Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Miksi valinnanvapaus sotessa mättää?

Sote on venähtänyt ja kun asia pitkittyy se mutkistuu. Miksi valinnanvapaus on niin vaikea järjestää? Siksi että valinnanvapautta yritetään syöttää tavalla joka on aivan epänormaali toimintatapa. Eihän siinä edes ole mitään vapautta, kun asiakkuus sidotaan määräajaksi valittuun palveluun.

Ajatellaanpa VR ja samanlainen valinnanvapaus siellä. Pitää kylläkin ajatella, että myös VR:lle koittaisi se aika, että yksityinen sektori voisi järjestää junaliikennettä valtion rautateillä. No, jos asiaksa valitsee vaihtoehdon, minkä tahansa, hän lukitsee sen palvelun määräajaksi, eli asiaks ei voisi matkustaa Riihimäelle valtion kyydillä ja tulla takaisin yksityisellä junayhtiöllä, vaikka aikataulut olisivat nioin hänelle sopivammat.

Eihän noin jäykkää systeemiä edes kannata ajaa toimintaan, vaikka perustuslaki antaisi sille myöden.

Jos säästöjä halutaan pitää järjestelmää keventää eikä ankkuroida kahteen tai kolmeen täysin erilaiseen toimintatapaan. Helpointa olisi ulkoistaa kaikki kunnallinen sairaanhoito "Valtion Sairaanhoito Oy:lle", eli VS hoitaisi meidät kaikki ja mitään valintaa ei olisi. Sehän toimisi kuten nykyinen junan vessa.

Mihin valintaa tarvitaan jos hoito on ensiluokkaista ja loppuunsa asti kustannustehokasta. Ei yksityinen lääkäriasema ole aina halvin ja kustannustehokkain, eikä perinetinen terveysasema ole aina kaikista laadukkainta. Siksi höpötetään valinnasta. Miten valinta tekisi hoidosta kilpailuhenkisempää, kun asiakkuus sidotaan määräajaksi ensivalintaan ja sitten jatkossa jatkovalintaan?

Jos ruokahuoltokin järjestettäisiin samoin kuin nyt valintaa on suuniteltu soteen niin, jos vaitsisimme Lidlin ei olisi lupa käydä ABC:llä ja jos valitsisimme S-ryhmän ei olisi asiaa K-kauppaan. 

Nyt valmisteilla oleva valinnanvapaus on enemmänkin valinnan rajoittamista.

Helpointa olisi järjestää yksi toimiva soteketju valtakunnallisesti ja antaa yksityiselle puolelle mahdollisuus tehdä samoin kuin nykyisinkin, eli toimia kykyjensä mukaisesti ja kilpailla keskenään ja valtakunnallisen Sote Oy:n kanssa. Kun asiaks sitten vaihtaa vaikka minuutin välein palvelua olisi se mahdollista, samoin kuin nykyisin Lidlistä voi harpata Halpa-Halliin tai Tokmannille.

Tämä vain edellyttäisi sitä, että nykyinen järjestelmä siirtyisi kunnilta valtionyhtiö Sote Oy:lle. Mitään maakunnallista aluehallintoa ei tarvittaisi, riittäisi kun pidettäisiin valtakunnalliset Sote-vaalit jossa valittaisiin Sote-valtuusto tai Sote-eduskunta. Jos kerran maakuntavaalit voidaan pitää voitaisiin samoilla perusteilla pitää ne Sote-vaalina ja Suomessa olisi vain yksi Sote-alue. Eihän meillä ole 17 rautatieyhtiötäkään jossa jokainen maakunta laatisi omat aikataulunsa samalle rataverkolle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olet oikeassa:

1. On yksi valtiollinen Sote-yhtiö, jonka toiminannan rajoja säädellään Sote-lainsäädännöllä ja valtakunnallinen Sote-neuvosto päättäisi käytännön suuntaviivoista.

2. Sote-yhtiö voisi ostaa palveluja yksityisiltä tarpeen mukaan.

3. Ne, jotka eivät tähän tyydy, voivat ostaa vapaasti omilla rahoilla palveluja yksityisiltä.

Täällä Ruotsissa ainoastaan Tukholman lääni pystyy rahoittamaan toimintansa omilla verotuloillaan. Se joutuu myös maksamaan tasoitusta muille lääneille. Kepun maakunta Sote on kuolleena syntynyt idea. Samaa voi sanoa Kokoomuksen valinnanvapaudesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksi yhtiö runkona olkoon sitten valtion tai yksityisen, ja muut sitten kilpailevat sen kanssa. Laurin esittämä malli on minusta mieleisin. Esitän Sote Oy:n vain sellaisena vaihtoehtona, jonka voisi vasemmistokin hyväksyä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vasemmistoa kannattaa kuunnella mm. Sote-asioissa. Vaikka itse olen antikommunisti, niin täytyy sanoa, että joissakin asioissa vasurien kannat ovat ok!

Esim. Ruotsin vasurit haluavat kieltää yksityisiltä kouluilta osinkojen jaon. Mielestäni tämä on ok. Nuorison koulutuksesta ei saa tehdä pörssibisnestä!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ari, Suomessa on miljoona mummoa, jotka kävisivät joka ikisen portaan taholla arvioittamassa lonkkakipuaan palvelun ollen edullista hinnaltaan täydellisen valinnanvapauden oloissa. Potilas-lääkäri suhde toimii kuitenkin perusterveydenhuollossa edullisesti silloin, kun lääkärillä on jokin anamneesi tai kokemus potilaasta jo etukäteen.

Miksi ihmeessä ei voitaisi ottaa mallia brittien NHS:n hyvin toimivasta yksityisiin palveluntuottajiin perustuvassa perusterveydenhuollossa ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se olisi liian hyvä vaihtoehto ja vasemmisto ei sitä siksi niele.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Se mättää siksi kun koko sote on hosumalla koottu ja siitä tuli susi jo syntyessään terv tepivaari

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On pusattu sitä jo 13 vuotta, eli ei sitä voi hosumiseksi sanoa, mutta linjaukset on väärillä jäljillä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Istuessani 80-luvulla silloisessa kotikuntani edustajana kuntainliiton terveyslautakunnassa vertailin eri maiden terveydenhuollon kustannuksia- Suomen terveydenhuolto oli erittäin kustannustehokasta ja uskon sen edelleen olevan sitä. Kaikkien aikojen lehmänkauppa, siitähän tässä on kyse, kepu saa haluamansa maakuntahallinnon jolla se pyrkii sementoimaan poliittisen valtansa maakunnissa, Kok. ideologinsa mukaisesti pyrkii näivettämään yhteiskunnan palveluntuottajana pois yksityisen bisneksen tieltä. Hävijänä tässä härskissä pelissä olemme me, Suomen kansalaiset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei se ihan noin mennyt, eli sotea on puskettu 13 vuotta ja nyt vasta kepu on keksinyt maakuntamallin yhdistää samaan soppaan.

Ei savua jollei tulta. Terkkareiden ja varsinkin erikoissairaanhoidon kustannukset eivät kylläkään kestä vertailua kaikkiin maihin. Esimerkiksi Virossa asiakirjojen koordinointi on paljon paremmin ja halvemmalla järjestetty, kuin meidän joka maakunnan eri kuntien erilaiset käytännöt.

Sinun 80-lukusi on jo lähes 40 vuoden takainen asia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seuraan edelleen tarkasti mitä terveysrintamalla tapahtuu ja se kuuluisa "sokea Reettakin" näkee mistä tässä suhmuroinnissa on kysymys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seuraa sinä vaan, minä uskon enemmän tekoihin kuin sanoihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tekoja tässä seurataan, ei tyhjiä puheita.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

No mitä tekoja olet seurannut? Seuraaminen ei oikeasti ole mikään teko.

Jännää, kun Suomessa sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen, mutta tuskin kukaan lottovoittaja alkaisi uudistamaan terveydenhuoltoa täysin ilman mitään syytä, kuten Arto väittää. Arton mielestä kaikki on hyvin ja me kaikki olemme lottovoittajia, mutta Sipilä on paha, kun hänellä on lottovoittajaakin enemmän rahaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #17

Ari, tuo näkemyksesi minusta tai demarien halusta uudistaa Sote-palvelut on aivan väärä, Sote-uudistus on tehtävä, mutta miksi siihen liitettiin vaatimus maakuntauudistus no, tiedät kyllä miksi, Entisenä koneasentajana/koneistajana tiedän ettei se mikä toimii sitä ei kannata purkaa vaan se mikä ei toimi se pitää uudistaa, näin myös Sotessa pitäisi toimia, Erot kuntien Sote-palveluissa on eroja, entinen kotikuntani Kaarina on Sote-palveluissa suomalaista ehdotonta huippua, nykyinen kotikuntani, velkainen Paimio taas kaukana Kaarinan tasosta

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Itsepä sanoit että meillä on kaikki hyvin sinun seurantasi mukaisesti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Luin tällä viikolla Erkki Laitilan blogista, että soteuudistusta on valmisteltu 13 vuotta ja nyt on menossa versio 8.

Koko tämän 13 vuoden ajan minulla on ollut sellainen olo, että valmistelu on vielä sen verran alkutekijöissään, ettei toistaiseksi kannata käyttää aikaa eikä energiaa siitä kertovien uutisten lukemiseen.

Niinpä en ole tähän päivään mennessä lukenut vielä ensimmäistäkään uutista sote-uudistuksesta.

Ja edelleen minulla on sellainen olo, että minä päivänä hyvänsä homma voidaan taas kerran palauttaa lähtökuoppiin, joten miksi tuhlata aikaansa sen seuraamiseen.

Itse asiassa välillä on tullut ohimennen mieleen ajatus, että ehkä kyseessä on pelkkä savuverho, jonka on tarkoitus peittää alleen jotain tärkeämpiä asioita, joita tehdään taustalla vaivihkaa. Mene ja tiedä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei mikään yllätys Janne ja vaikka olisitkin lukenut niin valhetta sekin vain olisi ollut. Täällä kansalle suorastaan valehdellaan että verotus on korkea juuri siksi että julkiset palvelut mukaan lukien terveydenhuolto ovat huippuluokkaa. Todellisuudessa olemme Euroopassa häntäpäässä ja koko maailmassakin vain keskitasoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Arto, oletko tutustunut tähän palautteeseen meidän ihanasta systeemistä, jossa potilaita istutetaan aulassa tuntikausia.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000001125394.html?no...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tulevaisuudessa varmaankin on niin, että kun vähävarainen menee terveysasemalle valittamaan kipuja esim. lonkassaan, niin katsotaan, että kivut ovat normaaleja tuossa iässä, että ei tässä mitään ole tehtävissä. Sitten tapaus kirjautuu tietokantoihin joista kuhilaliset ja atticot nostavat palkkionsa hyvin hoidetusta terveyden hoidosta vähävaraista kansalaista kohtaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miksi tuollainen uhriutuminen jo etukäteen, siinä vaiheessa kun jotain uutta kehitellään?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tulevaisuus tulee juuri olemaan tällainen tulevassa EU-federaatiossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #22

Saahan sitä piruja seinille maalailla, mutta ei ne köyhää lämmitä.

Mikael Nygård

Hmmm... tässä todetaan joissakin kommenteissa että Sotea on valmisteltu 13 vuotta. Viime aikoina on nostettu pöydälle Soten ja perustuslain suhde ja todettu ongelmia olevan. Johtuuko ongelmat sitten Kepun ja Kokoomuksen keppihevosista, en tiedä, mutta kovasti ihmettelen sitä "kiirettä" jolla juuri näinä päivinä Sotea työnnetään kuin käärmettä piippuun.

Pelkistääkseni oman käsitykseni Sotesta sanon, että sen tarkoitus on tuottaa samanarvoisia palveluja kansalaisille riippumatta siitä missä he sattuvatkaan asumaan siten, että palveluntuottajan saa kansalainen itse valita.

Jos näin on niin miksi ihmeessä yritetään ylisuunnitella asiaa? Miksi ei maksusitoomuslappu riitä ensihätään tuottamaan tätä perustarvetta saada palvelua?

Olenko liian naivi kun uskon että Sote voisi olla paljon helpompi asia kuin mitä siitä yritetään tehdä?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"
Jos ruokahuoltokin järjestettäisiin samoin kuin nyt valintaa on suuniteltu soteen niin, jos vaitsisimme Lidlin ei olisi lupa käydä ABC:llä ja jos valitsisimme S-ryhmän ei olisi asiaa K-kauppaan.

Nyt valmisteilla oleva valinnanvapaus on enemmänkin valinnan rajoittamista.
"

Olet varmasti tietoinen kuinka agreesiivisesti kaupan kassat kyselevät korttejaan maksaessasi ruokalaskua. Ei tuosta ole enään pitkä matka kun kaupan kassa toteaa, että teille ei myydä kuin kauppaketjun korttia näyttämällä. Tosin voin vielä omistaa kaikkien kauppaketjujen kortit ja ostaa mistä halauan. Mutta milloinkahan tuohon tulee rajoitus, että kaupan kassa toteaa,
että ette osta euromääräisesti riittävästi tästä kauippaketjusta, joten alennukset jää saamatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset