Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Brexit-aukko

Britannian erotessa Euroopan unionista keväällä 2019 EU:n nykyiseen, noin 150 miljardin euron vuosibudjettiin lasketaan jäävän noin 9-12 miljardin suuruinen aukko. (Iltalehti)

Jos tuo pitää paikkansa niin Britannia on rahoittanut EU:n toimintaa 12 miljardilla joka ikinen vuosi yli 20 vuotta. Ei voi pitää paikkansa, jos on kuunnellut perussuomalaisten vaalipuheita, jossa briteille maksetaan  ylimääräisiä tukia, eli britit ovat heidän mukaansa olleet saajapuolena ja Suomi maksajana.

Iltalehti ilmoittaa vuosibudjetin, eli luonnollistahan on jos yhteisöstä lähtee jäsen niin vuosibudjetti pienenee ja kulut eli menotkin pienenee. Olisikin kiva tietää menojen supistuminen samassa jutussa missä tulot pienenvät X- miljardia olisi kohtuullista esittää myös menojen pieneneminen.

Jos perussuomalaisten vaalipuheet pitävät paikkansa tase kasvaa kun britit lähtevät, jos Iltasanomien uutisointia uskoo, syntyy 12 miljardin vaje, joka tulee muiden jäsemaiden maksettavaksi.

Aika moinen haitari on noiden kahden totuuden välissä, yli 12 miljardia.

Kuka nyt selvittäisi oikeaa tietoa meille Suomen kansalaisille, vai pitääkö toinen tieto noista esitetyistä paikkansa?

Vaalitoripuheiden mukaan britit olivat nettosaajia ja Suomi nettomaksaja, nyt kun ylimääräisen saajat lähtevät yhteisöstä, kasvavat suomalaisten maksut jälleen, eli kun rohmu lähtee rohmutaan enemmän. Eihän tuossa ole mikään laskuoppi kohdallaan.

Jos britit lähtevät volyymi maksuliikenteessä pinenee tulojen osalta ilmeisesti 9-12 miljardia? Miksi tuotakaan lukua ei tarkemin tiedetä 4 miljardin haitari on aika suuri jos luku onkin 9 miljardia?

Jos taas britit ovat olleet nettosaajia, niin EU: menot brittien takia ovat olleet yli 9-12 miljardia, joten jotain säätöä luulisi syntyvän Brexitistä. Se tietäisi Suomelle ja muille jäsenmaille lisää jaettavaa, eikä uusia korotuksia tai leikkauksia maataloustukiin. Eikö?

 

Kuka kertoo nyt asioiden oikean laidan, vai kiistelläänkö mieluimmin onko eduskunnassa puhemies vaiko puheenjohtaja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mikäli kiinnostaa, niin tässä linkki jonka avulla voi laskea UK:n vuotuisen jäsenmaksuosuuden ja paljonko muut jäsenmaat ovat maksaneet UK:n jäsenmaksuosuudesta. Eiköhän tuo jäsenmaksun suuruus ole jokseenkin samansuuruinen kunakin vuonna. Mikäli oikein pikapikaa katsoin, niin vuositasolla UK:n maksusosuuskorjaus on 6 mrd euron luokkaa.

http://ec.europa.eu/budget/figures/2007-2013/index...

EU budjetin aukko syntyy parilta vuodelta, jos UK eroaa lopullisesti vuoden 2019 alusta. Budjetti kun on laadittu vuoteen 2020 saakka.

Tässä linkkiä vuoden 2017 budjettiin.
http://www.consilium.europa.eu/fi/policies/eu-annu...
Tuosta linkistä pääsee tutustumaan myös siihen miten ylipäänsä EU budjetti toimii.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu minä ilkuin tuossa Iltalehden laskelmia meille lukijoille, tokihan itsekin voin tietoa etsiä, mutta eikös median ja toimittajan vastuulla ole sitä meille jakaa.

Ja jakaa oikein. Minä ehkä tiedän nuo linkkisi myös, miksi muuten olisin puuttunut koko juttuun, olisin ostanut sen täydellä hinnalla ja uskonut kaiken.

Minusta Iltalehti oli mennyt jonkun halpaan, mutta ei ole toimittaja itse selvittänyt miten asiat ovat. Siitä huolimatta juttu on julkaistu.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Samaa mieltä kanssasi median uutisoinnin tasosta. Kyllä pitäisi pystyä esittämään myös perustelut, eikä heitellä ilmaan pelkkiä lukuja.

Varmaan tiesit ko. linkin, mutta kun tapani on jokseenkin aina perustella kommenttiani, niin lisäsin linkin muidenkin kuin sinun nähtäväksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Kiitos Sirpa näin on.

Tiesitkö, että Britannia on kuulunut Suomen tavoin unionin nettomaksajiin eli maihin, jotka laittavat EU:n budjettiin enemmän rahaa kuin sieltä saavat.

Siihen perustuen tuo Iltalehden juttu on lähempänä totuutta, mutta 4 miljardin huojunta luvuissa on käsittämätön sumutus, kun kuvut ovat eurolleen tuolta linkeistä poimittavissa. Tai ainakin tuhannen euron tarkkuudella.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #5

Niin, meillehän myytiin EU jäsenyys jotta olisimme iloisia nettosaajia. Kuinkas kävikään? Taisimme olla parisen vuotta tuossa iloisessa asemassa ja sen jälkeen "iloisina" maksajina. Toisin on käynyt monen muun liittyvän maan kohdalla. Nauttivat iloisesti meidänkin veronmaksajien tulonsiirroista jopa kymmenenkin vuotta. Jollei enemmänkin, kun pitäisi saavuttaa euroon liittymisen taso. ;) Hauskaa on tämä yhteiselon taival. Vai mitä?

Tuo EU:n budjetin aukkohan syntyy käsitykseni mukaan ei pelkästään vuosittain budjetoiduista jäsenmaksuista tuon lisäksi UK:lta vaatii komissio myös aiemmin tehdyistä sitoumuksista eri rahastoihin eroamismaksua menossa olevalta budjettikausilta 2014-2020. Mikä lienee tuo sitoumusten määrä, en tiedä. Onko vanhoja sitoumuksia myös rahoittamatta jäsenmailta? Sekava kun on seurakunta, niin kukapa noita selvittää. Eihän EU:n tilejäkään ole yhtenäkään vuonna hyväksytty.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Jos vertaat niiden maiden talouksia jotka ovat nettosaajia meihin jotka olemme nettomaksajia niin kumpaan joukkoon haluaisit Suomen kuuluvan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Ihana kommentti Jannelta. Mietitäänpä sitä sitten yhdessä;)))

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #15

Janne, en kannattanut EU:hun liittymistä annetuilla ehdoilla, joihin en uskonut. Niinpä en katso oikeaksi vastata esittämääsi kysymykseen. ;)

Pekka Iiskonmaki

#2
YLE:n ja Suomen sanomalehtien totuus on arvokas asia.

Se on niin arvokasta, että he suorastaan kaihtavat totuutta.

Trump murjaisu. Setan uutiset ja kansa rakastaa veroja.

Tässä ne Suomen uutiset olivat pähkinän kuoressa. Edes sään ennustaminen ei onnistu nykyisin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Mikäli oikein pikapikaa katsoin, niin vuositasolla UK:n maksusosuuskorjaus on 6 mrd euron luokkaa.

Nuo olivat menot, britit ovat kuitenkin maksaneet 17 miljardia, niin mistä korjauksesta puhut?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Korjaus= muiden jäsenmaiden maksama maksuosuus UK:lle kuuluvasta jäsenmaksusta. Tuohon Suomikin osallistuu n. vähän alle 140 milj. euron luokkaa vuositasolla (muistaakseni).

Rässä googlen linkkisivu, jossa useita kirjoituksia asiasta.
https://www.google.fi/search?q=Suomen+osuus+Britan...

Tässä Taloussanomien kirjoitus miten kävisi Suomen jäsenmaksulle, jos UK lähtisi EU:sta.
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001914634.html

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Hassua jossittelua sielläkin;)

– Köyhemmät EU-maat voisivat sanoa, että heillä ei ole varaa maksaa enempää, mikä voisi luoda nykyisille nettomaksajille painetta ottaa suurempi osa taakasta harteilleen, Martti Salmi sanoo. (taloussanomat Sirpan linkki)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Tuo asia mistä puhut on siis 1984 vuoden sopimukseen liittyvä sekamelska jota Suomessa halutaan jostain syytä pitää esillä, vaikka Suomi liittyi tuon sopimuksen jälkeen, eikä siis ole mitenkään vastuussa asiasta, muutenkin jäsensopimuksen hyväksynnällä.

Suomi siis hyväksyi 1995 tuon käytännön Piste.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #6

Mainitsemani UK:n jäsenmaksun korjaussummat näkyvät jokaisen maan kohdalta linkissä EU:n saamissa tuloissa. (UK correction)

Tämä lisäyksenä tuohon aiemmin mainitsemaani jäsenmaksun korjausmäärään.

Katso esim. Saksan ja Italian maksamien maksuosuuksien eroavaisuuksia. Mistähän mahtanee johtua?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

No mutta olisin kertonut, jos olisin tiennyt. Siksihän juuri kysyin tietäviltä. :D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se mistä vaalikentillä perussuomalaiset ovat puhuneet on laskennallinen harha.

Britannia sai neuvoteltua itselleen jäsenmaksualennuksen jo vuonna 1984. Suomi liittyi EU:iin paljon tuon tapahtuman jälkeen ja näin ollen hyväksyi sen hetkisen maksujärjestelmän. Siksi on utopiaa vielä 2017 puhua koko asiasta ja hämmentää arvioilla todellisuutta. Jos on jos vaikka voissa paistaisi.

"Britannian maksuosuus olisi ollut noin 20 miljardia euroa ilman maan vuonna 1984 itselleen neuvottelemaa maksualennusta". Tuossa on "isi" eli jossittelu liikaa.

Nyt Britannia maksoi kuitenkin noin 17 miljardia ja oli taakaksi unionille noin 8 miljardilla. Iltalehden haarukka oli 9-12 miljardia eli osui lähtöluvussaa oikeaan, miksi tuo liika 3 miljardia piti siihen kirjoittaa?

Vuosi 1984 on historiaa jo yli 30 vuoden takaa. Sopimus on voimassa Suomen osalta ja britit ovat lähdössä. ( vaikka saavat "ylimääräistä")

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä luulen, että näistä ei kauheasti haluta pitää meteliä, sillä se voi tuoda lisää EU-vastaisuutta jäsenmaihin.

Luulisi kyllä hieman tarkempia laskelmia tuostakin olevan, ja luulisi, että isotkin mediat näitä kansalle auliisti esittäisivät.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kaikki tieto on avoimesti saatavilla Petteri, toimittajan tarvitsee vain avat netti ja katsoa päivän tilanne. Iltalehti on hajulla, mutta miksi huojuntya on noinkin suurta.

Voi tätä jossittelun määrää mitä Taloussanomatkin harjoittaa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Kyllä britit ovat olleet koko ajan nettomaksajia, mikä olikin yksi Brexitiä ajaneiden argumentti jättäytymisestä EU:sta. Se näkyy kiitos, Sirpalle linkistä, tässä kuviossa (Operating budgetary balance), jossa se saatujen ja maksettujen osuuksien jälkeen näkyy noin – 11, 5 miljardia vuodelta 2015.

http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/ind...

Tässä toinen linkki, jossa näkyy aivan sama asia Suomeksi vuodelta 2015.

Kuinka paljon rahaa Yhdistynyt kuningaskunta antaa ja saa?
Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin.
Yhdistyneen kuningaskunnan osuus EU-rahoituksesta vuonna 2015:

• EU-rahoitus Yhdistyneessä kuningaskunnassa: 7,458 miljardia EUR
• EU-rahoitus suhteessa Yhdistyneen kuningaskunnan bruttokansantuloon:
0,30 %
• Yhdistyneen kuningaskunnan maksut EU:n talousarvioon: 18,209 miljardia
EUR
• Yhdistyneen kuningaskunnan EU-maksujen osuus suhteessa maan
bruttokansantuloon: 0,72 %

https://europa.eu/european-union/about-eu/countrie...

Ja niinhän siinä lukee 7,458 – 18,209 = - 10,751. Mistä noin 750 000 euron heitto näiden kahden tiedon välillä johtuu, en pysty arvailemaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jukka pääsi jo reilusti alle miljardin haitariin, kiitos.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Katsotaan nyt se Brexitin lopputuloskin, Norja maksaa pääsystä EU:n sisämarkkinoille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisi kuitenkin kivempi lukea asioista jos haarukka ei olisi niin laaja. 9 miljardin summa ilmoitetaan 9-12 miljardia. Onko tarkoitus sekoittaa pakkaa tahallaan?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä asiapaketti kuulu ns. EU-tiedotuksen alaan ja sen tiedon tulisi olla helposti kaikkien saatavilla EU:n omilta sivuilta nettomaksun tms. nimellä? Miksi sen löytäminen on tehty näin vaikeaksi?
Kaikki maat 'teknisesti' saavat jotain ja maksavat jotain. Nettomaksosuus on näiden kahden erotus.
V. 2014 britit maksoivat seuraavan linkin mukaan päätä kohden 112€ nettoa eli noin 7,3 mrd € nettona, kun saamiset on huomioitu.
https://www.europaportalen.se/2016/03/svenskarna-h...

Suomalaiset taas 160€/hlö eli nettona 880 milj€ ja ruotsalaiset 273€/hlö eli n. 2,8 mrd€ netto.
Summat vaihtelevat toki vuosittain, mutta kartta antaa hyvän kuvan siitä, ketkä saavat ja maksavat (netto). Jos tuo olisi jonkinlainen keskiarvo, niin viimeisen 10 vuoden aikana Suomi olisi maksanut ehkä noin 9 mrd€ netto.

Sen lisäksi on toki huomattava, että esim. eri kriisit (velka-, euro, Schengen- jne.) ovat aiheuttaneet Suomelle ja briteillekin lisämenoja, joiden suuruus liittyy jäsenyyteen.

Kreikalle on lainattu ja Kreikkaa on taattu miljardella (Suomen tappio-odotukset ovat 3-5 md€).
EVM:iin on liitytty ja maksettu yli 1,4 mrd€ sekä sitouduttu pyydettäessä maksamaan aina 11,4 mrd€:oon asti.
Schengen-kriisin (kansainvaellus) on arveltu aiheuttaneen Suomelle toistaiseksi lähemmäs 2 mrd€:n kokonaisrasituksen jne.
---
Kuten Alsio aiheestakin puhuu Brexit-aukosta, olisi tärkeätä tietää, mitä menoja kukin laskee EU-/ EMU-jäsenyyden yms. EU-ongelmien aiheuttamiksi. Ehkä annetut luvut ovat haarukan 9-12 mrd€/v hyvinkin keskimääräisiä?

Suomi-aukkokin on paljon suurempi kuin vain nettomaksujen summa. Lienemme pulittaneet EU-/ EMU-jäsenyyden perusteella 15-20 mrd€ tavalla tai toisella 2000-luvulla? Joku voisi tarkistaa...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muistan brittien valtiovarainministeriön laskeneen aiemmin EU-nettomaksujen kokonaishinnan olevan n. 10 miljardia puntaa vuositasolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset