Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Meri-Lappi, sote ja matematiikka

Meri-Lappi on kasvanut suurteollisuuden ympärille. Teollisuus on toiseksi merkittävin elinkeino. Meri-Lapin alueelle on kerääntynyt suuri joukko isoja yrityksiä. Tämä johtunee hyvistä kulkuyhteyksistä meritse sekä rautateitse. Suurimmat tuotantolaitokset sijaitsevat Kemissä ja Torniossa.

Meri-Lappi siis on juuri sellainen alue, mitä paljon haetaan syrjäseutujen kehityksestä pääkaupunkiseudulla. Nyt kun Meri-Lappi sitten avaa väylää Mehiläiselle, tuolle kalevalaiselle parantajalle, niin ollaan huuli pyöreänä ihmettelemässä. Ihmetellään kiirettä, kun selvitys on vielä käynnissä.

Niinpä niin selvitystä on tehty jo Matti Vanhasen enemmäisen hallituksen ajoista. Kuka edes muistaa miten pitkään?

Sitten kun kymmenen vuotta on selvitetty, ei vieläkään saisi kunnat itse päättää. Semminkin, kun maakuntahallinnolla haetaan alueen parempaa itsehallintaa. Nyt kun joku päättää ilman maakuntauuudistusta niin hallituksen puolesta näytetään hapanta naamaa.

Oikeasti ajatellen soten matematiikkaa voi järkyttyä pahasti ja menettää jopa yöunensa. Heikkohermoiset voitte lopettaa lukemisen tähän.

 

HUS, eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri hoitaa vuodessa noin 500 000 potilasta. Hussin alueella asuu noin 1,5 miljoonaa asukasta (potentiaalista asiakasta).  Hussin palvelema alue kattaa siis ison osan Suomen ja Soten kokonaistarpeesta. Tarvitaan ainoastaan 3,66 kertaa HUS jotta saadaan koko Suomen  kattava Sote.

 HUS:n palveluksessa Uudellamaalla työskentelee noin 22 000 ammattilaista eli yksi henkilö jokaista 68 uusimaalaista kohtaan. Hussin liikevaihto on reilun kahden miljardin luokkaa, eli 3,66 kertaa 2 miljardia on vasta vajaa 8 miljardia, mutta soten kustannuksiksi lasketaan 18 miljardia josta lasketaan säästöjä tulevan 3 miljardia. Mihin katoaa seitsemän miljardia?

Tuo kolmen miljardin säästö lasketaan tulevan vuoteen 2030 mennessä niin,  että yllätys yllätys kulujen laskennallisesti noustessa ilman soten vuoteen 2030 mennessä jo 26 miljardiin niin soten säästöjen kanssa luku jäisi vain 23 miljardiin. Vuoteen 2030 mennessä kulut laskennallisesti nousevat 18 miljardista vuodessa ilman sotea siis 3 miljardia enemmän ja sitä sanotaan säästöksi. Kun 18 miljardin sijasta silti maksetaan 5 miljardia lisää tähän tilanteeseen nähden.

Kukaan ei Uudellamaalla tai Helsingissä tunne turvattomuutta HUS järjestelmän osalta, sillä tukena on pääkaupunkiseudulla lukuisia yksityisiä lääkärisasemia. Jos HUS pettää aina voi tukeutua yksityisen puoleen. Tätä ei joka puolella Suomea ole ja siksi siellä vierastetaan yksityistämistä, koska eihän siellä ole paikalla mitään muuta kuin ehkä terveysasema ja puhelinyhteys isompaan keskussairaalaan.

Jos HUS laajentaisi koko Suomen kattavaksi ja kulut olisivat samalla mitoituksella, niin homma maksaisi 10 miljardia vähemmän kun nykyisen järjestelmän kanssa. Siinä tulisi todellisia säästöjä.

Se vaatisi kuitenkin Mehiläisen tapaisia yksityisiä lääkäriasemia myös laajentumaan maaseudulle enemmän.

Nyt Meri-Lapin tekemä sopimus tekee juurikin tuota laajentumista mahdolliseksi ja näin luottamus yksityiseen lisääntyy. Miksi hallitus sitten suree tapahtunutta?  Säästöjä tulisi, homma pelaisi, mutta maakuntahallintoa ei enää tarvittaisi. Maakuntavaltuustot maksavat sitten vielä tämän kaiken sote-homman päälle, riittääkö siihen se soten laskennallinen 3 miljardia???

Nyt järki käteen ja maalaisjärki pois maakuntamallista ja tekemään lisää näitä Meri-Lapin avaamia ovia.

Kerrataanpa hetki. 

Nyt kulut 18 miljardia ja säästö kolme miljardia on 15 miljardia, eikä 23 miljardia, niin kuin hallitus ja virkamiehet laskevat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos uutisoitu sopimus, eli 15 vuotta ja hinta yksi miljardi pitää paikkansa on sopimus tehokkaapi kun HUS:in luvut, eli täysin hyväksyttävä sopimus Meri-Lappiin.

Tuon tason sopimuksella koko Suomi hoituisi reilulla kuudella miljardilla per vuosi. Hyvä Meri-Lappi!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomeen tarvitaan vain yksi sairaanhoitopiiri tai Sote-alue. Tämä olisi kuitenkin liian tehokasta...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksi hallinto viisi toimialuetta se on siinä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Kyllä Sotesta on jäänyt sellainen kuva, että se on aivan liian monimutkainen. Monimutkainen ei ole koskaan tehokasta. Kukaan ei ole vielä onnistunut esittämään uskottavasti, miten Sote oikein toimii.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kukaan ei ole oikeasti esittänyt mitään. Se kaikki verhotaan maakuntavaltuustojen kontolle, eli siirretty vastuu ei tunnu niin raskaalta.

Jos HUS pystyy hoitamaan 1,5 miljoonaa henkilöä, niin neljä viis "HUSSIA" pystyy kyllä koko Suomen hoitamaan. Mihin silloin tarvitaan 18 maakuntavaltuustoa???

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Jos HUS pystyy hoitamaan 1,5 miljoonaa henkilöä, niin neljä viis "HUSSIA" pystyy kyllä koko Suomen hoitamaan. Mihin silloin tarvitaan 18 maakuntavaltuustoa???"

Tuopa taitaa olla asian ydin. Maakuntauudistus ei sovi ainakaan Meri-Lapille. Sen myötä menisi oma keskussairaala. Vaativampia hoitoja olisi tarjolla vain Rovaniemellä tai Olussa. Kumpaankin suuntaan matkaa on satoja kilometrejä. Mikä siinä on sitä haettua tehokkuutta? Kaipa se, että ambulansseilla ajettaisiin entistä enemmän pitkän matkan keikkoja.

Meri-Lappi on hyvin keskustalaista aluetta. Vasemmistolla myös on siellä vahva asema. Vasemmisto vastustaa tarjolla olevaa maakuntauudistusta jo oppositiossa olemisen vuoksikin, mutta että keskustalaisetkin. Puolueuskollisuudella on rajansa. Mikä tahansa politiikka ei kelpaa. Kun ylempi taho ei kuuntele, on parempi tehdä oma ratkaisu. Ei maakuntauudistus mikään vastustamaton luonnonvoima ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Maakuntamallin betonointi 18 maakuntaan kiristyksen avulla on kyllä sellainen farssi että siitä ei suomalaiset tykkää, mutta kepu vain pakottaa meidät tykkäämään ja ihmettelee samalla miksi kannatus katoaa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Taitaa olla niin, että nyt syyhyävät sormet myös ruotsinkielisillä rannikkoalueilla, Vaasassa ympäristöineen (A-M Henriksson), Tammisaaressa ja Porvoossa, joissa kaikissa vaikuttavat myös kielellisten palvelujen heikentyminen.

Suureksi peruskysymyksesski jäävät ne kustannukset, joilla kunnat maksavat yksityisen ja kunnallisen välisen hintaeron perittävinä veroina palvelun tuottajalle.

Hyvää tai huonoa, kyllä tästä vielä kunnon soppa saadaan aikaan. Parempi ennen kuin liian myöhään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sote ja monta kysymystä.

- Miksi 18 aluetta, kun viisikin on liikaa?
- Onko veroraha jotenkin korvamerkittyä kunnan työntekijöiden omaisuudeksi?
- Eikö kaikki työ ole saman arvoista?
- Miten HUS pystyy yksinään täyttämään 1,5 miljoonan potentiaalisen potilaan tarpeen ja lopuille 4,5 miljoonalle tarvitaan 17 eri toimijaa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

YLE: Lapin sairaanhoitopiirin johtajan Jari Jokelan mukaan, nyt on syytä pohtia, onko Lapin maakunnalla enää edellytyksiä jatkaa itsenäisenä.

Eli esitetty 18 maakunnan määrä sortui jo toimintaedellytyksiltään heti.

On järjen köyhyyttä edes esittää alunperin tuota määrää.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_maakunnat#Toi...

Tuosta taulukosta näkee, että asukasmääriltään ovat 18 maakuntaa jo kättelyssä eriarvoisessa asemassa keskenään.

Maaalikuussa 2014 kaikkien puolueiden sopima 5 sote -aluetta takaisin valmisteluun. Miksi se ei vaalien jälkeen käynyt kepulle ?
https://yle.fi/uutiset/3-7151335

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

HUS laskuttaa jäsenkuntia kuukausittain ennakkoon, ja laskutus tasataan neljä kertaa vuodessa toteutuneiden hoitojen mukaiseksi. HUS-yhtymä laskuttaa potilaiden kotikuntia omakustannushinnoilla, sillä kuntayhtymän tehtävänä ei ole tuottaa voittoa.

Tämä voitto asia se kiikastaa yksityistämisessä, miksi yksityinen ei voisi toimia ilman voittoa, eli kirjaisi ylimääräisen tulon jäsenkunnille, eikä omistajille?

Ei omistajien tarvitsisi kuitenkaan ilman jäädä voisihan sitä heille yhden joululounaan tarjota kerran vuodessa;)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tästä tulee vielä iso soppa, koska Rovaniemi ja koko muu maakunta protestoi terveydenhoidon ammattilaisineen vahvasti asiaa ja maksumiehiä.
Laillisuuden vartijat astuvat nyt esiin koko voimallaan. Katsotaan- epäilen, että ei tämä mene niinkuin oli ko. kunnissa päätetty.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sehän on vastoin maakuntamallin alueellista päättämistä vastaan taistelua, eli osoittaa kaksinaamaisuutta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kuuntelin tuossa tämän aamuista ajantasaa radio Suomesta. Siellä kolmen kansanedustajan näkemys oli, että nyt Mehiläisen kanssa tehty sopimus olisi perustuslain vastainen. Tätä oli odotettavissa, kun sote ja maakuntauudistus kytkettiin kok, ja kesk. "lehmänkaupalla" yhteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sopimus on perustuslain vastainen silloin, kun hallitus on eri mieltä. Stubbin olisi pitänyt kaataa hallitus siihen kun Sipilä kiristi Saulin tykö menemisellä. Piste.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset