Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Li Andersson laitan puheissa aina paremmaksi

Vasemmistoliiton Li Andersson väläyttää 30 tunnin työviikkoa. Minulle se sopisi kyllä, kun en tee yhtäkään tuntia viikossa töitä. Mutta miten on haluaisiko kahdeksan tunnin työpäivää tekevät ansioihinsa 25% alennuksen? Tai muuten ehdotus sisältää 33% palkkojen korotukset maassa jossa kovasti kipuillaan jo nyt korkeasta kustannustasosta.

Työt alkaisivat seitsemältä ja yhdeksältä 12 minuutin kahvitauko, yhdeltätoista syömään tunniksi, ja yhdeltä taas kahvitauko 12 minuuttia ja kahdelta kotiin. Kun minimipalkan vaatimus samassa vappupuheessa oli 10 euroa tunnilta, olisi se 80 euroa päivältä nykyisen työajan mukaisesti. Jos siirryttäisiin kuusituntiseen 30 tunnin työviikkoon, minimipalkan tulisi olla 13,33 euroa tunnilta.

Minulle se edelleenkin olisi yhdentekevää, kun en saa mitään palkkatuloa, enkä myöskään maksa kenellekään palkkaa, mutta luulen, että moni yrittäjä repii pelihousujaan jos tuota esitetään muuallakin kuin vappupuheissa.

Suomessa on jännä luulo siitä, että raha tulee pankin seinästä, ja se on aivan sama kuinka monta tuntia teemme töitä elantomme eteen. Sama harhaluulo on myös se että työaikaa lyhentämällä päästään työttömyydestä. Päinvastoin jo alamme globaalissa taloudessa velttoilla se vain johtaa yhä suurempaan työttömyyteen koska työnantajat pakenevat maihin joissa tehdään tälläkin hetkellä yli 12 tuntista työpäivää.

Jos aidosti haluaisimme vaikuttaa työllisyyteen Suomessa tulisi vaatia halpatuotemaiden viikkotuntimääriä samaa 80 tunnin tasoon.

Me olemme olevinamme jossain lintukodossa puhuessamme jakavamme työaikaa keskenämme täällä piskuisessa Suomessa. Olemme EU:n väestöstä yksi prosentti, ja kun otamme halpatuontimaat mukaan ja muut maat pääsemme vielä pienempään osaan kakussa. Se on kuin hyttysen kusi valtameressä meidän 30 tunnin työviikko vastaan muun maailman talouden hoito.

Kyllähän Li Andersson sen hyvin tietää, mutta kun tyhjillä puheilla saa lisää kannatusta. Kuka silloin on tyhmä? Liikö, vaiko hänen kannattajansa?

Jos kuka on ajanut joskus autoa, tietää, että kun tulee ylämäki, niin silloin painetaan kaasupoljinta, eikä oteta yhtä moottorin sylinteriä kokonaan pois toiminnasta.

Voi olla että hallitus on tupeloinut, mutta jos opposition puheet ovat näin vastuuttomia, niin miten meidän poloisten oikein käy? Meillä ei ole ensi vaaleissa yhtään vaihtoehtoa.  

Tiedoksi Sinulle Li Andersson, että minä voin luvata aina tunnin tai jopa kaksi lyhyempää työviikkoa, kuin  Sinä lupaat, sillä minullakaan ei ole mitään vastuuta puheissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lyhyempi työviikko vaatien samalla samaa palkkaa pidempään nähden, on tavattoman korni idea, eikä lainkaan tästä maailmasta. Voi tosin ehkä toimia jossakin IT-alan yksittäisessä yrityksessä - mene ja tiedä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voihan se toimia vappupuheissa ja joissakin sellaisissa yrityksissä joiden kannattavuus on huippua, mutta maassa joka kipuilee vientinsä kanssa se ei toimi.

Pekka Pylkkönen

Muistan lukeneeni jostain ruotsalaisesta rengasliikleestä jossa kokeilu olisi onnistunut. Toisaalta siellä testattiin asiaa myös parissa vanhainkodissa eri tutkimuksissa ja tulokset olivat.. hämmentäviä. Molemmissa kustannukset kasvoivat pirusti mutta toisessa työhyvinvointimittaritkin romahtivat. Esim saikuttelu kasvoi luokkaa 15%.

Ei siinä mitään, jokainen firma voinee kokeilla ja tehdä johtopäätöksensä itse. Lakiin kirjaaminen olisi jo aika itsetuhoista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On todella eri asia pitää puhe torilla ja huudattaa kansaa lupaamalla ummet ja lammet, mutta miten on sitten jos ay-liike vaikka siirtyisi tuohon 30-tuntiseen työviikkon ensimmäiseksi koekaniiniksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Li Andersson ei olisi vasemmistoliiton puheenjohtaja jos ei olis älykäs ja häikäilemätön.

Tässä Li Anderssonin mainos vasemmistoliiton puheenjohtajaksi, erittin halpa mutta vaikuttava.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/53138-vaatimus-va...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #14

On etua tosiaan jos on älykäs ja häikäilemätön. Pahin yhdistelmä on tyhmä ja ahkera, he yleensä ovat sitten heitä joita älykkäät ja häikäilemättömät puhuvat äänestäjikseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tunnustan heti alkuun etten ole kuunnellut saati lukenut Li A:n pitämää puhetta. Kirjoitat tuosta puheesta mm.näin "Mutta miten on haluaisiko kahdeksan tunnin työpäivää tekevät ansioihinsa 25% alennuksen?"

Muistelen Li Anderssonin jo aiemmin puhuneen tuosta 40 tuntisen työviikon alentamisesta esim. 30 tuntiseen. Toki muistelen hänen kertoneen että ansiotaso ei suinkaan alene. Ei siis tulisi 25 prosentin tulojen alennusta. Tämähän onsitä vasemmistolaista politiikkaa, jolla otetaan työnantajalta.Mihin tämä johtaisi?
No tietenkin lisätyöttömyyteen. Päinvastoin palkkakustannuksia olisi saatava alemmas jotta työpaikkoja syntyisi pikaisesti enemmän ja ei mitään halpatyöpaikkoja, joita myös vasemmistopuolueet ovat innolla luomassa maahanmuuttopolitiikallaan. Myös samaan johtaa EU:n vapaa työvoiman liikkuvuus.

Viime kesänä; Li Andersson: 6 tuntia töitä, palkka täydestä 8 tunnista
http://www.is.fi/tyoelama/art-2000001199953.html

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Sirpa linkistä, mutta tuossa Li puhuu vain kuukausipalkkalaisista, koska ei halua avata tuntipalkkojen osalta tuota asiaa. Eli sitä että palkkaa pitää tunnilta nostaa reilusti, eli 10 euroa ei enää riittäisi vaan pitääkin vaatia 13,33 euroa minimipalkaksi.

Kuukausipalkalliset Li:n mallissa tekisivät 30 tuntia töitä mutta kuukausipalkkaa maksettaisiin 40 tunnilta, eli korotus ei näkyisi missään, vaikka tyhminkin tajuaa että kulu tuntia kohden kasvaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Joo kun tuo työajan lyhennys kuulemma toisi etua työhyvinvointiin ja maksumiehenä luonnollisesti työnantaja. Tuntipalkkalaisilla työajan lyhentäminen luonnollisesti alentaisi ansiotasoa edellyttäen ettei tuntipalkkaa korotettaisi. Kuukausipalkkalaiset hyötyisivät lyhennetystä työajasta. Yritykselle kannattavaa? Ei työhyvinvointi varmasti korvaa työnantajalle palkkakustannusten "nousua".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #10

Aika hämärää toimintaa esittää asia noin, eikä mitään laskelmia esitetä tueksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Työttömän 0 euron työn maksaa veronmaksaja.
Toimeentulotuen,vuokran,sähkön,terv.palvelut,lapsen toimeentulotuen.

Työttömyys on "vähentynyt" tämän hallituksen aikana:
Nyt 443 900,
– vuoden 1993 synkkä ennätys on jo näin lähellä 536 800
Nyt TEM huhtikuu-17
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,1 prosenttia.
Työnhakijoista oli työttömiä työnhakijoita 317 300
Laajan työttömyyden eli
-työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden
yhteismäärä oli maaliskuun lopussa 443 900.
TEM huhtikuu-17
Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa
3000 enemmän kuin vuosi sitten

TEM maaliskuu-17
Aktivointiasteeseen laskettavissa
palveluissa 7000 enemmän kuin vuosi sitten

Pitkäaikaistyöttömiä nyt 10 000 vähemmän kuin vuosi sitten
Uusi Suomi 27.4.2017

maalisk.7 000 ,huhtikuu 3 000= 10 000 siivottu työttömyystilastoista.+lisäksi
Lex-Linströmmin lailla osa eläkkeelle jo tammikuussa .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Jos työaika olisi 6t työaika lisääntyisi 12t/pv 2 työpanos.
Kun työnantajilta on poistettu Kelamaksu 1,2 Mrd/v-10 +yli 800milj.sosiaaliturvamaksuja--15= 2mrd/v

Niin kerrotko miten se työnantaja maksaisi enemmän kuin nytkään?
Kun saisi 4t työpanoksen lisää .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #37

On lyhyt työvikko juu. Mikäs osapuoli se lyhennystä halusi jottei joutuisi maksamaan palkankorotuksia ? Kysyppä EK tuosta . TUPON yhteydessä vinkuivat sen itse.

Työaikaa lisäämälläkö jo työssäoleville se työttömyys poistuu?
Olisko Liin ehdotuksessa sittenkin ideaa? Lisätään työtunteja jakamalla useamman kesken jolloin syntyy tulosta enemmän .
Vähän kuten 3 vuorotyössä. 3x8t=24t/vrk.
Pankit,Alkot,virastot,ravintolat ym.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#5:
Mikään ei ole mahdotonta sille, jonka ei tarvitse sitä tehdä, jonka ei tarvitse lunastaa lupauksia ja jonka ei tarvitse vastata seurauksista. Politiikan puolella tätä sanotaan populismiksi, talouden puolella puhutaan pyramidihuijauksesta.

Käyttäjän AnttiLatvala kuva
Antti Latvala

Omistamassani yrityksessä tehdään 6-tuntista päivää, alk. klo 10. Meillä ei torkuta aamupimeällä ja odotella kahvitaukoa, vaan työ on intensiivistä. Myös palkka maksetaan tietty 6 tunnista, ja vaikka ansio on pienempi, on myös verotus pienempää. Minulla on näin useampi työntekijä, mikä on yritykselle turvallista, kun osaaminen on useammilla. Ja vielä suurempi synti: meillä jokaiselle maksetaan avoimesti samaa tuntipalkkaa. Lisäksi halutessaan saa tehdä urakkaa tai pitempää päivää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #52

Niin juuri, kun homma toimii noin hyvin ilman lainsäädäntöä, niin on parempi, että jokainen yrittäjä voi tykönään päättää oman firmansa työkuvioista yhdessä palkollistensa kanssa sen mukaan, mikä kyseiselle yritykselle parhaiten sopii.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Li Andersson on sellanen köyhän miehen Ville Niinistö. Kummankin suosio on minulle täysin käsittämätöntä, mutta vielä enemmän Li:n.

Tietty vassarina voi puhua vielä enemmän läpeä päähänsä kuin vihreänä, kun ei missään tapauksessa koskaan joudu vastuuseen sanoistaan. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä Li vaikka työllistävänä yrittäjänä kertomassa, että voitte vapaasti pitää 6-tuntista työpäivää ja maksamassa 8 tunnin palkan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Li ei halua puhua esityksessään kuin kuukausipalkkaisista.

Kuukausipalkan pitäminen samalla tasolla työajan lyhentyessä käytännössä nostaisi työpäivästä maksettua palkkaa. Anderssonin mukaan kokeilun taloudellisia vaikutuksia ei pidä tarkastella vain palkankorotuksen näkökulmasta.

Li puhuu jaksamisongelmista myös, ei tulisiko nyt Jari Lindströmin työaikaa lyhentää, kun noita jaksamisongelmia on ilmentynyt?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuohon Li Anderssonin ulostuloon sopii hyvin vastapainoksi juuri päättynyt Lenita Airiston haastattelu Itse Asiassa Kuultuna -ohjelmassa. Hän tyrmäsi täysin työn vähättelyn ja korosti, että kaikki koulutus ja tutkimustyö on turhaa, jos se ei johda lisääntyvään työntekoon.

Hyvä ja suorasanainen blogi Arilta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Hän tyrmäsi täysin työn vähättelyn ja korosti, että kaikki koulutus ja tutkimustyö on turhaa, jos se ei johda lisääntyvään työntekoon.

Niin mitä niillä hevosvoimilla tehdään, jos niitä ei käytetä?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta. Eikä yritykset palkkaa yhtään enempää työvoimaa vaikka työttömien tukia leikataan.
Ellei yrityksellä ole tarvetta lisätä työvoimaa.
Työmarkkinatuen/toimeentulotuenhan maksaa kansa veroissaan .Ei yritykset.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #26

Yrittäjät ja yritykset ovat myös veronmaksajia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

Totta. Saavat myös 5 Mrd/v valtion yritystukia. Noussut 10v 50% .
HS
Maataloustuet n.3Mrd/eläkkeet n.1 Mrd.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015052419728986_u...

Sosiaaliturvamaksujen poistoja,verottomat osinkotulot,Hallintarekisteri/Panamatilit/Yhteisövero 24% nyt 20%

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

30 tunnin palkkatyöviikko tuntipalkkaa nostamatta on mahdollinen vain parhaille. Heille, jotka voivat ansaita vapaa-ajallaan vähintään saman, mitä palkkatyössä. Tai vaihtoehtoisesti ansaitsevat nyt jo riittävästi, jolloin palkkatyön lyhentäminen merkitsisi vain lisääntynyttä vapaa-aikaa, jonka voi käyttää johonkin henkilökohtaiseen kivaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juho on perillä asiasta, eli vapaa-aikakin on muodostumassa osaksi palkkausta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onhan vapaa-aika ollut aina osa palkkausta. Aikanaan valtion pitkät loma-ajatkin perusteltiin huonolla työajan palkalla.

Hyvin ansaitsevien lyhyet työajat ja pitkät lomat aiheuttavat närää, vaikka asian pitäisi olla juuri päinvastoin. Vapaa-aikanaanhan hyvin ansaitseva pistää tulonsa takaisin kiertoon. Kuitenkin François Charles Amand Fillonin presidenttitaivalkin katkesi siihen, että hän tarjosi vaimolleen lyhyen työajan, hyvän palkan ja pitkän vapaa-ajan. Se ranskalaisesta suvaitsevaisuudesta...
[On 6 February 2017 Fillon held a press conference. He said "It was a mistake and I apologize to the French [people]" but also said that the salary of his wife was "perfectly justified"]

Kaksinaismoralismi on kukassaan tässäkin asiassa. Toiset eivät saa ansaita hyvin, ainakaan lyhyttä työviikkoa tehden.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksan autotehtaissa oli vuosituhannen vaihteessa viikkotyöaika jopa alle 30 tuntia.Nyt se on hieman alle 36.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Autotehtaan tapauksessa taitaa kyse olla yieldin (saannon) optimoinnista. Monimutkainen massatuote, asennusvirheiden korjaaminen kallista.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tuossa Li kuvuviossa unohtuu se, että vapaa-ajan vietto maksaa. Lyhyempää työpäivää tekevien palkkaa pitäisi nostaa , jotta työnväki voisi viettää aikaansa risteilyillä, metällä tai kulmakuppilassa jne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juuri niin! Vapaa-ajalla tuhlaa rahaa ja töissä sitä tienaa. Outoa, ettei enempää peräänkuuluteta työajan pidennystä korotetulla palkalla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Niinpä, mietipä mitä maksaa kahdenviikon hiihtoloma Levillä yhden sijaan!

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kuikan huuto jää ilmaan roikkumaan. Työstä saa palkkaa ja siitä maksetaan veroa. Palkalla eletään ja parhaassa tapauksessa tullaan toimeen, maksetaan ruoka, asuminen ja monet muut pakolliset menot. Kuluitta ei kuljeta. Polttoaineet maksavat ja ainoastaan luvallisesti lainatut fillarit saattavat olla ilmaisia. Että näin sitä työajan ulkopuolella Kuikan mukaan tuhlataan.
Kauhistuksen kanahäkissä asuville tiedoksi. Suomessa maksetaan jopa eläkkeitä ja on tuon lisäksi myös kohtuullisen hyvä muu sosiaaliturva. Taitaa olla ihan perkeleestä kotoisin sekin, että meillä on maksuton peruskoulu ja sen jälkeen suurin osa koulutuksesta kustannetaan myös verovaroilla. Ameriikassa on asiat ilmeisesti paremmin. Tässä muutama linkki aiheesta
http://telma-lehti.fi/amerikkalainen-unelma-kallis...
http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001740640.html
http://www.hameensanomat.fi/kolumnit/327846-amerik...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

LI Andersson haluaisi tehdä nämä muutokset julkisella puolella. Siellä työajat jo muutenkin lyhyempiä. Palkka ei alenisi. Kulut tulevat veronmaksajille.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos telakoilla siirryttäisiin 30 tuntisiin viikkoihin, niin tehdyn työn määrä lisääntyisi sillä edellytyksellä, että tuo aika myös käytetään työntekoon.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Höpö juttuja ihmiseltä, joka ei tiedä mitään asiasta.

Telakoilla on siirytty pitempiin päiviin. Ulkomaiset tekevät kuusi päivää viikossa 10h päivässä lauantaina 8.

Itsekin tulee tehtyä usein pitkää päivää.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Vähissä on puheenaiheet vasemmiston puheenjohtajalla, eipä siitä paljon jää kun 30:stä vähennetään vielä työajan lyhennykset, pekkaset, kaiken maailman kurssit, kortit ym.
Sehän ei varmaan sovi ollenkaan että maksettaisiin vain siitä ajasta minkä töitä tekee.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Se on sitten vähän kuin tuo meidän maksama 200 "kansanpalvelijan" palkkiot vastaan työaika/palkalliset lomat. Puolet vuodesta lomia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Li Andersson ei nimeä ketään, mutta kehottaa yleisellä tasolla suomalaisia päättäjiä puhumaan vastuullisesti.

Esittää sitten sen jälkeen itse 30-tunnin työviikkoa talouden tasapainon turvaamiseksi julkiselle puolelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #47

Ymmärtääkseni ainakin Kelassa on tehty ylitöitä tänä keväänä, jotta toimeentulotuet on saatu maksetuksi - tosin myöhässä. Haluaako Li vielä vaikeuttaa tilannetta?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

En kuunnellut tuotakaan vappupuhetta.

Jossain on kai jo kokeiltu lyhyempää työpäivää ja asian ydin on tuottavuudessa.
Teoria on, että vaikka tekisi jatkuvasti 20 tunnin työpäiviä, tuottavuus olisi silti huono.
Ehkä ensimmäisenä maanantaina jaksaisi olla pirteä ja tuottava, mutta pian se kostautuisi.

Konekirjoittajien nopeutta mitataan nettona. Ei siis riitä, että naputtaa nopeammin kuin kukaan muu. Se pitää tehdä myös virheettömästi. Vain osumat lasketaan.

Sama varmaan pätee muussakin tuotannossa. Voi hosua aivan päästäisenä, mutta jos tulos on pelkkää sekundaa, mitä se hosuminen hyödyttää ?

Tulee mieleen juttu vanhan ja nuoren metsurin kilpailusta.
Nuori hosui tylsällä työkalulla ja hävisi vanhalle, joka ymmärsi välillä teroittaa. Se vei hieman aikaa, mutta kannatti silti.
Juttu tai fakta, mutta käy järkeen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vieläkö on olemassa konekirjoittajattaria? Eivätkö yritykset tule tänä päivänä jo toimeen konekirjoittajattaritta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä yritys tulee toimeen pelkillä automaatin viesteillä ja vastauksilla? Ehkä joku huijarifirma.
Käytätkö muuten oikolukuohjelmaa? Minä en ole löytänyt itselleni toimivaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #54

Kun olet ruotsinkielinen, niin osaat varmaan neuvoa kuinka käännetään ruotsiksi sanat: konekirjoittajattaretta, konekirjoittajattaritta ja konekirjoittajattarineen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #61

Olen virallisesti suomenkielinen, ruotsi on ruosteessa.
Luulisin kuitenkin: utan maskinskriverska, utan maskinskriverskor, med sina maskinskriverskor.
Onko englanniksi typewriter feminiinimuodossa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #75

även hos sin maskinskriverskans syster, sanottaisiin kai Juhani Ahosta, joka oli ensimmäinen päätoiminen kirjailija Suomessa, Hesarin isiä, ja kävi myös vaimon sisarella, mistä "veri on vettä sakeampaa" kulttuuriälymystö yhä ilakoi.

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #81

Sattuu sitä myös paremmissa piireissä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #61

Ja blogin aihe on 30 tunnin työviikko ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #79

Ei suinkaan, vaan: "laitan puheissa aina paremmaksi" !

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yrityks"kipuilee" henkilöstömenojen takia?
Totuus on toinen. Monenko työpaikan esim.Posti vie teettäen useampaa työtä samalla palkalla?
Posti nappasi Sinebrychoffin kuljetukset ,ruohonleikkuuta,vanhusten ulkoiluttamista,ruoka lähetyksiä vanhuksille ym..

2. maaliskuu 2012, AL
" Suomesta onkin parissa vuosikymmenessä tullut erilaisten harjoittelujen luvattu maa.

Ylen MOT-ohjelma laski vuonna 2009, että tuolloin Suomessa teki palkatonta työtä 320 000 henkilöä, mikä on 13 prosenttia koko työvoimasta.
Tämä joukko koostui lähinnä työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin osallistuneista työttömistä sekä opiskelijoista, jotka suorittavat opintoihinsa pakollisina kuuluvia palkattomia harjoittelu- ja työssäoppimisjaksoja.
Tällä hetkellä -14 ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista.

Ilmainen ylityö työpaikoilla:
Yritykset säästävät Löfgrenin mukaan huimia summia. Helsingin Sanomien mukaan työnantajat säästävät yli 253 miljoonaa euroa vuodessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK. Eikä tarvitse olla edes vassari kun osaa laskea ketkä tuosta hyötyy ja ketkä häviää.
Häviäjänä on palkansaajat,eläkeläiset,PK-yritysten kotitaloudet.
Kun verot,ALV ja palvelumaksut nousee.
kirstusta pois jäävien ,palkkoista tulevien verojen maksajina.

Mut ku se "vasemmisto" verottaa -03-19 Kepu,kok hallituksissa.

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

Mielestäni tästä oli huhtikuussa jotain tutkimusta (siis siten, että työaika ja palkka laskisivat samassa suhteessa) - muutenhan ei koko ajatuksessa olisi mitään järkeä vrt. Kiky 6 min...

Kumman valitsisit 1% palkankorotus vai 1 vuosittainen palkallinen vapaapäivä lisää? (vai pitäiskö ton olla 2pvä, kun vuodessa on suunnilleen 200 työpäivää) -itse kallistuisin jo tuon 1 pvä suuntaan noista vaihtoehdoista

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei tässä ole kyse siitä mitä itse halutaan, vaan siitä mikä teko mitäkin maksaa ja onko se kannattavaa yhteiskunnan, ei niinkään yksittäisen edun tasolta. Kokonaisuus pitää poliitikon nähdä, eikä kosiskella yksilöiden etuuksilla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

ME veronmaksajat hyödymme julkisenpuolen pitkistä lomista. Ne on syntynyt vuosikymmenien aikana kompensoimaan yksityisenpuolen palkankorotuksia.Ne korotukset on korvattu lomapäivillä.
Ja miksi hallitukset on sen niin sopinut? Koska palkat tulee verovaroista.
Sitä ei moni ole hoksannut.
Pekkaspäivät korvasi palkankorotuksia. työsopimuksen keston ajalta.
Eikä niitä EK hyvänhyvyyttään antanut hyvänmiehenlisänä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #42

Julkisen sektorin palkkasummaa on nostettu viime vuosina n. 6 miljardin euron verran, joka on eniten koko EU:n alueella verraten muihin maihin. Tämä on tapahtunut ihmeellisesti täysin ilman talouskasvua viennin kutistuessa velkarahoin ja veronkorotuksin, joten tuskin sitä nyt julkisen puolen pitkistä lomistakaan on nyt päästy hyötymään - ainakaan veronmaksajien vinkkelistä katsoen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #43

Totta. Kun politikot lähtee sooloileen EK/SAK neuvotteluihin pääsi Katainen Sari-sairaanhoitajien palkkoja korottamaan ronskisti,Vanhasen hallituksessa. Syntyi palkkaliukuma joka siirtyi muillekkin aloille ja tyrehdytti vientiä.(palkkakulut nousi yli normaalien korotusten)

Tai kun KIKY runnottiin läpi vei se kunnilta yli 800mij/v verotulot,palkoista. Sitähän nyt sitten maksellaan kuntien velkoihin .Kriisikuntiahan on pilvin pimein.Etenkin kepu kunnissa.
Suutarit pysyköön lestissään ja antakoon homman tehdä niiden jotka sen taitaa EK ja SAK keskenään .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä maksaa? Henkilöstökulut yrityksille maksaa asiakas/kuluttaja .
Lisätty tuotteen hintaan.
Mitä useampi työssä sitä enempi palkoista veroa valtion kirstuun.
Jota ei voi kierrättää Panamatilille,verottomille pääomatileille,Nordean vakuuskuoriin eikä hallintarekisteriin.
Miksikö ei? Palkanlaskija,verovirasto,kirjanpitäjä ,tilintarkastajat on esteenä.

Julkinenpuoliko ei tienaa valtiolle rahaa? Tulos plussalla ollut muutamia vuosia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #45

Siirrytään kokonaan hölynpölytalouteen ja nostetaan julkisen palvelun hinnat pilviin ja tienataan sillä, kun vienti ei vedä. Sitäkö tarkoitat? Pestään toinen toistemme paitoja. Simputetaan kovalla virkamiespalkalla tyhmiä työttömiä, kun eivät ymmärtäneet mennä julkiselle puolelle vaan menivät vientiteollisuuden palvelukseen ja ovat nyt taantumassa työttömiä.

Virkamiehillä ei ole taantumaa, on vain yhä pidemmät lomat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Nyt Ari osuit asian ytimeen. Tuleeko 0 euron palkoista veroja jos työttömiltä leikataan tukea ? Tai jos heillä teetetään työtä eniten verottomissa
1.-yleishyödyllisillä säätiöillä,
2.-kunnilla,
3.-yrityksillä ja
4.-valtiolla.
Jos työtä ei ota vastaan lyödään karenssi.

Montako tuhatta on irtisanottu kunnista/valtiolta? Julkisenpuolen säästöjen takia?
0 eurolla työt,ilman lomakorvauksia,ikälisiä,vakituista työsuhdeta,ilman irtisanomis suojaa.
Ei verotuloja palkoista. Sanoisin tuota hölmöläisten peitonjatkamiseksi.

Työttömissä on koko ammattien kirjo ammattitaitoisia .Valitset vain pätevimmän ja alalla olleen työttömän.

Kahdet työmarkkinat?
A)-Palkalliset työt EK ehdoilla? ("paikallinensopiminen")
B)-Sosiaaliturvan ja työn yhteensovittaminen?
1,8 milj. työvoimapulan poistajan lisäksi?

Palkat alas keinolla millä hyvänsä.
Onko pienellä maalla varaa tuohon ? On jos sosiaaliturva ajetaan alas,otetaan eläkevakuutus (USA/McKinseyn muistio-10),poistetaan eläkkeet
A La USA sosiaaliturva.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Pestään toinen toistemme paitoja.

Julkisellapuolellako?
Monta kuntien palvelua on ulkoistettu yrityksille työntekijöineen?
Koulu,päiväkoti,vanhuspalvelun ruoka .(Fazzerin Amigo keskuskeittiöille ym.)
Koulu ym.siivous SOL.
Huoltotyöt yrityksille.
Terveyspalvelut/sairaalat
teiden kunnossapito
Ym.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #46

Lopetetaan rahahimmelin kustantaminen. Ajattele mikä säästö!
Globaalisesti. It-aikana ei enää oravannahkoja tarvita, ei seteleitä seinästä, ei pankkitililläkään palkkaa, veroja, voittoja ja osinkoja. Kaikki transaktiot; todelliset suoritukset ja saatavat voidaan merkata suoraan. Raha oli aikanaan kätevä velkasuhteesta informaatiota pitkiäkin matkoja kantava vaihdon väline. Nyt sen pyörittäminen on jo hirveä todellisia resursseja ja maapallon varantoja ahmaiseva kustannus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä kuittasin Li Anderssonin vappupuheen twitterissä pelkällä sydämen kuvalla. Minunkin logiikan mukaan työaika pitää lyhentää kun työteho lisääntyy teknisen kehityksen ansiosta.
Ville Niinistön vappupuheseen vastasin:
Oikeus työhön takaisin perustuslakiin! #Työ on ihmiselle ominaista yhteiskuntaan yhdistävää toimintaa. Sitä ei voi korvata pelkällä rahalla.
Sinun, Ari Alsion vapputervehdyksesi laitoin jakoon sekä fb:ssä että twitterissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #56

Perustuslaissa ollut pykälä kuului "kansalaisten työ on valtiovallan erityisessä suojelussa". Tuo ei tarkoita samaa kuin "oikeus työhön" tai että valtiovalta perustuslain nojalla olisi ollut velvollinen sosialistisen järjestelmän tapaan antamaan työtä jokaiselle. Itse asiassa moisen pykälän voi tulkita hyvinkin monella tavalla. Yksi tulkinta oli myös sellainen, että lakoilla ei saa estää työn tekoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #57

Mutta perustuslain nojalla valtio on lailla asetettu turvaamaan työttömän,työkyvyttömän ja vanhuuden aikana jokaiselle riittävän elannon.Kansan sosiaaliturvasta. Kaikille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #73

Juu, mutta kommenttini koskikin edeltänyttä toteamusta: "Oikeus työhön takaisin perustuslakiin".

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #73

Mutta ennen perustuslaki ainakin periaatteessa turvasi työkykyisille työtä. Ei pelkkä toimeentulo korvaa työn merkitystä. Itsellänikin oli vuoden pesti valtion töissä ja puoli vuotta kunnalla, jossa koin itseni yhteiskunnalle tarpeelliseksi. Monet ovat myös sairaseläkkeellä vaikka haluaisivat ja kykenisivät tekemään tarpeellista työtä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #84

"Monet ovat myös sairaseläkkeellä vaikka haluaisivat ja kykenisivät tekemään tarpeellista työtä."

Ja monet eivät pääse sairaseläkkeelle, vaikka olisivat oman lääkärin mielestä sellaiseen oikeutettuja, kun Kela päättää toisin papereiden perusteella. Suurin osa sellaisista on sitten toimeentulotuen varassa, kun heitä ei voi pitää aktiivisina työnhakijoinakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #85

Työvelvollisuus ja oikeus jokaiselta mitoitettuna itskunkin kykyjen mukaan.
Yhteiskunnan kollektiivinen velvollisuus on huolehtia jokaisesta jäsenestään. Mutta ei ole mikään ihmisoikeus saada kaikkea mitä mieli tekee, jos vaan fyrkkaa riittää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kannattaisi miettiä mitä maksaa todellisina arvoina, ei vain rahassa lakettuna.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kumman valitsisit 1% palkankorotus vai 1 vuosittainen palkallinen vapaapäivä lisää?"

Kysymyksen voisi asettaa vaikka jollekin köyhyysrajalla kituuttavalle mikroyrittäjälle: Kumman valitsisit, maksatko omistasi 300 euroa vai kerrotko mukulalle että isi ei nyt tänäänkään pääse Hoploppiin kun pitää taas paikata lomalla olevaa palkollista tämänkin päivän?

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

Ymmärsin tämän pointin, mutta voisiko tälläiset olla niitä paikallisesti sovittavia asioita tai jopa yksilöllisesti sovittavia?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rahaa voi vielä jossain tulla pankin seinästä, minulle muutama päivä sitten kaupan kassalta.
Yksittäiselle palkansaajalle rahaa tulee tilille työtä tekemällä.
Mutta tyhjästähän se raha nyhjäistään.
Mitä sitten sinunkin runsas jälkikatras syö kun maailman viljelymaakin on imetty tyhjiin ja tapettu tehokkaasti myrkyillä?
Et muka tee työtä. Millä tavoin tämä sinun ahkerasti tänne blogiin tuottama sisältö ilmestyy? Ilmainenkin vapaaehtoistyö on työtä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muistaakseni sanoin, että en saa palkkaa työstä, tai ainakin niin tarkoitin. Työtä kai sekin on kun hengittää ja käy tarpeillaan. Jälkikatras saa slvitä tulevaisuudestaan omin neuvoin, tuskin siihen Li Anderssonin opitkaan muuta tietä voi antaa.

Pikkulinnut tekevät joka kesä kymmenen poikasta pesään jopa kaksi kertaa kesässä, eikä niitä uhkailla maailmanlopulla ruoan loppumisen takia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Katsokaa taivaan lintuja..." Rahan takia niiltä viedään pesä. Minunkin ikkunan edestä kirjosiepon pönttöpuu lahdattiin rikkaiden takkapuiksi.
Luonnollisten tarpeiden tekeminen ei ole työtä. Ei myös runojen rustaaminen pöytälaatikkoon tai kovalevylle. Työ on toimintaa joka yhdistää sinut yhteiskuntaan.
Joka päivä kuolee monia luojan luomia lajeja sukupuuttoon, sellaisiakin joita kukaan ihminen ei kuvannut.
Li Anderssonin haaleat opit ei tulevaisuutta pelasta, siihen tarvitaan huomattavasti radikaalimpi ratkaisu.

Käyttäjän SimoTamminen kuva
Simo Tamminen

Esimerkissäsi tauot vievät tuosta kuudesta tunnista jo 1h24min. Tauot tuppaavat yleensä venymään myös molemmista päistä. Useimmiten kahvitauot muodostuvat "pienoisparlamentiksi". Todellinen tehokas työaika jäänee alle neljän tunnin.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Aihe kääntyy helposti ideologiseksi, mutta mielestäni on vääjäämätöntä että tulevaisuudessa työtunnit joista joku maksaa palkkaa tulevat vähenemään. Jos tälläkin hetkellä jaossa olevat työtunnit jaetaan saatavissa olevan työvoiman määrällä, ei maassa tehdä 37,5h työviikkoa. Eikä ole olemassa merkkejä jotka viittaisivat siihen että tilanne tulisi seuraavina vuosikymmeninä muuttumaan siten että palkkatyö tulisi lisääntymään.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Vasemmistoliitto ja kansanuutiset työnantajina voisivat kokeilla tätä ihan ensin. Eivät kuitenkaan kokeile, eivätkä kokeilleet vaalien 2015 jälkeenkään vaan irtisanoivat.

Tää on tätä perinteistä: tehkää kuten me sanomme, älkää niin kuin me teemme.

http://yle.fi/uutiset/3-8007242

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tyyppiesimerkki vastaavasta oli Kansa-valuutusyhtiön konkurssi suuren laman aikana 1990-luvun alussa.

Muut vakuutusyhtiöt olivat kummastelleet jo useita vuosia kuinka aggressiivisesti ja suuria riskejä ottaen Kansa-Yhtymä toimi kansainvälisillä jälleenvakuutusmarkkinoilla. Siellä oltiin niin ahneita kapitalisteja kuin olla voi ja seuraukseni oli tuho.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ari, onnittelut, että kirjoitit taas karusellikamaa.

Minulle vain jo otsikkosi tuottaa vaikeuksia. Ihan kuin siitä puutuisi välimerkki, tai vaihtoehtoisesti olen unohtanut suomen kieliopin.

Li Andersson: laitan puheissa aina paremmaksi

Nyt kyse on siitä samasta, mistä Tanner varoitti sosialidemokraatteja: kommunstit tekevät aina kovemman tarjouksen.

Li Andersson, laitan puheissa aina paremmaksi

Nyt Ari sinä lupaat tehdä saman.

Eihän Lin ehdotus kuusituntisesta työpäivästä ole täysin kelvoton, kun robotisaatio etenee. Jokuhan ennakoi, että tulevaisuudessa tehdään 2...3 tuntia päivässä. Toki ennemmin uskon, että tehdään 12 tuntia, kenellä työtä on.

Jos siis virasto yms. laitokset olisivatkin 12 tuntia auki ja työaika olisi 6 tuntia, asiat voisivat olla paremmalla tolalla kuin nyt.

Niin palkanmaksu? Siinä tulisi tehdä joku kompromissi: toinen kahvitunti pois, niin tehollista työaikaa olisi vähän enemmän ja sitten palkaa maksettaisiin vaikkapa nykyistä 7 tunnin panosta vastaavasti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paras versio olisi käyttää lainausmerkkejä:

Li Andersson: "Laitan puheissa aina paremmaksi."

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tai sitten 'Li "Laitan puheissa aina paremmaksi" Andersson'...

Tarinankerronnan ensimmäinen sääntö: 'Se ei ole juttu eikä mikään, jossa ei ole vähintään puolet omia.'

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Risto, se on tahallinen vappupuheenomainen pläjäys, eli siinä luvataan nopeasti enemmän kuin muut lupaavat. Ajattelin kyllä korjata sen oikeaan muotoon myöhemmin, mutta laiskuus iski. Otsikolla pyydetään lukijoita, joten se veti ainakin yleisöä paikalle;)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Anna minun kaikki kestää: tahallinen virhe otsikossa, jolla kalastetaan ennätysmäärä kommentteja! Osa vieläpä tulee meiltä pilkkua rakastavilta. Tämähän on hienoa, sillä kaikki mikä toimii on hienoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #96

Kaikki erikoinen lisää myyntiä;)))

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Työajan lyhentämisestä voi olla myös hyötyä. Esimerkki Saksasta, Porchen tehtailla Saksassa siirryttiin 34-tuntiseen työviikkoon -13, palkkoja alentamatta, työajan lyhentäminen koski 3500 työntekijää, mitä tapahtui, työnajan lyhentämisen seurauksena tuottavuus kasvoi 6%. On ammatteja, kuten koneistajan ammatti, jossa tarvitaan "skarppina" olemista koko työssä olemisen ajan ja usein pohdimme työnantajan kanssa olisiko 6-tuntinen työaika kaikkein tuottavin, kolme tuntia työtä, vartin tauko, kolme työtä ja kotiin. Pisin yhtäjaksoinen "työpäiväni" on -90 Raumalla selluutehtaan helluntairemontissa, 36-tuntia yhteen putkeen ja kyllä ne viimeiset tunnit olivat aivan muuta kun tehokasta työntekoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos tuottavuus kasvoi 6%, niin kasvoiko se työtuntia kohden mitattuna vai kokonaistuotannon perusteella esimerkiksi kuukauden ajanjaksolla? Jos se kasvoi vain työtuntia kohden mitattuna, niin tehtaan olisi edelleenkin kannattanut maksaa samaa palkkaa hiukan tuottamattomammasta työstä enemmillä tunneilla, jos tuo aleneminen 34 tuntiin merkitsi suurempaa prosentuaalista tuntimäärän alennusta kuin 6%.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Onko nyt kaipuuta muinaiseen aikaan? Tätäkö nyt halutaan?
"SUOMEN SUURIRUHTINAANMAAN
ASETUSKOKOELMA.
1909   N:o 12
Armollinen Asetus
torpan, lampuotitilan ja mäkitupa-alueen vuokrauksesta.
 
Annettu Tsarskoje Selossa 27 p:nä helmikuuta (12 p:nä maaliskuuta) 1909.
  Hänen Majesteettinsa Keisari, huoltaen Suomen köyhimpien kansanluokkien olojen parantamista, on, Suomen Eduskunnan alamaisesta esityksestä, poikkeuksena ja ottamatta tällä kertaa huomioon sitä seikkaa, että tämä esitys, hajoitetun Eduskunnan tekemänä, ei olisi ollut Hänen Keisarillisen Majesteettinsa ratkaistavaksi esitettävä, suvainnut Tsarskoje Selossa ollessaan 27 p:nä helmikuuta (12 p:nä maaliskuuta) 1909 Armossa vahvistaa seuraavan asetuksen torpan, lampuotitilan ja mäkitupa-alueen vuokrauksesta."
http://www.mlang.name/arkisto/vuokrausas-1909.html

Ilmeisesti suurelta osalta senttareita on jäänyt kokonaan lukematta se mitä työelämän kehityksessä nykyään tapahtuu. Oletteko kuulleet automaation etenemisestä, onko robotisaatio aivan tuntematon käsite?
Väinö Linnan Pohjantähden ensimmäisen osan katsoin eilen tv-ykköseltä. Siinä kuvattiin oikein hyvin sitä miten ennen elettiin. Tätä aikaako nyt halutaan takaisin? Valitan, se aika ei enää palaa. Tietotekniikan kehitys siihen liittyvine kaikkine lisukkeineen etenee vääjäämättömästi. Jos joku sitä jää odottamaan, niin se juna meni jo ajat sitten ohitse. Mutta istukaa pehmeälle odottamaan auringon laskua katsellen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kivikaudella riitti 3-4 t/p. Vähemmälläkin tuotannolla pärjäisi tänä päivänäkin. Kaikkea tarvittavaa on yllin kyllin ja tarpeetonta ihan liika.
Muut planeetan asukit, taivaan linnutkin, menettävät elantonsa ja asuinsijansa.
http://margaretablafield.vapaavuoro.uusisuomi.fi/k...
Katso bloggaukseni linkit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ymmärsin uutisista, että tuottavuus kasvoi kokonaistuotannossa. Kuusituntiset työpäivät mahdollistavat myös 3-vuorotyön jolloin kalliit tuotantovälineet ovat tehokkaassa käytössä ja viikonloput ovat kaikille vapaat. Nuoruuden ystäväni tekee työtä hitsausrobotilla turkulaisessa suurehkossa konepajassa, hän työskentelee ainoastaan viikonloput saaden täydet prosenttitunnit ja viikot hän on vapaalla. Kyllä tälläkin hetkellä paikallistasolla toteutetaan erilaisia variaatioita työajoista, seitsämästä neljään kuuluu monella alalla menneisyyteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös Arto 4-vuorotyö myös onnistuisi, jos vain olisi tilauksia edes sille 8-tuntiselle päivälle. Esityksen lähtökohtahan on lyhentää työaikaa, eikä venyttää sitä kolmeen vuoroon. Nykyinen kaksivuorotyö eli 16 tuntia ja sitten esitetty kolmivuorotyö joka olisi 18 tuntia. Mistä tulee ne lisätilaukset?

Ari Jaatinen

Työstä saadusta palkasta maksetaan TyEL-vakuutusmaksut. Palkka putoaa esim kuudenneksen muutoksesta johtuen. Tarkoittaa käytännössä eläketason laskua nykyisestä. Olemmeko valmiita pudottamaan eläketasoamme nykyisestä noin 1.600 euron keskieläkkeestä 1.440 euron määrään?

Ai niin, Lin mukaan tämä tulee toki työnantajan maksettavaksi paremman tuottavuuden johdosta. Uskoisko tuota?

Pekka Iiskonmaki

''Vasemmistoliiton Li Andersson väläyttää 30 tunnin työviikkoa.''

Li tekee itse tuollaista ''työviikkoa.''

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja yrittäjä, joka nuo 30 tuntia viikossa "ahertavaa" palkkaa, tekee sen 30 tuntia kahdessa päivässä, esimerkiksi lauantain ja sunnuntain kuluessa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Jos työajan lyhentäminen palkkaa alentamatta parantaisi yrityksen tulosta (esim. tehostamalla tuotantovälineiden käyttöä 3-vuorotyön kautta), asia olisi jo toteutettu ja käytössä lukuisissa yrityksissä Suomessa ja maailmalla. Siihen ei silloin tarvittaisi työmarkinajärjestöjen tai poliitikkojen patistusta.

Jari Tolkkinen

Asun Hollannissa ja täällä kuukausittainen työaika on hyvin joustava. Työnantajille on täysin normaalia, että työntekijät tekevät lyhyempää työviikkoa. Työnantaja tukee myos tätä.

Kun luin uutisen jota tämä puheenvuoro kommentoi (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/219813-nyt-valayt...), olin hämmästynyt. Hollannissa on itsestään selvää kaikille, että jos työaikaa lyhentää, myös palkka ja muut edut joustavat samassa suhteessa. Miksi tämä itsestäänselvyys ei päde Suomessa?

Hollannin työttömyysprosentti oli huhtikuussa 5,1% ja trendi on edelleen laskeva (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/16/werklooshe...).

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Työajan pituuteen liittyvä keskustelu on ristiriitaista.

Meillä on vankka yhteiskunnallinen käsitys, tieto tai ehkä jopa harhaluulo siitä, että suuri osa nykyisistä ammateista tulee häviämään ja että suuri osa ihmisistä tulee olemaan pysyvästi perinteisen työelämän ulkopuolella. Tulevaisuuden tutkijat ovat maalailleet mitä kummallisempia skenaarioita.

Toisaalta me laskemme minuutteja, niin että koko työelämä alkaa olla omituinen sekoitus ylitiömoderneja työskentelytapoja yhdistettynä suoraan teollisuuden vallankumouksen maailmasta periytyviin tapoihin.

Ainoa mikä on varmaa, on että kolmenkymmenen vuoden kuluttua joku toimittaja tai tutkija hymähtelee tulevaisuuskäsityksillemme tyyliin: "miten naivistisella tavalla he olivatkin silloin väärässä - lähes kaikessa".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Totta, jos menemme lyhyempään työviikkoon on se silloin jotain muuta kuin vappupuhe.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Ville Varjon kirjoitus tarvitsee muutaman tarkennuksen. Huomattava osa nykyisistä työtehtävistä tulee katoamaan. Muutama esimerkki. Maataloudesta toimeentulevien määrä on laskenut ja laskee koko ajan. Koneellistuminen ja teollisuuden nousu ja maastamuutto on tästä hyvä esimerkkinä. Ammateista on kadonnut ja/tai marginalisoituminen lisääntynyt koko ajan suuri joukko. Minne ovat suutarit, kraatarit, pienviljelijät ja monet muut ammatit kadonneet? Jos ei kokonaan, mutta radikaalisti kuitenkin. Muistan oikein hyvin kun viisikymmen- ja kuusikymmenluvuilla Tampereen Amurissa kulki kahvipannujen ja kattiloiden tinureita. Ulkohuussin tyhjensi pispalalainen hevosmies.

Teollisuus automatisoituu kiihtyvällä vauhdilla. Otan edelleen entisenä "manselaisena" muutaman esimerkin. Sellaiset firmat kuten Tampella ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Tampella ),Lokomon rooli on muuttunut täysin ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Lokomo ) https://fi.wikipedia.org/wiki/Finlayson , https://fi.wikipedia.org/wiki/Emil_Aaltonen

"1900-luvulle tultaessa Finlaysonilla oli työntekijöitä noin 3 300. Yhtiö laajeni yritysostoin myös muovi- ja sahateollisuuteen.
Finlaysonin tehdasalueesta Tampereella tuli merkittävä keskittymä, jonne perustettiin ja rakennettiin asuntoja, oma koulu, sairaala, sairauskassa, kirjasto ja kirkko. Tehdas avasi Tampereen ensimmäisen säästöpankin ja osuuskaupan."

Nyt Finlaysonilla on noin 200 työntekijää. Onneksi tehtaan johto on nuoren ja osaavan johdon käsissä. Heidän tuotteistaan muutamista on jo nyt tullut maailmalla tunnettuja.

Huomattava osa tämän päivän työttömistä ei tule saamaan mitään työtä. Miksi? Kyse on suuresta rakennemuutoksesta jota emme voi pysäyttää. Teollisuus on entistä enemmän muuttunut savupiippujen ajasta tietoteollisuudeksi. Paluuta ns. vanhoihin hyviin aikoihin ei ole. Kyllä tämä asia ainakin vasemmistossa ymmärretään aivan hyvin. Juuri tämän vuoksi tulisi ottaa vakavan pohdinnan kohteeksi työaikojen lyhentäminen. Eikä tämä riitä! Panostaminen koulutukseen on ensiarvoinen asia. Mielestäni oppivelvollisuuden ikäraja tulee nostaa 18-vuoteen.
Kaikkein kummallisin skenaario on ilman muuta kirjoittajan oma näkemys " harhaluulo siitä, että suuri osa nykyisistä ammateista tulee häviämään ja että suuri osa ihmisistä tulee olemaan pysyvästi perinteisen työelämän ulkopuolella."

Ulkopuolelle joutuu jos mitään ei tehdä. Miten RKP:n aktivisti voi nukkua eräänlaista prinsessa Ruususen unta näkemättä muutosta joka koko ajan tunkee mm. Suomeen ovista ja ikkunoista?

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Huomaa Reijo että tarkkaan ottaen tekstissäni sanotaan: "..yhteiskunnallinen käsitys, tieto tai ehkä jopa harhaluulo siitä, että.." Minä en tiedä onko tuo käsitys, tieto vai jopa harhaluulo. Sen vuoksi tuossa on nuo kolme vaihtoehtoa.

Toiseksi mistä päättelet minun nukkuvan RKP:läistä Ruususen unta? Kiistinkö tekstissäni mahdollisesti muutoksen olemassaolon?

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Ennusteita tehdessä tulevat kuitenkin aina mieleeni jo edesmenneen professori Osmo A. Wiion ajatukset. Hänen mukaansa lyhyen tähtäimen kehitys yliarvioidaan, ja pitkän tähtäimen kehitys aliarvioidaan.

On täysin mahdollista, että muutaman vuosikymmenen kuluttua näemme miten alkeellisia ja tähän hetkeen kiinnittyneitä olivat ajatuksemme, kun ennustimme vallankumousta milloin mistäkin asiasta ja vieläpä sen tapahtuvan nopeasti. Samalla ehkä tulevaisuudessa huomaamme, miten valtava kehitys onkin tapahtunut sellaisissa asioissa, joita tänään emme tiedä edes olevan olemassa.

Käyttäjän SeppoHuuskonen11 kuva
Seppo Huuskonen

On aivan sama tehdäänkö 40 vai jotain muuta.Enempi on merkitystä sillä tapahtuuko jotain vai ollaanko vain olevinaa työssä.Työt tekee tuotannossa olevat.Julkisen puolen porukka vaikkapa lukeneisto.Nauttii paremmista palkoista jotka on enempi suojassa ja niihin ei niin päästä käsiksi.Elikkä palkkataso säilyy kävi muille miten tahansa.Kun kaikki tavallinen tehdastyö ja uusvalmistus viedään ulkomaille tämäkin asia hoituu itsestään.Viron otepään tuotantopajoissa onkin sitten toinen meininki.
Jossakin vaiheessa työajan lyhennys ja Pekkaspäivä hössötys tulee tiensä päähän.Täytyyhän siellä työpaikalla olla muuten tuotanto rapautuu lopullisesti.Jo -90 luvulla konepajan työntekijän työaika jäi 9kk vuodessa ,silloin kun oli kertynyt pitkän työsuhteen tuomat lomat ja muut edut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset