Suomettuminen syvenee

Viimepäivinä on hurrattu, kun on saatu Paavo Väyrynen mukaan presidenttikisaan. Kisaa on sanottu laimeaksi, mutta miksi sen pitäisikään olla repivää. Mehän olemme valitsemassa maalle presidenttiä, emmekä pitämässä hauskaa ehdokkaiden kustannuksella.

Paavo huudettiin mukaan pelleksi, sillä muut pellet eivät olleet tarpeeksi hauskoja.

Istuva pelle on liian ylivoimainen, eikä hän naurata ketään, koska kannattajat eivät halua tehdä mitään, että suosio ei lopahtaisi.

Suuri haastaja eli vihreiden Pekka Haavisto on nyt omillaan. Nostetta ei tule Sauli Niinistö-kammosta, eli viime kierroksen kuka muu tahansa paitsi Niinistö on hiipunnut ja samalla katosi Haaviston äänestäjäpohja.

Tuula Haatainen ei ole tuonut kaivattua haastetta, koska hän on sortunut nälvimiseen. Ei pikkuruinen näprääminen ja Niinistön jalustan nakertaminen tuonut Matti Vanhaselle mitään nostetta. Miksi Tuula edes yritti tuota samaa.

Laura Huhtasaari ei ole saanut ääntään kuuluviin ja nyt on hänen historiataustakin jo nostettu häntä vastaan. Laura menetti etsikkoaikansa kovin nopeasti.

Nils Torvalds veti esiin Nato-kortin, mutta taisi hukkua tähän oljenkorteensa heti alkuunsa. Tästä myöhemmin tuossa suomettumisosuudessa.

Merja Kyllönen menetti viimeistään itsenäisyypäivän juhlapuvullaan mahdollisuutensa. Juhlapuku ja arkilasit kirjoitti iltapäivälehdistö. Miten Merja voisi klaarata isännöinnin, koska ei osaa edes olla vieraana?

No nyt sitten kun Paavo Väyrynen on huudettu sisään vauhti muuttuu!

Ei muutu!

Suomen suomettuminen syvenee, valittiinpa kuka tahansa eli Sauli Niinistö. Hänethän joka tapauksessa valitaan, sanoipa Paavo vaikka mitä.

Suomi ei pääse suomettumisen suosta mihinkään. Me olemme ja pysymme Venäjän kainalossa, vaikka kuka tahansa noista ehdokkaista valittaisiin. Paavo olisi kaikkein pahin vaihtoehto, jos suomettumisesta todella haluttaisiin eroon.

Matti Vanhanen on niin suomettunut, että sen harmaammaksi ei enää suomettuminenkaan voi mennä.

Tuulan uudet tuulet eivät suomettumista hetkauta, eikä edes Nils pystynyt natomyönteisyydellään nostamaan muita kysymyksiä ylös, kun sai heti siipeensä natosta.

Natosta ei suomalaiset osaa keskustella. Se on yksi hyvä suomettumisen mittari, sanomme olevamme länsimainen demokratia, mutta olemme hiljaa kaikista Venäjää ärsyttävistä asioista.

Demokratiassa äänestäjillä on puhevaltaa, mutta Suomessa ei äänestäjällä ole vaihtoehtoja siinä suhteessa, vaikka puolueita on joka sormelle.

Vaikka eihän Suomessa ole tuo keskustelu kovin juurevaa, olipa kyseessä, Nato, pakkoruotsi, maahanmuutto, natsit, verotus, sisäpolitiikka tai ulkopolitiikka. Esson baarissa ei uskalleta puhua, vaikka meillä on vapaa maa, niin somekyttääjät ovat aina kuulolla. Vapaa keskustelu on kuollut, sitä ei tarvinnut kenenkään edes tappaa suomettuminen on sen nujertanut.

Sauli Niinistön ensimmäinen presidenttikausi on kohta lopuillaan, mutta suomettuminen on hoitamatta. Sauli ei siis ole hoitanut unilukkarin tehtäväänsä kunnialla. Suomettumisen voimasta kertoo  hänen korkea kannatusprosentinsakin, eihän se muusta kerrokaan. 

Kun ei natomyönteinen Martti Ahtisaari tuonut Suomea Natoon, niin miten ihmeessä sen toisi joku muu? Martin toista kautta ei tullut, koska se eliminoitiin Naton tilalle piti saada ensimmäinen nainen. Olisihan Tarja Halonen voinut vielä yhden kauden odottaa, olisi vielä tänäänkin presidentti jos olisi odottanut.

Hyvä ettei malttanut, sillä silloin ei todennäköisesti Niinistöstä olisi koskaan noussut presidenttiä. Hän olisi nyt kisassa samanlainen noviisi kuin kaikki toisetkin ehdokkaat Paavoa lukuun ottamatta, sillä Paavo on neljättä kertaa mukana ja ei millään muotoa voi kutsua noviisiksi. Mutta tuskin Sauli Niinistö olisi enää edes ehdolla.

Kuka ehdokkaista sitten voisi nousta Venäjää vastustamaan Nato-kysymyksessä, paitsi Nils joka puhuu lämpimikseen. Ei hänellä olisi mahdollisuutta presidenttinä tehdä muutosta, ei Saulikaan ole mitään muutosta tuonut. Hän on vain hoitanut presidentin hommaa paremmin, kuin Tarja Halonen, mutta mitään muutosta ei ole tapahtunut. Ravintolassa tarjoilija voi tuoda sinulle pihvin päytään paremmin kuin edeltäjänsä, mutta pihvi ei tarjoilusta parane, se pitää myös paistaa paremmin keittiössä.

Pitää siis olla pääministeri joka Suomea ohjastaa paremmin, eikä siinä silloin auta hurrata vaikka Paavo nouseekin mukaan presidenttikisaan. Meille on tulossa seuraavaksi pääministeriksi Petteri Orpo, – ei paljon naurata.

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu