Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Poliittista perusshakkia

Onpa kutkuttavaa politikointia kotimaassa viimepäivinä. Perussuomalaiset tietysti päällimmäisenä. 

Timo Soini laskeskeli shakkisiirtonsa niin, että hän hyppää pois ja manttelin perii Sampo Terho. Pelia avattiin jopa muutama siirto eteen, jolla haluttiin pelotella pahin Terhon haastaja luopumaan jo alkuunsa ehdokkudestaan. Itsekin epäilin, että Jussi Halla-aho ei viitsi lähteä rakennettua salettia vastaan pelaamaan.

Olin väärässä, järjestelmässä oli suuri aukko jota Timo Soini ei kabinenttinsa kansssa huomannut, kun olivat ihastuneet omaan näppärään peliinsä.

Nähtiin teatreaalisia ulostuloja Sampo Terhon puheen aikana tukea sateli Jussi Niinistöltä ym., työmies Putkonen myhäili sivustalla. Tämän jälkeen Jussi Halla-aho ilmoitti kylmän viileästi lähtevänsä mahdollisesti ehdolle, mutta ei pitänyt kiirettä asian varmistamisessa.

Jussi Halla-aho alkoi rakentaa silmukkaa. Hänelle ei riittänyt erä shakkia, hänen oli varmistettava "Matti". Timo Soini kumppaneineen tuudittuivat omaan omahyväisyyteen uskoen helppoon voittoon. Oikeasti he eivät tehneet muuta kuin pyysivät  Jari Lindströmiä tukemaan Sampo Terhoa viimeiseen saakka ja supsuttivat Juha Sipilälle, että ministerien määrrä on lisättävä, että ehdokas Terho saa näkyvyyttä.

Timo Soini sai hallituksessa myös kerrotuksi, että vain hänen linjansa on uskottava ja Halla-aho on vaarallinen kortti. Jopa presidenttiä on informoitu Halla-ahon vaarallisuudesta.

Timo Soini paskansi omaan leipäänsä uskottelemalla omahyväisesti, että hän on puolueensa arvojohtaja, vaikka hän luopuukin puheenjohtajuudesta. Omahyväisellä klikillä oli myös suunnitelma B, jos Halla-aho voittaisi jostain kumman syystä. Soinille uskolliset voimat hyppäisivät sivuun ja perustaisivat oman ryhmänsä. Jussi Halla-aho ampui tämän vahingoniloisena alas kertomalla, että onneksi lakia muutettiin niin, että puoletuki jään kokonaan emopuolueen hallintaan. Köykäisesti ajateltu suunnitelma B hautautui yhdellä lauseella.

Sampo Terho ei saanut kampanjaansa missään vaiheessa nousukiitoon, koska hän sisimmässään uskoi Timo Soinin strategian voittoon, mutta Jussi Halla-aho oli päättänyt toisin.

Jussin joukot alkoivat hiljaa tiivistyä ja lopputuloksen jo tiedämme, kaikki paikat meni 6-0 Halla-ahon joukkueelle.

Sitten alkoi kova älämölö, että hallitus kaatuu, koska Halla-aho on epäkurantti johtamaan hallituspuolueen vakautta, koska on tuomittu joskus jostain kirjelmästä. Kirjelmästä joka olis selkeä testi, siitä miten pitkälle voi mennä. Vasta KKO eli Suomen korkein oikeus vuonna 2012 uskalsi kääntää kirjoituksen sakkotuomioksi, eli jonkun sinnikkyys palkittiin.

Halla-aho ei hermostunut paineessa, vaan kertoi, että ei hänen tarkoitus ole kaataa hallitusta, vaan hän haluaa että hallitus tekisi ne toimet jotka ovat jo hallitusohjelmaan yhdessä sovittu. Hän ei siis vaadi mitään lisää vaan sen mitä on jo sovittu. Vaikea on kokoomuslaisten lähteä pakoon, kun mitään syytä ei ole.

Hallitus voi kuitenkin kaatua, mutta se kaatuu jomman kumman hallituskumppanin toimesta, ei siis perussuomalaisten kaatamana. Tämä on se Halla-ahon silmukka, josta ei voi hallituskumppanit luistaa uhraamatta kuningatartaan. Kuka tekee "Matin"? Se ei ole tässä pelissä enää tärkeintä, sillä se tehtiin jo Jyväskylässä. 

Hallituspeli on jo toinen erä, eikä sitä voi ennakoida ennen huomista Sipilän ja Halla-ahon avausta.

Pelkään, että Halla-ahoa ei nyt haluta oikeasti ymmärtää, vaan jostakin kumpuaa nippu vanhoja mörköjä aina esiin, kun vain Halla-ahon nimikin mainitaan.

Jan Vapaavuori on jo niitannut Jussin yhteistyökyvyttömäksi, vaikka ensimmäistäkään sanaa ei ole vielä hallituksen kesken sanottu.

Timo Soini itse aloitti puoluen kasvattamisen hakemalla eri puolilta lisää kannatusta, nyt kun kannatusta olisi jytkyjen myötä ollut Timo tupeksi sen kasvun unohtumalla hallituksen takuumieheksi ja samalla unohtaen heidät jotka olivat jytkyn takana.

Jos jotain nyt tulisi kammoksua niin Timo Soinia, hän se viritteli ansaa Halla-aholle jota nyt toiset puolueet sitten kilvan yrittävät laukaista Halla-ahon edessä. Vinhaa peliä, jossa Jussin tarvitsee vain todeta, että mitä te leikitte, nyt pitää hoitaa hallitus kuntoon ja töihin.

 

Korjattu hallinto-oikeus KKO:si.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (69 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikuttaa siltä, että isot pojat ovat jo kaiken keskenään sopineet. Yksityisissä keskinäisissä keskusteluissa, joihin ovat osallistuneet niin Sipilä, Orpo, RKP, KD ja tasavallan presidentti.

Kaikkien heidän puheistaan paistaa läpi, että herra nimeltään "On Sovittu" on jo päätöksensä tehnyt. Persut lähtevät hallituksesta kuin leppäkeihäs. Huominen tapaaminen Sipilän ja uuden persujohdon välillä on vain kulissi, kuin talvisotaa edeltäneet "neuvottelut" Moskovassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilmeisesti jos hallitus kaadetaan on syyt muut kuin Halla-aho, mutta se kaadetaan Halla-ahon niskaan. Tätä ei koskaan saada tietää, mutta niin se vain on. Halla-aho ja varapuheenjohtaja trio toimii nyt syntipukkina, jos hallitus kaatuu kansa leimaa Halla-ahon.

Jos hallitus ei kaadu ja Halla-aho huomataan päteväksi puheenjohtajaksi, se on paljon vaikeampi tie, kun se perkeleen sotekin pitäisi saada ajoissa voimaan, eikä se taida onnistua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On valittu vaarallinen tie, jos on jo etukäteen päätetty kaataa hallitus ja heittää perussuomalaiset ulos Halla-ahon valinnan seurauksena. Halla-aho voi pelata juuri tätä vaihtoehtoa mutta ei kannata antaa hänen voittaa sillä.

Ei ole mitään kiirettä kaataa hallitusta vaan ihan hyvin voi antaa lainsäädäntätyön jatkua ja katsoa syksyllä, onko luottamus hallituspuolueiden välillä säilynyt. Halla-aho on sanonut, että hän haluaa jatkaa hallitusyhteistyötä 2015 neuvotellun sopimuksen mukaan. Annetaan hänen osoittaa, että hän tarkoittaa sitä.

Sen verran pitää olla myös kykyä ottaa muiden hallituspuolueiden näkemykset huomioon, että ei ihan kyvyttömiä lähde ministereiksi tarjoamaan.

Antaa Halla-ahon kaatua omaan näppäryyteensä. Kolmen jees-miehen valinta varapuheenjohtajiksi ei tuo mitään lisäarvoa puheenjohtajistoon.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mielenkiintoinen näkökulma. Tämä testautuu ihan tuota pikaa. Jos tapahtumat sitten vahvistavat "On Sovittu" -oletuksen, niin silloin myös Vihreden Niinistön määräily oppositiosta käsin siitä, että ketä hallitukseen saa kuulua, tulee ymmärrettävämmäksi. Kuten monet muutkin lausunnot.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tri Halla-ahoon kohdistuva ennennäkemätön demonisointikampanja voi hyvinkin olla vähintäänkin osittain suunniteltua.
Esimerkiksi, että Kokoomuksen "puheenvuoron" pitää Vapaavuori, jättää muille kokoomuslaisille enemmän pelivaraa, eikä muodollisesti polta siltoja.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on, että miksi tai miten Soini tietää jatkavansa ulkoministerinä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Onhan niitä palkintovirkoja ollut aiemminkin. Tällainen skenaario menee kuitenkin jo paljon hypotettisemmaksi kuin ensimmäinen kommenttini.

Mikähän on Soinin ja Vistbackan johtaman säätiön itsenäisyysaste ja pykälät sen suhteesta perussuomalaiseen puolueeseen? Voisiko säätiö hypätä rahoineen Soinin uuden puolueen taakse?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Niin säätiö näivettäisi vanhan puolueen ja lihottaisi uutta?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #15

Säätiö on puolueelle velkaa toimiston ostohinnan. Puoluetuista maksetaan säätiölle vuokraa joista säätiö lyhentää velkansa. Eikö se kuvio ole näin rakennettu? Puolue voisi irtisanoa vuokrasopimuksen ja sitten lainan kun säätiö ei enää pysty lyhentämään sitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #49

Mikä estäisi säätiötä vuokraamasta toimistotiloja jollekin yritykselle?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Halla-ahoon kohdistunut viharyöppy oli tosiaankin mittavaa ja luulen sen sataneen nyt vain persujen laariin seuraavia vaaleja ajatellen. Tosi mielenkiintoinen kuvio, jota on hauska seurata. Politiikka ja sen seuraaminen on aina vain mielenkiintoisempaa.

Juhani Vehmaskangas

En usko, että hallitus vielä kesän aikana kaatuu/muuttuu. Soini jäi mielestäni kuitenkin pois johtopaikalta siksi koska olisi ollut nöyryyttävää kärsiä äänestyksessä tappio Halla-Ahoa vastaan. Siksi Soini pyrki petaamaan puheenjohtajan paikkaa Sampo Terholle, joka sitten hävisi, mutta ei se ole niin paha juttu kuin mitä olisi ollut tilanne jos Soini itse olisi ollut ehdolla Terhon sijasta. Toki Soini olisi ollut tyytyväinen jos Sampo Terhosta olisi puheenjohtaja tullut, ja tämä tappio tottakai kirvelee, mutta vähemmän kuin oma häviö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä uskon, että päätös tehtään pikimmiten.

Kokoomus ja keskusta eivät ala kokeilla toimisiko hallitusyhteistyö toistaiseksi tuntemattomien persujen nimittämien uusien ministerien kanssa vai ei. Keskustalla on lisäksi muuta hiertoa persujen kanssa, siis jo vanhalla hallituskokoonpanolla. Persut yrittivät kostaa keskustalle alkoholilain muutoksessa maakuntaratkaisupakon ja nyt on Sipilän vuoro kostaa. Hän on kuulemma tuima mies, kun suuttuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nuokin asiat riittävät siksi muuksi syyksi;) Samaa mieltä Juhan kanssa, että päätös on pikainen jos sellainen tehdään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hallitus kaattu nyt tai istuu sitten loppuun saakka. Ei mitään välimuotoa ole noiden kahden pisteen välissä. Helpointa kaikille on kaataa se nyt jos se on kaatumassa.

Juhani Vehmaskangas

Jostain syystä minä näen välimuodon jossa hallitus kaatuu kesälomakauden jälkeen. Uusia vaaleja ei kuitenkaan tule, se on varmaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Minulla on vara antaa periksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Uskokoon Halla-ahon sovittelevaa puhetta sitoutumisesta hallitusohjelmaan ken tahtoo, IL 14.3.:

Perussuomalaisten johtoon pyrkivä Jussi Halla-aho sanoo, että hän ajaisi aktiivisesti Suomen eroa eurosta ja koko EU:sta, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703142296916...

ja valintansa jälkeen lauantaina:

Laura Huhtasaaren tiukat teesit: "Suomi irti EU:sta, puolueelle mallia ruotsidemokraateista"

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706102200200...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Halla-aho tosiaan pelaa upporikasta tai rutiköyhää, hänelle on aivan sama jos hallitus kaatuu. Varmasti parempi vain, mutta hän haluaisi Kokoomuksen syntipukiksi. Jos päätös on Sipilän ja Orpon yhteinen jää mustapekka Jussin käteen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos perussuomalaiset vaihtuisivat rkp:n ja kd:n yhdistelmään, jäisikö hallitukseen enää yhtään varsinaista vaalivoittajaa? Meikäläinen parlamentarismi on outoa, niiiiiiin outoa.

Milloin ilmestyy seuraava edes suurin piirtein vakavasti otettava kannatusgallup? Persujen käyrän suunta on sen mielenkiintoisin yksityiskohta! Asiaan tietysti vaikuttaa myös se, onko puolue tuolloin hallituksessa vai ei. Presidentin, kokoomuksen ja keskustan toimeenpanema ulosheitto alkavalla viikolla tekisi Halla-ahosta sankarin, jonka leiriin kansalaisia saattaisi hyvinkin siirtyä.

Mutta hei. Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah ministereinä: valtioneuvoston sukupuolijakauma tasoittuisi kummasti nykytilanteeseen verrattuna.

Ai niin. Satavuotisjuhlat menossa ja hallitus natisee - tähän en uskonut jouduttavan. Mutta ajatellaanpa positiivisesti: siinä se menee poliittinen kriisi bilettämisen ohessa samoilla lämpimillä! Eiköhän lyödä tähän kesähässäkkään juhlavuoden leima kuten muihinkin mediatapahtumiin?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän PS voittanut viime EK-vaaleissa vaan hävisi yhden paikan, keskusta sen sijaan menestyi huomattavasti 2011 vaaleja paremmin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Myönnän: en jaksanut/viitsinyt tarkistaa, koska luotin että joku muistaa. Suomalainen parlamentarismi ei sittenkään ole IHAN niin outoa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #20

Ei parlamentarismi yleensäkään tarkoita, että se, joka saa lisäpaikkoja, pääsee hallitukseen, vaan että hallituksella pitää olla eduskunnan enemmistön luottamus.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"jäisikö hallitukseen enää yhtään varsinaista vaalivoittajaa?"

Varsinainen vaalivoittaja oli keskusta.

Ja todennäköisesti tällä hetkellä ajatellaan, että Halla-ahon persuista viis. Lihottakoon kannatustaan oppositiossa, jos pystyvät. Yhteistyötä heidän kanssaan ei tehdä tulevaisuudessakaan, joten he ovat ajaneet itsensä ruotsidemokraattien kaltaiseen paitsioon. Itsehän jopa ilmoittivat hakeutuvansa heidän kanssa yhteistyöhön.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Lihottakoon kannatustaan oppositiossa..."

- Koska viime ek-vaaleissa äänestin perussuomalaisia (Jari Lindström, (hätä)numero 112), asialla on minun näkökulmastani erityistä mielenkiintoa. Kaltaiseni, siis Soinin läpänheittoa fanittavat äänestäjät kaikkoavat, mutta nouseeko Halla-ahon vankkureihin tuplamäärä leijonakorupoikia ynnä muita?

Eikö ruotsidemokraateilla mene kyselyiden valossa juuri nyt aika hyvin?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #22

Galluppien perusteella menee hyvin. Mutta molemmat poliittiset blokit hallitusvastuussa oleva Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue ( vihreät) sekä Allianssi (Maltillinen Kokoomus, Keskusta, Kristillisdemokraatit ja Liberaalit) ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Ruotsidemokraattien (SD) kanssa. Yhdessä gallupissa SD nousi jo toiseksi suurimmaksi puolueeksi kun Maltillisen Kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg-Batra oli aiemmin väläyttänyt että voisi miettiä yhteistyötä SD:n kanssa joissain kysymyksissä jos Allianssi nousee hallitusvastuuseen. Siitä alkoi armoton ryöpytys lehdistössä ja Maltillisen Kokoomuksen galluppiluvut laskivat tuntuvasti. Ympäristöpuolue taistelee koko ajan olemassaolostaan kun kannatus on hyvin lähellä kriittistä 4%:n rajaa että puolue tippuisi eduskunnasta. Ruotsin Keskusta on hyötynyt Kinberg-Batran lausunnosta ja saanut tuntuvasti lisää kannatusta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eikös nyt olisi paras hetki laittaa hallitus nurin ja uudet eduskuntavaalit pystyyn. Kansanedustajien kesälomat välissä. Puoluetuet uusjakoon. Säätiö jäänee joka tapauksessa Soinin ja Vistbackan hoiviin? Mielenkiintoista tämä on sivustaseuraajalle. Hakkaraisen valinta sai kyllä suun hymyyn. Elinkeinoelämä luottaa häneen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Uusia vaaleja ei laiteta, joten jäljelle jäävät vain ne esittämäni muut vaihtoehdot.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli huomenna Halla-ahon ja Sipilän neuvottelu ei ole kuin muodollinen tapahtuma. Peli on pelattu Halla-ahon voitoksi jää puolueen kaappaus.

Suunnitelma B astuu voimaan ja soinilaiset erkanee omaksi ryhmäkseen ja elävät säätiön vuokratuloilla???

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Luepa muuten Mari Rantasen blogi. Siinä on mielenkiintoista tietoa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Natsikorttia on siis heilutettu.

Mutta mitä tapahtuu demokratialle, jos muut puolueet yhteistuumin jyräävät uudistuneet perussuomalaiset pois pelistä. Mitä tapahtuu jos jälkikäteen vuotaa, että systeemi oli jo sovittu sen varalta, että nämä ("kielletyllä termillä mainitut") voittavat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Tuskin säätiö on vielä maksanut velkaansa puolueelle, joten eivätköhän ne vuokratulot mene lyhennyksiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Paljonhan etukäteen toitotettiin, että puolue ei hajoa, joten yksittäisiä loikkauksia voidaan vielä nähdä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Sekin on näkemättä kuinka Soini äänestää jos hallitus jatkaa RKP:llä ja KD:lla vahvistettuna, jos selllainen koalitio muodostuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Yksi vaihtoehto vielä on, eli uudet vaalit. Perussuomalaiset lähtivät hallitukseen tekemään asioita, mutta nyt ne asiat ovat pahasti jumissa. Ainkin kolme päivää tästä eteenpäin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34

Sipilä suunnittelee vallan muuta kuin lähtöä Kultarantaan:

"Ei nyt kannata uusista vaaleista puhua, kyllä tähän ratkaisu haetaan."

http://www.talouselama.fi/uutiset/juha-sipila-ei-n...

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander Vastaus kommenttiin #36

Kyllä kai hän joutuu siellä Kultarannassa käymään siinäkin tapauksessa, että vaaleja ei tule. Jos nimittäin hallituspohjaa muutetaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuvaavaa tilanteen hektisyydelle on, että aina ennen niin viileän asiallinen ja tapahtumien taustoihin perehtynyut blogisti Ari Alsiokin sekoilee tunnekuohussaan esimerkiksi Jussi Halla-ahon sakkotuomion antajan suhteen.

Tietysti se oli KKO eli Suomen korkein oikeus vuonna 2012.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin tietysti, kiitos korjauksesta. Mistäköhän tuo hallinto-oikeus oikein siihen tipahti???

Asia on korjattu avaustekstiin Pekan huomioinnin johdosta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se kummastuttaa kun sanotaan, että mitä otit nuo nuivat mukaan Soini, siinäpähän nyt näät.

Pitää kuitenkin muistaa, että ilman noita nuivia ei olisi persut noin suureksi kasvanut, eikä olisi Soini ulkoministeri.

Ja harmittaako tämä sitten niin kauheasti Soinia, tuskimpa vaan, helpottunut taitaa olla, kun pääsi tuosta eroon, ja saa hyvän ja helpon työpaikan jostain muualta. Siinäpähän sitten voi katsella, kun lapset hiekkalaatikolla leikkivät.

Selvähän tuo on, että rkp ja kristilliset nyt persut korvaavat, ja saattaa muutama persu ryhmästä irrota. Ihan hyvin hallitus sitten toimii, eli eipä tässä mitään ihmeellisen kohun aihetta ole.

Jos joku luulee, että nykypersut tuosta jotain kärsivät, niin se on väärä luulo, sieltä koloista ne persuihin pettyneet palaavat sankoin joukoin uuden mestarin tueksi, seuraavissa vaaleissa voi hyvinkin tulla liki 15% kannatus, mitään sillä ei tietysti oppositiossa tee, mutta ei noista persuista kukaan eroon pääse, se on varma.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hallituskysymyksestä MTV haastatteli tänään presidentti Niinistöä. Esille nousi kaksi keskeistä asiaa: Maahanmuuttovastainen saa olla. Se on mielipide, mutta pakolaisen mollaaminen ei sovi. Se on ihmisoikeusrikkomus. EU:n vastainen saa myös olla. Sekin on mielipide. Mutta kun ollaan hallituksessa ja Suomi haluaa olla mukana EU:n kehittämisessä, on sopimatonta hallituksen edustajan ja hallitusopuolueen edustajan puhua EU-erosta ja eurosta luopumisesta.

Presidentti korosti myös sitä, etteivät tuomion saaneet nykyiset Perussuomalaisten johtohenkilöt ole tehokkaasti katuneet tuomioon johtaneita tekojaan.

Siinäpä saattoivat olla ehdot, joilla Perussuomalaiset pidetään hallituksessa. Jos Halla-aho ei vakuuta kahta muuta hallituspuoluetta ihmisoikeuskysymyksissä ja presidenttiä ulkopolitiikan osalta, on se perussuomalaisten hallitustaipaleen loppu. Uusia vaaleja ei tule, mutta hallituspohja muuttuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jussi Halla-aho ei ainakaan tänään vielä halunnut pyytää anteeksi entisiä kirjoituksiaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eihän niissä mitään järkevää anteeksi pyytämistä ole, sillä anteeksi antaminen lienee sula mahdottomuus niiden ihmisten osalta , jotka ilman järkisyitä tuntevat tulleensa loukatuiksi.

P.S. "Tehokas katuminen" ( V.H.) vaikuttaa roomalaiskatoliselta toiminnnolta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #35

Halla-aho ei käytännössä pysty pyytämään anteeksi, mutta sen hän voisi tehdä, että kirjoittaisi julkisuuteen, että on toiminut harkitsemattomasti ja ainakin joitain ihmisryhmiä kohtaan loukkaavasti.

Samalla hän voisi vakuuttaa, että on muuttanut ajatteluaan aiempaa laajemmaksi ja vähemmän ennakkoluuloiseksi. Voi hän tämän älykkäänä poliitikkona tehdäkin, mutta millä tuollaisen myöntymisen aidoksi voi todeta? Ei mitenkään. Vasta tulevaisuus näyttää, onko hänellä ollut koskaan katumuksen ajatustakaan. Toiminta ja sen kautta tulevat näytöt ratkaisevat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tarvittaisiin uudet eduskuntavaalit ja pian! Persujen ja Kepun ylisuuret kansanedustajaryhmät kutistuisivat kannatustaan vastaaviin mittoihinsa. Näiden puolueiden kansanedustajamäärät eivät vastaa todellista kannatusta. Valitettavasti presidentiltä on otettu pois oikeus hajottaa eduskunta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Tehokas katuminen" on uusi poliittinen termi Suomessa, mutta vanha juttu Neuvostoliitossa ja Kiinassa.
Ehkä siitä tulee projektin "EU liittovaltioksi" keskeinen demokratian sivuuttava vaatimus ja aivan uusi poliittinen työmenetelmä Euroopassa?
Siksi mm. Sipilän ja Orpon kannattaisi ajatella nyt myös vuotta 2019. Monet tänä ja ensi vuonna tehdyistä Suomen ja EU:n poliittisista virheistä löytyvät puolueiden edestä ja vuoden 2019 EK- ja EU-vaaleissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Aamu saa, mutta esitän nyt kuitenkin tässä iltapuheenvuoroni: näin kävi, kun ei tehty Leenasta puheenjohtajaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä toteamus. Koska tunnet minua paremmin perussuomalaisten tunnot, kysyn ihan uteliaisuuttani, mitä vikaa Veera Ruohossa? Ainakin television esiintymisen perusteella hän vaikuttaa hyvin tasapainoiselta, selkeältä ja rauhalliselta. Ja pystyi lisäksi hallintarekisteriasiassa äänestämään oman näkemyksenäs mukaan, ilman mitään teatteria, ja tietäen, että siitä tulee nuhteet, jotka vain täytyy ottaa vastaan.

(Keskustalle pitkä miinus alkoholilakiteatterista...)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Espoolaisuus? Ehkä kuitenkin tuntemattomuus takametsissä, joka vaivaa Leenaakin.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Halla-ahon ja kumppaneiden eristäminen vallan keskiöistä tulee olemaan täysin oikea ratkaisu. Hallituksemme ei kaipaa kansallissosialisteja joukkoonsa.

Ihme älyllistä limboilua blogistilta. Taitaisi olla parempi keskittyä niihin palindromeihin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Keskity sinä Juhani vaihteekis niihin palindromeihin. Sananvapaus kun tarkoittaa että voin myös limboilla.

Halla-ahon eristäminen ei tuo mitään uutta politiikkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juhanin lisäksi minäkin haluan toivottaa sinulle Hyvää Syntymäpäivää!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Turun yliopiston Jokisipilä arvioi, että hallituspohjan mahdollinen muokkaaminen henkilökysymykseen eli perussuomalaisten uuteen johtoon liittyen olisi äärimmäisen poikkeuksellista.

STT/ Iltalehti

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kutkuttava blogi. Siksi vähän sopuloimisen perusshakkia:
Norjalainen ihmetteli Tukholmassa taksikuskille, miksei kaduilla juuri näy vanhuksia. Kuski jekutti ja sanoi, että heidät ajetaan kuoliaiksi. No, mummo konkkasi kadun yli ja norjalainen innsotui: "Tuolla menee - aja yli!"
No, taksikuski tähtäsi mummoa ja kaasutti, mutta viime tingassa teki väistöliikkeen. Norjalainen takapenkiltä: "Arvasin, että teet noin, siksi otin hänet takaovella."
---

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Etelän mies ihmetteli Enontekiöllä: 'Eikös täällä ole lainkaan mustalaisia?'
Lapin mies: 'Jo vain. Net vain ei säily henkhis.'

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #58

Lapin mies ei puhu myöskään Afrikan sarvista, vaan poron sarvista;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #59

Unohtui tarinan opetus, mutta eiköhän se selvinnyt muutenkin. :-)
Se alkaa: "Helpompi on mummelin päästä hengissä suojatien ylitse, kuin..."

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #58

Otan vastaan moitteet mitä nöyrimmin, koska jo kirjoittaessani tiesin syyllistyväni stereotypiaan. (Kuulisin myös mielelläni, miten oikea Lapin mies asian ilmaisisi.)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Ari ihan hyvää analyysia. Tosin minulle oli jo 2,5 kk sitten selvää että Halla-aho voittaa ja jos jollekin häviää se ei ole Sampo Terho.

Nimittäin kun olin vielä mukana perussuomalaisten puheenjohtajakisassa blogejani luettiin kovasti Perussuomalaiset.fi :ssä - olin järjestään luetuin ja sain tykkäyksiä myös.

Sampo Terho ei ollut niin luettu.

Lopullinen niitti itselleni oli varmaan se kun mainitsin eräässä kommentissa olevani hyvin kokenut yrittäjä - mitä haastajat eivät ole olleet hetkeäkään elämässään.

meni muutama päivä ja sain sähköpostin jossa ilmoitettiin että en pääse puolueen jäseneksi. puoluehallitus, Terho, Soini, jne.

Samalla seurasin Halla-ahon seinää ja tiesin että peli on selvä Terho vs Halla-aho. Toki Terho yritti kovasti ja oli ahkera. Siinä siinä vaiheessa kun Halla-ahon avioliiton ulkopuolinen suhde paljastui hän sai kiinni.

muuten tappio olisi ollut vielä paljon isompi.

huomasin myös että moni halusi mennä voittajan puolelle ja ei ne kaikki puoluekokous äänestäjät niin halla-aholaisia ole kuin luullaan. osa oli varmaan alussa häntä vastaan?

noh. nyt on uudet kuviot minulla taas :-) www.nukkuvat.fi (tai asioiltaan lähes samat) ;-)

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Joskus säätiedotuksissa tulee sanonta:"Alavilla mailla hallanvaara". Se on kuulemma yksi kauneimmista lauseista ja kuulostaa eksoottiselta ei-suomalaisten korvissa.

Mahtaako tämä lause toteutua nyt kun Perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtui.

On harmillista että Terhoa ei valittu. Olisi säästytty hallituskriisiltä. Terho on astetta avarakatseisempi kuin nykyinen puheenjohtaja.

Ehkä tästä kuitenkin selvitään. Elämä jatkuu ja hallitusohjelmaa jatketaan olivat Perussuomalaiset hallituksessa tai eivät.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Joo, näin siinä kävi. Odotettu lopputulos.

Saa nähdä kerääkö PS oppositiossa kannatusta seuraaviin vaaleihin.

Olen miettinyt että mahtaako Jussi Halla-aholla olla jonkinlainen taktinen päämäärä takana. Kerätään oppositiossa kannatusta ihmisiltä jotka kokevat olevansa yhteiskunnan syrjäyttämiä.

Yleltä tuli aikoinaan dokumentti Valkoinen raivo. Siinä koulukiusattu poika suunnitteli joukkosurmia joita hän ei kuitenkaan tehnyt. Hän älysi ottaa yhteyttä psykologiin ja kertoi haaveistaan. Kyseisen henkilön nimeä ei ole selvitetty. Hän on ilmeisesti nykyisin psykiatri.

Halla-ahon alkoholistiperheessä varttumisen ja yläasteella tapahtuneen kiusaamisen huomioon ottaen hän saattaa kantaa sisällään valkoista raivoa. Hän on maininnut että jossain vaiheessa hän ei enää välittänyt mistään ja sulkeutui sisäänpäin. Ottaen huomioon millaisia ihmisiä hän vetää puoleensa tällainen vaihtoehto voi olla mahdollinen. Hänen kommenttinsa heijastavat ehkä juuri tätä ilmiötä. Vihaa ja raivoa kiusaajia kohtaan.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Kansallisomaisuuden myynnistä on pirun vaikea hyötyä, jos mukana on rehti mies.
Tekosyynä oli hallitussopimus, jota Kok ja kesk ei haluunut noudattaa. Niiden pitäisi erota hallituksesta ja jäljellejäänyt nimittää uudet kyvyt.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Nyt tiistai-iltapäivällä ei kyllä enää pelata mitään perusshakkia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eipä pelattu ei, Hannun kanssa samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset