Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kaksi populistia - toinen voitti

Ranskassa perinteiset puolueet hävisivät pressanvaalit. Kaksi populistia tuli ja vei kansaa kuin pässiä narussa, samalla koko maailma oli ihmeissään.

Nyt on jo selvää, että nämä kampailut tulevat maailmalla lisääntymään. Vanhat puolueet häviävät nämä taistelut, kun usko vanhaan on mennyt. Otetaanpa malliksi vaikkapa Suomen sosialidemokraatit. Vaikea on demaripuolueen suosta nousta, jos ei ala populistiksi.

Populismi elää nyt voimakkaana ihmisten mielissä, siitä on näyttöä jo useammassa maassa.

Jos kilpailussa on käytössä populisimi, ei sitä voi voittaa kuin toinen populisti, näin se nykyisin menee. Vanhoilla puolueilla ei ole enää voitettavaa vaaleissa, heillä kun on valta. Vallan myötä he menettävät uskottavuutensa liikkeille, jotka valavat uskoa äänestäjiin lupaamalla heille sitä mitä äänestäjät itse haluavat. Tähän ei vanhat puolueet enää pysty, koska heidän näyttönsä on jo nähty.

Populismi elää vanhojen puolueiden heikkouksista, ja ainoa keino populismin heikentämiseksi olisi vanhojen puolueiden ryhtiliike. Kestää jonkun tovin, kun äänestäjäkunta pettyy populismiin, eikä se aika riitä vanhojen puolueiden järjellistämiseen, sillä tulee uusia populisteja.

Tie positiiviselle populismille on avattu. Nyt kun uusi ja moderni populismi voitti vanhan äärioikeistoksi leimatun vanhan populismin. Kansallinen populismi hävisi yhteistyökykyiselle populismille ja käänsi populisimin uuden menestyksen mahdolliseksi.kansainväliselle 

Populismi on noussut uudelle "levelille", koska vanhat puolueet eivät ole pystyneet uudistumaan.

Nyt voi seurata se kauan kaivattu murros, jossa siirrytään populismin kautta parempaan tulevaisuuteen globaalisti, ei vain kansallisia rajoja tiivistäen, kuten populismi on perinteisesti antanut ymmärtää.

Meillä kotimaassakin taitaa nyt Halla-aholtakin jäädä haavi auki, kun kestää hetken ja sitten tajuaa, että se populismi jossa hän elää on kuollut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ennen suurvalloiksi itsensä mieltäneet - Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Espanja jne. ovat menettäneet "kokoaan" taloudellisena toimijana suhteessa kasvuvaltioihin. Siirtomaita ei ole enää hyödynnettävissä. Osaa joudutaan avustamaan. Osa kilpailee. Globalisaation virtaa ja imua ei voi pysäyttää. Se ei ole enää entisten mahtivaltioiden kynsissä. Viime viikon G20 talousjohtajien yhteinen viesti oli selvääkin selvempi. Lisää rohkeutta globalisaation kehittämiseen. Nationalismi on vaarallinen sivupolku. Populismia, jos se enää vanhentuneena sanana sopii tähän päivään päivään - ruokkivat draiverit; globalisaatio ja lokalisaatio.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voidaan sanoa, että eilen oli uuden populismin syntymäpäivä, se voitti vanhan populismin pedon luvulla 6-0.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Populismia torjutaan nyt ei-populistisesti kansansuosiota tavoitellen populismin keinoin. Vaalit ovat menossa huutokaupoiksi ja toivetalkoiksi, jossa entistä härskimmin ja keinoja kaihtamatta pyritään harhauttamaan äänestäjiä epärealistisin lupauksin vaalivoiton takaamiseksi.

Mistä se mesi ja marjat, josta lupausten hunaja ja hillot lopulta syntyisivät ?

Nyt on nähty jo kahdet presidentinvaalit ( USA & Ranska ), jossa vanhaa ryvettynyttä poliittista kulttuuria ratkotaan lopulta vaihtoehdoin huonon ja vielä huonomman - tai ruton ja koleran valiltä. Vaalikiimassa unohdetaan olemassa olevat reaaliteetit muutoksen kannalta, joihin lopulta politiikot voivat vaikuttaa vain välillisesti. Länsimainen työttömyyskin on vain talouden heikkoutta ja pulaa työllistävistä yrityksistä nopeasti globalisoituvassa ja robotisoituvassa maailmassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Francois Hollande valittiin 51,64% ääniosuudella vuonna 2012 ja hän on ollut heikko esitys, jopa Macron lähti kesken pelin pois ja sittemmin on osoittanut sen että lähtö oli oikein. Macron marssi presidentiksi Ranskaan Obaman opeilla, kun Le Penin opit ovat jo kovasti vanhentuneet.

Nyt on sitten Macronin vuoro hurmaata vanhempi nainen uudelleen, eli Angela Merkel. Jos hän sen tekee, kuten on uumoiltavissa, niin hänestä tulee Ranskaan vahva presidentti sisäpolitiikasta huolimatta, eikä kukaan estä häntä onnistumassa siinäkin. Le Pen on nyt lopullisesti maahan lyöty.

Le Pen voi mennnä Brysseliin mepiksi räkyttämään, mutta Macron istuu sielläkin puhumassa häntä vastaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Länsimainen työttömyyskin on vain talouden heikkoutta ja pulaa työllistävistä yrityksistä nopeasti globalisoituvassa ja robotisoituvassa maailmassa.

Minusta se on ostovoiman heikkoutta , eli verottajan liian iso käsi näivettää taloutta. Me maksamme "verottajalle" palveluista, mutta sen jälkeen meillä ei ole vara maksaa yksityiselle puolelle enää niin paljoa, joten suo siellä ja vetelä täällä.

Pekka Iiskonmaki

Minä luotan valittuun presidenttiin. Taustalla on vanhuuden viisautta tuonut nainen.

Siksi uskon Ranskan ihmeeseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Usko Macroniin onkin hänen menestyksensä tae. Suomessa monesti usko kuitenkin loppuu, kohta sen jälkeen kun vaalivoittaja astuu töihinsä (vertaa Juha Sipilä).

Pekka Iiskonmaki

#9
Suomi panostaa miljardeja tuulivoimaan. Veroja on nostettu. Asumista verotetaan lisää.

Suomi kamppailee muutaman alkoholipromillen kanssa. Ei siinä silloin jää aikaa muille asioille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Vaikka hallitusohjelmassa lukee, että kokonaisveroaste ei nouse?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Tavoitteet on ylevät, mutta reaalisosialismi voittaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuten diplomi-insinööri Antti Tuurin Pohjanmaa-sarjasta tiedämme, 'viisaus asuu vanhoissa naisissa'.

Brigitten ei myöskään tarvitse kilpailla Angelan kanssa eikä päinvastoin. Mutta Theresa Mayn voi olla vaikea sopeutua rentojen rouvien seuraan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkä Theresa May kääntää kesäkuun vaalien jälkeen kuppinsa ja alkaa ajatella Angela Merkelin tavoin?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ranska ja EU saivat lisäaikaa selvittää asioitaan. Le Penin voitto olisi ollut katastrofi ainakin Suomelle ja Baltialle.

Toisaalta Suomessa voisi olla tilausta tai Vasemmistoliiton kokoiselle kansalliselle matu-vastaiselle puolueelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pertti meillähän on jo vasemmistoliiton kokoinen matu-vastainen puolue ja sille on juuri sen kokoinen tilaus eli se on jo nähty.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomea viedään kuin pässiä narussa. Kaikki mahdolliset kansalliset poliittiset muutoksemme ova Euroopan suurvaltojen sisäisten muutosten plagiointia.

Mutta lohdutuksena jotain uutta etsiville voi todeta, että näin on ollut aina ennenkin Suomen historian saatossa.

Perässä on aina tultu pienin kansallisin variaatioin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Suomea viedään kuin pässiä narussa.

Lipposen aikana olimme jopa Euroopan ytimessä. Missä meni vikaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vanhasta ei erottanut tapeeteista EU-huippukokouksissa;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

Vanhasella oli muut mielessä silloin ja nyt hän pyrkii presidentiksi. Omituisinta on minusta ei niinkään Matti Vanhanen, vaan Marine Le Pen, Sampo Terho, Jussi Halla-aho ja Paavo Väyrynen. Nämä kun toimivat Euroopan nimissä Eurooppaa vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Väyrysen taisto europarlamentissa taitaa päättyä 2019 vaaleissa ja jäljelle jää taisto kaupunginvaltuutettuna Helsinkiä vastaan, sekin KD:n siivellä.

Kuntavaalien jälkeinen EK-kannatusgallup julkaistaneen tällä viikolla ja siitä nähdään miltä kannatuspohjalta Terho & Halla-aho taistelevat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Väyrynen vastusti EU:ta eduskunnassa tyyny kainalossaan. On sen jälkeen toiminut meppinä enemmän kuin kukaan toinen suomalainen. Sampo Terho vastustaa EU:ta olemalla Suomen eurooppaministeri, kun EU:n vastustaja Timo Soini luopui siitä tehtävästä hänen edukseen. Halla-aho vastustaa EU:ta meppinä ja aikoo pysyä meppinä, vaikka tarjolla olisi ulkoministerin paikka Suomessa. Mitä tämä kertoo kyseisten henkilöiden EU vastaisuudesta?

Leipäpappi sana tuli jostain kumman syystä nyt mieleeni.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

Väyrynen nyt olisi pysynyt kiltisti ruodussa, jos olisi saanut jonkin ministerinpestin. Pelasihan hän samaa EU-peliä myös 2007 vaalien yhteydessä. Nyt vain tuli Vanhasta kovempi luu vastaan.

Halla-aho taas tietää, että hänestä ei olisi ministeriksi. Sillä hetkellä, kun hänestä tulisi ministeri, sädekehä lähtisi himmenemään. Joten kannattaa hävitä kisa tai ainakin pysyä Brysselissä.

Terho taas vastustaa EU:ta, koska samalla hetkellä, kun hän puolella sanalla puolustaisi EU:ta, Halla-aho olisi puheenjohtaja. Edes EU-neutraaleilla ei ole sijaa PS:n majatalossa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jos vakavissaan miettii miten federalismi toimisi, liittovaltiokehitys, globaali maailma, olisi silloinkin oikea lähestymiskulma vennamolainen, perusvasemmistolainen, alkiolainen, jossa pienistä, köyhistä, sairasta, vanhoista pidetään huolta. Nykymeno on päinvastaista mikä näkyy Macronin valinnassa, jossa tulevaisuus näyttää enemmänkin tieteiselokuvien katastrofi - skenaariolta, korporaattien, kansainvälisten suuryritysten, pienen virkamieskunnan mafialta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Macronin valinta on osoitus demokratian heikkoudesta nähdä Le Penin kaltaista uudistusta omakseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minua karmii Macronissa se, että hän on pankkiiri.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onhan Päivi Räsänenkin lääkäri.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Marine Le Macron voitti vaalit ranskanmaalla.
Populistinen Halla-aholaisuus ei ole kuollut. Minä elän.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä sinäkin kuolet vielä;))

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset