Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Äänestäjän vastuu ontuu Suomessa

Suomessa toteutetaan niin kutsuttua pohjoismaista mallia, sosiaalidemokraattista valtiomallia, jossa verotus on kireää, mutta kaikki saavat verovaroin kustannettuja julkisia palveluita edullisesti tai maksutta.

Viime aikoina Suomi on kärsinyt pitkään negatiivisesta talouskasvusta.

Palveluista ei saisi kuitenkaan leikata, vaikka palveluihin ei löydy enää omaa rahaa, vaan palvelut tuotetaan velkarahalla.

Vuonna 2015 kansantalouden arvonlisäyksestä, noin 60% tapahtui yksityisellä sektorilla, 20% julkisella sektorilla ja 20% kolmannella sektorilla. Siitä huolimatta julkinen talous arvotetaan Suomessa hyvin korkealle ja yksityistä yrittäjyyttä pidetään suorastaan rikollisuutena.

Suomen hallitus on kädetön leikkaamaan menoja, mutta myös kädetön lisäämään tuloja. Nyt on odoteltu kymmenisen vuotta tuloksia. On elvytetty, on keksitty lisää veroja, on leivottu startuppeja ja jotain on leikattukin, mutta talous vain rämpii.

Suomesta puuttuu yhteinen linja, jolla saadaan talous kasvuun, koska kukaan ei hellitä saavutetutista eduista. Me nauramme, Ranskan ja Kreikan huonolle taloudelle, mutta meillä itsellä on suurempi julkisen talouden osuus kansantuotteesta kuin Kreikalla tai Ranskalla. Me otamme lainaa, kuin kreikkalaiset takavuosina, ja miten heille kävi?

Kiky on meidät kuulemma pelastanut ja Suomi on vihdoin nousussa, mutta rakenteelliset ongelmat ovat vain yhä perkaamatta. Hallituksen taival on kääntynyt jo tuleviin vaaleihin, joten mitään ei enää uskalleta tehdä, jotta ei äänestäjät ”suutu”.

Meissä äänestäjissä tuo koko vika piileekin. Olemme nuolettaneet omaa persettämme poliitikoilla liian pitkään.

Kyllä äänestäjienkin tulee kantaa vastuuta ja ottaa asioista enemmän selvää, eikä vain uskotella itselle, että Suomi nousee kun äänestämme. Ei äänestämällä asiat muutu, jos emme koskaan osaa valita äänestyksen kohdetta oikein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tyhmien äänestäjien enemmistö muodostaa haasteen demokratialle, jos halutaan saada viisaita päätöksiä?

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Haaste ei ole varmaankaan ihmisten tyhmyys vaan tietämättömyys, kun ei edes oikeasti kiinnosta. Se että nukkuu äänestysten väliajat ja käy äänestyspäivänä äänestämässä nostaa äänestysprosenttiä mutta huonontaa demokraattisia päätöksiä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vaaleissa on ehdokkaillakin vastuuta siinä mielessä että mitä kaikkea lupailevat äänestäjille. Kaikki lähtee tietysti puolueiden vaaliohjelmista.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #5

`Valituksi tulleilla ehdokailla on vastassaan yksi perustuslain vastainen ongelma, puoluekuri. Pitää painaa äänestyksissä sitä nappulaa, mitä puoluejohto käskee. Ja jos ei tee niin, pahimmassa tapauksessa edustajan poliittinen ura on loppu. Ei pääse enää ehdokaaksi. Ja tämä käytäntö on olemassa siitä huolimatta että perustuslaki säättää kansanedustajan olevan vastuussa kansalle ei puolueelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Puoluekuri pitää erottaa ryhmäkurista, mutta molemmat vievät luottamushenkilön valtaa apparaateille.

Muistaakseni eräs nouseva puolue uhosi, että heillä ei ole ryhmäkuria, mutta puoluekurin rikkojia rangaistaan siitä huolimatta. Ehkä juurikin siksi nousevasta puolueesta on tullut laskevan kannatuksen puolue. Ehkä kaikkea ei vielä ole menetetty. Demokratia näyttää toimivan kaikista härskeimmissä tapauksissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Ehdokkaat ovat kyllä täysin syyntakeettomia, sillä useat heistä voivat olla ensikertalaisia tai muuten noviiseja. Äänestäjällä on paljon suurempi vastuu, ainakin heillä jotka ovat äänestäneet jo useampaan kertaa ja aina pieleen;)))

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä blogi ja asiallinen muistutus kaikille meille, jotka vaadimme aina vain enemmän ja enemmän etuja itsellemme - velaksi. Ja poliitikot vain myötäilevät valintansa varmistamiseksi äänestäjiensä kalliita ja typeriäkin vaatimuksia.

Miten tuo oma napa onkaan aina se lähin palvottava ja kiinnostuksen kohde...siinä lisää etuja vaatiessamme naureskelemme ja jopa halveksimme Kreikan ym. huonoa taloudenhoitoa. Kansan kokonaisetu, myöskin jälkipolvien elintaso olisi jo otettava enemmän huomioon kaikissa päätöksissä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ongelmahan on ihmisten luontainen halu kuulla miellyttävistä ratkaisuista, jos niitä esitetään vaihtoehtoina ikävämmille. Nykyinen poliittinen järjestelmä ja toimintatapa, jossa ennen vaaleja ei oikein velvoiteta esittämään mitään konkretiaa, soveltuu erittäin huonosti tilanteeseen jossa pitäisi vähentää kansan etuja.

Äänestäjien pitäisi vaatia esitettäväksi realistisia talousarvioesityksiä, joihin annetut lupaukset olisi sisällytetty. Valitettavasti vain muutamiin ihmisiä hiertäviin asioihin keskittyvät poliittiset "tavoitteet" ovat se mitä tällä hetkellä tarjotaan. Tällä populistisella lähestymistavalla on todettu saatavan parhaat tulokset ja sitähän sitten politiikassa universaalisti käytetään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyky kuulla sellaista jonka toivoo toteutuvan on kyllä nyt karsittava seuraaviin vaaleihin mennessä tyystin pois. Jos jotain toivoo, ei kannata jättää sitä yhden äänen varaan, vaan on annettava kaikki tuki ja hiki asialle myös vaalien välissä eli vaalikaudella ei saa unohtaa omaa osuutta koskaan. Eikä varsinkaan yksin yhden luottamushenkilön niskaan kannata kaataa omaa virheellistä toimintaa tai toimimattomuutta.

Puhutaan että nukkuva ei saa motkottaa vaalikaudella, mutta miksi yksi vaivainen ääni antaa luvan motkotukseen???

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Äänestäjät ovat ehkä tyhmiä, mutta poliitikot pitävät heitä vielä tyhmempinä ja media kaikista tyhmimpänä. Ainakin tällainen käsitys syntyy, kun vertaa joidenkin mielipidetiedustelujwen tuloksia, poliitikkojen puheita ja median kirjoittelua.

Mielipidetiedustelujen mukaan (mikäli oikein muistan) äänestäjien kannattavat nuukaa taloudenpitoa, jossa palveluista huolehditaan, mutta vähemmän tärkeistä asioista leikataan. Poliitikot sitten epäilevät, että järkevällä taloudenpidolla mnetetään kannatusta ja heillä on lisäksi omat intressiryhmänsä ruokittavana. Ja media sitten nykyisin pääosin lallattelee populismista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olemme jo aikoja kulkeneet suuntaan, jolloin meillä on maailman korkein verotus ja samalla kalliit maksulliset julkiset palvelut.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta BKT on edelleen ihan turha mittari, jos siitä ei lasketa lainojen osuutta mäkeen. Eikä mitään sellaista, jossa lainat ovat mukana voi tulkita automaattisesti nousuksi.

Se on vain minun vajavaiseen ymmärrykseeni perustuva kuva valtiontaloudessa, mutta olisi kiva joskus kuulla joltakin asioista tietävältä, onko se virheellinen kuva ja jos on, miksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

BKT pitää sisällään paljon hömppää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Suomessa toteutetaan niin kutsuttua pohjoismaista mallia, sosiaalidemokraattista valtiomallia, jossa verotus on kireää, mutta kaikki saavat verovaroin kustannettuja julkisia palveluita edullisesti tai maksutta.

Tarkoitatko Kepu,kok,rkp mallia? Jolloin rikkaat ja hyvätuloiset saa Kelasta tulojen mukaan Kela-Etuudet.
Köyhimmiltähän kepu,kok leikkasi jo Kela-etuuksia .On yhä voimassa. Toinen tuki vähentää toisen tuen.Joka euro lasketaan tuloksi ja vähentää köyhän tukea.

Kun taas esim.joissain Kela-etuudessa omaisuus eikä pääomatulot vähennä hyvätuloisten tukia. Tukia saa päällekkäin eikä mikään etuus vähennä toista etuutta.
Nythän lamatalkoiden vuoksi vietiin indeksikorotykset työeläkkeistä.
Mutta takuueläkettä korotettiin ,niille kellä ei ole palkkatyöstä eläkettä.
Pienestä työeläkkeestä vähennetään takuueläkkeestä asumistuki,leskeneläke ja toimeentulotuki.

Demarien? Sosiaaliturvan loi Alkio-kepu,MSP,sdp,komm.krst jo -50 luvulta lähtien.

-94 jälkeen siitä on tullut hyvätuloisten elintason ylläpitoa varten tukiautomaatti .
Stvm-ministerithän on ollut pääsääntöisesti -03-19 Kepun "Hyssälät" ja kok "Rätyt".

Jos 100 hyvätuloista saa 7 500e leskeneläkettä,Vanheimpainrahaa 4 500e-3 500e

Ja köyhimmät 487e/kk-työvelvoite ja yli 50e menevä tulo vähennetään edm.tuesta.
Niin keroppa onko porvarienemmistö eduskunta ollut päätösten takana -87-19?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tämä mihinkään muutu, nyt hallitus on sitten se pirusta seuraava, ja kaikki huonot asiat on tämän hallituksen syytä.

Pitäisi aina äänestäessä muistaa, että puolueilla on tietty ideologia ja millaista politiikkaa puolue on ennen ajanut, ei se nyt yhtäkkiä muutu, vaikka vaalipuheita pidetäänkin.

Äänestäjä on niin vajaa, että uskoo aina vaaleissa kaikkeen hömppään, ja sitten itketään vaalien jälkeen, että miksi näin.

Kuitenkin vaalit ratkaisevat, ja jos tuntuu siltä, että on kusetettu, niin se ei sitten neljään vuoteen auta kuin itkeä, luulisi, että seuraavalla kerralla asian muistaisi, mutta sama kaava toistuu aina.

Nytkin monet kuvittelevat, että oppositio demarit etunenässä tekisivät jotain paremmin ja pehmeämmin, se on taas sama asia kun vaalit lähenee, niin puheet pehmenee.

Mutta jospa demarit olisivat vaalivoittaja, niin mitään suurta ei politiikassa kuitenkaan tapahdu, ikävät rakenteelliset muutokset voidaan heti unohtaa, ja veroprosentin suunta on kaikilla ylöspäin.

Sama tahti jatkuu, sillä aina kun sattuu, niin hallitukset perääntyvät toimistaan, niinpä me jäämme tähän velkaoravanpyörään niin pitkäksi aikaa, kunnes se viimeinen raja tulee vastaan, sitten se kyllä sattuu ja todella lujaa, eikä silloin enää voi perääntyä. Hauska katsoa mikä puolue silloin on vallassa, sillä sen asema ei käy kateeksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ritala on oikeassa. Näkyy nytkin hyvin Persuista. Kepu,kok,EK ja EU politiikalla mennään . Nyt sen huomasi vihdoin persutkin jotka olikin ainoita jotka ei 12v oppositioaikana vielä sitä "ymmärtänyt". Nyt oppi kantapäänkautta ja kunnolla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Vuonna 2015 kansantalouden arvonlisäyksestä, noin 60% tapahtui yksityisellä sektorilla, 20% julkisella sektorilla ja 20% kolmannella sektorilla. Siitä huolimatta julkinen talous arvotetaan Suomessa hyvin korkealle ja yksityistä yrittäjyyttä pidetään suorastaan rikollisuutena."

No joo... Itse olen tänään klo: 21.00 vapauttanut itseni yksityisen vanhuspalveluita tuottavan konsernin palveluksesta, edellisen työpaikan sijaitessa vastaavassa kilpailevassa konsernissa, minkä jokin isompi konserni osti...

Kun puhutaan sosiaali- ja terveyspalveluista, niin kun tulee hätä käteen yksityisellä, niin tietenkin kutsutaan julkinen apuun... useinmite ambulanssi, palvelukodissa kun ollaan... ja julkinen lääkäri hoitaa lääkäripäivät, toisin, kuin ehkä kuvitellaan, että konsernila olisi omia lääkäreitä tähän tarkoitukseen palkattuna...

Niin tullaan siihen lopputulemaan, että yksityinen rasittaa julkista, kun hommat voisi hoitaa talon sisälläkin. Oli jossain sellainenkin tilanne, ettei löytynyt edes sairaanhoitajaa ottamaan verikokeita, niin julkisen kotihoidon sairaanhoitajien oli käytävä kokeet ottamassa... ja kun tietojärjestelmät eivät keskustele keskenänsä, niin kaikki tulokset tulevat muuten aataminaikuisesti paperilla tai puhelimessa.

Odotan SOTE-uudistuksen tuovan vielä muutaman lisämausteen tähän soppaan...

Itse tykkäisin, että yksiköllämme olisi oma konsultoiva lääkäri konsernin puolesta ja että peruslabrat voitaisiin hoitaa talon sisäisesti, niin päästäisiin parempiin tuloksiin, mm. turhien lääkitysten karsinnassa, mutta arvaapa, raaskiiko yksityinen toimija moiseen palkata ketään kymppitonnin palkalla kun se saa välttävän palvelun julkiselta ja asiakkaan maksamana...

Jotkut asiat on yhteskunnassa hoidettava niin, ettei koko ajan kysellä, mistä löytyy maksaja, koska tämä juuri vie sen tuottavuuden... ehkä sillä saadaan jonkin viivan alle joskus jotain, mutta kokonaisuus huomioonottaen huonommin menee...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei taida nyt mennä minulle tuo jakeluun. Tekstissäsi on niin paljon vanhaa paatosta. Ouluun on avattu juuri uusi terveydenhoitoyksikkö joka on Pohjolan. Pohjois-Karjalassa toimii osuuskaupan ylläpitämä järjestelmä ja näitä vanhempia ovat Mehiläiset ynnä muut yksityiset lääkäripalvelut.

Kyllähän se on vasemmisto joka nytkin vastusta yksityistämistä, joka on sotkenut tuota kuviota, että yksityinen sairaanhoito on siinä jamassa kun on.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Hämärän vuodatukseni tarkoitus oli tuoda esille se seikka, että palveluiden rajapintoihin tulee enemmän kitkaa järjestäjätahon vaihdellessa.

Toinen sisältö liittyy siihen harhaluuloon, että yksityiset palveluntuottajat hoitaisivat jotenkin kokonaisvastuun.

Yksityisen palveluntuottajan vahvuudeksi voisin mainita, että parhaimmillaan se voi toimia joustavammin, kuin julkinen. Lisäksi jos potilas muuttuu yksityisellä sektorilla asiakkaaksi, niin ei tämäkään paha.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset