Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Vapaus-kukko Sote, lauloi kokoomuksen suohon

Sote on sairastunut mammuttitautiin, mutta kukaan ei sitä hylkää, koska nyt sillä on ainoa mahdollisuus toteutua. Onko järkevää toteuttaa torso joka on kalliimpi kuin lähtötilanteen arki?

Sote ei ole vapautta valita se on jo muodostunut pakkopullaksi hallitukselle ja pakottaa ihmiset maksamaan kalliin hinnan siitä, että valtio valuttaa veroeuroja vapasti mihin sattuu.

Vapauden hinta on nyt puliveivaajien käsissä mahdollisen sote-lain myötä poistuu Suomesta markkinatalous kokonaan. Kilpailu on vain hämäystä, kun kaikki voittajat saavat tulonsa verorahoista. Onko kokoomuslaiset tosiaan unohtaneet, että markkinatalous toimii markkinoiden ehdoilla.

Nyt suunnitteilla olevat sote-markkinat vapautetaan verorahojen kimppuun ei muuta. Mitä kilpailua se enää on, jos taataan kaikille toimijoille yksi hinta, jonka valtio maksaa. Tuo järjestelmä lamauttaa yksityisen puolen kilpailulta.

Lääkäriasemat alkavat vain valuttaa rahaa valtion kassasta, ja muu toiminta jää hunningolle. Nyt lääkäriasemat kilpailevat yleisen sairaanhoidon kanssa laadulla ja nopeudella. Kun jatkossa raha tulee ilman ponnisteluja niin nopeus ja laatu romuttuvat.

Potilalle jää kylläkin vapaus valita kenen palveluja haluavat käyttää, mutta yksikään ei enää erotu joukosta edukseen. Vapaudesta on tulossa sokea, kun kilpailu on poistettu.

Kokoomus on tasapäistämässä pakkomielteellään vapaudesta valita koko markkinatalouden. Valinnan vapaus ja markkinatalous eivät ole enää sama asia, kuten ajatuksen lähtökohdassa ehkä on ollut. Vaalimainoksesta on jalostunut frankesteinin hirviö jota ei kohta enää voida pysäyttää. Puheenjohtaja Petteri Orpo ei nyt enää näe metsää puilta, kun pääasiana on viedä aloitettu hanke maaliin. Pyhitttääkö pakkomielle enää alkuperäistä vaalinnanvapausideaa? Ei, mutta härkäpäisesti pidetään kiinni hallituksen koossapysymisen vuoksi valinnanvapausteemasta.

Mikä markkinatalouden tuhoamisessa on niin hauskaa, että se pitää keinolla millä hyvänsä tehdä?

Hallitus olisi pitänyt kaataa Juha Sipilän kiristykseen 18 maakunnasta, hallitus olisi viimeistään pitänyt kaataa, kun perussuomalaiset ministerit loikkasivat sinisiin. Hallitus tulisi kaataa viimeistään nyt, kun eväät on jo syöty. Puheenjohtaja Orpokaan ei enää tiedä itsekään mihin uskoa, vaan puskee siitä huolimatta sokeana kohti vaalikauden huipennusta, joka kuitenkin mitä ilmeisimmin räjähtää mahdottomama hallituksen silmille.

Hallitus voi hajota jos pääministeri, jne...  Mutta jos kokoomus lähtee hallituksesta hajoaa hallitus, vaikka pääministeri ei siihen lupaa  sanoisikaan. Miksi kokoomuslaiset sitten pysyvät tässä hallituksessa jonka ainoa päämäärä on saada maakuntahallinto Suomeen. Sen hinta on valinnan vapaus joka ei kuitenkaan ole markkinataloutta vaan jotain muuta. Onko kokoomus unohtanut markkinatalouden hallituskipeydessään?

Syyllinen tähän pulmaan on kokoomus joka on sotkeutunut nilkkojaan myöten valinnanvapauspaskaansa. Sanon nilkkojaan myöten, koska seisovat käsillään Sipilän maakuntamallin takana.

Yksikään lääkäri ei ole nykyistä sotemallia puoltanut, äänestäjät eivät hurraa sille. Kuka siis kaipaa tätä valinnan vapautta joka tuhoaa markkinat? Asumistuki tuhosi vuokrien hillinnän, Kela on tuhonnut lääkekustannusten inhimillisyyden. Aina missä valtio puuttuu vapauden nimissä markkinoihin hinnat karkaavat kuluttajan käsistä.

Eikö kukaan ole tullut tätä ajatelleeksi? On, mutta kukaan ei ole kertonut sitä valtionvarainministeri Petteri Orpolle.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

19 § Oikeus sosiaaliturvaan 3 mom.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

Meidän tarvitsee vain turvata jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Eli joka haluaa vapauttaa markkinoita tämän pykälän ylitse on oltava valmis maksamaan siitä. Valinnan vapaus ei tuo säästöjä kilpailu pitää hinnat kurissa. Lakimääräisesti tasapäistetty rakenne ei luo kilpailua vaan taantumusta.

Kun tapahtuu suuronnettomuus ei siellä ole aikaa vaella palveluseteleitä, vaan jonkun on turvattava tuo perustuslain 19 pykälä. Se on valinnnan vapautta jos kaikki palvelusetelien piiriin kuuluvat tohot sitten tulevat myös onnettumuuspaikalle ja uhri valitsee kuka saa hoitaa.

Näin ei varmasti koskaan tule tapahtumaan, vaan yksi hoitaa homman ja muut vain olevat hoitavinaan. Valinnan vapaus on sotkeutunut tässä sopassa lähtökohdastaan liian pitkälle. Nyt on aika puhaltaa peli poikki.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Lieneekö yksin kokoomus asialla valuttamassa julkista rahaa yksityiseen massiin. Kyllä näissä tie- ja ratahankkeissa on täsmälleen sama maku. Uusliberaalienkin käsikirjan kirjoittaja on pääosin Milton Friedman. Hänen oppejaan tässä ollaan kovaa kyytiä soveltamassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On niitä yhteisen rahan uittajia Erkki muitakin, mutta niille ei taida mikään puhe enää auttaa, kokeillaan josko kokoomuslaiset olisivat edes hereillä.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kun soten kolmessa miljardissa on väärä etumerkki tulee kuuden miljardin vahinko.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Itse olen tullut skeptiseksi osalle näistä nk. asiantuntijalausunnoista/-mielipiteistä, kun jääviys on kyseenalaista vs. oma työpaikka.

Oletko Ari tähän kiinnittänyt huomiota.

Myös julkishallinto "lobbaa" tässä asiassa ja p a l j o n !

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

SJP uskoo vielä kokoomuksen kykyyn, mutta kyllä se usko tulee rapisemaan jos tuo vyyhti joskus tulee toimintaan. Silloin huomataan, että hyvää tarkoittava ajatus on muuttunut hirviöksi konsensuksen kynsissä.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minä en enää usko koko sote- ja maakuntauudistukseen, jos perustetaan 18 keskenään eriarvoisessa asemassa olevaa maakuntaa johtamaan ja ohjaaman sotea.

Että pieni tarkennus Arille !

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Sen olen jo huomannut. On aika tyhmä juttu vetää nuo asiat toisiinsa kiinni nippusiteellä, siksi olisikin parempi, että kahleet katkastaisiin, mutta sehän juuri oli avauksen tarkoituskin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ilmeisesti nykyään kaikessa on niin paljon eturyhmäajattelua, että yleensä mikään ei ole mahdollista muuten kuin täydellisen katastrofin kautta...

Puolueeton asiantuntija lienee mahdottomuus, koska asiantuntijoillakin on ellei suosikkia niin ainakin inhokki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä ajattelen nyt itsenäisesti, eli en ole lääkäri, sairaanhoitaja, poliitikko tai lääkäriaseman johtaja. En myöskään kepu tai kokkeli sinisestä puhuattakaan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Aina missä valtio puuttuu vapauden nimissä markkinoihin hinnat karkaavat kuluttajan käsistä. Eikö kukaan ole tullut tätä ajatelleeksi? On, mutta kukaan ei ole kertonut sitä valtionvarainministeri Petteri Orpolle."

Nyt ainakin Alsio on kirjoittanut asiasta julkisesti, mutta ei hänkään ole aidosta kilpailusta mitään Orpolle nenäkkäin sanonut. Tuskin siihen on ollut tilaisuuttakaan. Olen Alsion kanssa samaa mieltä. Ei ole kilpailua se, kun valtiosta tehdään terveysfirmojen rahastusautomaatti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nykyinen kapitalismi on oppinut syömään virkamiehen mannaa, joka on selvää verotuksen avulla kerättyä rahaa kansalta ja pienyrityksiltä. Isojen yritysten verot ovat verosuunnittelu avulla saatu mahdollismman pieniksi ja ne kompensoidaan monikertaissilla yritykseen valutettavilla tuki- ynnä muilla verovuoren kyljestä valuvalla vuoksella.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Valinnanvapauden portinvartijan tulee olla se asiantunteva omalääkäri, joka ei anna vapautta tietämättömille potilaille tilata nuhaan kitarisaleikkausta. Tätä mieltä on myös suuri osa lääkärikunnasta ml. maalaislääkäri Kiminkinen. Minun omalalääkärini istuu Pihlajalinnassa.
Minusta meidän kokoomuksemme kulkee risukossa näkemättä puita metsältä.

... ja kun se vielä sotkee Vappavuoren sähläämään maakuntauudistusta kaupunkien hallintaan.

Lue Mellerin ajatuksia kaupungistumisesta ja sen historiasta:

http://jormamelleri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24531...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset