen työpaikka lähtöpaikkakunnalla ja ei työttömän kohtaloa voi kytkeä hänen kontolleen.

Kai Mykkänen elää pilvilinnassa, kun uskoo, että viikon mittainen TE-keskuksen kurssi pelastaa koko systeemin.

Voin kertoa, että ei pelasta!

Koko Mykkäsen ajatus on kieroutunut, että työttömien työllistyminen olisi se pää pointti tässä.

Yrittäjien menestyminen se tässä pääasia pitää olla, suomalaisen tuotteen kehittely ja markkinointi etunenässä pitää mennä, kyllä yritykset sitten kaivavat työttömät töihin, kun tilauskirjat pullottavat uusia tilauksia.

Ei kannettu vesi kaivossa pysy, eikä TE-kurssin käynyt työtön töissä pysy jos ei siellä ole oikeaa työtä tarjolla.

Pudotetaan vaan työttömyysrahaa, mutta tehdään se solidaarisesti, niin että kaikki työttömät saavat vähemmän rahaa. Eikä simputeta pitkäaikaistyöttömiä joiden työllistäminen on jo sinänsä vaikeaa. Ei tehdä heistä simputtamalla vielä huonommin työllistyviä. Työttömän paras aktivointimalli on työttömän innostaminen työhön, se tarkoittaa silloin sitä, että oikeata työtä on takuuvarmasti saatavilla.

Kai Mykkäsen ylimielisellä artikkelilla ei uskoakseni kukaan työtön aktivoidu, Mykkänen  kun ei  osaa yhtään asettua työttömän asemaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

39Suosittele

39 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (117 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kirpaisisihan tuo viiden prosentin automaattinen tiputuskin, mutta olisi kyllä tavallaan reilu nyt toteutetun "arpajaismallin" sijasta.

Terv. KK

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Leikkauksia jos on pakko tehdä niin ne pitää tehdä niin, että potilas ei kuole. Tuo aktiivimalli on hallituksen synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty ja itse asia vyörytetään työttömän harteille. Leikkauksesta tehdään sellainen, että siitä sitten masentuneen työttömän pitää syyttää itseään, kun kerran hallitus on antanut hänelle mahdollisuuden ja siitä huolimatta hän taas epäonnistui.

Aktiivimallissa hallitus pesee omat kätensä ja antaa järjestelmälle mahdollisuuden lyödä lyötyä!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On muuten myös härskiä puhetta ottaa ikään kuin uutena korttina esille paikkakunnalta toiselle muutto. Sitähän tapahtuu koko ajan kuten Hesarinkin juttu samalta päivältä kertoo.
https://dynamic.hs.fi/2017/katoavatkylat/?_ga=2.36...
https://yle.fi/uutiset/3-9361023

Terv. KK

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

@7. Minä hain Automotivelle töihin ja en ole vieläkään saanut tietoa OP-teamilta, mihin Autotehtaan sankarit ohjasivat. Minä sain silloin alussa tietoa, että minuun otetaan yhteyttä myöhemmin.

Edelleenkään en ole saanut minkäänlaisia yhteyttä ja kuulin jälkeenpäin, että Autotehdas ei palkkaa ketään, ketkä ovat vähänkin vammaisia. Sama juttu on Meyersin telakan kanssa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #13

Kauanko on aikaa, kun hait noita paikkoja?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #21

@21. Olin siinä ensimmäisten joukossa kun Turun Sanomat kyseli, että saako haastatella, kun Automotive aloitti kiertueensa Turusta alkaen. Minusta on kuva siellä lehdessä tulkin kanssa.

EDIT:

https://www.is.fi/autot/art-2000005145915.html

Tuossa kuvassa olen edessä viittomakielen tulkin (oranssisen takin) kanssa keskustelemassa työpaikasta.

Toinen kuva on:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1020919462...

Valitan, mutta täytyy osoittaa kirjoittavansa totta. Lienee totta, että vammaisista ei välitetä yhtään mitään vaikka minulla vain kuulovamma?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

- On muuten myös härskiä puhetta ottaa ikään kuin uutena korttina esille paikkakunnalta toiselle muutto.

Nyt laitetaan kaikki työttömän syyksi, jos ei prkl aktivoidu niin saa sitten olla on pelin henki. Ministerit eivät osaa yhtään mennä työttömän nahkoihin, ovat tosiaan vieraantuneet jo todellisuudesta. Mykkäsen suvun matka Sodankylästä on kovin lyhyt ajassa, mutta kehitys ja menestys on noussut ehkä päähän.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #7

On jäänyt se yksi iso pointti huomaamatta. On olemassa ihmisiä, työttömiä työnhakijoita jotka ei ole aktiivisia, eivät hae työtä eivät koulutusta, eivät muuta työn ja koulutuksen perässä. Eli ihan niinkuin monessa muussakin asiassa toisten takia kaikki kärsii. Sen voi nähdä alkoholi lainsäädännnössä, ilotulitekielloissa jossa muutaman "dorkan" takia se kiellettiin muiltakin. Näitä esimerkkejä kyllä piisaa. Nämä lait ym. tehdään aina heikoimman lenkin mukaan.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Työttömyyestä opiskelin aikoihnaan sosiaalipolitiikassa semmostako "Rintteen mallia" elikö oli työvoimapula keksittiin panna onnikka kierttään Rauman kaupungin rantoja ja pultsarienki työpanos saathiin käyttöön telakoille...

Työllä leikkivät työttömiä vainoavat ministerit on aivan sekasin, oikeita töitä ei ole tarjolla...

...nytton vielä monia koulutusvaatimuksia ja jos mitä, ettei oikeasti ihminen voi hakea mihin tahansa töihin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja onhan tuo jälleen kerran huonoa lainvalmistelua (Mykkäsen mukaan siis ainoa vaihtoehto):
"Sosiaalibarometri 2017:n ammattilaiskyselyn vastauksista käy ilmi, että palveluista huolehtiminen olisi Suomessakin vaikuttavinta työttömyyden hoitoa. TE-palvelujen johtajien enemmistö katsoo, että työllisyyttä ei paranneta sanktioilla, vaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan kautta. Tarvitaan myös lisää palkkatuettua työtä ja korjausta aliresursoituihin henkilökohtaisiin työllisyyspalveluihin.

Sama viesti kaikui useissa lakiuudistuksen lausunnoissa. SOSTEn arviossa todettiin, että avointen työpaikkojen määrä vaihtelee alueellisesti eikä palveluja ole riittävästi. Silti omaehtoinen aktivoituminen tai vapaaehtoistyö eivät kuulu keinovalikoimaan.

Myös perustuslakivaliokunta edellytti lakiin muutoksia, takaamaan ”tosiasialliset mahdollisuudet aktiivisuusedellytysten täyttämiseen.”"
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2017122822006...

Terv. KK

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

"Ajatuksineen" (lainausmerkit ovat tarpeen) ministeri Mykkänen on osa ongelmaa, ei ratkaisua.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kyseessähän on pelkkä kiusaamistoimi työttömiä kohtaan. Valtiovallan ja kansanedustajien tehtävähän olisi luoda edellytykset sille, että yritykset pystyisivät luomaan työpaikkoja. Mutta kun nykyiset edustajat eivät kykene tähän oikeaan työhön, niin aletaan kiusaamaan kaikista heikoimmassa asemassa olevia.

Nämä työttömien kuritustoimet ja kiusaamiset, eivät koskaan tule kohdistumaan kansanedustajiin itseensä. Kun he eivät pääse uusimaan mandaattiaan, niin he jäävät sopeutumiseläkkeille ja vastaaville.

Nyt tulisikin huolehtia, että myös entiset kansanedustajat joutuisivat työttömyyden iskiessä, samalle viivalle tavallisten työttömien kanssa ja heitä koskisivat myös nämä kuritustoimet.

On helppo säätää lakeja, kun ne eivät koske lainlaatijoita, eikä tällaista tulisi hyväksyä missään nimessä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Nämä työttömien kuritustoimet ja kiusaamiset, eivät koskaan tule kohdistumaan kansanedustajiin itseensä. "

Noin on erittäin usein ja varsinkin työttömiä vastaanottaviin TE-viranomaisiin vaikutetaan myös näillä suurilla TE-uutisilla ja uusilla TE-lainsäädännöillä. Hiukan aikoinaan nauratti kun iltalehdissä oli juuri kampanjoitu työttömyysturvan vastikkeellisuudesta. Niin TE-täti totesi vastaanotolla Työministeri Filatofin olevan käsittelemämme asian takana. Mutta Filatoff ei tuolloin enään ollut Työministeri.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Kun työnantaja sitten soittaa kiireapulaiseksi, ei ole tulityökelpoinen tai ei saa astua keittiöön, ennen kuin on käynyt päivittämässä korttinsa vakuutusyhtiön kurssilla."

Eikö lupakortin päivittämistä sitten katsota työllistymiseen tähtääväksi aktiivitoiminnaksi?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuvitteleeko Harri että tulityökortin voimassa pitäminen kuuluu työttömän arkirutiineihin? Kurssi maksa 800 euroa jos itse maksaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@15. Niin ja se, että työnantajan järjestämä kurssi maksaa 50 euroa ja kaikki valitut koulutettavat pääsevät sinne kurssille. Tiedän sen varmasti. Mutta on asia erikseen, jos menee itse kurssiin, maksaa se paljon enemmän.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Olen joskus maksanut noita kursseja työnantajana, eli jos vakuutusyhtiö ei ole mukana maksamassa tai järjestäjänä on kulu paljon yli tuon 50 euroa yhtä kurssitettavaa kohden. Sen lisäksi työnantaja maksaa palkan tuotla päivältä omille työntekijöilleen, eli 50 on tosi pieni raha kustannuksia on paljon enemmän.

Auton ajokortti ulottuu 70 vuoden ikään, mutta tulityökortti on uusittava 5 vuoden välein. Joka viides vuosi työnantaja maksaa yhden päivän palkan siitä että työntekijä saa koulutusta. Sillä on kyllä työllistävä vaikutus, mutta tulosta sillä ei tehdä. Kysymykset ovat niin helppoja että jokainen saa kortin kun vain huutaa oman nimensä ja ryystää tarjotut kahvit.

Nämä TE-kurssit ovat yhtä tyhjän kanssa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #36

@36. En tiennyt, että työnantaja maksaa noin paljon enemmän? Onneksi olin lojaali työnantajalleni loppuun asti enkä vaatinut mahdottomia. Se on joka tapauksessa työttömällekin mahdotonta suorittaa näitä pakollisia kortteja ja siksi haluan, että pitäisi tietääkseni ottaa Ruotsista mallia, että kaikki luvat yhteen korttiin. Koska useat erilliset kortit ovat selviä rahastusautomaatteja.

Yrittäjä säästää siinä rahaa selvästi, mutta tämä ehdotus on vain yksi pieni osa, tarvitaan paljon enemmän korjattavaa valtakunnallisesti, että kukin voittaa win-win-win eikä niin, että lose-lose-lose.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #42

Topi osaat ajatella fiksusti kuulovammastasi huolimatta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hygieniapassi maksaa yksilölle 40 €, enkä ole kuullut että se menisi ikinä vanhaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Entä tulityökortti, tai järjestysmieskortti tai tieturvallisuuskortti, tai autoilijan vastaavat kortit. Yrittäjyyskortti taitaa olla vielä utopiaa, mutta se, että kortti maksaa työntekijälle 40 ei ole se juttu, kun pienyrittäjä laittaa kaikki työntekijänsä päiväksi kurssille on se hänelle pelkkää kulua. Ei tule yhtään tuntia työtä tehdyksi mutta palkat ja eläkkeet on maksettava siltäkin päivältä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #37

Kirjoitit alunperin työttömälle aiheutuvista kustannuksista. 40 € ei liene liikaa, jos Todella aikoo työllistyä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #40

@40. Ei se niin vähän ole, tietääkseni eräälle pienyritykselle, joka suorittaa saneerauksen ja maalauksen, niin työntekijöiden korttien uusimiset ja koulutukset maksoivat hänelle 25 000 euroa ja määräaikaisuuksien takia joutuu maksamaan uudestaan uusiakseen kortit. Tämä on sääntö-Suomen ongelma ja byrokratia hinnastoista.

Parempi ottaa mallia Ruotsista, missä lupakortit on yhden kortin varassa ja ne kaikki vanhentumiset ovat "toistaiseksi".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #40

Harri 40 on enemmän kuin se 32 euroa jonka hän menettää jos ei sijoita sitä 40 euroa, siinä logiikka.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #48

Eli 8€ takia ei kannata valmistautua nopeaan työnsaantiin.

Petri Kokko Vastaus kommenttiin #40

Pitääkö työllistymisestäkin tänä päivänä maksaa, käsittämätön ajatus..
Kyllähän se menee toisinpäin, työnantaja maksaa työntekijän ajasta, ammattitaidosta, osaamisesta ja niistä arvotekijöistä minkä työntekijä yritykseen palkattuna mukanaan tuo.

Pekka Iiskonmaki

Yhteiskunta voisi poistaa muuttoveron ja työmatkaveron.

Silloin halukkuutta löytyisi ilman pakkoja.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Allekirjoitan Arin ansiokkaan aloituksen auliisti, mutta työttömyysrahaa, tuota työmarkkinatuen suuruista osaa, ei ole syytä pudottaa senttiäkään, pikemmin päinvastoin. Pudottaminen tarkoittaisi sosiaalitoimen lisääntyvää käyttöä ja tarpeetonta huolta melkoiselle joukolle työttömiä. Unionin tasolla on kiinnitetty huomiota Suomen sosiaalitukien riittämättömään tasoon.

Aloittavan ja pienyrityksen toiminnan helpottamiseksi ALV-vapaus voitaisiin nostaa 100 000 euroon.

Ansiotuloverotuksen progressiosta on liiassa luovuttu ja siirrytty eri muodoissa tasaveroihin, ALV-kantojen korkeus pahana esimerkkinä. Tällä saadaan kulutuskysyntä minimoitua ja samalla tietysti työllisyyskin. Varattoman ja keskituloisen raha kun kiertää tehokkaasti.

Porrastettu, realistisen kokoinen (~ 1000 euroa/kk) perustulo tarvitaan. Porrastettu siksi, että tulojen kasvaessa tietyn määrän yli perustulo asteittain minimoituu ja lopulta poistuu. Tällainen perustulo alentaa työllistymisen kuin myös työllistämisen kynnystä ja melkoisesta osasta (vaikka ei kaikista) tukiluukuista päästään samalla. Ongelma vain on itsenäisen keskuspankin ja sen liikkeelle laskeman valuutan puute, eli Suomi ei voi nykyoloissa (kosmeettista minikokeilua enempää, jolla on tarkoitus osoittaa malli sopimattomaksi) toteuttaa perustuloa, Ruotsi voisi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Perustulo olisi toisiaan helppo toteuttaa rahareformin yhteydessä ts. jos kaikki tiliraha muutetaan keskuspankkirahaksi.

Nyt se ei tietysti ole mahdollista kun kuulumme euroon.

(http://talousdemokratia.fi/?q=rahareformi)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Perustulo on täysin mahdollista toteuttaa ilman rahareformiakin, en kytkisi näitä kahta toisiinsa - tonni kuussa on tosin mielestäni liikaa, liian moni laittaisi hanskat naulaan loppuelämäksi.

630e/kk on mielestäni sopiva taso.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #32

@32. Oho? Korotat siis 80 eurolla paremmaksi? + muut tuet? Koska jos et huomannut vilkaista Kelan kotisivuilta, että mitä sen lisäksi vielä saa?

Mutta se on hyvä juttu, jos varmistaa, ettei mitään menetä tukia.

Ulosottolain kanssa pitäisi korjata niin, että rahoja ei voi ottaa niin kauan kunnes tulee oikea työsopimus ja oikea palkkaraha.

Minulta otettiin työllistämistuetussa työpaikassa 30% palkasta pois ja asumistuki on tietenkin poistettu mutta minä en tiennyt tällaisesta mitään. Niin olin aika katkera petkutukselle ns. 300 euron suojarahalle. Tähän pitää saada heti muutos ja esto, että ei voi kerätä silloinkaan.

Koska täytyyhän pitkäaikaistyöttömän saada vähän apupyöriä ja ponnahduslautaa sinne takaisin työelämään mutta nämä epäreilut toimenpiteet vetävät kaiken alta pois ja vievät 100% motivaation pois.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #45

Noin juuri porkkanaa ei keppiä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #45

@45: tarkat speksit löytyy täältä:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240874-p...

Tuosta 630e:stä mitään ei otettaisi missään olosuhteissa pois.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Saa olla aika Fakiiri jopa kokkareissa joka ratkoo tämän "pienen" ongelman

TEM-marraskuu-17
Marraskuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa
-oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa
+ Aktiivitoimissa olevat 126 700
Yht: 705 000

Kaikkiaan työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli
marraskuussa avoinna 85 500 työpaikkaa.

Tulisko 18t työjakso jokaiselle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

TEM-marraskuu-17
Marraskuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa
-oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa
+ Aktiivitoimissa olevat 126 700
Yht: 705 000

Eli jos kaikki nuo 705 000 aktivoituvat tekemään 18 tuntia on työmäärä 12 690 000 tuntia se on 1 586 250 työpäivää eli lähes 8000 työvuotta. Jos työtä ei lisätä, niin 8000 ihmistä joutuu työttömäksi, kun työttömät aktivoidaan kolmeksi päiväksi.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Mollin avoimissa työpaikoissa on etsimistä. Olen silloin tällöin selaillut meripuolen paikkoja ja tämän tästä kyseisellä sivulla haetaan kaivinkoneen perämiestä, eli ymmärtääkseni lapiomiestä. Olen pariin otteeseen koettanut asiasta informoida mollin ylläpitäjää tuloksetta.

Noin niin kuin viranomaistoiminnan pitäisi olla myös kunnossa ennen työttömien kyykyttämistä. Taitaa vain olla niin, että kyykyttäminen on se jota osataan kun ei omia systeemeitä osata laittaa kuntoon.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ja sehän ei ole kunnossa (asia ei tuntunut vastuuministeri Lindströmiä kiinnostavan).
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Taitaa vain olla niin, että kyykyttäminen on se jota osataan kun ei omia systeemeitä osata laittaa kuntoon.

Systeemi olisi helppo korjata, työttömät perustulolle ja työlliset töissä. Ansiosidonnaiset päivärahat pois ja perustulo tilalle.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@16. Kyllä. Perustulo on se hieno ajatus, että mitään ei oteta pois vaan se pysyy. Minä haluaisin vähän laajentaa, että siinä ei viedä kodin kattoa pään päältä oikeasti ja että kaikki uskaltaisivat lähteä töihin ilman pelkoa pienestä virheestä. Yksi pieni virhe voi viedä parin kuukauden tulot nolliksi. Se ei ketään palvele yhtään mitään ja samalla se kohtalokas, pieni virhe voi estää näkemästä sen isomman vuotoalueen löytymistä. Minä en halua Suomilaivan uppoavan vaan pelastuvan oikeanlaisten korjausten kautta eikä sen, että pilssimittari osoittaa, että kaikki hyvin kun kaikki muu karkaavat laivasta pois.

Sitä paitsi minä olin entinen yrittäjä, jolla meni hyvin kunnes suurempi valtion tukema organisaatio tuhosi firmani tarjoamalla kaiken palvelun ilmaiseksi. Rahanteko loppui kuin seinään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kehitys ei ole kehittynyt. Vasemmistoliiton Martti Korhonen sanoi aikanaan Filatovin mallista että työttömille on tarjolla osa-aika- ja pätkätöitä sekä silppua, Oinonen loihe joku vuosi sitten lausumahan että työttömät marjaan ja sieneen.

Kaipa muutokseen ainakin ikuisuus menee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tempputyöllistämisen aika on ohitse, nyt tarvitaan töitä eikä temppuja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Katsotaan nyt riittääkö ikuisuus, joka kirkkohissan opettajani mukaan on 20 vuotta: siinä ajassa vaihtuu sukupolvi. Vilkaisin muuten että Filatov oli viimeksi työministerinä 24.6.2003 – 19.4.2007.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei.Sehän alkoi jo -94 Aho/Viinasen hallituksessa.
Jatkui Liisan-listoilla
Vanhasen hallituksen Paltamo.kokeilulla ja 40% tuen leikkaamisella jos ilmaistyö ei kelpaa.
Sipilä on jatkanut kiristämistä lisää-15-17

Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista"! Josta luin -92 Lakivaliokunnan asiakirjasta. Sekä EU- asiakirjasta -97.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Monesti työtön on kaksikymppinen kaveri joka ei halua muuta kuin pelata pleikkaria himassa. Aktivointi kunnon perseellepotkimisella on todellista välittämistä. Jos sekään ei tehoa, nälkäkuoleman pitäisi olla ihan todellinen vaihtoehto.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Työtön voi olla kuka tahansa!

Työtön Kemijärveltä saa kutsun Somerolle töihin. Häneltä vaaditaan kuorma-autokorttia jonka hän sitten suorittaa ja muuttaa Somerolle alivuokralaiseksi. Perhe jää Kemijärvelle, jossa mies käy vetämässä kellonsa joka viikonloppu. Hallitus on siis aktivoinut hänet ajamaan Someron ja Kemijärven väliä. Ilmasto ei tästä ajamisesta tykkää, mutta sitähän ei nyt tässä kysytä, eikä sitä miten perhe suhtautuu erillään asumiseen. On kaksi asumiskulua, on työmatkakulut välillä Somero-Kemijärvi ja on kuluja tuplasti, mutta tuloja ei tuplasti. Valtio tosin säästää 32 euroa kuukaudessa;)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@25. Pekka Pylkkönen pilkkaa työttömiä jatkuvasti. Älä tuhlaa aikaasi häneen, hänen mielestään kaikki "heikommat ainekset" pitää poistaa... Kuulostaako tutulta historiikilta?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #38

En missään nimessä pilkkaa. Häiritseviä ovat vain valittajat, ne työttömät jotka kokevat jokaisen mitättömänkin vaatimuksen tai etujen leikkauksen jonain maailmanloppuna.

Näitä systeemejä voisi suunnitella porukassa hyvällä meiningillä jos vastaus kaikkeen ei aina olisi EI! Näilläkin kiristyksillä on oikea ja hyvä tavoite, työllisyyden nostaminen. Siitä tuli ehkä huono, mutta eipä siihen näyttänyt hirveästi älykästä dialogia syntyvän.

Aktiivisuuden määritelmä olisi ollut syytä määritellä laajemmaksi ja ehkä porrastus voimakkaammaksi. Samalla systeemiin olisi voinut leipoa lisää palkintojakin. Mutta edelleen, työttömien kepittämisen positiivisista työllisyysvaikutuksia on niin paljon näyttöä että sitä kannattaa hyödyntää. Ei se ole kenenkään halveksimista vaan rationaalista ajattelua jolla tavoitellaan kokonaishyvinvoinnin kasvua.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Minusta työuran ja iän pitäisi selvästi vaikuttaa siihen kuinka paljon ihmiseltä vaaditaan ja paljonko kepitetään. Muksulta tai vanhukselta ei voi oikein vaatia. Sen sijaan 18-50 vuotiailta, noin suunnilleen, pitää vaatia ja paljon. Siihen tämä koko systeemi perustuu että tuossa vaiheessa tehdään perkeleesti töitä.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Unohdit Ari yhden asian, ei kuorma-autoa ajeta enää pelkällä kortilla, pitää olla tutkintoja, viiden vuoden välein eri kursseja. Kuorma - autoon tarvitaan ilmeisesti kolme kurssia.
Kun itse jouduin valintojen eteen linja-autokortin kanssa mietin onko mitään järkeä käydä viisi erillistä päivän mittaista kurssia, viiden vuoden välein saadakseni ammattipätevyyden. Alkuun sai suorittaa samaa kurssia vaikka kolme kertaa ja jokainen laskettiin erillisiksi kursseiksi. Pääasia näytti olevan, että tunnit täytyy ja kurssittajat saa palkkansa. Terveydentilan takia olisin joutunut toimittamaan kaikki muut erikoislääkärien todistukset, en kuitenkaan gynekologin todistusta. Ymmärsin ilman tätä vaadettakin viedä kortin nimismiehelle, sen verran oli aivosoluja jäljellä.
Korttimiehet ne korteilla pelaa, sököringissä.
Kun itse vaihdoin alaa en edes kysynyt näiltä työllistämisen ammattilaisilta neuvoja, sieltä ei saa kuin korvauksia ja menetettyjä korvauksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #68

Kiitos Hannu, muistaakseni paikkasin tuota asiaa kohdaltani yhdessä kommentissa Harrille. En kertonut tarkemmin, koska en ole perillä kaikista mitä autoilijan elämään kuuluu. Mutta tuohon ongelmaan esitin ratkaisuksi kurssilla saadun åpätevyyden pidentämistä elinikiseksi, eli eläkeikään saakka.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja paljon on "syrjäytyneitä" nuoria jotka ei ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi.
Miksikö? Elättävät itse itsensä nettipeleillä.
Päivässä voi saada 2 viikon korvausten verran ilman kyykytystä.

Monesti noista yli 700 000 työtä vailla olevasta on nuoria tai juoppoja tai työnvälttelijöitä.
On sulla aika oudot käsitykset irtisanotuista aikuisista useimmat perheellisiä työttömiä.
Niistä tuskin monikaan on itse vaihtanut säännölliset tulot työttömyyskorvauksiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Monesti näin, ja monesti ei. Kaikki tapaukset pitää huomioida päätöksen teossa oikealla tavalla. Voi olla, että nyt hahmoteltu aktiivimalli on omiaan sellaiselle parikymppiselle stadilaiselle pleikkarin pelaajalle, mutta ei ole oikein, että melkoinen osa työttömistä joutuu kärsimään epäoikeudenmukaisuutta ja ahdinkoa siksi, että on olemassa niitä pleikkarin pelaajia.

Oikeastaan on ristiriitaista samaan aikaa suunnitella perustuloa ja toisaalta hiillostaa nyt olemassa olevien tukien saamista äärimmäisen stressaavasti.

Aktiivimalli voidaan siis toteuttaa, mutta valikoivasti. Enemmän räätälöintiä tähän soppaan, niin siitä voi tulla ihan OK.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Monesti työtön on kaksikymppinen kaveri joka ei halua muuta kuin pelata pleikkaria himassa. Aktivointi kunnon perseellepotkimisella on todellista välittämistä. Jos sekään ei tehoa, nälkäkuoleman pitäisi olla ihan todellinen vaihtoehto."

Oletko koskaan törmännyt työelämässä näihin nuoriin joiden ajatusmaailma on tätä luokkaa? Itse olen useampaan, jos nämä töitä saavat niin töissä sitten vältellään kaikin tavoin sitä työn tekemistä ja ovat muiden harmina ja ei saa rajata pelkästään nuoriin, kyllä näitä ihan aikuisiakin löytyy. Suurin osa nykyajan nuorista joihin olen törmännyt töiden yhteydessä on ihan terveellä ajatusmaailmalla varustettu.

Kerrotko taas mikä järki olikaan näiden pakottamisesta työhön?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aktiivinen hallitus ei ole passiivinen hallitus.

Ehkä hallitus haluaa vain osoittaa, että se ei ole unohtanut työttömiään. Ja nyt huomiota saaneet työttömät käyttäytyvät kuin kiittämättömät lapset, jotka eivät ymmärrä omaa parastaan.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tiivistettynä: työttömäksi joutuneen tulisi osallistua johonkin yhteiskunnan tms. järjestämään 18 tunnin työhön 3:n kuukauden sisällä tai erilliseen koulutukseen pitääkseen työttömyyskorvauksensa. Jo se ei onnistu, seurauksena on noin 4-5 % korvauksen menetys. Viimeisenä vaihtoehtona muutto työn perässä.

18 tuntia on täysin kohtuullinen, koska yhteiskunnalla on tekemättömiä töitä mielin määrin.

Työttömyyteen on sata syytä, joita on turha tähän luetella. Kuitenkin pääsyy on työnantajissa, jotka saneeraavat kustannusrakennettaan, työ muuttuu muuksi tai loppuu kokonaan tai muuttavat paikkakunnalta muualle jopa ulkomaille halvempien kustannusten maihin.

Koulutus on taas kaksipiippuinen juttu, koska koulutettavat ovat usein kouluttajiaan osaavampaa väkeä. Se on irvokasta ja turhauttavaa ellei jopa masentavaa.

Muutto työn perässä on aika kohtuuton ellei joku muukin osallistu matkakuluihin kuin työntekijä.

Yrittäjäksi ryhtyminen on 90 %:sti konkurssiin tuomittu, koska siihen ei noin vain ryhdytä kaikkine osaamisineen ja riskeineen.

Joku kompromissi pitää löytää, ettei haarniskassa ole yksin työntekijä kaukana uudesta työmahdollisuudesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuossa tulikin Mykkäselle pureksittavaa yhdeksi illaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten tuo 18t vähentää sosiaaliturva ja työttömyysmenoja?
Maksaako yritys sen 250e työttömälle tuen päälle vaiviekö Kela sen omaan kirstuun ?
Katsos kun perustulo 560e,Tiilikaisen 300e vähennetään työttömän toimeentulotuesta tulona pois .
Kun tekemätöntä työtä on paljon voisiko olettaa että jokainen osallistuu 18t vapaehtoistyöhön Kelan etuuksia vastaan?
Vanhusten ulkoiluttamiseen,syöttämiseen,veteraaneille lumenluontiin,kaupassa käyntiin yms.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kansan-sosiaaliturva.5,4 milj. Kehdosta-hautaan asti kaikille nyt:

Suomen sosiaalimenot olivat:
66,3 miljardia euroa vuonna 2015.
Vuonna 2015 sosiaalimenot ovat noin 31,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tämä on 0,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna-14

Menojen rahoitus
Suomen sosiaaliturva rahoitetaan seuraavasti:
työnantajien maksuilla 34,4 prosenttia
vakuutetut maksavat 13,3 prosenttia
valtion rahoituksesta 26,5 prosenttia
kuntien rahoituksella 20,8 prosenttia.
Loput noin 5 prosenttia katetaan sosiaaliturvarahastojen tuotoilla.

Suomessa sosiaalimenotilastoista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos.

JK. 66,3 miljardia euroa
38,5% (sairaalat ,laitokset ym)
Kelan osuus tuosta oli 27,8%

Huom:Työttömien osuus Kelan tuista 7%

Keneltä poistaisit sosiaaliturvan? Mihin nuo kerätyt varat laittaisit?

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Ari, kirjoituksesta! Kuka tahansa voi joutua tahtomatta turvautumaan työttömyyspäivärahaan ja silloin ihmisellä pitäisi olla mahdollisuuksia tulla toimeen muuten kuin kerjäämällä. Kohta kaupunkien katukuvissa on entistä enemmän kotoperäisiä kerjääjiä. En halua sitä.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Jokainen meistä muistaa keskustelun lyhyistä lumenpudotusurakoista. Sellaisen parin päivän keikan jos työtön ottaa, hän joutuu sovittelun piiriin ja kadottaa korvauksensa säännöllisyyden. Kuka hullu ottaa vastaan lyhyen työn joka sekoittaa hänen taloutensa"?

Soviteltu päiväraha tuli käyttöön 1.1.1994. Silloin oli Esko Ahon hallitus ja työministeri oli Ilkka Kanerva. Tosin tuon jälkeen on ollut monta työministeriä. On ollut Jaakonsaari, Mönkäre, Filatov, Gronberg, Sinnemäki ja Ihalainen. Siis kaikki nykyisestä oppositiosta. Näin siis näyttää siltä, että nykyinen oppositio on hyväksynyt sovitellun päivärahan. Minun muistini mukaan muutoksia siihen ei ole esitetty.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pertti Aaltonen kiitoksia kun vahvistit tuon asian. Muutokset ovat tulleet jäädäkseen, mitään ei lakeja ei pureta mutta uusia tehdään kuin liukuhihnalta. Järki on kadonnut ajat sitten mutta eduskunnassa puheet eivät katkea.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sivuhuomiona Ari tuosta lainsäädännöstä. Nyt kun itse olen eduskunnassa ollut duunissa jo jonkun aikaa, niin se on kyllä huomattu että yksinkertaisen maalaisjärjellä ajatellun epäkohdan purkaminen on yhtä helvettiä. Pieneltä vaikuttava epäkohta vaikuttaa aina useampaan eri lakiin ja korjaaminen tosiaan vaatii kaikkien näiden voimassa olevien lakikohtien muuttamista/huomioimista.

Lakeja harvoin puretaan. Rakennetaan vaan uutta lainsäädäntöä entisen päälle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #64

Kiitos Mikko kun vahvistit huomioni.

Käyttäjän EsaAuramki kuva
Esa Auramäki

Hyvä kirjoitus! Joskus n. 10 v sitten jouduin miettimään työn vastaanottoa Helsingissä. Aloin sitten selvitellä asumis- ym järjestelyjä. Olin silloin noin 55 v. Minulla oli oma rivitalokaksio Muuramessa. Totesin, että sen myyntihinnalla ei saisi edes komeron kokoista yksiötä Helsingistä. Eipä juuri innostanut.Ja siedettävien vuokra-asuntojen vuokrat 700-800 €/kk. Ja kotonakäyntimatkoihin perheetön ei saa mitään tukea. No ylipäätään ei mitään tukea. No peruutin työhakemukseni ja sain järjestetty palkkatukipaikan Jyväskylästä ja siellä työskentelin sitten työurani viimeiset vuodet. Nyt jo tyytyväisenä eläkkeellä ja kiitollinen siitä, ettei tarvitse tuohon kyykytykseen mennä. Raivostuttaa kyllä ministerien ja koko hallituspuolueiden edustajien puheet ja toiminta. Työttömyys ja rahattomuus ovat jo itsessään kurja kohtalo. Ei siihen päälle mitään nöyryyttämistä tarvita.

Mun mielestä pitäisi kannustaa yrityksiä perustamaan työpaikkoja suurten kaupunkien ulkopuolelle. Siellä on palkatkin alempia. Ja kyllä tänä päivänä monia töitä voidaan tehdä etänä ja verkossa. Keskittäminen ei ole myöskään ekologisesti järkevää. Tällä hetkellä Uusimaan hiilijalanjälki on selvästi muuta maata (manner-Suomi) suurempi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Esa, että jaoit oman kokemuksesi kanssamme.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Työttömät eivät ole syyllisiä työpaikkojen vähyyteen, poliitikot ovat.

Polittiisella päätöksellä liityttiin Euroopan Unioniin ja euroon, ja tällä päätöksellä siirrettiin kaikki suomessa tehtävät rakennustyöt virolaisille, puolalaisille, bulgarialaisille jne.

Naapurini on pääsuunnittelijana isossa rakennussuunnittelufirmassa ja hän kertoi ettei suomalaisilla rakennustyömailla paljon suomea puhuta. Hän otti myös kantaa rakentamisen laatuun koska kielitaito-ongelmat ovat yleisiä.

Paljonko suomalaisia rakennustyömiehiä on työttömänä Kai Mykkäsen ja puoluetoveriensa ajaman politiikan takia.

Suomen ainoa toivo on erota EU:sta ja Eurosta, vain siten saadaan työpaikat takaisin suomalaisille.

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Hyvä kolumni. Asiaa. Lauloit kalevalaisittain ilmaistuna Mykkäsen suohon.
Kai Mykkäsen kannattaisi tosiaan olla vain hiljaa, koska häneltä ei muuta edes edellytetä. Palkka tulisi siitäkin ja ilman moitteita.
Mykkänen oli mukana Halla-ahon kanssa TV-palaverissa. Ei kauaa kestänyt, kun mies jutteli jo omiaan eli asian vierestä.

Terttu Kaikkonen

Käykää allekirjoittamassa kansalaisaloite.fi aloite kansanedustajien sopeutumuseläkkeiden poistamisesta. Siinä hyvä säästökohde. Aloite voimassa helmikuuhun, joten allekirjoituksilla on nyt kiire.

Terttu Kaikkonen

Käykää allekirjoittamassa kansalaisaloite.fi aloite kansanedustajien sopeutumuseläkkeiden poistamisesta. Siinä hyvä säästökohde. Aloite voimassa helmikuuhun, joten allekirjoituksilla on nyt kiire.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olisikohan virkamiesten ajatuksena luoda sellaiset aktiivisuus-työmarkkinat, joilla ei ole mitään tekemistä oikeiden työmarkkinoiden kanssa. Siis työttömät pakotettaisiin hakemaan ns. työpaikkoja TE-ministeriön tietokannoista, joihin kunnat ja kaupungit ilmoittaisivat vapaista työpaikoistaan. Ja useinkaan em. työpaikkoja ei olisi edes vapaina, vaan työpaikat täytettäisiin kun jostain löytyy rahat. Pidettäisiin vaan työttömän työvirettä yllä ja tietenkin määrättäisiin karensseja.

Petri Kokko

Toivottavasti seuraavissa vaaleissa on ihmisillä sitten kirkkaassa muistissa nämä torkkupeitto - vartiaiset ja mykkäset lausuntoineen ja työttömiin suhtautumisineen, sinisten huijariloikkarikoplan jäseniä unohtamatta. Persujen saama luottamus taitaa myös olla vähän niin ja näin kun ovat kuitenkin olleet mukana näitä lakimuutoksia suunnittelemassa ja hyväksymässä.

Käyttäjän MikaRautio kuva
Mika Rautio

Kiitokset Arille aloittajana hyvästä artikkelista, ilman tämän kaltaista kriittistä ajatuksen juoksua mikään maailmassa ei kehity. Kiitokset myös tähänastisten jatkokommenttien esittäjille, erityisesti pieni vamma esim. kuulovamma avasi itselläni omaa näkökulmaani po. asiaan.

Tässä jutussa kävi nyt sitten varmaan sillä tavalla, että jos nyt tehtyjen uudistusten myötä työttömyys ei varmaankaan lisäänny, niin ei se nyt esille tulleiden näkökulmien myötä välttämättä juuri vähenekään.

Mutta jos työttömyyden kustannukset piti saada alenemaan, ja jos työttömänä olemisesta piti tehdä vähemmän "kannustavaa", niin se tässä nyt sentään varmaan saatiin toteutumaan, ja nämä kepitykset kohdistuvat erityisesti niihin henkilöihin, jotka eivät aktivoidu hallituksen määräämällä tavalla.

Oli tämä sitten oikeudenmukaista taikka ei, niin tällä nyt toistaiseksi mennään ensi viikonlopusta alkaen, ja sitten on tämäkin kokeiltu.

Ainoa missä itse olin kommentteja lukiessani ehkä hiukan eri mieltä oli se, että aina halutaan vetää rinnakkain 2 lukua, jossa toisella sarakkeella on työttömien kokonaismäärä esim. 276000 kpl, ja sitten siihen rinnalle otetaan samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä - esim. 34000 kpl. Ja siitä sitten vedetään nopeat johtopäätökset, että eihän työpaikkoja millään voi riittää kaikille, ja että tarvitaan kansalaispalkat sun muut aputoimet.

Omasta mielestäni tässä kohtaa meidän pitää kuitenkin huomata myös sellainen seikka, että vaikka työnteko on aina ja kaikille parasta sosiaaliturvaa, niin ei se ole se ainut mahdollisuus parempaan toimeen tuloon. Oli ihminen töissä taikka ei, niin aina pitäisi kannustaa yrittäjyyteen.

Sillä yrittäjillä vain taivas on raja, jos edes sekään - ja joka tapauksessa jokaisen yrityksen teoreettinen pelikenttä on koko maapallo. Esim. monet suomalaiset pelintekijät ovat tässä kiitettävällä tavalla jo onnistuneetkin.

Enkä nyt yritä sanoa, että kaikki Suomen noin 250000 työtöntä pitäisi huomisesta alkaen pistää yrittäjäkursseille tai yrittäjiksi (sillä eihän siitä mitään tulisi - se olisi 90%:lla varmuudella konkurssipolkua, kuten joku jo aiemmin totesikin), mutta silti - kyllä Suomessa olisi paljon vielä tekemistä sen eteen, että meillä olisi yrittäjiä enempi mitä nyt. Eli tie yrittäjyyteen tulisi tehdä (paljon) helpommaksi kaikille niille, joilla aidosti kykyä, kiinnostusta ja osaamista. Silloin uusia avoimia työpaikkoja poikisi kaikille niillekin, jotka nyt ovat töitä vailla. Plus että yrittäjyys on ainoa tie, jolla me saadaan kalasteltua suuressa maailmassa nyt vapaina pyörivät lantit talteen ja itsellemme Suomeen - nimittäin ei ne rahat tänne itsestään eikä sattumalta tule. Pitää olla kotimainen ja kotimaahan veronsa maksava yritys, joka tämän meille tekee.

Ensimmäinen askel tällä tiellä on esim. se että pakkoruotsi pois. Ei väkisin kukaan mitään opi, eikä varsinkaan ruotsia Kuopiossa. Pakkoruotsia tarvitaan vain, jotta tietyt jo alkujaankin ruotsinkieliset suvut saisivat lapsilleen helpommin opintopaikkoja ja valtion virkoja, jolloin kielitesteissä suomenkieliset karsiutuvat helpommin pois.

Jos kielivalinnat olisi vapaita, jokainen valitsisi kiinnostuksensa mukaan sen kielen, mitä haluaa ja tarvitsee. Jolloin tasapäistämisen sijasta osaamisen kirjo kasvaisi. Se on eka avain ulkomaanviennin kasvattamiseksi, sillä myyjänä joudut puhumaan sujuvasti ostajan kieltä, tai muuten kauppoja ei tule. ParP

Käyttäjän MikaRautio kuva
Mika Rautio

Yhteydet pätkii mutta olkoon... Hyvää uutta vuotta 2018 kaikille ja kiitos hyvästä keskustelusta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Näin ministerin erityisavustaja twitterissä kansalaisaloitteen käynnistäjästä. Sinisen tulevaisuuden osaamista parhaimmillaan. Aika rankkaa ministerin erityisavustajan ominaisuudessa nimetä yksittäinen kansalainen tällä tavalla.

https://twitter.com/svuorikoski/status/94717231027...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Työtön ei saa asua, ei saa näkyä, ei osallistua, mutta hänen pitää aktivoitua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Saa se työtön vielä sanansa sanoa vaalikopissa. Siihen jos liittyisi palkansaajat (ehkä monikin tulevia työttömiä) alkaisi jo kansanpalvelijatkin huomata mitä tuli tehtyä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #78

Samaa kehotan kaikille, eli ajatelkaa omilla aivoillanne. Elkää juosko median ansoihin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #80

Omilla aivoilla ajattelemisen tueksi suosittelen kaikille kirjaa: Selkeän ajattelun taito, Rolf Dobelli. Julkaissut HS. Löytyy myös E-kirjana, ehkä myös kirjastoista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #84

Kiitos vinkistä, pitääpä tutustua ja suosittelen jo etukäteen muillekin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #84

Kiinnostava kirja, täytyy sitten tuhlata rahaa tähän kirjaan sivistääkseni itseäni, kun jotkut meitä ylempiä ihmisiä haukkuvat rahan tuhlaudesta...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #80

Juuri noin .Hyvä aloitus joka avasi varmaan monen silmiä.

Yksi hyvä neuvo vielä. Kun käytössä on netti käykää lukemassa eduskunnan ja EU sivuilta sopimuksia ja päätöksiä. Mediassa puolue voi "vastustaa" mutta valiokunnan äänestyksessä painaakin Kyllä nappia.

Sieltä löytyy myös mitä edellinen hallitus oli jo sopinut mitä muut hallitukset jatkaa. Esim.Kolujen säästöt ja leikkaukset.
Vanhasen II-porvarihallitus -07
Kuntauudistus,julkisenpuolen säästöt. (kouluja lopetettiin ja niitä yhdisteltiin.Väkeä pistettiin pihalle.
Tuota on jatkettu-07-17 koko aika.

JK.Jos 71v oppi löytämään nuo asiat edm.sivuilta löytää ne muutkin.
Se on sitä vaaleihin valmistautumista oikeilla tiedoilla mustaa valkosella.
Ei median eikä kansanedustajien värittämillä "faktoilla"!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ei leikata työttömien tuista, mutta olisi hallitus voinut tietysti suoraan sanoa ns. aktiivimallin tavoitteen ollut leikkaaminen ja säästäminen.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ilo olla Karon kanssa kerrankin samaa mieltä. Tässä on nyt haluttu maalata mustaa valkoiseksi ja selittää oikeaa vasemmaksi tai päinvastoin. Rehellisyys on näemmä harvinainen hyve.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Tämä aktiivimalli, jos otettaisiin käyttöön esim. sosiaali- ja terveyspalveluissa soveltuvin osin käyttöön tarkoittaisi aika meheviä juttuja ja omakustannusosuuksien kasvattamista. Esim. henkilö, joka polttaa tupakkaa tai juo alkoholia niin hänen omavastuuosuutensa olisi tuon työttömyyskorvauksen vähennysosuuden verran korkeampi, koska ei voisi elää terveemmällä tavalla. Näinhän pitäisi edetä mutta niin ei tapahdu kuitenkaan. Koko aktiivimalli on konnankoukkuja täynnä, koska suuri osa työttömyydestä johtuu työpaikkojen vähyydestä, jotka ovat pääosin seurausta taloudellisista suhdanteista. Ainoa vaihtoehto olisikin rukata yritysverojärjestelmää suosimaan työvoiman palkkaamista niin että esim yhteisövero olisi progressiivinen ja yrityksen tulokseen sovellettu. Ne yritykset, jotka kehittyvät invesoivat, innovoisivat ja palkkaisivat uusia tekijöitä voisivat saada alemman yhteisöveron kuin ne, jotka ovat jääneet taplaamaan paikalleen. Kun vielä yrityksen talous ja sen muutokset huomioitaisiin päätöksessä niin eiköhän työpaikkoja alkaisi myös löytyä. Kun tähän yhdistettäisiin järkeviä porkkanoita työttömille niin paremmin menisi.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Henkilökohtaisesti en teoriassa ole ollut päiväkään työttömänä ja viimeisen 20 vuoden aikana olen tehnyt varmaan kewskimäärin n. 100h työ viikoa. Mutta silti allekirjoitan blogistin kirjoituksen täysin.
En minäkään työnantajana tee yhdelläkän ylimääräisellä työntekijällä mitään, mutta jo solidaarisuudesta harkitsin, et rupean palkkaamaan ihmisiä 18h töihin, että Mykkänen ja Linström saavat mielenrauhan. Mitään järkeä siinä tosin ei ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä en ole ollut myöskään työttömänä päivääkään vuoden 1990 jälkeen ja sitä ennenkin vain satunnaisesti hyvin lyhyen aikaa. Ei terve keho työtä tosin kaipaa, mutta ministeri Mykkäsen ja Lindströmin kirjoitukset eivät ole tästä maailmasta.

Hallitus teksi viisaasti jos vaihtaisi heti taktiikkaa työttömien osalta. Tämä yksi mätä omena pilaa heidän koko maineensa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksiköhäntämä malli on täällä jättänyt yritykset pois? Tämä voisi toimia täälläkin.

Tanskanmalli.
Tanskassa työtön ei tee yhtään nettihakemusta, vaan hänet kutsutaan aina henkilökohtaisesti työvoimatoimistoon ja hänen työmarkkinakelpoisuutensa kartoitetaan. Sen tavoitteena on nostaa työttömän mahdollisuuksia työllistyä. Tämä onnistuu räätälöimällä työnhakijoiden tarpeet ja tarttumalla niihin.

Pitkäaikaistyöttömyyttä ei Tanskassa juuri ole.
Tanskassa työtön tehdään aktiiviseksi.
Myös työnantajat aktivoidaan.

-Tanskassa systeemi tukee sitä, että työnantajilla on helppo ja edullista työllistää, mutta myös irtisanoa.
Se aktivoi työnantajaa työllistämään ja saa ihmiset töihin.
lähde:
Kokoomusnaiset

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tiukkaa tekee, jos tämä aktivointilain kumoamisesitys ehtii tämän eduskunnan käsittelyyn. Aikaa on enää vajaa vuosi ja siitä pois tämä meneillään oleva joululoma. Sitten eduskunta menee kesälomalle. Syyskausi päättyy ennen joulua 2018 ja eduskunta jää lomalle. Sitten seuraava eduskunta kokoontuu joskus vaalien jälkeen, ehkä toukokuussa 2019.

Aloite tulee esille varmaan keväällä ja menee valiokuntakäsittelyyn. Kuinka kauan sitten viipyy valiokunnissa ja varmaan odotellaan jotain tuloksia lain vaikutuksista. Ensi vuoden syksynä on varmaan tärkeämpiä asioita esillä, pakolliset päätökset tehdään ennen joulutaukoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tuolla YLE Linströmmi jo kertoi ettei lakia tulla kumoamaan.

Ei kumottu metsälakiakaan vaikka vastustajia oli 136 000 nimeä Adressissa.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tosin ilmeisesti Lindström ei sitä yksin päätä. Myöskään allekirjoittajien määrä ei vaikuta, pitäisi olla eduskunnassa 100 kannattajaa.

Eli nyt näyttää siltä, että tehdään turhaa työtä aloitteen käsittelyssä. Tätä se demokratia teettää.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tällainen työttömiä kyykyttävä laki varmaan pudottaa Siniten kannatuksen nollan pintaan. Oppositio on täysin pölkkypäistä, ellei se pysty rakentamaan tältä pohjalta nykyiselle SOS-hallitukselle rökäletappiota.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Ongelma ei ole työn hakeminen vaan työn saaminen. Eli kysymys maan hallituksella tulisi olla: ”Miksi yritykset eivät palkkaa henkilökuntaa?”

Jos työttömille haluttaisiin saada töitä, tulisi hallituksen edesauttaa yritysten mahdollisuuksia palkata uutta väkeä lisää. Nyt monet pienet ja keskisuuret ja jopa suuret yritykset tuskailevat työpaineiden alla, mutteivät voi palkata yhtään työntekijää lisää valtavien sivukulujen takia.

Jos hallitus haluaisi työllisyyden lisääntyvän, se tiputtaisi saman tien työntekijästä koituvat lakisääteiset maksut puoleen.

Se mahdollistaisi yrityksille henkilökunnan lisäämisen saman tien. Jos hallitus ei tohdi kerralla tehdä näin isoa päätöstä, tehkää se portaittain: Jokainen uusi palkattu työntekijä puolella maksulla, ja tiputetaan saman tien yhdeltä aiemmin palkatulta työntekijältä maksut puoleen.

Yrityksen rekrytointi-into kasvaa, kun saa kahden henkilön työpanoksen yhden työntekijän kulujen hinnalla.

Tämä malli kannustaa yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä, joka toki ensin vähentää valtion saamia tuloja, mutta ajan myötä vähentää niitä todella runsaasti työttömyyden vähenemisen seurauksena.

Nythän ministeriöissä osataan vain katsoa työttömien määrää, ja nostaa yrityksille koituvia maksuja, että voitaisiin hoitaa työttömyydestä johtuvat kulut.

Istukaa hetki hiljaa, ryhtykää ajattelemaan ja esittäkää kysymys itsellenne.

Älkää kysykö ”Miksi työtön ei mene olemattomiin töihin”, vaan kysykää sen sijasta ”Mikä estää pienten yritysten kasvun ja henkilökunnan palkkauksen”.

Saatatte yllättyä ajattelun suomasta vastauksesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Palosen "palopuhe" on asiaa. Yhtä hyvin voitaisiin tehdä lakiesitys siitä, että yritystuista leikataan 5% jos yritys ei työllistä tarpeeksi saatuun yritystukeen nähden.

Laitetaan yritystuelle "hinta", eli jokaista kymppitonnia vastaan on työllistettävä ainakin yksi pitkäaikaistyötön vuodeksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiitos Ari blogistasi. Hyvän keskustelun sait aikaan. On ilo havaita, että työnantajapuolellakin on tervettä järkeä.

Käyttäjän PasiKarlsson kuva
Pasi Karlsson

Miten tää aktiivimalli on nyt Mykkäsen aiheuttama?

Sinisten Lindström aktiivimallia on vienyt ja vie eteenpäin ja eikös koko homma ole Lindströmin vastuulla?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitenkö Mykkäsen? Ministeri-valiokunnissa asiat päätetään .Oliko Mykkänen ministeri?
Talouspoliittinen ministerivaliokunta
-kokoontuu yleensä tiistaisin. Ministerivaliokunnan puheenjohtajana on pääministeri ja
- jäseninä valtiovarainministeri, valtioneuvoston määräämä valtiovarainministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätty ministeri,
-elinkeinoministeri,
-työministeri ja
- enintään neljä muuta valtioneuvoston määräämää ministeriä.

Tämähän on päätetty jo Kepu,kok -07 Vanhasen hallituksesta lähtien.Työttömien kyykytys. Mitä muuta voi odottaa porvarihallituksilta kun kyse on palkansaajista?

-Koskee tuo myös Työttömiä yrittäjiä jotka saa yrittäjien työttömyyskassasta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa?
Tai niitä yrittäjiä jotka saa Toimeentulotukea kuten työttömät? Tuen ehto on ilmaistyötä vastaan tuki,tai leikataan 40% ja 3kk karenssi.

Vai onko siihenkin sävelletty 2 eri ohjeet miten Kelassa toimitaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aktiivimalli koskee suurinta osaa työnhakijoista. Aktiivimalli ei koske työnhakijaa, joka

- saa työkyvyttömyyden tai vamman perusteella myönnettyä etuutta
- työskentelee omais- tai perhehoitajana
- on hakenut työkyvyttömyyseläkettä ja odottaa päätöstä

Työttömän työnhakijan kannattaa ilmoittaa etuuden maksajalle tällaisesta tilanteesta viipymättä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kuka onkaan väittänyt mitään kenenkään syyksi? Mykkänen vain Kalevassa ja muualla mediassa on antanut omia lausuntojaan, joihin otin kantaa.

Kai Mykkänen itse pyytämällä pyysi vaihtoehtoja ja minä hölmö niitä annoin. Hallitus on lähtenyt tukemaan Lindströmin vastuualuetta joten silloin kukaan ei yksin ole syyllinen, ei Jari eikä Kai, eduskuntakin on asiaan kantaa ottanut, joten Lindström ei ole syntipukki yksistään.

Tämä avaus perustuu täysin Kai Mykkäsen Kalevan artikkeliin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Työtön on valjastettu kehumaan tässä asiassa itseään ja se on hyvä asia se, eli itsetuntoa nostatetaan, kun pääsee Kelalle kertomaan, että minä prkl olen ollut aktiivinen, toisin kuin hallitus taui yrittäjät.

/Aktiivisuutta seuraa työttömyysetuuden maksaja, eli Kela (työmarkkinatuki ja peruspäiväraha) tai työttömyyskassa (ansiosidonnainen päiväraha). TE-toimisto ei siis tee tätä seurantaa. Tarkempia tietoja aktiivisuuden osoittamisesta ja seurannasta saat omalta työttömyysetuuden maksajaltasi. Esimerkiksi Kelan mukaan "asiakas ilmoittaa aktiivisuudesta työttömyysajan ilmoituksessa"./

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onkohan Kela saanut taas ohjeen kuten-10
"Aina tukia laskettaessa lasketaan vähentävästi"!
Ohjeethan tulee hallitukselta ja ministeriöltä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En ole minäkään ollut työttömänä koskaan, mutta lähellä oli, ja sitten ollaankin tässä pikkuyrittäjän ihanaisessa maailmassa. :)

Kyllähän tuo aktiivilaki on leikkauslaki, eipä tuossa ole muuta tarkoitusta.

Aika vähän on kuitenkin niitä, jotka eivät työtä halua, ja siihen ei mikään laki auta, eikä tarvitsekaan.

Niinkuin edellä on sanottu, äänestäminen on vaikuttamista, eikä vaalinaluspuheiden perusteella pitäisi koskaan äänestää. Kyllä ne puolueen linjat selviävät aina päätöksenteossa, ei vaalipuheissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin.Leikkaus työttömie leipärahasta.Kiristystä.

Budjettiin on laskettu säästettävän työttömyysmenoissa 9 milj.euroa -18.
Työttömyyskorvaukset ja sosiaaliturvamenothan ei tuolla mallilla laske.Ellei lykätä karensseja ja leikata tukia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllähän se tiedetään, että kokonaisuudessa menot eivät vähene, mutta vaalien lähellä on sitten helppo sanoa, että työttömyysturvamenot alenevat koko ajan, eli tilanne on hyvä :)

Ja kansa uskoo

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #106

Ja voi kuinka helppoa on se kun on netti käytössä tarkistaa VM ,TEM sivuilta mikä on todellinen tilanne työttömien määrästä.
TEM-Työllisyyskatsaus. Klik ja avaa tiedoston sivun.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Sotketaampa vähän, tarvittaisiin yksi tai kaksi työntekijää lisää, mistä aloitetaan ?
Kysymyksessä ei ole sormella tökkiminen tai vastaava vaan ihan tavallista ruumiillista työtä.
Mistä sellaista työntekijää haetaan joka haluaisi tehdä töitä ja miten siitä pääsee eroon jos vähän myöhemmin ilmenee että niin pitäisi tehdä.
Työnvuokraus, kokemuksen mukaan harvoin onnistuu suhdeluku noin 1/10.
Vanhimmat työntekijät on yli 10 vuotta olleet töissä eli ei mekään työnantajana ihan täysiä mulkkuja ilmeisesti olla.
Mistä johtunee että ensimmäisenä tulee mieleen että ne jotka haluaa tehdä töitä ovat jo töissä.
Tiedän kyllä että työttömänä on erittäin hyviä ja ahkeria ihmisiä jotkä haluaisi tehdä töitä, mutta miten sen löydät.
Nämä hallituksen touhut menee yli ”hilseen” niin typeriä ne minun mielestäni ovat, oppositiotako varten näin tehdään ?
Kokemuksesta tiedän että kun se seurakunta on kuitenkin niin sekalainen, nimenomaan sopivan työntekijän, ja sellaisen joka haluaisi tehdä töitä, löytäminen on niin kova homma että pitää yrittää muokata yritystoiminta sellaiseksi ettei tarvitsisi palkata lisää ketään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hyvä sosiaaliturva olisi muuten liian hyvä vaihtoehto huonopalkkaiselle työlle, joten varastetaan työttömän vapaa-aika!"

"Tempputyöllistäminen" kuluttaa enemmän valtion rahoja kuin tuottaa, mutta toisaalta siinä on se hyvä puoli että se riistää työttömältä haänen vapaa-aikansa, mikä takulla aktivoi työnhakuun.

Jos ei kerran työttömyystyrvalla saa itselleen vapaata aikaa, niin yhtä hyvin voi sitten olla oikeissakin töissä.

Kaikki työttömät siis koulutukseen tai sorvin ääreen, tekemään jotain, mitä tahansa. Kyllä ne työhalut oikeisiin töihin siitä sitten paranee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Arto mikä autuus se työ on kun sinne kaikkia patistat, jos minä olen esimerkiksi juuri voittanut lotossa 7 miljoonaa, niin miksi ihmeessä toivotat minut töihin?

Eikös se olisi parempi, että minä, joka pärjään muutenkin, en missään nimessä tuppaisi itseäni sinne ahtaille työmarkkinoille. Miksi ihmeessä työttömiä patistellaan töihin kun niitä ei edes kaikille ole.

Arto Aro

Tässä työttömän kiristyshommassa ihmetyttää se että kun olemme työelämässä, niin meiltä kerätään joka tilistä tätä työttömyysvakuutusmaksua. V 2018 se on 1.9 %. Mutta kun syystä tai toisesta joudumme työttömiksi on kuin siirtyisimme työllisistä rikollisiin jotka ryöstävät yhteiskunnan rahat.
Tätä asiaa tutkailessani ilmeni, että nämä työttömyysvakuutusmaksut ohjautuvat työttömyysvakuutusrahastoon, jota hallinoivat työnantajat ja Ay päälliköt. Täältä rahastostako maksetaan sitten näitä työttömille tarkoitettuja yksityisten yritysten hoitamia kurssituksia. Milloin CV:n tekoa, ammatinvaltaa, Hihat heilumaan kurssi. Mikähän on näiden kurssien sopimushinta. Kuinkahan paljon näitä kurssittajia näillä TE keskuksilla on maksetavana ja kuinka paljon rahaa kuluu näistä Työttömyysvakuutusmaksuista tähän kurssitoimintaan. Onko niin että kurssittajien talous saadaan pidettyä kunnossa, mutta mitäpä noista työttömistä. Löytyiskö hallitukselta jotain tietoa tähän kokonaisuuteen?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Keskustelut tuppaavat menemään kovin tunteellisiksi.

Työttömyysturvalaissa todetaan yksiselitteisesti, että ko. lain suomat etuudet kuuluvat ainoastaan TYÖNHAKIJOILLE. Eli pelkkä työttömyys ei ole sinällään riittävä peruste työttömyyskorvauksen saamiselle. Vaaditaan myös kyky ja halu osallistua työntekoon.

Eli syystä tai toisesta työhön kykenemättömät tai haluamattomat eivät ole oikeutettuja em. lain antamiin etuuksiin vaan heidän turvaverkkonsa ovat toisaalla.

Arto Aro

Ei tästä työttömän aktivointiasiasta tulla selviämään ilman tunteenpurkauksia ja saattaapi olla, että niiden tunteenpurkausten kanssa ollaan isoissakin hankaluuksissa. Jo pelkästään se että kuinka tulkitaan aktiiviseksi työhakijaksi tuo tullessaan tunteenpurkauksia. Onhan näitä karensseja jaeltu miten sattuu ja jouduttu purkamaan, mutta kärsijänä on ollut aina työtön työnhakija joutuessaan maksujen viivästymisen takia vaikeuksiin.
Nyt kun hallitus iloitsee työttömien määrän pienentymisestä, jolloin olettaisi että paine TVR kohtaa helpottaisi, niin yllätys yllätys päätettiinkin että työttömyysvakuutusmaksua työntekijälle voidaan nostaa 1.6 %:ssa 1,9 %:n. Että kyllä tunteita riittää tästä eteenkinpäin

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kiitos Ari tästä blogista... piti jo kirjoittaa, mutta sinä kirjoitit niin hyvin, että kiitos:)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Nyt jo yli yhdeksäänkymmeneentuhanteen noussut kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrä alkaa kertomaan ongelmien vakavuudesta. Jotain on mennyt pahasti pieleen.

Aloitteen sisältöhän on:
Täten kansalaiset vaativat, että eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä HE 124/2017 vp (Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta) kumotaan välittömästi ja,

perusteluina on mm.
HE 124/2017 vp:n nojalla maksettavaa työttömyysturvaa leikataan aina kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tuloksia.

Työnhakija ei kuitenkaan päätä rekrytointiprosessin tuloksista, vaan työnantaja niistä päättää, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen.

Työnhakija ei myöskään päätä siitä, onko omalla kotiseudullaan hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluita edes tarjolla, saatikka siitä, tuleeko hän valituksi hänen hakemiinsa palveluihin, vaan TE-toimisto päättää molemmista, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että hän ei ole saanut TE-toimistoltaan hänen tarvitsemiaan palveluita.

Samoin muissakin työllisyysasioissa; päätös tuloksista ei juurikaan ole työnhakijan käsissä."

Kannattaa huomioida, että aloitteen kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen, että tuskin kukaan ihan huvikseen tätä lähtee kannattamaan/ allekirjoittamaan. Hallitus näyttää olevan täysin epäonnistunut politiikkansa suhteen. Käsitykset työstä ja sen merkityksestä näyttää olevan hakusessa pahasti.

Olen myös huomannut aivan järjettömiin mittasuhteisiin lisääntyvän "pikavippien" tarjonnan sekä netissä toimivien pelikasinoiden. Näihinkään vakaviin ongelmiin EI tämä hallitus ole kyennyt puuttumaan.

SOTE on myös oiva esimerkki lähes täydellisestä epäonnistumisesta, ja se kuvaa hyvin kuinka työpaikat ovat ns. " suurilla toimijoilla", jotka eivät investoi mutta sensijaan sijoittavat varoja veroparatiiseihin täysin moraalittomalla verosuunnittelulla, joka on laillista vain siksi, että laki sallii "rkoksen".

Terveys- ja sosiaalisektorilta kuuluu lisääntynyt työpaikkailmapiirin romuttuminen ja työpahoinvointi. Ammatti taitoista työvoimaa ei saada mm. siksi, että maassa on ikärasismia ja myös ihonväri saattaa olla tilanteessa väärä eli valkoinen.

Some ja meetoo kampanjat sekottavat ihmisten mieliä ja ns. arki- eli maalaijärki unohtuu jonnekin muualle kuin päivittäiseen käyttöön. Myös pelko työpaikan menettämisestä kaventaa läpinäkyvyyttä. Hallituksen toimet ovat lisänneet pelkoa ja näin heikentäneet Suomen ja suomalaisten toimintakykyä.

Suunnaton ahneus on ajanut ymmärryksen ohi. Unohtunut on: että demokraattinen yhteiskuntajärjestelmä ei ole mahdollinen jollei ihmisellä ole tarpeeksi omaa aluetta eksistentiaaliselta ahdistukselta, joka saadaan sillä, että työ "kantaa", jota se ei nyt todellakaan tee vaan "kaataa".

Työnkantaminen on sitä, että työnantama haaste ei uhkaa oman minän arvoa, joka on yksi suurimpia voimavaroja.

Työpaikoilla ja työntekijöillä on ns. kohtaanto-ongelmia, ja jokainen ymmärtää, miksi näitä on. Työllä ei elä mutta toisaalta ei työttömänkään toteudu hyvä elämä - ei lainkaan. Vaatii erinomaista kykyä ja asennoitumista olla työtön ja saada tyydytys tarpeettomuuden tunteesta, joka yleensä on seurauksena työttömyydestä. Sitä ei kuitenkaa korvaa työ jolla ei ole mitään tekemsitä luovuuden ja vastuullisuudenkanssa vaan se, että työtön on joutunut "käskettävän lapsen" asemaan vie kyllä lopulliset halutkin työntekoo.

Työn tärkein ponnin on mielivallasta vapautumisen ja subjektiuden tunne; mutta nyt olemme maahanmuutajissa ottaneet vastaan valtavan ongelman, joka koskettaa sekä maahanmuuttajia, että jo maassa olevia suomalaisia.

EU orjana ei ole eikä tule olemaan helppoa. Muka vapaudella viedään loputkin orjuuteen - sadat - ja sadatuhannet säännöt vaativat veronsa.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Kiitos blogistille tärkeästä ja hyvästä avauksesta.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Kokoomus palaa rikospaikalleen- Aivan väärin päätetty tupo- 2007 Kokooomuksen Jyrki Kataisen tasaarvo-Tupo ratkaisu kääntyi itseään vastaan, ei mikään viisas raha alkanut tätä rahoittamaan, pääomat piiloutu ulottomattomiin-veroparatiisiin.
Nyt säästöt ja leikkaukset ovat olleet rajuja, jotka pääasiassa on kohdistunut yhteiskunnan heikompiosaisiin, sekä matalapalkka aloihin. Koska kukaan ei halua luopua "saavutetuista eduista" Valtion osuudet ovat rajusti tippuneet kunnilta, joka on johtanut velkaantumiseen.
Työttömän aktiivimalli- koko hallituksen sekä Mykkäsen ajatus on kieroutunut, että työttömien työllistyminen olisi se pää pointti tässä.

Yrittäjien menestyminen se tässä pääasia pitää olla, suomalaisen tuotteen kehittely ja markkinointi etunenässä pitää mennä. Eikä viedä valmiita suomessa kehitettyjä ja maksettuja malleja ulkomaille. Kyllä yritykset sitten kaivavat työttömät töihin, kun tarve vaatii.
Tuo aktiivimalli on hallituksen ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty ja itse asia vyörytetään työttömän harteille

Käyttäjän JuhaVenlinen kuva
Juha Venäläinen

MITÄ AKTIIVIMALLIN TILALLE? Kyselytutkimus

Työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt laajaa arvostelua useista puutteistaan johtuen. Ongelmat, joihin hallitus yrittää puuttua, ovat kuitenkin todellisia.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on uusimmassa raportissaan huolissaan Suomen työllisyysasteesta, joka on muihin Pohjoismaihin verrattuna matala. OECD kehottaa Suomea uudistamaan sosiaaliturva-, ja tukijärjestelmää työhön kannustavammaksi. Toinen huolenaihe rakentuu väestömme ikääntymisestä, joka kasvattaa julkisen sektorin kustannuksia.

Mitä aktiivimallin tilalle? Voisimmeko tehdä työelämään tai yrittäjäksi siirtymisen kannattavammaksi tarjoamalla laajemmat kuluttamisen vapaudet ansiotulojen saamisen seurauksena? Olisiko aktivointipolitiikkaa mahdollista rakentaa digitaaliseen rahaan kytkettävien ominaisuuksien avulla?

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkeat sosiaaliryhmien väliset erot terveydessä ja työkyvyssä. Työttömien joukossa heikkoon terveydentilaan ja päihteidenkäyttöön liittyvät työkyvyn puutteet ovat yleisempiä kuin palkansaajien joukossa, ja etenkin työttömyyden pitkittyessä.

Aktivoisiko sama malli paitsi luomalla taloudellisia kannustinvaikutuksia, myös ohjaamalla terveyttä ja työkykyä tukeviin elämätapavalintoihin?

Toivon mahdollisimman monien suomalaisten osallistuvan laatimaani kyselyyn, jossa pohditaan ja haetaan vastauksia yhteiskuntamme ongelmiin!

Kyselyyn vastataan nimettömänä, eikä vastaajia ole mahdollista tunnistaa sen perusteella.

Kysely:
https://goo.gl/forms/GvcNEBz6OxEccK1r2

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset