Niinistö panttaa yhä Nato-kantaansa

Median ja yleisön kuullun ymmärtämisessä on toivomisen varaa. Onhan Niinistöllä toki Nato-kanta, eli asiat päätetään silloin kun ne ovat agendalla. Jos mielipiteensä lukitsee ennakolta on mielipiteensä vanki silloin kun päätöksiä tulisi tehdä puolueettomasti.

Esimerkiksi Nils Torvaldesin Nato-kanta on paljsatunut vaalipuheeksi, mutta silti hänen puheensa Natosta katsotaan hänen kannakseen. Jos hänestä tulee presidentti joutuu hän hyvin nopeasti tulemaan siihen kantaan joka Niinistöllä on jo valmiiksi, eli päätöksentekoon on lähdettävä puhtaalta pöydältä, molemmat vaihtoehdot punniten.

Ehdokkaiden kantaa asiaan voisi perustellusti tivata, jos Suomessa olisi käyty perusteellinen Nato-keskustelu joskus, nythän kantaa ei ole keskustelujen kautta muodostettu. Ihmisillä on aika hatarat tiedot Nato-asioista ja silmitön luottaminen ehdokkaan kantaa on vain tulkittava  äänestäjien omaksi tietämättömyydeksi.

Kuvitellaan, että kyllä ehdokkaan tulee tietää ja sanoa kansalle miten pitää toimia, mutta kun demokratia ei toimi näin. Demokratiassa juuri meidän tietämättömien tulee äänestää ehdokkaiden vaalipuheiden mukaisesti tai niiden perusteella. Oikeasti demokratiassa tulee äänestäjän kanta ratkaista ei ehdokkaan kanta.

Äänestystuloksen tulee osoittaa raamit tai raiteet, joita valittu sitten kunnioittaa. Kun kansalla ei nyt ole Nato-kantaa niin ei sitä voi olla demokraattisella presidentilläkään. Siksi Niinistön kanta on reilua peliä. Nyt tarvitaan vain se Nato-keskustelu joka määrittää sitten ehkä Nato-kannat tarkemmin.

Jos ehdokkaan kantaa on valmiiksi juu tai ei, ei sellainen presidentti voi kuin ajaa omaa kantaansa valittuna, muuten hänestä tulisi takinkääntäjä. Siksi peräämme helposti vahvaa kantaa ehdokkailta, että voimme sitten naureskella häntä takinkääntäjäksi jälkikäteen.

Kansalla kuitenkin tulisi olla ensin keskustelu asioista sitten edusmiehen valinta päättämään demokratiassa, näin toimien olisimme äänestäjinä linjakkaita. Meidän kantamme on siis oltava meidän edusmiehemme kanta, eikö niin?

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu