Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Mikä sanktio purisi Pohjois-Korean tilanteessa

Puhutaan Pohjois-Korean kriisistä, mutta kriisi taitaa olla aivan muualla. Kriisiä yritetään avata kiristämällä Kiinaa lopettamaan kaupankäynti Pohjois-Korean kanssa.

Jos James Hirvisaari saisi ratkaista ongelman hän varmaan siirtäisi kaikki pohjoiskorealaiset Ahvenanmaalle. 

Mutta mikä toimenpide sitten auttaisi tämän kriisin, ei siis Pohjois-Korean kriisin ratkaisemisessa?

YK on hampaaton ja Trumpin uhkausten tie on kuljettu loppuun seuraavaksi voi uhata vain tositoimilla. Mummovainaa opetti, että hullujen kanssa ei kannata kiistellä.

Mikä keino sis toimisi?

Ukrainaa tulee rangaista, kun on avustanut Pohjois-Koreaa ydinaseohjelman edistämisessä. Kiinaa pitää rangaista, kun käy kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Trumpia pitää rangaista, kun ärsyttää Pohjois-Koreaa ja uhkaa ilman  mitään vastetta sanojensa tueksi.

Mediaa pitää aina rangaista, kun se ruokkii kriisiä uutisoinnillaan.

YK pitää laittaa myös rankaistavien joukkoon, kun ei saa mitään otetta, vaikka on se perustettu juurikin tämän tapaisia asiota selvittämään.

Kaikki maailman ihmisiä on rangaistava, kaikkia muita paitsi pohjoiskorealaisia, sillä heillä on oikeus taistella Japanin merta vastaan ja muitakin valitsemiaan suurvaltoja vastaan.

Se oikeus on oltava loukkaamaton samalla tavalla, kuin suomalainen sananvapaus tai pakkoruotsi.

Trumpille sanoisin sellaisen neuvon, että kotkat eivät normaalisti pyydystä kärpäsiä, eikä ainakaan tee kärpäsistä härkäsiä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitään Pohjois-Korean kriisiä ei ole. On vain kapitalismin kriisi ja se ei ratkea millään keinoilla. Sotia ja terrorismia toki pyritään käyttämään keinoina tavallisten tallaajien huomion siirtämiseksi pois kapitalismin kriisistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinkö? Minä kun olen luullut että kriisissä on mm. öljyvaltio Venezuelan bolivariaaninen tasavalta, jonne on yritetty istuttaa sosialismia, sekä Korean demokraattinen kansantasavalta, jossa sielläkin kansa näkee nälkää.

Mitä P-Korean kriisin hoitamiseen tulee niin Xi Jinping luultavasti onnistuisi jos Trumpille saataisiin suukapula ja kännykkä takavarikoitaisiin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re #1 Janne Kejo

Totta, kriisi syntyy vasta kun Pohjois-Korea ampuu ohjuksen naapuriinsa.

Kirjoitit blokissasi "Pohjois-Korea on itsenäinen sosialistinen valtio, joka haluaa pysyä itsenäisenä ja sosialistisena. Tämä ei sovi USA:lle ja sen vasallivaltioille"

Tätä voisit perustella hieman paremmin. Kerro esimerkki miten USA ja sen liittolaiset ovat uhanneet Pohjois-Korean itsenäisyyttä?

Mitkä ovat Pohjois-Korean vaatimukset? Sekö, että heidän itsenäisyytensä tunnustetaan (vahvemmin) eikä arvostella heidän hallitustaan. Epäilen vahvasti, että se riittäisi Pohjois-Korean ydinaseohjelman lopettamiseksi. Mitkä toimet lopettaisivat?

PS. Miksi Janne Kejo et hyväksy Pohjois-Koreaa koskevaan blokikirjoitukseesi kommentointia?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Joskus tarkastelin sanktioiden historiaa hetken ja siitä jäi sellainen mielikuva, että sanktiot eivät juuri auta, vaan jopa vahvistavat vakaumusta. Kun on riitävän kova sanktio, tulee lopulta piste jonka jälkeen ei ole mitään menetettävää.

Helpoin olisi tehdä se vihollinen jollain tapaa riippuvaiseksi sinusta, mutta kaippa nuo diktatuurit ovat aika tarkkoja vaikutteiden kanssa. Toisaalta se narsisti siellä huipulla saattaa muuttaa mieltään nopeastikin, jos hänen narsismiinsa vetoaa riittävästi. Se on tarkkaa peliä se.

Ehkä on vaan tilanteita, joissa on pelattava riskillä, ja ammuttava kovilla. Jos kärpänen uhoaa ydiaseen kanssa, niin se on vaan haettava kärpäslätkä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

-Jos kärpänen uhoaa ydiaseen kanssa, niin se on vaan haettava kärpäslätkä.

Noinhan sitä yksioikoisesti voisi ajatella, mutta nyt ehkä käyttäisin korkeampaa matematiikka ja tarjoaisin tikkaria lätkän sijasta, sellaista nuolaistua tahmeaa tikkaria johon kärpänen takertuisi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

USA:n tulisi käyttää tilaisuutta hyväksi ja ryhtyä rajoittamaan Kiinan vientiä USA:han.

Tällä tavoin Pohjois-Koreakin palaisi vähitellen ruotuun. On tietenkin uskaltaa edes Trumpp ryhtyä kiristämään Kiinaa. Kiina on kuitenkin kovin herkkä todellisille talouspakotteille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuvittelisin, että tuo tie johtaisi tilanteen huononemiseen.

Mutta diplomatiaa suoraan Kim Yong Unin kanssa ei USA myöskään pysty menestyksekkäästi harjoittamaan.

Ainoaksi keinoksi jäisi avoin ja suora (mahdollisesti julkisuudelta kuitenkin salassa pidetty) diplomatia Kiinan kanssa. Diplomatia, joka ei perustuisi uhkailuun, vaan pyrkimyksenä olisi luoda asetelma, jossa USA ja Kiina istuvat mielestään samalla puolella pöytää ja minkä tahansa ratkaisun käytännön toteuttaminen jätettäisiin Kiinan harteille. Kiinalla on jonkinlainen mahdollisuus myös saada aikaan tuloksia diplomatialla Kim Yong Unin kanssa. Ei muilla.

USA:lla on tarjota palkintoja Kiinalle myös. Se on kiristänyt jo aiemmin kauppasuhteita ja uhkaa kiristää niitä entisestään jopa muutoinkin, siis Pohjois-Koreasta riippumatta. Näistä voitaisiin keskustella. Kiinalaiset ovat bisneskansaa jos mitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- USA:lla on tarjota palkintoja Kiinalle myös. Se on kiristänyt jo aiemmin kauppasuhteita ja uhkaa kiristää niitä entisestään jopa muutoinkin, siis Pohjois-Koreasta riippumatta. Näistä voitaisiin keskustella. Kiinalaiset ovat bisneskansaa jos mitä.

Samaa mieltä, jenkkien tulisi nyt puhua vain kiinalaisten kanssa ja unohtaa pullistelu P-Korealle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei taitaisi onnistua, pikemminkin jenkkien pitäisi saada Kiinan kanssa aikaan jonkinlainen diili, jättää P-Korea Kiinan hoidettavaksi ja vetäytyä yhteystyöstä E-Korean kanssa. Edellyttäen että Kim Jong-un esikuntineen ei ole aivan kahjo.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Edellyttäen että Kim Jong-un esikuntineen ei ole aivan kahjo.

Edellyttäen että eivät halua sosialistista yhteiskuntaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Edellyttäen että myöntävät olevansa täysin riippuvaisia kaupastaan Kiinan kanssa sekä Kiinan antamasta avusta, ja siitäkin että pesevät rahojaan Kiinan pankeissa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #8

Miksi ihmeessä myöntäisivät jotain sellaista, joka ei ole totta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Kaupasta sekä Kiinan antamasta avusta mm. P-Korean tulvissa ja ruuan puutteessa voi lukea Kiinan (englanninkielisistä) lehdistä, ja se rahanpesu on julkinen salaisuus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä lähinnä ihmettelen sitä, etteivät pohjoiskorealaiset kenraalit ole vetäneet omia järkevämpiä suunnitelmiaan hullua johtaajaansa vastaan? He näkevät kansan kärsivän nälkää ja puutetta, joka tulee vain lisääntyneiden pakotteiden tähden lisääntymään.

Tilanne on vastaisuudessa surkea myöskin yläluokalle, sillä jatkossa saa pelätä jatkuvasti oman henkensä puolesta. Esimerkkejä löytyy ihan riittävästi maailmalta, miten diktaattorien käy, kun kansaa kohdellaan liian huonosti riittävän pitkän ajan...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kentsuilla on kissanpäivät ja eivät nouse kermalautasen kaatoon, kun oma suu on heilläkin se lähin suu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Esimerkkejä löytyy ihan riittävästi maailmalta, miten diktaattorien käy, kun kansaa kohdellaan liian huonosti riittävän pitkän ajan.."

Tuo pitää paikkansa, mutta Pohjois-Korean hallitus on kohdellut kansaansa jo ennätys kauan "liian huonosti", mikä tarkoittaa sitä, että hallituksella ei ole enää muuta tietä kuin pitää valtaa keinoista kaihtamatta omaan tuhoonsa asti.

Kim Yong Un tietää, että hän on maansa johtaja ja yksinvaltias niin kauan kuin elää. Se on eri asia kuinka kauan. Muuta tilannetta hänellä ei kuitenkaan tule eläessään olemaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on hirveä riski heille. Totalitarismi toimii, koska kaikki ovat yhteisessä harhassa ja sen harhan rikkominen on tuntematonta aluetta. Vaatii aikamoista pokkaa moinen.

Jos diktaattori kykenee pitämään ulkoisen kapuloiden rattaisiin heittelyn minimissään, hän voi kohdella kansaa kyllä pitkäänkin todella huonosti. PK:ssa mennään jo vähintään toista sukupolvea tuota "ilottelua" jos en ihan väärin ole ymärtänyt. Ja vallankaappajallakaan ei välttämättä ole muita mullistavia aatteita kuin tulla kalifiksi kalifin paikalle.

Mikähän on pisin aika, minkä tulloinen isältä pojalle periytyvä hirmuvalta on jatkunut? Taaksepäin jos menee, varmaan löytyy pitkiäkin ajanjaksoja.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Totalitarismi toimii, koska kaikki ovat yhteisessä harhassa ja sen harhan rikkominen on tuntematonta aluetta. Vaatii aikamoista pokkaa moinen.

Jos diktaattori kykenee pitämään ulkoisen kapuloiden rattaisiin heittelyn minimissään, hän voi kohdella kansaa kyllä pitkäänkin todella huonosti.

Me itse elämme juuri tuollaisessa totalitarismissa, kapitalistisessa tosin. Kuinka moni meistä ymmärtää sen?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #17

Miten niin? Sinäkin voit olla siitä eri mieltä, eikä sinua tulla pidättämään sen takia. Myös rangaistukset ja kielimiskulttuuri ovat olemattomia.

Sitä en kiellä ettemmekö elä useissakin harhoissa, mutta vaikea sitä on totalitarismiksi luonnehtia. Siihen suuntaan olemme kuitenkin mahdollisesti menossa.

Jos sinä ja joku pohjoiskorealainen versio sinusta kävelisitte samaan baariin ja alkaisit kertoa, miten hirveää vainoa, ajatuspolisointia ja väkivaltaa täällä saa päivittäin kohdata, luulen että hän nauraisi itsensä hengiltä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #19

Jos sinä ja joku pohjoiskorealainen versio sinusta kävelisitte samaan baariin ja alkaisit kertoa, miten hirveää vainoa, ajatuspolisointia ja väkivaltaa täällä saa päivittäin kohdata, luulen että hän nauraisi itsensä hengiltä.

Vaan miten kävisi, jos minun pohjoiskorealaisen version sijalla olisikin sinun pohjoiskorealainen versio?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Minä lähinnä ihmettelen sitä, etteivät pohjoiskorealaiset kenraalit ole vetäneet omia järkevämpiä suunnitelmiaan hullua johtaajaansa vastaan?"

Kaija, on luultavasti niinkin että eivät luota toisiinsa sen vertaa että uskaltaisivat puhua keskenään, toinen osapuoli kun saattaisi käyttää tilannetta hyväkseenkin ja ilmiantaa vastapuolen saadakseen siitä jotain etua.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Jos James Hirvisaari saisi ratkaista ongelman hän varmaan siirtäisi kaikki pohjoiskorealaiset Ahvenanmaalle. "

Arilla pikkasen heitti vertaus, hyvä näin, yksikään meistä ei ole täydelinen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aivan mahdotontahan se on täältä näppäimistön takaa tuota ongelmaa ratkaista. Varsinkin, kun olen ainakin itse tilanteesta täyttä ymmärrystä vailla.
Olettaisin, että Korean demokraattisessa kansantasavallassa on kohtalainen määrä väestöä, joka on omaksunut sen juche-aatteen, eli että he elävät jo nyt maailman parasta elämää ilman kapitalismin kriisiä yms. Jos tilanne on tämä, niin edes Kimin ja hänen jälkeläistensä poistaminen ei välttämättä toisi ratkaisevaa muutosta, vaikka tämä vaihtoehto voisi olla ihmishengissä laskettuna vähiten kuolemaa aiheuttava.

Mikäpä sopisikaan tähän paremmin kuin suuren johtajan sanat:
"Nuoriso ei saa ajautua pasifismiin..."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mutta kuinka suuri on se määrä, jolla on esim. pääsy Pjongjangiin ja paljonko asuu kehnoissa olosuhteissa on tilastoimatta. Pohjois-korealaisiahan on uutisten mukaan orjatyössä esim. Pietariin jalkapallon ensi vuoden MM-kisoihin rakenteilla olevalla arenaallakin, tässä mainitaan niistäkin:

How North Korea Uses Slave Labor Exports to Circumvent Sanctions

http://www.military.com/daily-news/2017/07/10/how-...

Lähde vaikuttaisi luotettavalta, alla olevakin julkaisu. Tosin ei ole varmoja lukuja P-Koreasta, mutta onkokaan niistä missään.

Trump Lacks Art of the Deal on F-18s to Finland

https://www.dodbuzz.com/2017/09/01/trump-lacks-art...

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Neuvotteluhan se on yleensä se paras tie, mutta siihen on poikkeuksia. Joku täällä totesi sen kansan viisauden, että hullujen kanssa ei kannata neuvotella. Tulee mieleen neuvottelut Hitlerin kanssa. Oleellista näissä asioissa on ymmärtää, minkälaisen miehen kanssa ollaan tekemisissä. Chamberlain luuli Hitleriä normaaliksi valtionpäämieheksi, jonka kanssa asioista voidaan neuvotella: Ei sotaa meidän aikanamme. Churchill taisi olla yksi niitä harvoja Euroopan valtiomiehiä, joka tajusi, minkälainen mies on Adolf Hitler.

Kuka osaa sanoa, minkälainen mies on Kim Jong-un? Minusta hän on vähintään yhtä hullu diktaattori kuin Hitler. Ja hänellä on nyt kiistatta ydinase. Ja pitkänmatkan ohjuksia. Nyt voi sanoa, että tästä asiasta on leikki kaukana. P-Korea ei enää pelkästään pullistele ja uhkaa. Tähtäimessä on USA. USA:n on pakko reagoida muutenkin kuin puheilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On häkellyttävää nähdä kommenttien kautta miten suomalaiset ajattelevat tästä asiasta.

Vallitseva mentaliteetti tuntuu olevan se, että yhteiskunta ei voi eikä saa olla sosialistinen. Ja jos jokin yhteiskunta/valtio haluaa olla sosialistinen, kyseessä on ongelma, joka pitää ratkaista tarvittaessa pakotteilla tai aseellisella konfliktilla.

Vaikuttaa siltä, että suomalaisten mielikuvitukseen ei mahdu sellainen vaihtoehto kuin että jokin kansakunta voisi pitää sosialismia hyvänä yhteiskuntajärjestelmänä.

Se, että suomalaiset (/eurooppalaiset/amerikkalaiset ym.) eivät kykene tuollaista kuvittelemaan, viestii hyvin voimakkaasta ja onnistuneesta aivopesusta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En kyllä kerta kaikkiaan ymmärrä, mitä tekemistä sosialistisella talousfilosofialla on sen kanssa, että yksipuoluevaltion diktaattori uhkailee naapureitaan – Etelä-Koreaa, Japania ja Yhdysvaltain Guamia – ydinaseella. Kim Jong-Un on taivaanlahja Trumpille, joka pääsee esittämään maailman, sittenkin, vain toiseksi hulluinta johtajaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Janne voisi vielä selittää, miksi yhteiskunta joka haluaa olla sosialistinen ja omavarainen pullistelee ydinaseohjelmallaan. Eihän se kuulu mitenkään sosialismiin, vai kuuluuko?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja selittää senkin miksi Kiinan lehdistö uutisoi Kiinan tuomitsevan P-Korean ydinkokeet.

China condemns DPRK's latest nuke test

http://www.chinadaily.com.cn/china/2017-09/03/cont...

ja senkin miksi Kiina uutisoi P-Korean tarvitsevan humanitaarista apua, tämä E-Korean tarjoamana etenkin lasten, mutta myös koko väestön ruokaan ja lääkkeisiin sekä -tarvikkeisiin.

ROK to offer $6.3m humanitarian aid to DPRK

http://www.chinadaily.com.cn/world/2013-09/02/cont...

ja miksi YK:n selvitys P-Korean ihmisoikeuksista on tällainen:

https://www.michaelkirby.com.au/images/stories/pdf...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #29

Minusta nähden Pohjois-Korea saisi ola vaikka tuplasosialistinen maa, mutta mielestänsi muiden valtioiden rajoja senkin tulisi kunnioittaa, eikä uhkailla olemattomia. Asekokeet toisen suvereenisen valtion ylitse ovat käsittämätön kysymys sosialismin tiellä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Ja miksi maan, jossa valta periytyy ilman vaaleja, ja jonka Kim Il-sung nimitettiin ikuiseksi presidentiksi, nimi on Korean demokraattinen kansantasavalta?

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/pohjois...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #32

Koska Jannea pitää jonkun sumuttaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Tässä toinen tohelo, mutta myöntää sentään että P-Korean kansa on ulkomaisen ruoka-avun varassa. Se siitä sosialismin autuudesta.

Suomen Juche-seuran puheenjohtaja puolustaa Pohjois-Koreaa: Ydinase lisää turvallisuutta

Merkittävä osa juche-aatetta riippumattomuuden lisäksi on omavaraisuus. Pohjois-Korea ei ole onnistunut omavaraisuuden tavoitteessaan vaan on joutunut turvautumaan ruoka-apuun.

Kieksi harmittelee, että pakotteet ovat vaikeuttaneet myös avustusjärjestöjen toimintaa ja toivoo, että uhkaava tilanne saataisiin raukeamaan.

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/suom...

YK:kin sentään avustaa:

The Needs and Priorities document for 2017 calls for US114$ to help an estimated 18 million people across DPRK who continue to suffer from food insecurity and undernutrition, as well as a lack of access to basic services.

http://kp.one.un.org/content/unct/dprk/en/home/new...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hyväksytkö, Janne Kejo, Pohjois-Korean ydinaseohjelman? Entä Suomen ydinaseen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Janne lopetti tietysti kommentoinnin kun tuli liian hankalia kysymyksiä eteen. Tämä on hyvin tyypillistä muillekin, jotka eivät pysty vastaamaan kuin "helppoihin heittoihin".

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Arin mummo sanoi, että hullujen kanssa ei kannatte kiistellä ja olen jostain saanu oppia, että vihaan ei kannatte vihalla vastata ja viisaampi vaikenee.

Joskus lapsena opittiin ettei ampiaispesää saa mennä sorkkimaan.

Maailma on unohtanut nämä vanhat viisaudet ja liemessä ollaan. Niin ja Kekkonenkin on haudassa. Hänellä oli taitoa ja tekniikkaa neuvotella.

Taitava neuvottelija ainoastaan pelastaisi tässä tilanteessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viisaammalla on vara antaa pöljälle periksi, mutta se ei tarkoita, että viisas alistuis pöljän juttuihin. Siinä se viisaus juuri punnitaan.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Siltä nakkisormiselta pullukalta P-Koreassa pitää ottaa pois se kirja "Nuclear weapon for dummies". Eiköhän pommileikit lopu.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Pohjois-Korean erikoismiehemme, Janne Kejo, raapaisi aiheesta myös oman blogin ja varmisti saavansa viimeisen sanan laittamalla kommentoinnit jäihin. Sieltä saamme kyllä lukea, että Pohjois-Korea vain puolustaa itsenäisyyttään räiskimällä rakettejaan sinne sun tänne.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan se harmittava takaisku että Kiinakin tuomitsee P-Korean ydinasekokeet ja on yhtynyt YK:n P-Korean vastaisiin pakotteisiin, kuten myös Venäjä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Venäjällä on jälkiviisautta asiassa, sillä he jos ketkä nostivat tämän koko hullutuksen esille antamalla silloin alkuun isällistä tukea ja reilumman mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset