Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Vaalikoneet ovat valheen saastuttamia

Vaalikoneisiin vastanneet kuntavaaliehdokkaat eivät ole vastauksissaan rehellisiä. Joku yksilö voi olla, mutta valta osa kirjoittaa vastauksensa äänestäjien toiveiden mukaisesti päästäkseen päättämään asioista.

Jos kysymys kuuluu, että onko Suomessa kaikilla samanlaiset mahdolllisuudet ei vastaus voi olla kuin, että ei ole, mutta katsokaa ehdokkaiden vastauksia. Kokoomuslaiset vastaavat, että kyllä kaikilla on samat mahdollisuudet. Paitsi, että ei heistäkään kaikki siihen usko, vaan kosiskelevat vasemmistolaista ajattelutapaa, että kaikilla ei ole samaa mahdollisuutta.

Yksityistäminen ja valinnan vapaus sote-uudistuksessa myös halutaan sanoa paljon kauniimmin kuin todella ajatellaan.

 

Kannattaa katsoa tämä tilastointi.

Siinä kaikkien muiden puolueiden ehdokkaat epäilevät valinnan vapautta paitsi kokoomuslaiset. Kokoomus olisi noilla mielipiteillä hallituksessa täysin yksin. Selkeästi vastauksissa näkyy se, että ehdokkaat vastauksissaan koskiskelevat äänestäjiä, eivätkä ilmoita oikein omaa kantaansa asiassa.

Erikoisinta tässä asiassa on se, että valinnanvapaus on nyt ehdokkailla jo tiedossa. Kun heistä eniten ääniä saaneet valitaan valtuustoihin, he joutuvat pettämään äänestäjänsä jos valinnanvapaus ja maakuntahallinto tulee voimaan. Tämän he joutuvat ensi töikseen valtuustoissa päättämään, eli siirtymisen uuteen maakuntamalliin ja soten siirtämistä maakuntien hallittavaksi. Jos he todella vastustavat valinnanvapautta he eivät luovuta sotea maakunnille, mutta sitähän vaalikoneet eivät kysy, sitä pidetään itsestään selvyytenä, että valtuustot ovat kumileimasimia, kun valtakunnan hallitus ottaa heidän vallan käyttöönsä ja ryöstää terveyskeskukset ja keskussairaalat sairaanhoitopiireiltä ja kunnilta maakunnille.

Kuntavaaliehdokkaat ovat mielestäni pelanneet hieman vastauksillaan. Miten sellaiseen ehdokkaaseen voi luottaa joka jo ensimmäisissä vastuksissaan koskiskelee äänestäjiä, sen kustannuksella että puhuisi totta?

Kipukysymyksissä ollaan jopa kantaaottamattomia, eli mitä helvettiä sellaisella valtuutetulla tekee joka ei ole muodostanut edes omaa yksilöityä kantaa tärkeimmistä kysymyksistä, eli sellaisista joissa olisi näytettävä osaamistaan kaikkein eniten.

Muutenkin vaaleista on tullut enemmän markkinat kuin itsensä todellinen esittäytyminen äänestäjille. Ilmainen makkara, soppatykit, kahvitarjoilut, vaalikoneet vievät ehdokkaan yhä kauemmaksi äänestäjien  ulottuvilta, rehellistä yksilöä ei makkarakojun huuruista voi erottaa feikeistä mitenkään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Arto Jääskeläinen

Omaan korvaani ottaa usein poliitikot, jotka tarjoavat vaaliteemoina äänestäjille ilmaista tai maksutonta sitä sun tätä kunhan tuet heitä. Unohtuu vain se, että raha ei tule "seinästä" vaan jokainen euro laskutetaan veronmaksajilta, sinun lompakostasi. Ennemmin tai myöhemmin. Jos laskutusta ei tehdä heti, niin se tarkoittaa velan kasaamista seuraavalle sukupolvelle. Nekin palvelut, joita et käytä laskutetaan. Ilmaista lounasta ei ole.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuossa suhteessa ne vaalikoneet ovat kyllä hyödyllisiäkin. Minä ainakin karsin nuo lupailijat heti kättelyssä sillä he ovat joko
a) epärehellisiä tai
b) haluavat nostaa veroja ja/tai nopeuttaa velkaantumista

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Arto, etpä ole muuttunut, asiaosaaminen on sinun juttusi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaalikoneet voi jättää käymättä ja äänestyspakkoakaan ei ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Blogitkin voi sivuuttaa, eikä kommentointikaan pakollista ole;)

Valhe ei katoa jos sen jättää lukematta, valhe ei katoa vaikka sen lukisi. Ainoa keino poistaa valhetta on julkituoda sitä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Natsien propagandaministeri Goebbels taisi kuitenkin aivan käytännössä osoittaa, että mitä suurempi valhe sitä helpommin se uppoaa kansaan kunhan sitä tarpeeksi usein toistetaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Minähän yritän samaa, eli mitä vakuuttavampi vaalikone sen suurempi on valheen merkitys.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Onneksi näitä vaaleja on kuitenkin suhteellisen harvoin. Ja vaalikonevalehtelijatkin paljastuvat huomattavasti helpommin kuin tv-valehtelijat taannoisessa Helge Heralan Valehtelijoiden klubissa.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Hyvä kirjoitus oleellisesta asiasta. Sitten muutama kysymys ilmaan heitettäväksi aiheeseen liittyen.

Voiko täysin(liian) rehellinen ihminen pärjätä politiikassa? Miten sellaisten ehdokkaiden (joilla on vahvat mielipiteet) toiminta käy yksiin puoluekurin ym. kanssa? Ja millainen tulevaisuus heillä on puolueissa, jos he pitävät mielipiteistään liian vahvasti kiinni? Millaisia henkilöitä nykyinen poliittinen järjestelmämme nostaa ja ajaa eteenpäin? Miten äänestäjät toimivat ja käyttäytyvät?

Jotenkin tästä tulee joltain osin mieleen eilen lukemani uutinen, miten eräs työnhakija pohti miten hänen rehellinen vastauksensa (kerran kuussa yli 7 annosta alkoholia kerralla-punaiseksi) vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa päästä töihin autotehtaalle. Ja ihmisten kommentoinnit miten tänä päivänä "kannustetaan" valehtelemaan, jotta pärjää paremmin tämän päivän yhteiskunnassa.

Ja eikö aikaisemmin jo eduskuntavaalien yhteydessä ole ollut nähtävissä miten vaalikoneiden mielipiteet eivät oikein heijastu todellisessa politiikan tekemisessä ja päätöksissä. Mutta tästä on hyvä muistuttaa aina vaalien yhteydessä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Rehellisyys on yksi (toki tilapäinen) periaatteeni vaalikampanjan ajan. Siksi kirjaan kaiken ylös blogiini. Yksittäisen ehdokkaan näkökulma taistelurintaman tapahtumiin on toki pieni. Ymmärrän, että jos minut valitaan, joudun painamaan aina sitä nappia, joka minulle sormella osoitetaan. Mutta tämä ei estä minua keskustelemasta ihmisten kanssa ja ilmaisemasta omia mielipiteitäni (ainakin kaupunginvaltuuston nurkan takana) jatkossakin.

Omat näkemykseni osuvat yksiin monen puolueen kanssa:

-vasemmistoliitto: perusturva (perusturvaa tarvitaan, koska kaikille ei riitä, meistä moni on "ylimääräinen" ja lisää tulee...) ja yksityistäminen (en halua, että vammaisten ja mummojen hoidolla tehdään voittoa. Voitto kuuluu muualle kuin tällaisiin inhmillisiin juttuihin). Kivoja ja taistelevia ihmisiä.

-vihreät: monet ympäristöasiat. Energisiä, mutta ovat kääntäneet takkinsa monessa hallituksessa, siksi keskustelussa on paljon dissonansssia.

-kepu: monesti vaa'ankielenä. Osoittavat historiantajua ja ovat pitkällä tähtäimellä järkeviä.

-kokoomus: jotkin vaitonaiset kaaderit ymmärtävät, että Suomella on ollut tähän asti paljon onnea, ja on hyvin mahdollista, että meistä tulee jälleen köyhä banaanivaltio, josta viedään sellua, parrua ja malmia. Jos kansainvälinen talous pääisisi asiat järjestelemään, täällä tarvittaisiin vain 80000 ammattilaista pyörittämässä harvoja lahes automatisoituja sellutehtaita ja kaivoksia. Kokoomuksessa on (jonkin verran) selväpäistä talousosaamista.

-kristilliset: heillä on moraalia, näkevät siksi moneen suuntaan. Mukavia ja käytännöllisiä ihmisiä.

-persut: heillä oli hieno idea, EU -kriittisyys. EU on härdelli, jonka suhteen sopiikin olla kriittinen. EU voi olla jopa ihan turha asia. Valitettavasti idea unohtui.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos kommenttisi on mahtava, toivottavasti saat puheillesi vastinetta äänten muodossa vaalikentillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Huonostihan rehelliselle käy politiikassa, jos ryhmä on epärehellinen. Rehellistä ryhmää on vaikea löytää ja viel'ä vaikeapi sitä on löytää puolueista. Puolueet ovat jo nimensä perusteella puolueellisia ei siis rehellisiä.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Lisätään tähän vielä toisesta kulmasta muutama kysymys ja pohdinta.
Mitä itse kukin äänioikeutettu mahtaisi ajatella jos ehdokas ilmoittaisi selvästi ja suoraan olevansa tätä ja tätä mieltä asioista, MUTTA...

Olevansa valmis äänestämään noita vastaan puolueen niin käskiessä, tai sen edistäessä omaa etenemistä puolueen sisällä.

Olevansa valmis toimimaan noita vastaan ulkomaisen konsulttien laatiman hallitusohjelman mukaan vain päästääkseen eteenpäin ym. Tai saadakseen jossakin toisessa asiassa mielipiteen mukaisen päätöksen.

Olevansa valmis käymään kauppaa noista mielipiteistä riippumatta ja luopuen niistä edistääksen jotain muuta asiaa.

Jokainen saa arvioida onko näkemys kyyninen, realistinen, vai jokin muu, mutta mielestäni tänä päivänä meidän politiikkamme on puheissa arvoja ja mielipiteitä, sekä niiden avulla pitkälti näkyvyyden ja suosion kalastelua.

Käytännössä taas tasapainoilua (monien noiden kysymysten ja muiden suhteen), kaupantekoa ja käyntiä, sekä monessa tapauksessa muiden (todellisten päättäjien) tekemien päätösten (EU, hallitusohjelma, puolueen johto ym.) "myymistä" kansalle, tai sitten oppositiossa niiden vastustamista näkyvästi.

Ja sitten äänestäjät päättävät miten tuossa "tasapainoilussa" on onnistuttu, vai vaihdetaanko seuraavat henkilöt ajamaan pitkälti samoja asioita. Tämä ikävä tosiasia näkyy miten meilläkin monissa isoissa kysymyksissä linja on sama puolueista ja hallituksista riippumatta. Jostain lillukanvarsista tai muutaman miljoonan pikkuasioista (kokonaisbudjettiin nähden) voidaan toki väitellä tai "taistella".

Tuon kaltaisten asioiden puolesta todistaa osittain populismin ja uusien toimijoiden nousu, ja hetkittäin vanhojen toimijoiden pelästyminen (kun samat mallit eivät enää toimineetkaan). Nyt olemme monessa mielessä ratkaisevissa vaiheissa mihin suuntaan jatkossa menemme, mutta sitä isoa linjaa ei kuntavaaleissa ratkaista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"Valinnanvapaus" on vihonviimeinen harhautus, varsinainen kokoomuskukkanen. Nyt tehtävällä sotesuunnitelmalla ei ole valinnanvapauden kanssa muuta tekemistä, kuin että rikkaat pääsisivät veronmaksajien rahoilla lääkäriin, kun nyt yksityisistä lääkärimaksuista veronmaksaja maksaa vain pienen osan. Vapauden tai markkinatalouden kanssa sillä ei ainakaan ole mitään tekemistä, vaikka sitä kutsuttaisiin näkkileiväksi.

Yhtä hyvin voisi myydä mämmiä ja väittää myyvänsä hattaraa.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Valinnanvapaus on uuspuhetta (manipuloivaa vääristelyä). Sosiologit selittävät asian näin: establishmentin lapsilla ei ole mahdollisuutta toistaa vanhempiensa menestystarinaa, elleivät vanhemmat kuppaa järjestelmää siten, että "yksityisyritteliäisyys" pääsee veronmaksajien kukkarolle.

Kyseessä on samanlainen korruptiivinen maailmanlopun meininki kuin USA:ssa, missä monet talouden alat (finanssimaailma, aseteollisuus) eivät saa eivätkä siksi voi kaatua. Kyseessä on sotatalous markkinatalouden sijaan.

Meillä kyseessä on hyvinvointimekanismien kuppaustalous. Kupataan kunnes potilas kuolee. Ehkä siihen menee yksi sukupolvi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Halusin nähdä, keitä oli ehdokkaana entisellä kotiseudullani ja vastasin paikallislehden vaalikoneen jokaiseen kysymykseen neutraalisti eli klikkasin palkin keskeltä ( tarkoittanee ettei kysymys ole minulle tärkeä tai ettei ole mielipidettä, en tiedä). Yllätyksekseni tuloksissa kärkipaikoilla oli melkein jokaisen puolueen ehdokkaita ja parhaimmat olivat melkein 100% "samaa mieltä" kanssani. Että taitaa olla ihan sama keitä siellä puoluekuria on noudattamassa tai jakamassa hyville veljille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaalikoneet ovat vaun peliä pahimmasta päästä. Niihin ehdokkaiden antamilla vastauksilla pyritään vain mielyttämään äänestäjiä ja kalastamaan ääniä.

Mutta on myös syytä muistaa, että harvoin yksi ainoa puolue pystyy monipuoluedemokratiassa tekemään kaikki päätökset kuuntelematta muita puolueita tai ryhmiä. Siksi yksi tärkeimmistä ehdokkaan ominaisuuksista on yhteistyökyky muiden kanssa. Myös vastustajan kunnioittaminen on ehdokkaan tärkeimmistä ominaisuuksista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaikea sanoa, kummat ovat epärehellisempiä, vaalikoneet vai vastaajat. En ole tainnut näiden vaalien tiimoilta katsella vielä kuin yhtä vaalikonetta. Martti Asikainen kun oli tullut siihen tulokseen, että hän sai kyseisestä vaalikoneesta sopivimmiksi ehdokkaikseen ja puolueikseen suunnilleen oman näkemyksensä komplementin.

Vastausvaihtoehdoista puuttuu kokonaan: 'Väärin muotoiltu'. Minä ainakin arvostaisin sellaisia ehdokkaita, jotka näkisivät vaalikoneessa olevan asian muotoilun sisäiset ristiriidat.

Väittäisin, että vähintään neljäsosa väitteistä on sellaisia, että sekä 'täysin samaa mieltä' että 'täysin eri mieltä' vastaukset ovat yhtä perusteltuja, kunhan vain vaihtaa näkökulmaa, mistä asian lukee. Mistä ehdokas tai vastaavasti ehdokasta etsivä voi tietää, mitä näkökulmaa muotoilija on ajatellut. Usein sen voi päätellä asiayhteydestä tai poliittisen korrektiuden perusteella mutta väliin sekin on mahdotonta.

Seuraava taistelu voisi olla 'Älä usko vaalikoneita. Ne voivat antaa kelvollisia vihjeitä - tai sitten kelvottomia. Omien aivojen käyttö tekee hyvää aivoille.'

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Valtaosa on kylläkin yhdys sana, lopetin lukemisen siihen..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pilkunnussijoita riittää joka paikkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset