Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

How to Make America Great Again

Nyt se sitten tiedetään miten Amerikka tehdään suureksi jälleen. Yhdysvalloista tulee vuoteen 2030 mennessä maailman tärkein öljy- ja kaasuvaltio. Se tietää ongelmia Lähi-idässä, kun vienti jenkkeihin tyrehtyy ja jenkit kyllästävät yhä kapenevat markkinat omalla öljyllä ja nesteytetyllä kaasullaan.

Tämä on Trumpin salainen syömähammas, jolla häntä siedetään, koska hän kääntää Yhdysvallat taas maailman isännäksi. Putin joutuu ahtaalle myös, koska Venäjä ei voi enää kiristää kaasuputkellaan, vaan jenkistä saa nestemmäistä kaasua uhkan torjuntaan.

Lähi-idästä tulee Aasian maiden hovihankkija, mutta maksaako Kiina tarpeeksi?

Eurooppakin hyötyy öljysodasta, paitsi tietysti Norja.

Sähköautojen yleistyminen johtaa siihen yhä halpenevan öljyn kanssa, että tulemme näkemään kuinka sähkö tuotetaan öljyn ja kaasun avulla. Sähköautojen energiaa siis tehdään tulevaisuudessa fossiilisten polttoaineiden dumppausmyynnin ansiosta varsin edullisesti öljyllä tai maakaasulla. Dieselmoottorit jyskyttävät "puhdasta sähköä" ja sähköautollaan ajava cityvihreä on tyytyväinen saasteettomaan valintaansa.

Trump luopui Pariisin sopimuksesta ketunhäntä kainalossaan ja nyt hän tekee Amerikan suureksi jälleen.

Trump ei tietysti saisi öljyään kaupaksi, jos Eurooppa pysyisi lujana ja kehittäisi omaa energiatuotantoaan, mutta se on jo nähty, että kivihiili palaa silloin kun se on halpaa ja niin tulee halpa öljykin palamaan.

Kaukana on 1970-luvun energiakriisi, jonka sanottiin johtuvan siitä, että öljy uhkasi loppua. Kaikki muovituotteetkin nousi silloin huimasti. Öljyn sanottiin tosiaan loppuvan muutamassa vuodessa. Sitä on nyt aikaa lähes viisikymmentä vuotta ja öljyä on tutannossa enemmän kuin koskaan.

Trump kulkee ehkä vastavirtaan, mutta niin olisi pitänyt öljykriisissä 1970-luvullakin suomalaisten kulkea. Silloin Jorma Reini katkaisi sähköjä työtaistelun johdosta, teki suurta vahinkoa Suomen elinkeinoelämälle ja nousi sittemmin valtakunnansovittelijaksi. Reini irtisanottiin kun poliisi joutui selvittelemään valtakunansovittelijan perheriitaa.

Me nauramme Trumpille, mutta meillä itsellämme riittää pöhköjä aivan omastakin takaa. Nyt hallitus tukkii kuntalaisten mahdollisuuksia tehdä itsenäisiä päätöksiä  vert. Meri-Lapin tapaus ja sen jälkipeli. Maakuntamallli suojellaan pakkolaeilla, joka kieltää kuntien itsenäiset päätökset, vaikka maakuntamallia juuri ajetaan sen vuoksi, että kuntalaiset saisivat itse päättää.

Melkoinen paradoksi on tämä Juha Sipilän hallitus, ja silti me hekottelemme Trumppia, joka tekee Amerikasta suuren.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tullimuuri sen voisi tehdä. Hikottelin itse hintavääristymää USA:ssa v. 2006 WallMartin kaupassa, ennen kun kiinalainen tavara teki tuloaaan Suomeen. Kiinassa tehdyt Lewiksen farkut maksoivat 12 taalaa, kun täysin samoista tekeleistä pyydettiin Suomessa samaan aikaan liki sata euroa.

Talon merkkinen hiomkone oli tarjolla Kiinassa hintaan 2,19 taalaa, ja täysin samaan konetta myytiin Suomen K-Raudoissa tarjouksina 99.99 euroa !

Hintakilpailukyvyllä ei Suomea nosteta puoleen tai toiseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomesta roudataan olut Viroon ja ostetaan se sieltä takaisn "halvemmalla", näin se maailma kusee omaan housuunsa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaksikymmentä vuotta sitten puhuin kovaan ääneen aurinkoenergian mahdollisuudesta Suomessa teollisuuden kehitysmoottorina. Puhuin siis aurinkoenergiateknologian kehittämisen puolesta, minulle naurettiin päin naamaa. Mutta jos olisi silloin lähdetty vakavasti pohtimaan asiaa ja satsattu enemmän niin olisimme ehkä nyt markkinajohtaja aurinkoenergialiiketoiminnassa.

Sittemmin hallituksemme valitsi tuulivoiman omaksi teemakseen.

Olisiko pitänyt valita kuitenkin öljy ja ydinvoima niiden suomat mahdollisuudet?

Politiikka on valintoja täynnä, miksi valitsemme usein juuri sen tyhmimmän vaihtoehdon, vaikka meillä on maailman viisain hallitus, ainakin jos uskoo Simon Eloa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Aurinkoenergiassa on kylläkin pari pikku ongelmaa Suomen leveysasteilla, kuten tuotannon volyymi silloin kun sitä eniten tarvitaan. Kuten nämä muutamat edessäolevat kuukaudet. Ja laitteisto on melko hintavaa ja vaatii myös paljon ylläpitoa. Mutta olen kyllä aurinkoenergian puolella, kunhan se kerätään vain (kustannus-) tehokkaasti talteen. Yksi vaihtoehto aurinkoenergian talteen keräämiseen on tietenkin biologinen...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tarkoitin aurinkoenergian talteenottoteknologiaa, eihän se tarkoita, että sitä Suomessa käytettäisiin vaan myytäisiin maailmalle. Vientiä vientiä...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Sähköautojen energiaa siis tehdään tulevaisuudessa fossiilisten polttoaineiden dumppausmyynnin ansiosta varsin edullisesti öljyllä tai maakaasulla."
Varsin hauska ja "vihreä" tulevaisuuden kuva. Suomen oloissa siinä sähköautossa on vielä tupaöljyä käyttävä lämmityslaite. Kokonaisuutenaan kilometriä kohti dieseliä mennee se mitä nykyisinkin, mutta luonto saastuu niiden akkujen aiheuttamien jätteiden verran.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minä en toki voi puhua kuin omasta puolestani, mutten itse ainakaan ole mitenkään erityisesti naureskellut Trumpille. Minulle hän on näyttäytynyt presidenttinä, joka asettaa maansa ja sen kansalaiset etusijalle, vaikka sitten muu maailma siitä kärsisikin. Toivoisin että meidän maastamme löytyisi myös vastaavanlaisia poliitikkoja, mutta toistaiseksi etsinyt ihan turhaan.
PS öljyä saisi dumpata vieläkin halvemmalla t. öljylämmittäjä, joka juuri taas osti 1500ltr.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa mieltä, öljy saisi olla halvempaa. Vaikka lämmitän puulla, mutta moottorisaha toimii bensiinillä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei hätiä mitiä, pokasaha kyllä toimii, kun bensa alkaa olla liian kallista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä! Tuulivoima ja sähköautot, joille enenergiaa tuotetaan fossiilisia aineita polttamalla, on tehokas yhdistelmä tuottaa maailman kalleinta ja saastuttavinta energiaa: Vihreiden unelma, johon liittyy myös laajeneva palmuöljyn tuotanto ja siitä aiheutuvat paikalliset ympäristötuhot.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niinhän siinä käy kun toimitaan vain ideologian pohjalla, eikä järkiperustein.

Petteri Hiienkoski

Niin ja USA:n talous kasvaa 3 % vauhdilla. Ja pörssikurssit jatkaa nousussa. Ei tullutkaan romahdusta, eikä edes maailmanloppua... =)

Trump on tehnyt kauskantoista energiadiplomatiaa itäisen Euroopan maiden kanssa. Hänen johdollaan USA esim. on taannut Puolan energiansaannin ja riippumattomuuden Venäjästä.

Suomen poliittinen johto päätyi toiseen ratkaisuun suhteessa Trumpiin ja Itä-Euroopan maihin. Se peesaa Länsi-Euroopan isoja EU-maita: haistellaan vaan Merkelin kainaloita ja kuunnellaan Gallian kukonpoikaa...

Ydinvoimalan tilaaminen Venäjältä taitaa kuulua hallituksen "kärkihankkeisiin". Obaman hallinto myikin Venäjälle 20 % maansa uraanivaroista, joten eiköhän sitä uraania riitä Venäjältä Suomellekin myydä... =)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset