Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Alkoholia 4,7 vai 5,5 prossaa

Alkoholiongelma on outo asia, se on meillä suomalaisilla, vaikka meillä on Euroopan ahdasmielisin alkoholilaki. Saksassa ei varmasti kukaan suostuisi suomalaismalliseen alkoholilakiin, tai miten kävisi Ranskassa jos siellä ruokakaupasta ei saisi ostaa ruokaviinejä.

Juustot ja viinit kuuluvat yhteen, mutta ne pitää Suomessa hakea eri kaupoista.

Meillä ei oikeita viineja haluta ruokakauppoihin, koska silloin Alkon runsaat ja laadukkaat hyllyt saisivat kilpailijan, jolle ei Alko pärjäisi, eli lähikaupat. No nyt tässä vaiheessa yli puolet suomalaisita närkästyy, koska onhan heidän lähikaupassaan Alko.

No toki on, mutta monilla siitä huolimatta ei ole. No heille on annettu mahdollisuus tilata edellisenä päivänä Alkosta tavaraa myös pienemmille paikkakunnille, mutta eihän se ole sama.

Sinulle tulee itselle mieliteko juustoillalliselle, mutta et ole muistnutkaan tilata eilen sopivaa viiniä itsellesi, tai sitten etäällä asuva serkkusi tulee yllätysvierailulle yökylään ja ajattelit tarjota hieman fiinimmän illallisen mutta lähikaupasta saa vain jotain esanssilitkuviiniä.

Ja mitä tekee meidän hallitus ja eduskunta asian hyväksi, he äänestävät kahden prosentin välillä, eli voidaanko jakeluun laittaa maaseudulle 4,7 ylittävää, mutta alle 5,5 % alkoholijuomaa. Tämä kaikkihan on jo yli puolella suomalaisista mahdollista ostaa samasta kaupasta, mutta eri ovien takaa. Nyt sitten pähkäillään maaseutuasukkaan viinapään kestävyyttä.

Eikös tuo ole hiukan kaukaa haettua, sanoon syrjäkylän asukki. Missä on eurooppalainen yhdenvertaisuus, kun saksalainen ostaa ympäri vuorokauden alkoholia, eli olutta, siideriä, viinejä, viinaa ja lähes mistä kaupasta tahansa, niin suomalaiset ajavat Prismaan, jossa on Alko.

Tätä suurta uudistusta on Suomessa tehty vuosikausia, eli sitä että 4,7 muutetaan 5,5, riita ei ole edes täyttä yksikköä vaan se kuuluisa naisten yksikkö, eli 0,8. Kannattaa siitä eduskunnassa äänestellä.

Asiasta varmaan tulee muitakin esityksiä, jotta saadaan tv-näkyvyyttä seuraavia vaaleja varten.

MInua ei haittaa alkoholi, vaan eduskunnan tyhmyys tässä asiassa, sillä en ole pitkäripaisessa käynyt seitsemään vuoteen. Alkoholituotteita olen kyllä niinä aikoina käyttänyt kohtuullisissa määrin kylläkin.

Teen siiderin, oluen ja viinit itse. Kirkkaita on baarikaapissa, mutta niihin en ole kymmeneen vuoteen koskenut.

Koskaan en ole laivalta tuonut paria pulloa enempää tuliaisiksi, joten alkoholi ei ole ongelma. Tai on se sittenkin, eli kun minä otan pari paukkua, olen kuin toinen mies, ja se toinen mies ottaa kyllä.

Se toinen mies ei kutenkaan asu Suomessa, sillä se saa aina viina silloin kun sen tekee mieli. Syy ei siis ole alkoholissa,  vaan minussa. Alkoholia on siis saatava vapaasti, vain minun on hillittävä itseäni.

Tämä sama ongelmahan on myös suklaassa ja muissa epäterveellisissä jutuissa, sinä harkitset mitä käytät, se ei ole saatavuus ongelma vaan henkilökohtainen valinta.

Voisihan valtio tehdä minullekin kiusaa, että en saisi saunaolutta tehtyä, eli laittaisi Sokerit Alkoon tai ainakin hiivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Itse tilaan Saksasta oluet,tulee mukavasti lähikauppaan eli postiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Torstin konsti on varmasti monilla käytössä, joten ei se hallituksen kiusa pitkälle kanna. Saa siinä kansanedustaja ryhmälleen ja omalletunnolleen päteä, mutta jeppe vaan ostaa oluensa Saksasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo saatavuus on yksi tapa tarkastella asiaa. Toinen olisi valikoiman rajallisuus. Siis kuluttajan näkökulmasta. Näitä huomattavasti suurempi periaatteellinen ongelma on perustuslain takaaman elinkeinonvapauden rajoittaminen. Kyse on laillisesta kauppatavarasta. Toki yhteiskunta voi määrätä kauppiaalle pätevyysvaatimuksen, mutta valtion monopolia on vaikea perustella. Jos joku haluaa yrittää, sopii aloittaa perustelemalla miksi apteekin tuotevalikoima on ihmiselle pienempi riski.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja kun alkuun päästään, niin voidaankin pähkäillä sitä, miksei se elinkeinonvapaus ihan toteudu apteekkibisneksessäkään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Juuri näin. Mutta sentään astetta paremmin, vaikka sairas systeemi onkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomen typrä alkoholipolitiikka johtaa siihen, että ihmiset matkustelevat Viroon, Liettuaan tai johonkin vaan, että saavat hiukan halvemmalla humalansa.

Sitten tullissa syynätään, että kaikki menee lakien mukaan.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Se toinen mies ei kutenkaan asu Suomessa, sillä se saa aina viina silloin kun sen tekee mieli. Syy ei siis ole alkoholissa, vaan minussa. Alkoholia on siis saatava vapaasti, vain minun on hillittävä itseäni."

Hyvä tiivisty.
Tuossa kuin luin että teet itse viinit, sitä en löytänyt mistä kirkkaat tulee, kun et käy alkossa.
Minä tein aikoinani myös viiniä, sitä kutsuttiin siihen aikaan sivistyneesti pottuviiniksi, eli juoma oli niin vahvaa kuin käyttämällä voi saada, siihen oli kikka reseptit olemassa.
Kirkastakin oli ihan riittävästi, eikä tarvinnut viinakaupassa käydä, tai laivoilta hakea.
Kun itse en ole tarvinnut 32 vuoteen viinakaupassa käydä tai olutta ostaa, en myöskään pienteollisesti valmistanut, niin jotenkin tämä oluitten prosenttiluvut alkaa huvittamaan.
Itse en katso myöskään laatuviinien tuomista kauppoihin ongelmana. Ongelma on politikoissa ja politiikan teolla.
Suurin ongelma lienee kuitenkin se alkumörkö jonka nimi on alkoholipolitiikka, jossa kättä vääntävät panimoteollisuus ja muut päättäjät ja asiantuntijat.
On selvää että tarjonta lisää kulutusta, mutta kasvaako haittakulutus sitten loppupeleissä yhtään, jos kasvaa uskon sen myös tasaantuvan aika nopeasti.
Minusta haittakulutus kasvaa tällä pitkään jatkuneella edestakaisin soutamisella.
Suurin ja haittaavin tekijä on verojen nostaminen, miksi? Ihan siksi että se nostaa hamstrauksen kautta hankittuja viinamääriä esimerkiksi Virosta, joka tarkoittaa kertajuomista ja humalahakuista juomista.
Jatkuva alkoholinkäyttö ilmeisesti lisää sairastumisen riskejä, se lienee tutkijoiden yhteinen motto.
Jatkuva alkoholinkäyttökin pitää osata suhtauttaa järkevästi, ettei ammu joka lintua suoraan oksalta alas.
Jos joku juo vaikka lasillisen viiniä illassa, se on jonkun teorian mukaan jatkuvaa, onko sillä sitten terveydellisiä haittoja, lienee se mittari, josta kiistellään.
Kuitenkin mielestäni se pahin muoto on kuitenkin humalahakuinen juominen, jonka lopputulos on perisuomalainen sammuminen.
Uskon että jos alkoholia vapautetaan lisää näemme jonkinlaisen piikin kulutuksessa, mutta toisen piikin näemme tilastoimattoman alkoholin käytön vähenemisenä, joihin myös tuontiviinat luetaan.
Vieläkään ei alkanut janottamaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hannun kommentti kuin omasta kynästä, kiitos.

Ne kirkkaat ovat tosi vanhoja pulloja joita olen ostanut ja saanut yli kymmenen vuotta sitten. On siis yön yli vanhaa tavaraa. Viimeksi olen ostanut alkoholi muistaakseni Valamon luostarista. Sellainen Peltohermannin tuote jossa oli kultahiutaleita. Muistaakseni vuonna 2008 ja pullon tyhensin yhdessä ystävien kanssa vuonna 2012.

Nyt en edes muista mitä baarikaapissa on ja olen antanut sieltä pari konjamiinia poiskin, kun ei itsellä tule juoduksi ja lopetin kahvin juonninkin jo vuosia sitten. Kahvi ja konjamiini upposi aiemmin joskus.

Kotiviinehjä teen puolukasta, eli siitä mäskistä josta on jo mehu otettu. Siideriä teen omenoista sekä vaihtoehtoisesti mustikkamehun mäskistä.

Olutta maltaista ja omasta humalasta joka kasvaa tuossa pihassa. Salon korkeus on 4,5 metriä tänäkin kesänä;))

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aivan kuin Hannu olisi hiukan fiirannut aiempia näkemyksiään koskien alkoholipolitiikkaa ja kohtuujuomista. Hyvä kommentti!

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Voi olla että olenkin laittanut hieman provoilevaa tekstiä, en kiellä, voi olla että näkemykset tai aikaisemmat kommentit ovat olleet eri asiayhteyksien vuoksi kannanottavia ajatuksia.
Perusajatus on kuitenkin kulkenut mukana kokoajan, olen aina sanonut tuon soutamisen ja huopaamisen vain lisäävän alkoholinkulutusta. Tilastonikkarit saavat tuon tilastoidun alkoholinkulutuksen tippumaan ja tuijottavat sitä sokeasti, huomaamatta tilastoimattoman alkoholin kasvua. Yksinkertaisesti mitä ihmeen hyötyä on puhua kulutusluvuista jotka ovat esimerkiksi 9 litraa, kun kokonaiskulutus suomalaisten tutkijoiden mukaan on 12 ltr. ja WHO;n 14 litran paikkeilla. Ei se tilastoimaton alkoholi ole sen parempaa tai terveellisempää.
En ole koskaan arvostellut kenenkään alkoholin käyttöä joka on kohtuullista. Siihen otan kantaa kun terveydelle asetetut rajat ylittyy ja olen huolissani. Silloin puhutaan erilaisin termein, varhaisvaiheen suurkuluttajista ja suurkuluttajista. Suurkuluttajia on arvioiden mukaan 500 -700.000, joista noin 10 % täyttää alkoholistin tunnusmerkit.
Samalla pitää muistaa että täysin raittiita on se toinen 10 % väestöstä, eli kyllä meillä ihan kohtuukäyttäjille jää marginaalia riittävästi.
Itse lukeudun tuohon 10 % marginaaliin raittiina henkilönä, enkä ole katkera kenenkään viinan käytöstä. Oma päihteitten ongelmakäyttö, selviytyminen siitä, työ päihdeongelmaisten keskellä, sekä mukana olo kunnallisissa päätöksentekoelimissä ja muissa tehtävissä on antanut vähän, tai paljon hyvää näköalaa katsoa asiaa laajemmin kokonaisuutena.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #18

#!8

Ihmisenä ymmärrän entisen alkoholistin tunnontuskia.

Olisi kuitenkin hyvä nähdä asiat laajemmin kuin oman elämän ryssiminen alkoholilla.

Suomen matkailu on lapsenkengissä, koska turistit eivät ole entisiä alkoholisteja.

Kuka on antanut mandaan entiselle alkoholistille puuttua muiden ihmisten ruoka ja juomatottumuksiin.

Säälittävää holhousta pahnakasasta.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #27

Minulla ei ole tunnontuskia. Minä olen selvittänyt asiani,, hoitanut myös yhteiskuntaa kohtaan ne velvoitteet jotka on määrätty aikoinaan. Olen aloittanut puhtaalta pöydältä, eikä ole mörköjä kaapissa.
Se että kun aloitin puhtaalta pöydältä, niin kadulla kasvaneena ja oleskelleena olen pitänyt myös sen että minulle kuuluu ihmisarvo, jota ei määritellä nykyisten alkoholistien tai alkoholipolitiikan keinoin. Uskallan ajatella asioita ja kertoa mielipiteeni ja siihen minulla on oikeus tuontyyppiset kannanotot mitä esitetään, jätän omaan arvoon, koska ne kumpuaa jostain muualta kuin alkoholipolitikan, tai yhteiskunnan ongelmien sisältä.
Olen itse joutunut opetelemaan elämänmuutoksen kautta paljon asioita ja elämää uudesta näkökulmasta katsoen. Se ei tarkoita että olisin jonkun sylkykuppi.
Jos joku esittää minulle että joku tietty kylä ajaa viinaa jostain halvemmasta paikasta, kertoo minulle jotain muuta kuin sitä mistä nyt puhutaan. Jokaisella on oikeus kuljettaa ja tuoda ja juoda viina mielinmäärin, se on sitä mikä kuuluu yksilönvapauteen.
Minulla ei ole tänäpäivänä mitään sidettä alkoholiin joka orjuuttaisi minun ajatusmaailmaani.
Siitä johtuen uskallan myös kertoa oman mielipiteeni, enkä pyydä keneltäkään kyläpäälliköltä mandaattia kannanottoihini.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Hannun kokemus ja asiantuntemus tulee esille ja hänen sanojaan tulisi enemmän ottaa päätöksentekijöiden opiksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Suurin ongelma lienee kuitenkin se alkumörkö jonka nimi on alkoholipolitiikka, jossa kättä vääntävät panimoteollisuus ja muut päättäjät ja asiantuntijat.
On selvää että tarjonta lisää kulutusta, mutta kasvaako haittakulutus sitten loppupeleissä yhtään, jos kasvaa uskon sen myös tasaantuvan aika nopeasti.
Minusta haittakulutus kasvaa tällä pitkään jatkuneella edestakaisin soutamisella.
Suurin ja haittaavin tekijä on verojen nostaminen, miksi? Ihan siksi että se nostaa hamstrauksen kautta hankittuja viinamääriä esimerkiksi Virosta, joka tarkoittaa kertajuomista ja humalahakuista juomista.

Eli meillä on kaksikin suurinta ongelmaa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#4
Suomessa holhous tyollistään valtavasti ihmisiä.

Tuhannet pikkuhitlerit saavat mellastaan vapaasti ja terrorisoida toisten elinkeinoa, jotka ovat valituille laillisia.

Lähikauppa saa myydä olutta, mutta mamun pizzeria vieressä ei.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Kilo hiivaa, isä leipoo..."

Kun nyt saisivat sen rajan nostetuksi siihen 5,5 prosenttiin - läpihuutojuttuna ilman draamaa. Pahoin pelkään, että keskusta tulee pönttöilemään edelleen.

Sen jälkeen voisi ryhtyä miettimään muita, tärkeämpiä asioita. Ehkä hetken kuluttua myös sitä, onko tuossa 5,5 prosentin rajassakaan mitään järkeä.

Jos kaupat eriytyvät niin, että peruskaupoissa on ensisijassa halpoja massatuotteita niin luulisi sen toisaalta tarkoittavan markkinarakoa sitten niillekin kaupoille, jotka haluavat myydä 'parempaa' tavaraa. Ja pakko kai normikauppiaankin olisi pitää tarjolla jollain tapaa monipuolista valikoimaa. Luulisi tasapainon löytyvän.

Rinnakkainhan siellä hyllyillä ovat nytkin niin Multa Katriina kuin Kampuramokkakin. Löfbergs Lila löytyy Alepastakin... Ja näyttää olevan Tom of Finlandkin monessa hyllyssä, vaikka en ymmärräkään, kuka sitä ostaa. Kai sillekin on markkinarako.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

15 prossaa sallisi viinitkin, sitä tullee esittämään myöskin keskustalainen, eli kaikki ääripäät sopii keskustaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jotenkin en pidä tuostakaan sooloilusta. Hoidettaisiin nyt vain se 5,5 pois kuleksimasta, koska muuten homma voi taas mennä ihan farssiksi... En oikein jaksa uskoa, että se 15% menisi läpi. Niin paljoa anarkista ajattelua ei eduskuntaan sovi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Ehkä on hyvä, että keskustalainen sitä ehdottaa, niin muut keskustalaiset hänet nujertaessaan tuntevat voittaneensa, kun kauppaan tulee vain 5,5%:sta.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#8
Keskusta kompastui kaljapullonkorkkiin ja paikkasi mustelman kondomilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Muuten olen sitä mieltä, että alkoholilain kanssa puuhastelevat poliitikot pitäisi sitouttaa pelkästään sen valmisteluun ja sen valmistelua jatkaa hamaan ikuisuuteen. Siinä olisi heille kiinnostavaa näperreltävää ja olisivat sitten poissa sotkemasta oikeiden asioiden hoitamista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voi hyvät pojat kun se yhden kodin baarikaappi ei ole sama asia kuin alkoholin saatavuus koko väestön kannalta. Ja vaikka markettikaljan pitoisuuden nostaminen 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin on vain 0,8 prosenttiyksikön muutos, terästyy olut tuolla "parannuksella" 17 prosenttia vahvemmaksi. Eikö muka tunnu missään?

Alkoholin saatavuudella on suora yhteys alkoholin aiheuttamiin haittoihin. Tämä on yhä uudestaan tutkimuksilla todettu korrelaatio; en tiedä päteekö se Saksassa, Kiinassa, Paraguayssa tai Burkina Fasossa, mutta Suomessa kiistatta. Viinajuttuja on tässä maassa tutkittu kaikin tavoin ja ihan hemmetin laajasti!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"... terästyy olut tuolla "parannuksella" 17 prosenttia vahvemmaksi. Eikö muka tunnu missään?"

Ei juurikaan tunnu. Prosenteilla voi leikkiä, kun lähtötaso on alhainen. Jos 0,5%:n oluen alkoholipitoisuutta nostaa 20%.lla, niin siitä tulee 0,6%:sta.

Eikä vieläkään tunnu missään, vaikka terästys on roimempi.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#18
Suomessa eniten kuollaan sydän ja -verisuonitauteihin. Ei alkoholiin.

Välimeren maissa veri virtaa suonissa viinin voimalla ja kansa elää vanhaksi.

Entiset alkoholistit jaksavat täällä jatkuvasti pitää katumusharjoituksiaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Paras alkoholisti on entinen alkoholisti! Mistä niitä uusia aina tuleekin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Paras alkoholisti on elossa raittiina oleva alkoholisti. Alkoholismi ei ole vitsi tai häpeä se on sairaus.

Alkoholismi ei tartu kaupanhyllyltä, alkoholismin syyt ovat mmualla kuin 4,7 ka 5.5 prosentin kiistellyssä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

#29
Minua hävettäisi puuttua toisten syömisiin, jos olisin sikalihava tai ryssinyt elämäni alkoholilla.

Omien virheiden takia ei ole oikeutta holhota muita.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#16
Suomessa alkoholitutkijat ovat entisiä alkoholisteja.

Vaimo ja lapset jättäneet.

Katkeruus pitää purkaa muihin ihmisiin, kun on saanut sääliduunin alkoholin vaaroista ruikuttajana.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä laimeampaa, sen arvokkaampaa. Eihän kossussakaan maksa juuri muu kuin se arvokas vesi. Etanolihan on bensan hintaluokassa.

Alkoholisoituminen on maassamme joltinenkin ongelma, jota raittiusliike on osaltaan edistänyt. Mitään viisautta minulla ei tähän ole, mutta ajoittain raittiina oleminen on suositeltavaa mielestäni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"ajoittain raittiina oleminen on suositeltavaa mielestäni"

Kyllä joka päivä kannattaa olla raittiina, ainakin osan aikaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos vielä ottaa tavoitteekseen nukkua raittiina, niin menee varmasti terveellisestikin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toisinaan mietin kun olen matkustellessani seurannut muissa maissa alkoholikulttuuria, että tilastoidaankohan vaan meillä perusteellisemmin kuin muissa maissa alkoholin kulutusta?

Aika lailla samalla tavalla ihmiset ryyppäävät muuallakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomihan on eurooppalaista keskivertoa, ehkä hiukan mediaanin alapuolella tilastollisessa alkoholikulutuksessa, joten tuo havaintosi "samalla tavalla ryyppäämisestä" ei ole mitenkään tilastojen kanssa ristiriidassa.

Toisaalta en oikein ole samaa mieltä tuosta "samalla tavalla ryyppäämisestä".

Uskoakseni monissa Euroopan maissa kyllä alkoholin kulutus on paljon suurempaa kuin tilastot osoittavat. Eritoten viinikulttuurin maissa, joissa monilla on omia pieniä viiniviljelmiä ja monien vuosien kellarivarastoja eikä viiniä muutoinkaan tilastoida samalla tavalla alkoholikulutuksena sen ollessa pitkälti tilastollisen kontrollin ulottumattomissa. Suomessa tilastointi on hyvinkin tarkkaa.

Mutta nimenomaan viinikulttuurin maissa on äärimmäisen vähän humalaryyppäämistä. 90% kulutuksesta muodostuu ruokajuomasta. Etenkin vanhemman ikäpolven edustajissa välimerenmaissa on paljon sellaisia, jotka juovat viiniä jokaisen aterian yhteydessä niin lounaalla kuin illallisellakin ja pullo päivässä menee kepeästi ilman ajatustakaan alkoholin käytöstä.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Alkoholia 4,7 vai 5,5 prossaa''

Tämä pelkästään kertoo, miten heikossa hapessa Suomen päätöksentekokyky on.

Suomella on pitkällä tähtäimellä vain yksi suunta. Taantumus.

Ei ne asiat askartelmalla hoidu. Mitä mieltä on asiasta esim. Matti Vanhanen?

Käyttäjän atsoeerikainen kuva
Atso Eerikäinen

No voi hyvä Sylvi...Eikö eduskunnalla ole parempaa tekemistä? Pankaa riita tasan eli lähikaupasta saa 5,1 % alkoholia! Siitä voi raittiusintoilijoille nipistää vielä 0,1 %, ikään kuin prosenteilla olisi jokin ihmeellinen terveysvaikutus. Terveellistä alkoholikulttuuria pitää alkaa opettaa jo peruskoulussa.

Mutta ottakoon mallia yhtä umpimielisestä maasta, nimittäin Japanista, jossa jokaisesta ruokakaupasta voi täysi-ikäinen (20v) ostaa kaikenlaista alkoholituotetta 0-97 %, viskiä jopa 4 litran kannuissa, ilman mitään määrärajoituksia.

Hintakilpailu on kovaa... Tällä hetkellä Walmart, tuo amerikkalainen hintojen halpuuttaja, joka osti Seyu-kauppaketjun, johtaa selvästi sekä hinnoissa että valikoimissa. Kaikkea löytyy joka mantereelta.

Amerikassa, Oregonissa, ruokakaupasta sai 0-20 % alkoholia, väkevämpiä vain viinakaupasta, ja ostokset oli pantava takakonttiin. Korkattu pullo tai tölkki ajotilassa on rikos.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Riikassa pint A olutta kioskissa 90 snt . Saa ostaa 8-22 välillä. Viintä ja viinaa myös.
Kännisiä oli vain swedut.
Kyllä tämä keskustelu on niin tekopyhää kuin olla voi. Jopa semanttisesti eli sana limuviina.
On luotu mm ylen ja hesarin avulla kuvaa että näitä coolereita tai rtd juomia voi 14 vuotias ostaa sitten loota kaupalla. Lukeeko siinä pullossa tosiaan limuviina? Lukeeko suolapaketissa: hiljainen tappaja?
Ihan tietoista vedättämistä. Kyllä kauppakin on törppö kun ei oikaise tätä laittoman myynnin harhaa. Eihän nuorille myydä röökiäkään.
Jos Kokoomus ryssiin tämän( kin) kepun maaliin niin
Voi tosiaan miettiä miksi äänestää sitä. Maakunnat meni jo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset