Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Jostain on vuotanut järkeä SAK:n sisälle

Vihdoinkin SAK:ssa on joku joka osaa laskea palkkojen todellisen kustannusvaikutuksen kansantalouteen.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201705242200160749_pi.shtml

SAK:n syyttävä sormikin on ensikertaa jossain muualla kuin yrittäjien niskassa. Tällä kertaa paine kohdistuu valtiovarainministeriöön, joka on ollut optimistenen Suomen talouden nousun suhteen koko taantuman ajan.

Yltiöpäisillä palkankorotuksilla talouden kasvuun nähden haluttiin "keinotekoisesti" ostaa kasvua. Kuten nyt tiedetään kannettu vesi ei kaivossa pysynyt, vaan aiheutti suuremman ahdingon, eli maltillisella linjalla Suomi olisi jo aiemmin noussut suostaan.

Sari Sairaanhoitajasta tuo kaikki viisaus sai ensisykkeensä, eli yhdelle ryhmälle luvattiin kuoppakorotusta, mutta jokainen ammattiryhmä vaati tasa-arvoisesti samaa, ja saivatkin. No sehän tarkoitti sitä, että sairaanhoitajien kuoppa ei kadonnut mihinkään. Silloin tehtiin suuri vahinko koko systeemille. Seuraavat palkkakierrokset eivät korjanneet vääristymää, vaan kaikki ostettiin taas hiljaiseksi rahalla.

Ei järjen häivää ole ollut kymmeneen vuoteen palkkaratkaisuissa. Onneksi nyt yksi järjen ääni on alkanut kalkattaa SAK:ssa.

Katainen johti ministeriötä vahingon alussa ja nyt valtiovarainministeriön keulana on Orpo, miten ihmeessä tämä on voinut kykypuolueen hoidossa tapahtua? No siksi, että kykypuolue alkoi nuolla työmiehen ahteria ja sai kannatusta nostettua. Kokoomukselle on tärkeintä olla suurin, ei se, että saisi jotain järkevää aikaiseksi.

Nyt jo SAK:ssa mennään etujoukoissa järjen perään kokoomuksen katsoessa hiljaa sivusta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kaukoranta on ennenkin ja useasti kirjoittanut järkeviä ja hyvin perustellen. Olen alkanut epäillä, että SAK:lla on kaksi syytä pitää hänet leivissään. Ensimmäinen on se, että niissä asiallisissa neuvotteluissa (joita niitäkin käydään, vsikka ei niillä uutisarvoa ole) tarvitaan kaveri, jolla on asiantuntemusta ja joka kykenee asiansa perustelemaan. Toinen on se, että vastapuolen leirissä hän olisi liian kova luu, mutta omassa leirissä sentään voidaan vähän kontrolloida kuinka paljon ja millä teemoilla hän on julkisuudessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Erittäin hyvä perustelu tuo vastapuolen leirissä kova luu.

Pekka Iiskonmaki

''Jostain on vuotanut järkeä SAK: sisälle''

Eiköhän tuo ole vain yksittäistapaus ja hänelle annetaan pian toverilliset potkut.

Suurin ongelma on korkeiden bruttopalkkojen suhde pieniin nettopalkkoihin ostovoimakorjattuna.

Siinä on monen syy olla menemättä töihin, koska se ei kannata.

KM-korvauksen leikkaus johti ainakin eräässä pitäjässä maatalouslomittajakatoon.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Nettopalkka, eli käteenjäävä osuus on se, mikä ratkaisee. Ja se on Suomen elinkustannuksiin nähden toivottoman pieni.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun bruttopalkka eli se summa, jonka työnantaja maksaa palkkana, työnantajamaksuina ja veroluonteisina maksuina on suuri ja nettopalkka, eli käteenjäävä osa on pieni ja elinkustannukset eli hintataso on korkea, lienee aiheellista kysyä, että kuka sen bruttopalkan ja nettopalkan välisen osan vie, miten se taho sen käyttää ja miksi se hintatasokin on niin korkea. Olisiko syytä tarkastella verotuksen tasoa ja sitä, mihin kohteisiin ja kuinka kustannustehokkaasti ne kerätyt rahat käytetään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On melko varmaa, että kansantalous lähtee ennennäkemättömään nousuun, kunhan vain muistetaan tehdä nollasopimuksia.

Pekka Iiskonmaki

Turun Päivälehden mukaan verot ovat duunarille liian korkeat.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Huippuotsikko, kahvipöydässä meinasi mennä pala kurkkuun..sarkasmia parhaimmillaan

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä SAK:ssa on taloustietoa olut aiemminkin. Muitutan vain esimerkiksi Pertti Viinasen ohjetta, kun hän oli SAK:n puheenjohtaja: "Tärkeintä ei ole, miten paljon niitä markkoja saa, vaan se, mitä niillä markoilla saa."

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Totta. Kyllä SAK:ssa on ollut ja on taloustietoa. Tosin se on turhan usein jäänyt altavastaajan asemaan politikoinnin jyrätessä. Mutta tästäkin huolimatta SAK:sta löytyy selvästi enemmän taloudellista realismia kuin julkisen puolen liitoista, koska siellä tiedetään, että duunarin leipä on sittenkin kiinni viennin vetämisestä ja elinkeinoelämän toimimisesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toden vastainen teoria ei toimi käytännössä joten väärillä perusolettamuksilla taloudelliset ennusteet ovat ihan mitä sattuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viljo on oikeassa, että Viinanen oli viimeisin älyniekka SAK:ssa, sen jälkeen oli Ihanalinen ja Lylykin, ennen nyt alkavaa viisastumista. Taantuma oli siis sielläkin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Muistutampa vain, että Lauri Ihalainen neuvotteli ennen nykyistä kikya toteutetun kokonaisratkaisun, jolla toteutettiin yli 4 prosentin tuilonsiirto palkansaajilta työnantajalle. Pakettiin liittyi eläkkeiden indeksijäädytys ja siirtyminern taitettuun indeksiin. Sillä ratkaisulla saatiin Suomen talous nousuun.

Tulonsiirto toteutettiin siten, että säädettiin työntekijöille työeläkemaksu ja vielä niin, ettei työntekijöiden maksuosuudella ollut vaikuitusta eläkkeiden tasoon, vaan se määräytyy edelleen ansiotasosta. Lisäksi taitetun indeksin vuoksi eläkkeet jäävät jatkuvasti jälkeen yleisestä ansiotasosta. Tähän halutaan nyt muutosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Ymmärsinkö Viljo oikein, haluat muutosta Lauri Ihalaisen neuvottelemaan tulokseen jolla saatiin Suomi nousuun?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä taitetun indeksin osalta. Ihalaisen neuvottelema sopimus oli silloisissa oloissa paras mahdollinen aivan kuten kiky viime vuonna, mutta ajat ovat muuttuneet ja eläkeläisiä köyhdyttävä taitettu indeksi on jo rasite.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Eikös taitettu eläkeindeksi ole jo Lipposen ajoilta?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä, mutta siitä sovittiin Ihalaisen neuvotteleman kokonaisratkaisun yhteydessä. Siltä osin Lipponen oli toimeenpanija. Ei niin suurta ratkaisua tuosta vain toteuteta. Valmistelut ottavat aikansa. Siihen aikaan ratkaisuja, koviakin, valmisteltiin maltilla, ei kiirehönkäisyinä, kuten Sipilä sotea ajaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #26

lainaus:
Siltä osin Lipponen oli toimeenpanija. Ei niin suurta ratkaisua tuosta vain toteuteta. Valmistelut ottavat aikansa. Siihen aikaan ratkaisuja, koviakin, valmisteltiin maltilla

Totta. Niin suuri ratkaisu päätettiin jo EK/Ahon hallituksen aikana.
Eläkeuudistus.
Palautui lausuntakierrosten jälkeen Lipposen hallitukselle.

Miksi se tehtiin? Ketkä maksaa eläkkeet? Oikein.EK yksityisenpuolen. Hallitukset julkisenpuolen eläkkeet.
Mitä sillä haettiin ? Maksutaakan keventämistä laman aikana.
Eikä se siihen loppunut . EK/Kepu,kok jatkoi eläkeiän pidentämisellä Vanhasen II aikana.
Sipilä työeläkkeiden indeksikrotusten jäädyttämisellä 4v.

EK väläyttää jo uutta eläkeiän pidennystä 68v-17.Jota jo kulisseissa kai jo puuhataankin.Läydäänkö rätingit pöytään syksyn palkkaneuvotteluissa?

JK.Pitää muistaa että Ahon hallituksen Kok VM oli myös Lipposen VM kok.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, mitään itseisarvohan ei rahalla ole.
Mutta samoja todenvastaisiin premisseihin perustuvia laskelmia SAK:kin käyttää.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Muistanko oikein, että Pertti Viinanen sai SAK:sta potkut? Liikaa viisauttako ennen aikojaan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viinasen jätti SAK:n puheenjohtajuuden dramaattiseti ilmoittamalla yllättäen Helsingin Työväentalolla SAK:n valtuustonkokouksessa eroaikeistaan joulukuussa 1990.

Liitot olivat juuri hylänneet SAK:n hallituksen yksimielisesti aiemmin suositteleman tuposopimuksen. SAK:n valtuusto teki myös kielteisen päätöksen Kallion esitykseen.

Paperiliitto antoi ensimmäisen rukkaset SAK:n hallituksen suositteleman neuvottelutuloksen ja sitten muut liitot ihmettelivät tapahtunutta ja ajautuivat samaan.

Ulkopuolisen tarkkailijan mukaan taustalla oli henkilökohtainen jännite Paperiliiton puheenjohtajan Antero Mäen ja SAK:n puheenjohtajan välillä, edelliseltä liiton tes-kierrokselta.
Tätä Pertti ei herrasmiehenä myönnä tänäkään päivänä.

- Uutispäivä Demari

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kuulostaa ihan vakavalta rekrytointimokalta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Palkankorotukset ovat BKT:n laskennassa plussaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko näin, että rahalla ostettiin oletus noususuhdanteesta, mutta rahalle ei vain saatu vastinetta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rahalla varmaan voi ostaa milloin mitäkin, mutta taloustieteen todenvastaiset premissit pysyvät. Esim. oletus Homo economiuksesta ja oletus kilpailun hintoja alentavasta vaikutuksesta.

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Olen jo aikaisemminkin uskonut useiden ay-liikkeen johdossa toimivien henkilöiden ymmärtävän talouden realiteetteja, mutta heidän on toimittava paremman tietämyksensä vastaisesti tietoisena, että jäsenistön suuren osan ymmärrys loppuu tilikuitin oikeaan alakulmaan. He tarvitsevat kuitenkin näitäkin jäseniä pitämään itsensä vallassa.
Nyt olisi aika korjata tehdyt virheet, mutta muutamat lausunnot syksyn neuvotteluista viittaavat siihen, että näin ei tule tapahtumaan, vaan mahdollisen nousun hedelmät halutaan taas syödä jo etukäteen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

On asia noinkin. Toisaalta ammattiyhdistysliikkeen pitääkin ajaa pallkankorotuksissa suhteellisen tiukkaa linjaa. Se ajaa yrityksiä kehittämään tuotantoprosesseja. Olisi aivan liian helppoa, jos ja kun yritykset menestyisivät vain ja ainoastaan työntekijöiden kustannuksella. Tulos tehdään ydessä ja tekninen kehitys on siinä avainasemassa. Oikea palkkapolitiikka on yritystoiminnan voidetta.

Muistutan vain, että menneitten vuosien suurimman mokan työmarkkinoilla teki Kokoomus Jyrki Kataisen johdolla, kun hän yhtenä keskeisenä vaaliteemana tarjosi 500 euron tasokorotusta Sari Sairaanhoitajalle. Sillä kierroksella julkisestä sektorista tuli palkkajohtaja ja jälkiä siivotaan vieläkin. Siitä kumpuaa mm. nykyinen astelma, että vientiteollisuus on se jolla on märäävä asema palkankorotusten toteutuksessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Se virhe oli Kataisen, mutta kyllä siinä meni monilta muiltakin järki jonnekin piiloon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

AY yksi ja ainut pyrkimys on n.2,1 Milj. palkansaajan elannon turvaaminen .Ja eläkeläisten ja lapsiperheiden ostovoiman säilyminen.
Vain se on ainoa tavoite.

Globaalissa markkintaloudessa vientiyritysten/pörssiyhtiöiden ainoa tavoite on :Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
Hallitus voi "taiteilla" siinä välissä luomalla kumpaakin osapuolia tyydyttäviä veroratkaisuja,tms etuutta mikä edesauttaa sopimuksiin pääsemistä.
Hallitus EI luo yhtään työpaikkaa. Hallitus päättää itse kokoonpanollaan kumman etua ne ajavat.
Yritysten on itse keksittävä ratkaisunsa millä viennin saa vetämään.
Se ratkaisu ei ole irtisanominen,palkkojen ja työehtojen polkeminen alle jo sovittujen sopimusten.
Palkansaajan verot n.23% +ALV 24%= 47% jo veroa palkoista.
Palkansaajat elättää jo nyt 3,3 milj. veroillaan.
Joko sosiaaliturva Kelasta kokonaan alas.Tai julkisenpuolen palvelut maksulliseksi kaikki.
Kuten nyt on terv.palv.eri maksut verojen lisäksi.

"Tyhjästä on kohta paha nyhjästä" jos ½ milj.tekee työtä 0 eurolla,sosiaaliturvaa vastaan . Verot jää palkoista saamatta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisi hyvä muistaa myös tämä kepu,kok johtamien hallitusten toimista
Joka leikkaus,joka veronkorotus koskee niin palkansaajia,PK-yrityksiä ja myös heidän kotitalouksia kuten muidenkin

http://yle.fi/uutiset/3-5310744

"Sen lauluja laulat ,kenellä on pääomat ja työpaikat"!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

On näyttänyt siltä, että kansantalous on herättänyt aika vähän kiinnostusta yritysten omistajien, yritysjohtajien ynnä ruohonjuuritasoisten puurtajien piirissä. Puhumattakaan muista yhteiskunnassa toimivista instansseista kansalaisineen.
Kansantaloutta vaalivien ja ymmärtävien porukkakin lienee minimaalisen pieni? "Hebreaa" muille.
Eli taitaa olla sittenkin valtaosalle kansalaisia oman navan ympärillä oleva reviiri se tärkein kiinnostuksen ja vaalimisen kohde?

Esim. minulle tärkein asia on Ilmarisen vuosittain ilmoittava eläkkeen euromääräisyys. Sympatiani saavat ne tahot, jotka puoltavat ja ajavat sen ostovoiman säilymistä edes nykytasolla.
Kansantalous? Liian vaikea käsite minun ymmärrykselleni. Ei siinä Ilmarisen paperissakaan puhuta mitään kansantaloudesta ja sen vaikutuksesta minun eläkkeeseeni ja sitä kautta elämiseeni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset