Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Passiivisen aktivointi, vai aktiivisen passivointi?

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis, tyhmä töitä tekee viisas pääsee vähemmälläkin, eil tässä kaksi sananlaskua ministeri Jari Lindströmin ”kukas sen kissan hännän nostaa jollei kissa itse” tilalle.

Jari Lindströmin oli tarkoitus puolustautua nostamalla häntäänsä kuin skunkki, eli haiseva vastalause kansalaisaloitteelle, joka on jo yli 60 000 nimeä adressissa. Adresssissa joka vastustaa uutta aktivointimallia.

Jari Lindström: ”Politiikan arvostelulle on näet tyypillistä se, että jos tehdään kymmenen päätöstä, joista yhdeksän on ymmärrettävissä positiivisiksi ja yksi on negatiivinen, ei ketään juurikaan kiinnosta nuo yhdeksän positiivista. Ei. Kaikki keskittyy siihen negatiiviseksi ymmärrettyyn”.

Jos joka kymmenes lakiesitys saa olla mitä tahansa skeidaa, eli sitä ei saa arvostella, kun on kerran tehty yhdeksän hyvää päätöstä saa kymmenes olla mitä tahansa. Hallitus toimii kuin lounaskortti, joka kymmene ehdotus on ilmainen. Tai ministerin mielestä merkityksetön, kuten hän omassa blogissaan antaa ymmärtää. Riittää kun valtaisa osa lakiesityksistä on hyväksyttäviä. Minusta yhtään huonoa lakiesitystä ei pidä puolustella,

Jari Lindström: ” Ja sitä ei muuksi muuteta. Ei rautalangalla eikä edes -kangella”.

Hallitusohjelmassa on työllisyyspolitiikka kärkiteemana, mutta ei sen silti tarvitse tarkoittaa, että työttömien kustannuksella tehdään aktivointipolitiikkaa. Peruslähtökohtaisesti työttömien aktivointi kun tarkoittaa, että he olisivat jotenkin passiivisia nyt. Kun hallituksen tarkoitus on säästää työttömyyden hoitokuluissa naamiovat lakiesityksensä aktivomiseksi. Aktivoitumista onkin tapahtunut, eli kansalaisaloite lain kaatamiseksi on tosi aktiivista.

Aktiivimallin tarkoitus on lisätä työllisyyttä ja kannustaa ottamaan vastaan lyhytaikaisia työsuhteita. Tässä on se esityksen epäkohta, eli hallitus kuvittelee, että työttömät passiivisuuttaan ovat työttömiä. Varmasti on monia syitä työttömyyteen mutta tuskin passiivisuus on edes suurin syy työttömyyteen. Hallitus on nyt suuressa viisaudessaan keksinyt portaikon jonka avulla passiivisuutta voidaan mitata. Ihminen todetaan passiiviseksi jos hän ei ole 18 tuntia töissä, yrittäjänä tai TE-keskuksen opiskelijana kahden kuukauden jaksoilla. Se itseopiskelu on naurettavuuden huippu, eli kuka sen kontrolloi jos työtön on 18 tuntia itseopiskellut 2 kuukauden aikana?

Myöskään lakialoite ei saa olla edellisen perseelleen menneen lakiehdotuksen korvike, eli jos 3kk haastattelut eivät ollet hyvä, ei se tee tästä uudesta hyvää ehdotusta sen vuoksi, että taktiikkaa on muutettu.

Aktiivimalli ei myöskään tuo helpotusta perusongelmiin, eli vapaiden työpaikkojen määrä ei lisäänny vaikka työttömät olisivat kuinka aktiivisia tahansa. Välimatkat eli työmatkaliikenne ei kohene työttömien aktiivisuudella, ei myöskään talosta saatava hinta kohene niin paljoa, että Kajaanilainen työtön saisi asunnollaan asunnon pääkaupunkiseudulta. Ei vaikka työtön Kajaanissa hyppisi kuinka aktiivisesti hallituksen esityksen tahdissa.

Kun tarkoituksena selkeästi on pienentää työttömyydestä johtuvia menoja, olisi aktivoitava markkinointia, eli ensin olisi oltava työpaikkoja. Hallituksen näkemyksen mukaan meillä vallitsee työttömien passiivinen armeja joka kuittaa työttömyyskorvauksia vaikka työpaikkoja on saatavilla joka kylässä pilvin pimein.

Työministeri Jari Lindströmin itsesääliä voisi helpottaa, jos ministeri tekisi jotain aktivoimista myös hallituksen puolesta työllisyyden eteen, eli satsaisi yritysten hyvinvointiin, niin että yritykset voisivat työllistää enemmän. Jos työttömyystuesta on ajateltu napsia aktiivimalliesityksen turvin 32 euroa kuukaudessa pois jokaiselta passiiviseksi jääneeltä työttömältä, niin miten näitä säästyneitärahoja käytetään? Korvamerkitäänkö ne ja käytetään viennin tukemiseen, markkinointiin ja yrittäjän työllistämisen helpottamiseen?

Aktivointimallin sijaan hallitus voisi rehellisesti sanoa, että työttömyystukia leikataan 32 euroa kuukaudessa, siihen ei tarvita silloin mitään naamiointia aktiivusuuden lisäämiseksi, koska simputtaminen ei ole koskaan aktivoinut ketään, paitsi vastustamaan simputtajaa, eli tässä tapauksessa hallitusta. (vert, kansalaisaloite)

Naurettavaa on ministerin myös sanoa, että emme hallituksessa peräänny, mutta minä henkilökohtaisesti toivotan passiivisille työttömillekin hyvää uutta vuotta 2018.

Kiky ja aktiivimalli on täysin hallituksen kehujen varassa, kukaan muu ei niitä kannata. Kun hallitus joskus vaihtuu unohtuu kikyt unholaan. Sen sijaan jos olisi satsattu markkinointiin ei lisääntyneet tilaukset nollaantuisi hallitusten vaihtuessa.

Itse en ole työtön eli passiivinen, joten voin toivottaa passiivisille työttömille hyviä haastatteluja ja aktivoitumista hallituksen tahdon mukaisesti. Mutta hallitukselle en toivota mitään, he kun eivät peräänny, eivät silloin ansaitse mitään kunnioitustani. Jos hallitus tahtoo simputtaa kannustuksen sijasta on se itse enemmän passiivinen kuin yksikään työtön. Eli hallitus on lähtenyt purkamaan kerään työttömistä kun ongelma on työpaikat. Kukahan jo vihdoin osaisi aktivoida ne työpaikat???

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiinnitin huomiota siihen, että työttömän aktivointia pidetään rangaistuksena.

Entäs työllisen aktivointi? Työnantaja edellyttää aktiivisuutta, eikö sekin ole eräänlainen rangaistus? Virkasuhde ei edellytä aktiivisuutta. Olen kuullut, että liika aktiivisuus päinvastoin lasketaan huonoksi viranhoidoksi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Antaisin kaksi suosittelua jos voisi, mutta tyydytään nyt siihen yhteen.

Terv. KK

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Luo uusi tunnus ja laita lapsuudenkuvasi siihen, niin sitten sinulla on kaksi ääntä käytettävissä. ;)

Tuskin onnistuu, mutta Arilta hyvä kirjoitus.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

No joo, kepulikonstit jääkööt sikseen ;-).

Terv. KK

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hallitus leikkii tulella.

Aktivointipolitiikan lopputuloksena saattaa muodostua työttömien armeija, jota hallitus vaatii pysymään passiivisena.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Clint E. käytti yhdessä merijalkaväkileffassa tällaisesta toiminnasta nimitystä cluster fucking.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tässä on se esityksen epäkohta, eli hallitus kuvittelee, että työttömät passiivisuuttaan ovat työttömiä."

Useat tuntevat jonkun, joka pitää ansiosidonnaiselle pääsyä onnenpotkuna.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tässä on se esityksen epäkohta, eli hallitus kuvittelee, että työttömät passiivisuuttaan ovat työttömiä."

Useat tuntevat jonkun, joka pitää ansiosidonnaiselle pääsyä onnenpotkuna.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ennen 1990-luvun lamaa ja sen jälkeistä aikaa, heikkolahjaisempikin kelpasi töihin. Toisin on nyt. Ja sitten tulee päälle tämä yhteiskuntasuunnittelu, joka on palvellut vain kasvukeskusten kiinteistönomistajia.

Kohtaanto ei toteudu ja yhteiskunta kustantaa matalapalkka-alojen työvoiman kasvukeskuksissa asumistuen muodossa mm.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Kohtaanto ei toteudu ja yhteiskunta kustantaa matalapalkka-alojen työvoiman kasvukeskuksissa asumistuen muodossa mm."

Sepä se. Niin kauan, kun julkinen raha sekaantuu markkinatalouteen, on luvassa katastrofia ja markkinoiden vääristymistä.

Jos pienipalkkaisten duunarien elämää ei tuettaisi verovaroin kasvukeskuksissa, etenkin pk-seudulla, joutuisivat firmat perustamaan työpaikat sinne, missä duunarit ovat.

Se tietenkin tarkoittaa, että osa keskijohtoa, muutama akavalainen joutuisi muuttamaan Lieksaan tai Sotkamoon. Pääkonttori voi toki jäädä Espooseen tai Helsinkiin.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Jos tällä touhulla ei lähde loputkin kannatukset sinisiltä, ei sitten millään.
Kummallista toimintaa, ei taida hallituksen kaataminenkaan pelastaa tilannetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Macron arvioi, että uudistus alkaa tuottaa tuloksia kahden vuoden aikana. Jo marraskuussa työttömien määrä putosi alimmalle tasolleen kolmessa vuodessa.

Tässä sotketaan kaksi asiaa keskenään ilman tilastollista tietämystä. Aivan kuten Suomessakin aktiivimallia kehutaan työllisyysprosentin parantumisesta, vaikka se ei ile vasta kuin esitysvaiheessa. Ranskassakin tuloksia odotellaan kahden vuoden päähän, mutta jo nyt kaikki työllisyyden parantuminen lasketaan pelkästään aktiivimallin ansioksi.

Asiat halutaan osoittaa sellaisena kun niiden toivotaan olevan, ei sellaisena mitä ne ovat.

Aina on meillä ja muualla ollut järjestelmän hyväksikäyttäjiä, mutta se, että aletaan rangaista kaikkia passiivisuudesta, jos töitä ei kertakaikkiaan ole, on hiukan arveluttavaa toimintaa hallitukselta.

Ensin pitää olla tarjota töitä, sitten vasta tiedetään onko kukaan passiivinen. Ei TE-keskuksen kurssit ketä'än autuaaksi tee, jos töitä ei ole. Takavuosina aikuiskoulutuskeskukset kouluttivat työttömiä urakalla, mutta hyvin huonoja kokemuksia siitäkin on. Nyt näiden täysin kurssitettujen työttömien tulee sitten aktivoitua kursseille uudestaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Jälleen täyttä asiaa Arilta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset