Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Poliittinen ravinnetasapaino

Maanviljelyksessä viljelijät tekevät maanäytteillä tiluksistaan viljavuustutkimuksia. He tietävät, että niukin arvo määrittää sadon määrää oleellisesti. Siksi ravinnekarttaa katsotaan hyvin tarkasti. Jos omilta mailta puuttuu booria tai kuparia sitä sinne heti päätetään lisätä. Joskus on ravinteiden merkitystä kuvattu saavilla, jossa alin kapula päästää veden valumaan pois, vaikka kaikki muut kapulat olisivat kunnossa, se yksi rako riittää pettämään koko sato-odotukset.

Politiikassa tehdään gallup-tutkimuksia ja nyt uusimman Ylen gallup.tuloksen tarkkailu osoittaa, että hallituksen yksi sälö on vain 0,7% kansan kannatuksesta. Olisiko nyt heti lisättävä sen pulikan uskottavuutta, muuten menetetään koko vaalikauden hallituksen sato, tai pitääkö sanoa sote?

Uusi vaihtoehto on sitten kivunnut persujen vuoden 2006 tasolle, joten sinänsä hyvä saavutus, mutta nyt eletään vuotta 2017 ja kyseessä on viiden ministerin puoluejaos, joka irtautui omasta emäpuolueestaan saaden mukaansa kaikki ministerit. Nämä ministeritatit istuvat nyt jätetyn puoleeen mandaatilla. Ei ole ihme, että kannatus horjahti alle prosentin. Uuvattien kannatus on kehitysavun luokkaa, joten kyseessä ei ole enää takiaispuolue, vaan satiaispuolue, joka elää tunnetusti toisten intiimeillä alueilla ilman omaa varsinaista pesää.

Sininen tulevaisuus on...

No seurataan tilannetta kaikki on politiikassa mahdollista, mutta helpompi on kamelin mennä neulansilmän lävitse kuin Soinin ja kumppaneiden uusia jytky.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jytky olisi jo se jos Soini tai joku muu uuvatti uusisi eduskuntapaikkansa. 1999 EK-vaaleissa persujen kannatus oli 0,99 % ja silloin Vistbacka uusi SMP:n riveistä saadun paikkansa. Ympyrä aulkeutuu?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta, historia toistaa itseään ja siksi vanhat puolueet sinnittelevät aina top 5 ja muut puolueet nimikkeellä seilaavat alle 2 %.

Jos todellinen muutos tapahtuisi, ei historia toistaiskaan enää itseään, eli muutos olisi validi.

Pekka Iiskonmaki

#1
Timo Soini ei pelkää mitään, mutta turvaa Paaviin.

Pekka Iiskonmaki

Tämä hallitus sai vapautettua kauppojen aukioloajat, mutta kompastui kaljapullon korkkiin.

Nyt alkaa loppukauden vatulointi ja mitään ei saada aikaiseksi.

Kaksi vuotta juoksee ministerin palkka ja sillä lyhennellään velkoja.

Moni ministeri tietää jo nyt, että edes Eduskunnan ovet eivät heille aukene jatkossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuosta ajatuksesta seuraa se, että hallitus alkaa kohta jakaa kansalle mannaa, jotta kansa muistaisi heitä äänestämällä takaisin valtaan.

Pekka Iiskonmaki

#4
Kyllä mannat on jaettu vuosikymmeniksi eteenpäin.

Jos hallitus purkaisi sääntelyä ja leikkaisi taloutta eniten jarruttavia veroja. Se olisi todella poikkeavaa.

Ne on helposti löydettävissä Lafferin käyrältä.

No niin ei tehdä, koska se vaatisi liian paljon ammattitaitoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eduskunnan pääravinteista kolme muodostivat hallituksen typpi (kesk), fosfori (Ps), kalium (kok). Nyt fosforista on jäljellä vaivaiset 0,7%, joten ravinnetasapaino on mahdoton.

Jos heinää viljltäisiin samalla tavalla, niin ei olisi mitään satoa korjattavaksi.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos boori (järki) hivenaineena on puuttunut alusta saakka, on seurauksena kasvuhäiriöitä. Agrikulttuuri nojaa tieteeseen ja tämä hallitus Raamattuun...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Martti, tieteellisestä kommentista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kuinkahan kauan kok, ja kesk. kenttäväki pysyy rauhallisena jos UV:n kannatus laahaa prosentissa, mutta sillä on viisi ministeriä, kuten kokoomuksella, ja vielä eduskunnan ykköspuhemies. Jos kolmannes hallituksen ministereistä saa kansalta 1% kannatuksen syö se koko hallituksen uskottavuutta.

Pekka Iiskonmaki

#8
Jo toisen kerran olen Arton kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuolla kannatuksella ei nämä viisi ministeriä saisi päättää kuin 0,7 prosentin osuudesta, eli kehitysavusta, jonka he mielellään ottaisivatkin päätettäväkseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Voisi näistä gallupeista kirjoittaa aina 10 liuskan analyyseja jos jaksaisi.

Sanotaan, että Kepulix äänestää Kepua vaikka taivas tippuisi niskaan. Ehkei sittenkään.

Ennemminkin Kokomustat ovat kokomustia imagollisesti aina ja iankaiken sen 20% kansasta aamen vaiika se taivas tippuisi niskaan.

Demarit kuolevat sukupuuttoon.

Vihreät odottavat hallitusvastuutaan josta ei tule mitään.

Perussuomalaiset ovat minimissään.

Jos hallituksen toimilla olisi merkitystä edes kohtuullisessa määrin kannatusprosentteihin olisivat ne kovin erilaiset.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Taitaa lopulta käydä hallitukselle, kuten Trumpin yritykselle kataa Obaman terveydenhuoltouudistus. Sipilä on vallan erinomainen keräämään virhepäätöksiä. Yksi niistä on hallituksen jatko ennallaan, vaikka tausta muuttui olennaisesti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jokainen pääministeri tekee omat virheensä ja kaatuu sitten. Kaatuu mutta ei kadu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun Perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa 8% vähemmistö kaappasi vallan 0,7% enemmistöltä, siitä on seurannut paljon kaikenlaista.

Esimerkiksi mikä onkaan UV-ministereiden valtakirja? He saivat pestinsä edustaen 38 kansanedustajan painoarvoa. Sittemmin tämä on supistunut kansanedustajillakin mitattuna 19 edustajaan. Heillä ei kuitenkaan ole takanaan puoluetta, joten äänestäjien keskuudessa nykyhetken kannatus on virherajojen puitteissa nolla. Varsin erikoinen tilanne, jota ovat olleet junailemassa presidentti Niinistöstä lähtien valtakuntamme poliittinen johto, eduskunnan puhemiestä unohtamatta. Etten sanoisi kansan ja demokratian vastaiset voimat?

Uudet vaalit olisivat nyt selkein ratkaisu vatulointiin.

Ari, ravinnetasapainovertauksesi on aika osuva.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sauli Niinistö on myöhemmin täsmentänyt, että hän olisi antanut hallituksen kaatua, mutta se ensireaktio muistetaan paremmin. Eli se, että presidentti olisi jotenkin tukenut uuvatteja on jäänyt valtaan mielipiteissä.

Sipilä teki U-käännöksen siksi että tiesi Saulin olevan fraktioimista vastaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toisaalta uuvateilla on edelleen kuitenkin 21 kansanedustajaa (+ Veera Ruoho kokoomuksessa). Siinä on kohtuullisen hyvä tae sille, että hallitus pystyy viemään haluamiaan lakiesityksiä eteenpäin, mikäli yli 100 kansanedustajaa hyväksyy ne. (Eikä perustuslakivaliokunta kaada esityksiä.)

Eikä gallupeilla edelleenkään saa yhtään kansanedustajaa.

Kokoomus on tietenkin tällä hetkellä turvallisimmassa asemassa mutta kuten olemme jo huomanneet, ei pääministerin asema ole kovinkaan kadehdittava eikä hallituksen kokoaminen helppoa. Kuinka halvalla SDP ja vihreät suostuisivat myymään p...nsä, eikun nahkansa Orvolle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tulisivat juosten jos hallitusneuvottelut vain käynnistettäisiin. Se Audin takapenkki kun kiinnostaa heitäkin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuinka kauan Suomi sitten kestää sitä, että hallitus ei saa joko aikaan mitään tai sitten keskimäärin jokainen hallituspuolue saa jonkin 'haluamansa' edun omalle kohderyhmälleen.

Olen edelleen sitä mieltä, että Sipilä edes yrittää tehdä tavoitteellista työtä, joka valitettavasti tällä hetkellä vaatii sitä, että joidenkin on luovuttava jostain eduista. Pidän perustulokokeilua hallituksen parhaana saavutuksena tulevaisuuden kannalta. Toivottavasti sitä hommaa ei ryssitä siinä vaiheessa, kun tuloksia selvitellään ja SDP ja vihreät pääsevät panemaan lusikkansa soppaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Kukaan ei väitä, etteikö Sipilä yrittäisi, mutta Soinin joukkueen ahdinko on lamaannuttanut yrityksen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Ainakin se ahdinko on antanut helvetin paljon mediavaltteja vastustajien käsiin. Voi olla tietenkin, että syksyllä Sipilän on pakko hakea hallituksen eroa.

Vaikka RKP:n ja KD:n saisikin neuvotelluksi hallitukseen, enemmistö olisi todella ohut. Paras vaihtoehto olisi vihreät siihen lisäksi mutta heitä ei nykyisessä gallup-nosteessa taida saada millään mukaan.

2015 olisin toivonut, että keskustan ja kokoomuksen hallitus olisi täydentynyt vihreillä ja RKP:llä. Mutta se oli kai aika mahdoton kombinaatio perussuomalaisten noustua toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Joka tapauksessa Sipilän hallitus on jo nyt ravistanut perinteistä politiikkaa sen verran paljon, että tulos on minusta myönteinen. Paluuta vanhaan pysähtyneisyyteen ei välttämättä enää tule, vaikka muutokset voivat ottaa koville.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset