Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Hyvä ase vastaan paha ase

Kun paha ase tappaa viattomia, niin hyvä ase tappaa sen viallisen.

Kun ampumavälikohtauksia tapahtuu alkaa hirveä huuto aselakien kiristämiseksi. Parissa viikossa kaikki unohtuu, kunnes taas jossain tapahtuu ja sama laulu taas, aselakeja on kiristettävä.

Minulle sopii että aseiden saantia kiristetään, mutta ei aseet tapa, vaan ihmiset niiden aseiden takana.

Lisäksi jeesustelu on turhaa kun mitään ei kuitenkaan tehdä. Pikku lapsikin tietää, että aseen voi purra vaikka näkkileivästä. Aselakien kiristämisen tilalle olisi vaadittava ihmiskunnan vastuutason nostoa.

Viimeaikaiset joukkoteurastukset eivät "normaaliin" järkeen mahdu, joten kun sivistystä on tarpeeksi ja mieli terve niin aseita saa olla vaikka joka hyllyllä.

Sama pätee alkoholiin, eli ei se ryyppy huulille nouse jos ei sitä itse kitaan kippaa. Piiloittamalla aseet, alkoholin ja prstituution olemme vain lakaisemassa ongelmia maton alle. Ongelmat on luotu ratkaistaviksi, ne ei ratkea kieltämällä aseet, alkoholin tai seksin.

Sovinismi, rasismi, kiihkouskovaisuus ja vastaavat asiat voidaan poistaa mielistämme poisoppimalla. Se vaatii että aiheisiin panostetaan jatkuvasti niin pitkäään, että ongelmat poistuvat.

Olemme rokotusohjelmilla saaneet useita tauteja hallintaan. Tämä ei olisi onnistunut jos olisimme vain kieltäneet taudin olemassa olon. Vastuun kantaminen on opittava ennen aseen kantolupaa.

Toisaalta on turhauttavaa varmasti ajatella asenteiden muuttamista, jos ei ydinasevaltiot aloita samalla liennytystä. Jonkun on johdettava edestä ja näytettävä esimerkkiä.

Jos politiikka ei pysty ratkaisemaan ongelmaa olemme heikoilla jäillä kieltämällä tai kiristämällä aselupia, rikolliset saavat niitä kyllä kaikesta huolimatta. Maailma on niin kyllästetty tavaroilla joilla saadaan henki ihmisiltä pois, että asennekasvatus on paljon tehokkaampi keino kuin puukkojen ja puntareiden pimittely.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen tuossa alkoholi- ja prostituutiorinnastuksessa eri linjoilla siksi, että niiden kohdalla on kyse tietyistä nautinnoista, jotka oikein käytettyinä ovat harmittomia niin itselleen kuin muillekin.

Sen sijaan ainakaan käsiaseita ei arkielämässä tarvita lainkaan, korkeintaan itsepuolustukseksi sellaisia vastaan, joilla myös on aseita. Mutta jos heilläkään ei olisi niiden hankkimiseksi mitään mahdollisuuksia, niin sitten niitä ei tarvitsisi kukaan.

Toisessa blogissa mainitsin jo Japanin tilanteesta. 130 miljoonan ihmisen yhteiskunnassa tapahtuu ampuma-asein tappoja 0 - 10 kpl vuodessa. Ainoa syy siihen on se, että käsiaseiden hankkiminen on käytännössä mahdotonta. Tarkoin vartioiduissa ja kontrolloiduissa metsästysseuroissa voivat testit ja kontrollit läpikäyneet ihmiset käyttää aseita valvotuissa tilanteissa, mutta totaalisen urbaanissa yhteiskunnassa sekin on äärimmäisen marginaalinen harrastus.

Joten aseet eivät tapa ilman ihmistä, mutta ihminen ilman asetta ei myöskään voi aseella tappaa ketään. Ja näkkileipä on huomattavasti vähemmän tuhoisa ase.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Maailmassa saa ja pitääkin olla erimielisiä. En minä mitään alkoholia kieltäisi, kuten en myöskään prostituutiota, en myöskään aseita.

Sen sijaan opettaisin vastuullisuutta käyttämään noita elementtejä. Opetetaan lapselle puukon käyttöäkin, mutta puukko kuitenkin annetaan käyttöön. Sama se on alkoholissa, aseissa ja seksissäkin.

Nautinto voi olla posauttaa pyssyllä kyyhky tai peura pakkaseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Nautinto voi olla posauttaa pyssyllä kyyhky tai peura pakkaseen."

Tietysti Suomen kaltaisissa olosuhteissa metsästys toimintana voi olla monin verroin lähempänä keskivertoihmisen arkea kuin esimerkiksi mainitsemassani Japanissa tai Hollannissa t.m.s., mutta jos puhutaan käsiaseista tai varsinkin puoliautomaattiaseista, niin niiden kohdalla en näe mitään tarkoitusta moisen harrastuksen kannalta.

Ampuma-aseilla tappaminen on monin verroin tehokkaampaa ja mahdollisempaa kuin millä tahansa muulla keinoin eikä kaikkia hulluja tai myöhemmin tapahtuvia vinksahtamisia voida koskaan kitkeä pois.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Venäjällä hirviporukoilla on automaattiaseita jaossa. Siellä Ladan takaluukusta jaetaan ampujille aseet ja sieltä voi saada kiväärin tai kalashnikovin käsiinsä. Porukka ampuu kuitenkin hirviä, eivät pakene esimerkikisi kirkoon ammuskelemaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

No jaa ...

"The U.S. Has More Guns, But Russia Has More Murders"

http://www.npr.org/sections/parallels/2013/09/19/2...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Aina on myös ihmisiä luballisten aseiden parissa, eikä kukaan voi estää heidän vinksahtamista. On tapauksia jossa poliisi on ampunut itsensä virka-aseellaan jne...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Suomen aselaki on melko hyvä. Aseenlantolupaa ei saa mikä tahansa pösilö.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Varusmiehille jaetaan aseet, eikä siellä ketään jätetä aseetta. Silti siellä ei ammuskella holtittomasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Armeija on nykyään hyvin nirso. Multa tullaan nykyään pyytämään lausuntoa, jotta pääsisi armeijaan. Kukaan ei ole sellaista saanut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Totta, mutta kaikkien ei tarvitse armejaan pyytää suurin osa sinne kutsutaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten tiedät, intissä annetaan kovia pateja vain ampumaradalla siinä vaiheessa kun lippaat ladataan. Ampumaradan toiminta on sulkeiskuriin verrattavissa olevaa toimintaa ja hyvin tarkoin valvottua. Päämääränä on, että yhtään panosta ei jää teille tietymättömille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11

En ole armeijassa ollut, mutta kai sotaharjoituksissa ammutaan kovilla? Jokuhan tossa yöharjoituksessa kuolikin...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Rynkyissä, pystykorvissa tai konepistooleissa ei ammuta kovilla harjoituksissa. Tykeillä ja kranaatinheittimillä harjoitellaan tietysti oikeilla kranaateilla, mutta silloin ampumakohteet on tarkoin valittuja. Tuosta yöharjoituksesta en tiedä, johon viittaat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Olin Hyrylässä ampumasuunnistuskilpailussa, jotka toimivat samalla tavoin kuin ampumasuunnistuskisoissa, eli panokset ovat ampuma-alueella ja aseet mukana metsässä. Mikään ei kuitenkaan estäisi ottamasta vaivihkaa varapatruunoita mukaan metsään jos toimii näppärästi.

On ainakin itsellä kokemusta rynkyillä ampumisesta kovilla kertausharjoitusten yhteydessä. Aika vapaata toimintaa. Ja tiedän ainakin yhden vahinkotapauksen sellaisen tiimoilta, joten tarkkuutta sekin vaatii vartioinnilta, jos ei ampujan oma pää tottele käskijäänsä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Pekka, kyllä ammutaan kovilla ja vahinkojakin on sattunut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Väärin päivystäjällä ja vartiosotilaalla ainakin ennen oli kovat hallussa. Nykyisiä sääntöjä en tunne, mutta ainakin minun siellä palvellessa tapahtui sellainen episodi, että päivystäjän ase saatiin kiristämällä haltuun ja ampumista tapahtui portaikossa. Lisäksi yhdellä varusmiehellä oli oma taskuase kaapissa.

Itsellä oli kovat piipussa seistessäni Linnan kasarmin portilla ja härnääjieä ei saanut osoitella. Piupau ei kuitenkaan seisonut selkäni takana.

Metsäkeikoilla jossa oli kovapanosammuntaa ammukset olivat kuormautojen lavoilla ammuslaatikoissa jne...

Pentuna varastimme enon kanssa vanhemmman enon Santahaminasta varastamia tulenohjauspaukkuja jne...

Eli kyllä aseiden kanssa aina vuotoja sattuu. Onhan niitä ampuma-aseita puolustusvoimilta varastettukin. Itse toimin ryhmän vanhimpana Hämeenlinnasta Misin asemalle, heti valalomalta palattuani ja aseet olivat kääritty pelkästään sanomalehteen kun nousimme henkilöjunaan Hämeenilinnassa. Kovia ei mieillä kuitenkaan ollut, mutta niitä oli vartiotuvasta helppoa jallittaa, jos vei tilalle tyhjän viritetyn hylsyn, jollaisia siellä oli yllättävän paljon seassa.

Aseiden vartiointi ei siis ole ainoa ja paras keino, paras on opettaa ihminen elämään ihmisiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Pekka puhui sotaharjoituksista.

Vartiomiehellä ja päivystäjällä on tietysti kovat piipussa, paitsi nykyään Helsingin keskusta-alueella. Vartiomiehet ovat kuitenkin asia erikseen.

Olin itse aikoinaan Upinniemessä sotasataman vartiomiehenä talvipakkasella kovat piipussa ja tietysti meille oli teroitettu, että jokaiselta pitää kysyä kulkulupa, joka sotasataman portista yrittää tulla läpi. Lisäksi oli normaalit vartiomiehen ohjeet, joiden mukaan tottelemattomia tunkeiljoita varoitetaan SEIS-huudolla, sitten kaksi laukausta ilmaan ja kolmas kohti jalkoihin tähdäten.

No, koska olin itse rannikkotykistössä ja sotasatama oli merivoimien aluetta, johon vain poikkeuksellisesti olin joutunut väijyyn, en tiennyt millainen kutyymi siellä oli vallitseva. Yksi kaveri tuli motskarin kanssa ja huitaisi kädellään tervehdykseksi miltei vauhtiaan hidastamatta yrittäessään ajaa portista sisään. Ryntäsin eteen ja huusin SEIS! "Saanko nähdä kulkulupanne?" Kaveri nauroi, että "Ahaa, täällä on rantapyssyläiset vyorossa. Minä käyn joka päivä kaksi kertaa päivässä tuomassa postia, joten tästä nyt vain mennään."

Hän jatkoi matkaansa, enkä minä häntä ampunut. Ehkä yksi kuntsari jäi sitten saamatta. Laiminlöin kuitenkin siis velvollisuuteni.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #18

Jokuhan tässä sai luodin päähänsä yösotaharjoituksissa muutama kuukausi sitten. Poika oli vuoden kessuna ja sanoi, jotta ei puoli vuotta riitä, pitäisi saada harjoitella rauhallisemmin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #19

Jos löydät linkin tuosta, niin voin tutkia tarkemmin. Kuulostaa oudolta, jos normaalissa sotaharjoituksissa olisi käytetty kovapanoksia. Tietyissä näytösammunnoissa, joissa ammutaan valojuovaluodeilla pimeässä t.m.s., kovia käytetään, mutta ei varsinaisissa taisteluharjoituksissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

https://yle.fi/uutiset/3-9592426

Olisiko tämä? Ei kylläkään ole aivan tuore, mutta aikahan kuluu niin nopeasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Tuo se varmaan on sitten.

"...upseerioppilas ampui pimeäampumaharjoituksessa toista upseerioppilasta. Oppilas kuoli tapahtumapaikalle."

Siis nimenomaan pimeäampumisharjoituksessa. Kuten mainitsin aiemmin valojuovaluodeilla tehdään pimeäharjoituksia näytösluonteisesti. Ei kuitenkaan taisteluharjoitustilanteissa.

"Heitä epäillään palvelusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta."

Eli määräyksiä ei ole noudatettu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Juha ei lukenut loppuun, eli oli määräyksissäkin mätää ja siinä mItä tuossa toinen Pekka kertoo, eli maalit ja varusmiehet kiiluivat samalla tavalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

En usko, että määräyksissä oli vikaa, vaan järjestelyissä. Ei siellä olisi pitänyt olla varusmiehiä ampumalinjalla lainkaan.

Mutta summa summarum, kun 25.000 varusmiestä räiskii joka vuosi lukuisissa harjoituksissa, niin on ymmärrettävää, että kerran kymmenessä vuodessa voi jotain tapahtua, vaikka määräykset ja ohjeistukset olisivat kuinka hyvin laaditut.

Tämähän on nimenomaan linjassa sen alkuperäisen sanomani kanssa, että jos arkielämässä ei ole aseita, niin ampuma-aseiden aiheuttamat turmat voidaan välttää. Hyväksyn itse kontrolloidun metsästyksen, mutta ymmärrän myös niitä, jotka eivät edes sitä hyväksy, koska metsästys ei ole elinehto nykyään kenellekään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

Ja minä kun luulin että minä olen ainoa asekammoinen. En siedä aseita alkuunkaan, mutta hyväksyn ne siitä huolimatta. Aivan samoin kuin myrkyt, puukot ja seipäät. Kaikilla niillä voi mielenvikainen tappaa, mutta ei auta että kaikki kielletään paitsi mielenvikaiset. Mielenvikaisten takia meidän kaikkien tulisi siis olla samanlaisessa holhouksessa kuin mielenvikaiset. Onko siinä mitään älyä?

Kun tappava tappaa kuitenkin, niin miten se olisi hyväksytympi tappo jos meillä muilla ei olisi aseisiin mahdollisuutta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #29

Ero on siinä, että myrkkyjä, puukkoja ja seipäitä tarvitaan arkielämässä, mutta ampuma-aseita ei. Ja ampuma-aseiden tappovoima on moninkertainen kaikkiin edellä mainittuihin verrattuna.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #31

En omista asetta juuri siitä syystä, koska ymmärrän tuon. Siksi haluaisinkin, että ymmärrystä lisättäisiin enemmän kieltojen sijasta. Se on pointti, että edetäänkö vapaassa maassa kieltojen kanssa vai osataanko me vastuullisesti olla vapaita aseista huolimatta. Minulla on vapaus olla aseeton, mutta aseellisella on vastuu olla käyttämättä asettaan minua vastaan.

Yksinkertaista, mutta ei mene jakeluun. Mieluillmin tehdään pakkoja ja kieltoja joka johtaa tähän kaaokseen jossa kukaan ei ole syytön jos aletaan kaivelemaan niin aina joku synti löytyy ja kiellon rikkominen.

Ehkä kasvatus perustuu liikaa lapsellisiin kieltoihin, kun valittavan olisi opastaa kansakunta vastuullisuuteen ilman erillisiä pakotteita.

Jo pelkkä esitys siihen suuntaa saa jotkut suunniltaan ja puolustamaan asekieltoja vaikka aseen kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #20

Vajaa pari vuotta sitten upseerioppilas kuoli pimeäammuntaharjoituksissa Hangossa.

Varsinaiset maalikohteet ja pimeässä harjoittelevat varusmiehet näkyivät lähes samanlaisina valoina aseiden tähtäimissä.

Oikeudenkäynti tapauksen tiimoilta taitaa olla vielä kesken.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Eli Sinulla oli ase ja lupa sitä käyttää, mutta et käyttänyt. Sekin todistaa sitä, että ase ei tapa itsestään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Näinhän se on nähtävä. Mutta joku muu olisi voinut toteuttaa velvollisuutensa.

Santahaminassa ammuttiin kerran eräs varusmiehen heila, joka ajoi fillarilla sillan yli välittämättä vartiomiehen käskystä pysähtyä. Varusmies sai tiettävästi kuntsarin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Armeijassa on myös kontrolli. Aitoja panoksia jaetaan harkiten. Eniten käytetään paukkupanoksia. Käytännössä armeijan aseella voi harvoin tappaa ketään.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Aselain kiristäminen ja veroparatiisit ovat niin kiveen hakattuja, että tuntuu
ohittavan perustuslain.Aika ajoin moralisoidaan jopa rangaistaan mutta
mitään muutoksia ei ole tapahtunut 100 vuoteen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Aselakien kiristämisen tilalle olisi vaadittava ihmiskunnan vastuutason nostoa.
.........

Ongelma on siinä että mielisairaat, hullut ja ahneet eivät vastaa tekemisistään.

Jos USA:ssa lopetettaisiin huumeiden kieltolaki ja kontrolloitaisiin aseita samalla volyymilla kuin huumeita, saataisiin maasta (lähes) aseeton ja turvallinen yhteiskunta. Minusta on perin erikoista että huumeita pidetään vaarallisempana kuin aseita, tässähän ei ole mitään järkeä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aseet eivät ole mielenvikaisia varten ja siksi asennekasvatus auttaa yhteiskuntaa pitämään aseet ja mielenvikaiset kaukana toisistaan, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikilta tulee aseet kieltää.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

seet eivät ole mielenvikaisia varten ja siksi asennekasvatus auttaa yhteiskuntaa pitämään aseet ja mielenvikaiset kaukana toisistaan
............

Minkälaisen asennekasvatuksen antaisit huumediilerille joka ostaa aseen aikomuksenaan laajentaa reviiriään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Oikeassa asennemaailmassa ei ole enää huumediilereitä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nicholas Kristof kirjoitti hienon kolumnin, jossa asia käsitellään tilastollisesti juurta jaksain. Kristof ehdottaa, että lopetetaan se kontrollihöpötys ja puhutaan yksinkertaisesti aseturvallisuudesta ja autoturvallisuudesta. Eihän kukaan myöntäisi sylivauvallekaan ajokorttia.

https://www.nytimes.com/interactive/2017/11/06/opi...?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jari-Pekka ja Nicholas ovat oikeilla jäljillä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kannattaa lukea se juttu muutamaankin kertaan. Ei Kristof tietenkään tarkoita, että turvallisuus toimisi ilman kontrollia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aseiden saantirajoitukset ovat vain yksi keino. Keskeisin ongelma on, että Merkittävä joukko jenkkejä syö psyykenlääkkeitä, käyttää runsaasti viinaa ja huumeita. Nämä häiriintyneet yksilöt ovat käveleviä aikapommeja."

Miten puututaan liikaan lääkkeiden ja huumeiden käyttöön sekä juopotteluun. Ongelma ei ratkea siten, että pysytellään vain yksilötasolla. Yksilöitä pitää auttaa, mutta samalla pitää muuttaa yhteiskunnan rakenteita ja asenteita, jotta syrjäytyneisyys saadaan vähenemään. Siihen ei Amerikassa selvästikään ole valmiutta - vielä.

Sitä voi kysellä, miten paljon pahaa pitää tapahtua ennen kuin ongelmaan puututaan yhteiskunnallisena ilmiönä, eikä vain yksilöiden ongelmana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Asennemuutos lähtee kokonaisvaltaisuudesta, eli laitetaan pikkuhiljaa oma pää järjestykseen, se on terveempi tie kuin elää jatkuvassa holhouksessa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä niin, mutta miten hörhöllä on edellytyksiä arvioida omaa terveydentilaansa ja hoidon tarvetta. Siihen tarvitaan osaavaa henkilöstöä ja se on kyllä yhteiskunnan vastuulla. Vaaehtoisjärjestöjen ja terveysalan yritysten omatoiminen auttamistoiminta ei siihen riitä.

Ilman yhteiskunnan ohjausta hoitojärjestelmä olisi kovin sekava. Olisiko se edes järjestelmä? Tuskin. Se olisi sekava vyyhti kieskenään kilpailevia auttajia, eikä kokonaisuus olisi kenenkään hallussa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #40

Viljon mielestä on helpompi kieltää aseeet, kuin tervehdyttää ihmiset.

On muistettava että maraton lähtee ensimmäisestä askeleesta. Se on joskus otettava se järjen askelkin, ei aina vain paikkailtava järjettömyyksiä uusilla kielloilla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #41

En tiedä, mistä Arille on tullut käsitys, että "Viljon mielestä on helpompi kieltää aseeet, kuin tervehdyttää ihmiset."

On siinä sen verran perääkin, että asekielto on helpompi ratkaisu, mutta ihmisten ja etenkin yhteiskunnan tervehdyttäminen on kaikkein tärkeintä.

Näkökulmamme eroavat siinä, että minä laitan painoa yhteiskunnan rakenteelliseen muutokseen, jolla vähennetään syrjäytymistä ja kaikkea epäoikeudenmukaisuutta. Ari näyttää tyytyvän yksilötason toimenpiteisiin. Yksilöön auttaminen kohdentuukin, mutta elleivät olosuhteet muutu, kierre jatkuu, eikä loppua näy.

Otan tähän näytteeksi yhden Marxin määritelmän. "Määrälliset muutokset johtavat laadullisiin eroihin." Hoitotoimien lisääminen johtaa terveyshuollon laadulliseen muutokseen. Se muuttaa myös hoidosta vastaavaa organisatiota.

Sama pätee myös asuntotuotannossa ja teiden rakentamisessa ja elinkeinoelämässä yleensäkin. Kaikki muutokset muuttavat myös rakenteita. Yritin kerran perustella tätä teoriaa aatteensa sokaisemalla kommunistille. Ei mennyt perille. Vastaus oli: "Ei se meillä, kun on tää kapitalistinen järjestelmä".

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vatipäiden tervehdyttäminen on mahdoton tehtävä, silloin on oltava jotain rajoituksia.

Kansalaisia on varoitettu viinan vaaroista vuosikymmente, ja silti sitä vaan rahdataan selkä vääränä kaupasta ulos.

Onko liian ruusuinen kuva siitä, että ihminen olisi jotenkin koulutettavissa, ehkäpä jotkut ovat, mutta kyllä näitä omantien kulkijoita on niin paljon, että jos Suomessa olisi yhtä vapaa aselaki kuin jenkeissä, niin veikkaisin rikostilastoihin melkoista räjähdystä.

Suomen tilanne on aselakien suhteen hyvä, jenkkien tilanne on heidän päänsärkynsä.

Aseet eivät yksistään tietenkään ketään tapa, mutta vapaus valita ja vapauteen kantaa asetta kuuluu aina myös iso vastuu, tuolla jenkeissä sitä vastuuta kantaa tietysti valtaosa, mutta jälki on aika kovaa, kun läheskään kaikki eivät sitä vastuuta tunne, ja aseita on melko vapaasti saatavilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei viinan rahtaaminen kaupasta ole vielä mikään ongelma. Ongelmat ovat kulttuurissa, miten viinaa käytettään. Tilhetlkin pärjäävät pihlajanmarjojensa kanss, miksi me ihmiset sitten emme osaa ottaa kohtuudella? Valtaisia osa osaakin jo, mutta alkoholia pihdataan Suomessa suurkuluttajan siutsenta mielessä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joukkoampujien määrä pystyakselilla. Aseiden määrä vaaka-akselilla. Hiljaiseksi vetää:

https://www.nytimes.com/2017/11/07/world/americas/...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset