Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Keskustan kriisi on syvempi kuin Sipilä

Suomen Keskustan kriisi on paljon syvempi kuin yksi puheenjohtaja. Syy ei ole Juha Sipilässä, vaan kaikissa  keskustan puheenjohtajissa Johannes Virolaisesta lähtien.

Keskustan alamäki alkoi jo paljon ennenmmin kuin nyt yritetään ymmärtää ja johtuu muista tekijöistä kuin puheenjohtajan persoonasta. On aivan haileselassie onko puheenjohtaja lesta tai lesbo kannatuksen vaje johtuu siitä, että suuret kaupungit ovat vallanneet kokoomus ja vihreät.

Vuonna 1975 puheenjohtaja Johannes Virolainen ja puoluesihteeri Mikko Immonen yrittivät tehdä puolueesta kaupunkilaista, mutta epäonnistuivat saamaan pienen alun jälkeen jatkuvuutta. Vironperän isäntää alkoi sitten kiinnostaa uusi emäntä enemmän ja puheenjohtajuus vaihtui Paavo Väyryseen. Paavokin yritti vallata Helsinkiä ja muutti itse muistaakseni Tuusulaan. Paavon yritykset kaatuivat jalasmökkiin, kun mies kuittasi päivärahoja Keminmaalta, vaikka asui Tuusulassa.

Paavo Väyrysen aikaan lanseerattiin myös lausuma, että kepu pettää aina. Esko Ahon puheenjohtajuus tukehtui lamaan. Esko Ahon aika meni pääministerin huolissa ja puolue jäi retuperälle.

Anneli Jäätteenmäki aloitti terhakasti ja hänellä oli suuri visio vaalivoitosta, jonka hän saavuttikin, mutta demarit suuttuivat vallan kauhiasti ja Paavo Lipposen viha suisti Annelin valtaistuimelta ja hän pakeni Brysseliin. Siellä Anneli on vaikuttanut vakuuttavasti, mutta hänen vaikutus puolueen politiikkaan jäi turhan lyhyeksi.

Matti Vanhasen valinta Annelin jälkeen ei ollut onnistunut puolueen kaupunkilaistumisen kannalat, vaikka Matti veikin lähes kaksi hallitusta maaliinsa. Matinkin aika meni loppuaikoina naisten kanssa temppuillessa ja media hihkui onnesta saadessaan joka päivälle uudet suuret otsikot. Milloin oli kyseessä avioero, lautakasa, kultttuuriministerin huoneessa allekirjoitusten haku yöllä tai wc-paperirullien heittely terveysasemalla.

Ei mennyt siis Matilla lopulta putkeen tuo puheenjohtajuus ja hän siirtyikin syrjään valitellen polviaan.

Mari Kiviniemi ei saanut omaa joukkoa kuriin, vaikka hänen pääministerityöskentelynsä oli vallan mallikasta. Omat koirat purivat ja hänestä leivottiin entinen puheenjohtaja alta aikayksikön. Vaalitappio ei suinkaan ollut Marin syy, vaan Kiviniemen mahdollisuudet pilasi Matti Vanhanen jättämällä sekasortoisen tilanteen nuoren naisen käsiin ilman oman puolueen tukea.

Sitten Suomen Keskusta veti takarivistä aivan uuden messiaan johtamaan puoluetta. Juha Sipilä antoi odotuttaa ensimmäistä ulostuloaan lähes vuoden ja vetosi siihen että laittaa puolueapparaattia kuntoon. No ei tullut kuntoon koska alamäki on taas alkanut. Hänen henkilökohtainen karisma ei riitä puoluetta kaupunkeihin tuomaan ja siksi kannatus laskee, kun kaupungeista puuttuu keskustalaisuus. No onhan sitä Oulussa, mutta mitä se merkitsee, kun Espoo Helsinki Vantaa ja Turku ovat kokoomuslaisten ja vihreiden temmellyskenttänä ja demaritkin vielä sanovat sanansa ainakin Tampereella ja Vantaalla.

Syy ei todellakaan ole yksin Juha Sipilän. Jos se on kenenkään syy, että demokratia ei enää tarvitse maalaisliittoa, eikä keskustalaisuutta.

Mutta kun katsoo keskustalsisi puheenjohtajia 40 vuotta taaksepäin, niin kyllähän se on selkeää pässinlihaa, että ei tuolla rivistöllä voi kauniimpaa tilastoa kannatukseen saada. Keskustan alamäki alkoi sinä päivänä, kun Kekkosen kynnet lipesivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Keskustalaiset eivät tänään tiedä, ovatko maalaisia vai kaupunkilaisia.
Vihreät kaupunkilaiset olevinaan tänään maalaisia ja käki kukkuu, menestyvät.
Ihmeellistä on tämä maailman meno.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olipa laittamattomasti sanottu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pointti onkin siinä että stadilaisten mielestä keskustalaiset eivät ole ja Suomenmaassa olleesta kirjoituksesta päätellen huomasivat lopulta itsekin ettei sinne kannata roudata maalta ministeriä ehdolle, kuten tänä vuonna Tiilikaisen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paavo roudasi itsensä ensimmäiseksi, mutta jalasmökki oli liian raskas vetää, Kimmo Tiilikainen ei onnistunut myöskään, koska se ei ole yhdestä nimestä kiinni, vaan vaatii organisaation pääkaupunkiin pysyvästi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Eivätköhän jotain yritä kun keskusta sai 2012 vaaleissa kolme paikkaa, nyt enää kaksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Siinä oli Arin madonluvut auringonlaskun puolueelle. Vaan kun sama puolue on ollut auringonlaskussa jo kymmeniä vuosia, niin kannattaisi vielä toistamiseenkin tarkistaa, miksei se uppoa. Ovatkohan käyttäneet ulkomaalaista korkkia puoleen rakennusmateriaalina? Eihän Paavo Väyrynenkään pysy upoksissa, vaan pomppa aina uudestaan ylös.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eihän minulla mitään heitä vastaan ole, kerroinpahan vain, että ilman kaupunkien valtaamista on turha räpistellä. Koko maata ei voi pitää asuttuna eikä se ole koskaan sitä ollutkaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos koko maata ei voi pitää asuttuna, joutomaan pian muut valtaavat.
Toki me suomalaiset mahtuisimme Pähkinänsaaren rauhan rajojen sisäpuolelle. Jopa kehäkolmosen sisäpuolelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Jarmo Lauroksen sanat ovat kuin säilä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eihän minulla mitään erityistä syytä ole puolustaa heitä, kerroinpahan vain, mitä olen havainnut.
Mikäs se oli suurin puolue Oulusa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Suomen Keskusta;) sehän on jo perinne täällä.

http://tulospalvelu.kaleva.fi/

Huomaa vasemmistoliitto kolmas ennen vihreitä ja demareita.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #17

Keskustalla näyttää olevan hyvä kannatus ainakin niissä paikoin, missä puoli maakuntaa on fuusioitu samaan kaupunkiin (paitsi ei Raaseporissa).
Vaan nythän valta on siirtymässäkin maakuntiin, jolloin Kepu on taas vallassa vähintään puolessa Suomea. Korkki kelluu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynenhän onnistui siinä missä ministeri Tiilikainen jäi Pekka Puskan jälkeen 2. varasijalle ja pääsi Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Pekka Iiskonmaki

Suomen Keskustan kriisi on paljon syvempi kuin yksi puheenjohtaja. Syy ei ole Juha Sipilässä, vaan kaikissa keskustan puheenjohtajissa Johannes Virolaisesta lähtien.

Tuo on totta, mutta samanlaisessa kriisissä on myös SDP.

Puolueiden asema tulee heikkenemään yhteiskunnassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Demarithan nappasivat vallan itselleen Kekkosen jälkeen, heillä oli jossain vaiheessa poliittinen värisuorakin, mutta nyt he ovat ryhmittyneet Antti Rinteen johdolla piikittelemään muita ja omat läksyt ovat jääneet tekemättä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin ja Kokoomuksen kannatuksen nousu johtuu vain tälläerää muiden heikkoudesta. Nyt olisi tilaus Ranskan mallin (Macron) mukaiselle uuden puolueen nousulle.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Olen ajatellut samaa, mutta eikö suomalaiset ole liian laitostuneita ottamaan vastuun itsestään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Siksi vanhat puolueet saavat surffailla ylös ja alas vuorotellen, kun kukaan ei tosiaan kanna vastuuta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet oikeassa. Keskustan alamäki ei ole Sipilän syy. Sen sijaan on keskustan oma syy, että he eivät ymmärtäneet millainen mahdollisuus Sipilä on. Ilmeisesti kuviteltiin, että Sipilän myönteisen imagon mukana palautuu keskustan valta ja voidaan ryhtyä tekemään tulonsiirtoja maaseudulle. Sen sijaan olisi pitänyt ymmärtää, että on ryhdyttävä laittamaan Suomea kuntoon ja sen takia voi sattua myös omaan ympäristöön kipeästi.

Tilanne taitaa olla menetetty. Kuten totesit, nyt olisi paikka Suomen Macronille. Suurin äänestäjäjoukko on keskellä. Siinä olisi ollut Keskustan paikka. Mutta siihen ei tosiaankaan riitä pelkät maanviljelijät eikä edes maaseutuväestö. Ellei kaupunkien keskustaliberaaleja pysty voittamaan puolelleen, yli 20% kannatuksesta on turha haaveilla.

Siitä huolimatta toivoisin, että Sipilä saa (ja haluaa) jatkon vielä 2018. En oikein edelleenkään usko hänen olevan luovuttajatyyppiä mutta tietenkään ei kannata myöskään jatkaa, jos omat alkavat toimimaan vastaan. Puheenjohtajan vaihto vuotta ennen vaaleja vain on normaalisti huono reaktio. (Aivan kuten oli sekin, että vuoden puheenjohtajakauden jälkeen vaalitappion seurauksena tuki viedään puheenjohtajalta. Kiviniemi olisi ansainnut vielä toisen näytön paikan.)

Sen vielä ymmärrän (nipin napin), että Lintilän ministeripostista äänestettiin. Mutta sitä en ymmärrä, että vastaehdokas oli Pekkarinen. Aika on valitettavasti ajanut Pekkarisen ohi. Tämä alkoholilakisekoilu on sitten viimeinen osoitus, että keskustankin eduskuntaryhmässä aika monella pettää suhteellisuudentaju.

Näyttää siltä, että alkiolaisuudesta on jäljellä vain nimi. Uudistusmielisyys ja ajan ymmärtäminen näyttää sen sijaan unohtuneen täysin ja vallalla on lähinnä konservatismi. Menneisyyden mantroilla ei vaaleja voiteta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juho Joensuun tilitys on suunnilleen sitä jota itsekin ajattelen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu ja SDP ovat molemmat menneen ajan puolueita, jotka kuitenkin jaksavat pysyä taistossa mukana. Kepu löytänee muutamassa vuodessa uuden sipilän ja lähtee nousuun.

Jos Suomessa halutaan jatkossakin harjoittaa metsäteollisuutta, niin asutusta pitänee olla joissakin suuremmissa taajamissa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Kuka ne puut korjaa metsästä ja hoitaa metsiä, jos kaikki asukkaat on pakattu Tampere-Pori-Lahti-Loviisa-linjan eteläpuolelle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pertin kanssa myös samaa mieltä, mutta ne paikat joita tarvitaan tulisi priorisoida ja alkaa kehittämään niitä. Nyt kehitetään koko Suomea vailla mitään suunnitelmaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Väyrynen nosti Kepun suosta Presitentin vaaleissa .
Sipilä taaspetti vanhanajan kepulaiset Ex-EK yrittäjänä,miljonäärinä.
Alkiolaiset vierastaa yhä Sipilää ja olisivat halunneet puna-multa hallituksen.Ei porvarihallitusta kokoomuksen kanssa.
Kaikki "jussit" ei ole Nalleja ja Herliinejä. Vaan tavallisia puurtajia pienillä tiloilla. Nuo nojasi taas persuihin jotka nekin pettivät lupauksensa heille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Y-sukupolvi ei tiedä tästä mitään ja useampi Kok ja Rkp haluaa unohtaa tämän. Kepukin oli vasemmistopuolue tuolloin -87 asti!

Miksi kaikista maailman kolkista juuri Pohjoismaat onnistuvat melkein kaikessa?

John F. Helliwell on taloustieteen emeritusprofessori johtaa maailman onnellisimpia valtioita listaavaa ja YK:n tukemaa kansainvälistä tutkimusta

Jotta Helliwelliä ymmärtäisi paremmin, on syytä kurkistaa tarkemmin pohjoismaisen hyvinvoinnin rakentumiseen.

Pohjoismaat poikkeavat muista nyt vähemmän kuin vielä 20-30 vuotta sitten. Muut maat ovat seuranneet sosiaalisten uudistusten tiellä, roolimalliensa perässä.

Huom:
Avainhetkenä pohjoismaisen hyvinvointivaltion synnyssä pidetään 1930-lukua. Työväenluokka siirtyi ajamaan etujaan demokratian keinoin.

Seurasi sosialidemokraattisten puolueiden nousu. Laaja tasa-arvoajattelu tuotti hedelmää. Tuli kansaneläkejärjestelmä, äitiysavustuksia, työttömyysvakuutus.

Sukupuolten tasa-arvon eteneminen kasvatti työvoimaa ja lisäsi kulutuskysyntää, vauhditti talouskasvua ja vaikutti siten muun muassa koulutukseen panostamiseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Keskustan taantuma taitaa pelkistyä maakuntauudistukseen. Sitä ei tarvitse kuin Keskusta ja Kokoomus sen verran, että sa vietyä niin sanotun valinnavapauden soteuudistukseen ja sitä kautta siirrettyä merkittävä osa nyt julkisen hallinnon puolella olevasta tervenhoidosta voittoa tuottaville yrityksille pakkoyhtiöittäminen mukaan luettuna.

Maakuntauudistuksessa ainakin yritetään siirtää valtaa kasvukeskusten sijasta maakunnnan pienkunnille. Siinä on sisään rakennettu ristiriita. Maakuntahallinnoista tulee kehityksen jarruja, kun vängällä yritetään elvyttää kuihtuvaa maaseutua. Siitä tulee hirmuisen kallis kokeilu sekä hallinnon että varsinkin terveydenhoidon osalta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uudellamaalla maakuntavaltuustoon on lähes mahdotonta saada edustajia muista kunnista kuin Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Ainakin täällä kaikki pienemmät kunnat jäävät ilman edustajia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihreät on se keskustaliberaali puolue, joka on ottanut Keskustalle kuuluvan tilan kaupungeissa. Kyllä se on ahne siltarumpupolitiikka ja ympäristön näkeminen ainoastaan raaka-aineen lähteenä, joka pilasi Keskustan mahdollisuudet kaupungeissa. Eikä se mihinkään ole Sipilän aikana muuttunut. Itsekäs ahneus on edelleen se puoluetta ajava voima. Maakuntauudistus on puolueen viimeinen suuri puhallus, jolla kuvitellaan säilytettävän valta itsellä kepulandian puolella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tänä aamuna (29.5.) TV:ssä on maakuntauudistus ollut hyvin esillä. Perusongelma on siinä, ettei maakuntia vielä ole, eikä niitä koskeva lainsäädäntö ole valmis. Siirtymävaiheesta tulee iso sotku, jota siten selvitellään eri oikeuasteissa. Epätasapainoa on siinäkin, että kansainväliset terveysalan yritykset ovat jo valmiustilassa maakuntien terveyshuollon valtauksessa. Julkisella puolella valmiuksia ei ole.

Tulevien maakuntien edustajat joutuvat hyvin epätasapainoiseen tilanteeseen, kun heidän kokemattomina pitää neuvotella sopimuksia terveyshuollosta. Konsulteille tulee kysyntää. Paras ratkaisu mielestäni on, että nykyistä toimivaa järjestelmää muutetaan mahdolisimman vähän. Yksityistä yritystoimintaa otetaan mukaan vähitellan sitä mukaa, kun aitoa tarvetta ilmenee, mutta ei kertarysäyksellä, josta mitä ilmeisemmin seuraa, ettei kunnolla toimi kumpikaan: ei julkinen eikä yksityinen terveyshuolto.

Pekka Iiskonmaki

#24
Vihreät palaavat Saksan mallin mukaan pienpuolueeksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Iiskonmäki kaataa nyt vaan itselleen. Vihreät on hyvässä nousukiidossa ja matkalla pääministeripuolueeksi viimeistään 2023 vaaleissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

Katsottaisiinko edes ensin vihreiden kannatus puheenjohtajavaalin jälkeen;)

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #40

#40
Börjellä on käsitys, että muutkin ovat juovuksissa keskipäivällä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ainahan puolueilla on kriisi :)

Nyt on keskustalla kriisi, demareilla ja persuilla on ikikriisi, kokoomuksella oli Stubbin aikana kriisi, vihreillä oli viime eduskuntavaalien aikana kriisi ja vasemmistoliitto on ollut kriisissä 70-luvulta asti.

Tai sitten ei olekaan kyseessä kriisi, vaan ihan normaalia huonon politiikan tekemeistä, joka sitten ottaa äänestäjää aivoon.

Kriisejä tulee ja menee tasaisesti näemmä joka puolueelle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tai sitten se puolueiden tavanomainen selitys kun kannatus laskee: sanoma ei ole mennyt perille. Kuten nytkin, ja taustalla häärivät vanhaisäntä Kääriäinen sekä kepun työmies Putkonen, Timo Laaninen.

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/laaninen-keskustal...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Villi visio. Suomen "Macron" (jopa seuraavan kymmenen vuoden aikana) poimii rusinat ja luumutkin Keskustasta ja Vihreistä. Asema olisi vahva sekä maaseudulla, että suurkaupungeissa. Vielä vihjeenä; "Macronina" ei tule olemaan Paavo Väyrynen

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

On harmi, että Paavolla ei ole aikaa kirjoittaa kunnon muistelmia. Hänellä olisi tietoa lähihistoriasta hyvin paljon!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Yksi uusi liberaali vasemmistopuolue? Taitaa olla tilan ahtautta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Keskustan puuhastelusta kun laskee ne plussat ja miinukset viime vuosilta, niin ei sinne ' plussalaariin 'taida kertyä muuta kuin näyttävää ryvettymistä erilaisissa sotkuissa.

Toivotaan, että äänestäjät jatkossa auttavat jaloillaan Kepua tekemään politiikkaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seuraavissa mielipidetutkimuksissa sitten koko Keskustan uuden alkoholilain tyrmäämisoperaatio näkyy täydellä painoarvollaan.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Onko puolue kriisissä, jos se on jatkuvasti kolmen suurimman puolueen joukossa.Kokoomuksen kannattajat ovat kaupungeissa, samoin vihreiden. Keskustan kannattajat ovat maakunnissa. Mitä väliä sillä on, missä minkin puolueen kannattajat asuvat.
Keskustalla on kuitenkin pitemmällä tähtäimellä parhaimmat kasvun mahdollisuudet kunhan vain ovet kaupunkeihin joskus raottuvat.
Muilla puolueella ei ole jemmassa samanlaista potentiaalia. Ei Keskustan tulevaisuus niin synkkä ole, kuin mitä täällä annetaan ymmärtää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset