Onko Juha Sipilä vassari?

Poikkesin Juha Sipilän kotisivuille lukemaan ja mitä siellä lukikaan?

"Yritykset ovat osa yhteiskuntaa. Niiden ensisijaisena tehtävänä on työpaikkojen luominen ja taloudellisen hyvinvoinnin tuominen sille alueelle, missä yritys toimii. Elektrobitissä ja monessa muussakin yrityksessä tämä on kirjattu yhdeksi keskeisimmistä arvoista".

Tämähän on täysin vasemmistolainen  näkökanta, eli yritysten pääasiallinen tehtävä olisi työttömän työllistäminen.

Voi härregud! Yrityksen tehtävä on menestyä, jotta voisi palvella ja kantaa vastuuta ottamastaan sektorista.Yrityksen idea on tehdä rahaa sillä idealla joka lähtöhetkellä yrittäjän innovoima idea.

Idea voi olla mikä tahansa, jopa tuo, että yrityksen tehtävänä on työllistää mahdollismman moni. Mutta se on vasemmistolainen näkövinkkeli ja tavallaan siitä tulee syöpä, jos se perustuu yhteiskunnan kuppaamiseen. Ja sitä siitä herkästi myös tulee, jos tuollainen idea kirjataan yrityksen arvoihin.

Jos yrityksen tehtävä on tuottaa työpaikkoja, eikä omistajille voittoa se on kolhoosi jossa hukataan voimavaroja yhteiskunnan ei yrityksen hyvinvoinniksi.  Työllistäminen on arvokas asia ja antaa yhteiskunnalle työpaikkoja, mutta ei se mikään yrityksen arvo ole.

Tuollainen ajattelu johtaa yhteiskunnan työllisyystoimien hyväksikäyttöön nopeasti. Jos yrityksen arvo on työllistäminen on se silloin ensimmäisenä hyödyntämässä valtion týöllistämisrahoja, koska nehän ovat kaikkein helpointa rahaa yrityksille. Varsinkin sellaisille yrityksille, joiden arvoihin on oikein kirjoitettu ensisijaiseksi tehtäväksi työllistäminen.

Minusta tuollainen yritys on jo alkujaan perustettu valuttamaan yheiskunnan rahaa työllistämistarkoituksessa.

Yrityksen ainoa lähtökohta on toteuttaa sitä mitä sen arvoihin on kirjattu, muuten yrityksen arvoilta menee pohja.

Oikeat arvot näkyvät joka päiväisinä tekoina. Niistä ei tarvitse erikseen asiakkaille kertoa vaan ne näkyvät ulospäin tekoina. Jos kerrot olevasi vastuullinen yhteiskunnasta niin kerro mieluummin Juha joku yhteisvastuullinen teko kuin, että se on arvosi. 

Arvot voivat olla mitä vain, jos toimit niiden mukaisesti, mutta jos yrityksen arvo on työllistäminen on se hiukan nurinkurinen ajatuksena. Yleensä yritykset yrittävät menestyä ja siten palvella yhteiskuntaa, eli antavat oman osaamisensa näkyä. Kun osaaminen  näkyy ja tilauskirjoihin tulee merkintöjä yritys työllistää.

Jos yrityksen tehtävän olisi työllistäminen sen osaaminen perustuu työvoimatoimistojen osaamiseen eli yritys yrittää saada työpaikkoja, ja unohtaa helposti, että tilaukset eli myynti ovat se ainoa asia joka työllistää aidosti.

Työllistäminen arvona on lähinnä vasemmistolainen haavekuva, eikä mikään yrityksen arvo.

Yrityksen arvoja ovat enemmän kaikki muut asiat kuin työllistäminen.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu