Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Isot palkat

Suomalaisetn suurimmat ongelmat ovat liian isot palkat ja liian pieni ostovoima. Melkoinen paradoksi, mutta näin on. He joilla on vara ostaa eivät tarvitse enää mitään ja he joilla ei ole ostovoimaa on silti liian paljon palkkaa työnantajien mielestä.

Eivät siis suuret tulot ole se pointti, vaikka ay-liike lakkoaseen voimalla aina palkkoja hilaakin ylös, vaan millainen on suomalaisten ostovoima. Se on oleellista paljonko eurolla saa palveluja tai hyödykkeitä.

No hallitus ajaa kikyä, vaikka paljon helpompi tie hintojen alentumiseen on laskea al-veroa vaikkapa 10 pinnaa alaspäin. Sillä toimenpiteellä olisi ostovoimaa korotettu nopeammin kuin kikyllä.

Siihen keinoon meillä ei kuulemma ole varaa, koska menoja on niin paljon. Pakkolait uhkasivat leikata palkansaajien palkkoja, mutta miksi sellaista pakkolaki uhkaa ei aseteta todellisille kuluille, eli virkamiehille joiden palkat ovat nousseet samaa tai jopa nopeampaa tahtia kuin työkansan. Nyt kun vienti ei vedä huudetaan viennin nimissä työmiehen palkkaa alas, mutta kukaan ei vastavuoroisesti halua polkea myös virkamiesten ja hallinnon palkkatasoa. Sekö ei muka vaikuta vientihintoihin, että meillä on kallispalkkaisia opettajia, rehtoreita ja yliopistokansaa tutkimassa yhtä ja samaa asiaa, eli palkkojen suuruutta, näkemättä omaa palkkaansa suureksi.

Paradoksi ostovoiman pienuudesta, maassa jossa huudetaan hallitusta myöten kikyn kautta parempaan vientimenestykseen, ei sanallakaan pyydä laskemaan hallinnon omia palkkoja. Mitä se auttaa, että liukuhihnan reunalla seisoville asetetaan kuusi minuuttia lisää työaikaa, kun digitalisaatio ja automaatio on hoitanut sellaiset henkilöt jo muutenkin minimiin.

Milloin alkaa hallitusohjelman mukaiset normitalkoot, jossa kuluja todella poistetaan ja lakeja vähennetään?

Esimerkiksi autovero, josta ministeri Berner sai isot pyyhkeet kun uskalsi sanoa sen ääneen, että Suomi tarvitsee muutoksia autoverotukseen, jopa esitti veron poistamista kokonaan. 

Kokoomuksen hokema, että palkansaajien verotusta on vähennettävä ei auta, pitää olla kyky laskea myös tasaveroja, kiinteistöveroa ja poistaa se perkeleen autovero. Eihän muissakaan maissa kansa elä verorahojen varassa, kuten Suomessa. (Tarkoittaa sitä, että valtava osa suomalaisia saa palkkansa verorahoista)

Sitä sitten hallitus miettii, miten kuusi minuttia lisätyöaikaa nostaa suomalaisten ostovoimaa, vaikka noista kuudesta minuutista ei saa yhtään fyffeä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi kikyyn ei tullut vaatimusta tuotteiden hintojen laskusta tai yrittäjän palkan laskusta? No..se ehkä tulee sitten tulevassa vasemmiston ajamassa kikyssa?

Pekka Pylkkönen

Suomessa on ollut jo tovin nollan tienoilla, jopa pakkasella ravaava inflaatio. Hinnat tosiaan ovat laskeneet. Viimeksi sen huomasi tänään Prismassa kun kolmella kympillä kantoi kotiin kaksi kassia sapuskaa. Eikä tätä tietysti tarvitse anekdootista uskoa, vaan samaa sanoo tilastokeskus.

Mutta tästä lienemme jopa samoilla linjoilla. Jos elinkustannukset eivät lähde laskemaan, eipä duunarinkaan pidä olettaa ainakaan lisämyönnytyksiin suostuvan. Koko maan hintatason (paitsi tuonnin) on laskettava jos oikeasti aiotaan tehdä tätä sisäisen devalvaation hommaa.

Verot, palkat ja yritysten voitot. Mihin tahansa kajoat, siinä on aina joku takapotkukin odotettavissa. Pitää vain parhaansa mukaan pohtia että mikä näistä on eniten pielessä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tiedätkö..ei niitä myönnytyksiä kysytä. Duunarin tehtävä on joustaa,mutta minkään muun ei. Eihän nettotuloksesta palkkojakaan kuulu maksaa,koska se on yrittäjälle tarkoitettu.

btw. harmillisesti kommenttiketju oli poistettu missä olit laittanut linkkiä tutkimukseen työttömien häiritsemisestä. Oliko jotain sellaista linkkiä tarjolla aiheesta mistä ei tarvitse maksaa?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Tieteellisissä julkaisuissa olevat artsut ovat usein maksumuurin takana. Abstraktin voi toki lukea. Itselläni on akateeminen lisenssi noihin mutta ne on mahdollista lukea kirjastoissa maksutta. Kannattaa toki katsoa että missä kirjastoissa ennenkun lähtee lukemaan.

Jotkut artikkelit näyttävät löytyvän esim Google scholarilla myös kokonaisina.

Pekka Iiskonmaki

Ari on oikeassa. Suomi hirtti itsensä veroilla ja tuhosi taloutensa.

Lisäksi Suomi ei kykene maksaan edes minimieläkkeitä ja silti paukuttaa henkseleitään hyvinvointivaltiosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisi todellakin luullut, että Sipilä yritysjohtajana olisi pystynyt parempaan. Hömelöä hommaa kiukutella kikystä jos villoja ei tuon enempää sieltä ole saatu.

Pekka Iiskonmaki

Lisäksi julkinen sektori maksaa n. 10 miljardia palkkaa ihmisille, joita siellä ei tarvita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikös -07 lähtien ole julkiseltapuolelta vähennetty väkeä?Tuhansia.
Yliopistoistavirkoja lakkautettu.

Julkisenpuolen työntekijöitä siirtnyt yksityisten palkkalistoille.Terveydenhuollossa ym.

Niin kuin tämäkin sanoo riippuu laskutavasta:
http://www.talouselama.fi/uutiset/jopa-saksankin-o...

Pekka Iiskonmaki

#21
Kunnissa ja kaupungeissa on aivan turhia päälliköitä, joilla ei ole mitään tekemistä päivittäin.

Rakennus ja -kaavoitusvirastot ovat lähinnä huono vitsi ja täysin ylimitoitettuja.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Totta.Ei näy olevan Kelassa Toimeentulotuki jonosta katsoen.
Käsittelijöitä vähän mutta Kelan "lääkäreitä" sitä enemmän.
Vaikka eläkelausunnot venyy vuosiksi tai hylätään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aina kun joku sanoo palkkojen olevan liian korkeita, on lähes poikkeuksetta kyse muiden palkoista, ei omasta. Miksi ei tehdä progressiivsta palkkojen alennusta?

Pekka Pylkkönen

Kun tehdään sisäistä devalvaatiota, kaikkien tulonsaajien on oltava mukana tai muilta häviää motivaatio osallistua ja homma kaatuu. Tämä koskee niin isoja pomoja kuin sosiaalitukia saavia.

Se mikä on reilua, onkin aina oma kysymyksensä. Itse lähtisin siitä että laskut maksetaan samassa suhteessa kuin nousuista on hyödytty. Suurituloisimmat eniten, myös prosentteina, ja pienituloiset vähiten. Mutta ei tämä nykytilannekaan reilulta näytä. Että suurituloisin prosentti on menettänyt liki kymmenen prosenttia tuloistaan samalla kun pienituloisin desiili on KASVATTANUT niitä saman verran.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

yritysjohtajien palkat nousivat 500%.. muistaisin tällassia otsikoita. Nyt mielestäsi 10% laskua on paljon?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #19

Yritysjohtajien erityistehtäviin näyttää kuuluvan oman henkilökohtaisen edun tavoittelu yrityksen kustannuksella. Tärkeintä on se, miten paljon johtajalla on mahdollisuus lypsää yrityksestä varoja itselleen. Yritys siinä sivussa menestyy tai on menestymättä. Sillä on väliä vain silloin, kun johtajien palkkiot vaarantuvat.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19
Pekka Pylkkönen

Ja haluan tässä vielä myöntää tukevani yhtä vasemmiston väitettä: kilpailukyvyn parantaminen palkkoja alentamalla tapaa heikentää tuottavuuden kehitystä. Tämäkin on asia jonka kanssa pitää tasapainotella. Se ei silti tarkoita etteikö palkkojen pitäisi joustaa myös alaspäin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kun harjataan kaikki julkiset virat läpi ja turhat ohjataan yrittäjiksi tai pois. Silloin tuloksena on merkittävästi tehokkaampi hallinto. Tämä kaikki tehdään kuitenkin vasta pakon edessä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Ja jos porukkaa ei haluta heittää pihalle, koulutetaan niistä hyödyllisempiä virkamiehiä.

Kuvittelepa sitä tuottavuusloikkaa mikä Suomessa tapahtuisi kun rakennusluvat ja kaavavalitukset käsiteltäisiin kolmessa päivässä. Vientitakuut olisi hoidettu huomiseksi. Ihmisten toimeentulotuki- ja eläkepäätökset veisivät kaksi päivää. Finnveran ja Tekesin tuotekehityslainat saisi viikossa. Jne yms.

Suomi on täynnä tyhjänpäiväistä odottamista. Porukka roikkuu löysässä hirressä ja firmojen organisaatiot makaavat lepotilassa odottaen jotain leimaa paperiin. Kyllähän hallinnosta voi nykyisen summan maksaa jos se sitten toimii kuin vettä vaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

Jos julkinenpuoli on liian kallis niin miten se vaikuttaa yksityisenpuolen tilanteeseen?
Veronmaksajahan palkat maksaa julkisenpuolen työntekijöille.
Ei yritykset.

Ja jos isot pörssiyritykset esim.UPM ja Nokia maksoi verot muualle
niin eikö silloin pitäisi tuohon puuttua?
Vaikka taitaa olla aika huonoa puuttua kun pörssiyritysten verotus
erilainen myös EU päätetty.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Odotteleminen tässä juuri maksaakin. Nytkin on odoteltu laman loppumista liian pitkään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos Sipilä pitää kiinni siitä että työllisyys on 72%.
Tai lähelle sitä.
Veikkaan että uusi "vatulointi" alkaa kuntavaalien jälkeen.
EK ja Prof. kokolailla samaa mieltä.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/197503-juha-sipil...

Kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä Tampereen yliopistosta on kuitenkin toista mieltä.
- Mattilan lausunnossa on sikäli järkeä, että kyllä palkkojen alentamisella voidaan kilpailukykykuilua periaatteessa korjata. Kiky-sopimus ei vielä auta tarpeeksi, vaikka kilpailukyky on parantunut.
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/professori-suomess...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilta Sanomissa sanotaan, että Suomen kilpailukyky on pilattu – kiitos kokoomuksen ja Jyrki Kataisen (kok) – vuoden 2008 palkkaratkaisujen seurauksena.

Voitaisiinko sitten lähteä siitä, että tehdään vastaava palkkojen alennus ja otetaan lamasta niskalenkki?

Käyttäjän markkujhhamalainen kuva
Markku Hämäläinen

Pohdin tätä samaa paradoksia, sekä sitä että tätä erotusta palkkojen ja ostovoiman välillä pitää nyt jo työssä käyvienkin osalta valtion kompensoida erilaisin tukitoimin.

Eli mihin johtaa tämä kehitys kun se sama taho joka lainaa valtioille rahaa, kuorii valtioiden sosiaalisista tuista itselleen sen velan pääoman selvinä euroina, mutta jättää itse sen velan tuleville sukupolville maksettavaksi, koska eihän valtiot mitenkään pysty mitään velkaa lyhentämään vaan päinvastoin tämän velkarahatalouden takia velkaantuvat aina vaan lisää.

http://markkujhhamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Markku, kävin avauksesi lukemassa ja suosittelin.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Tässä blogissa on paljon hyvää asiaa jota ei kaikilla tule varmaan pohdituksi. Jos näitä saisi ratkaistuksi moni ongelma helpottaisi heti.

"Suomalaisten suurimmat ongelmat ovat liian isot palkat ja liian pieni ostovoima."
"Paradoksi ostovoiman pienuudesta, maassa jossa huudetaan hallitusta myöten kikyn kautta parempaan vientimenestykseen, ei sanallakaan pyydä laskemaan hallinnon omia palkkoja."

Näinhän se on. Ajatellaan vaikka jalkapallojoukkuetta. Siinä on tietysti hieman eritasoisia pelaajia, mutta jos joukkue pelaa joukkueena hyvin, niin kovin paljon ei hoidettava tontti kentällä voi kooltaan pelaajaa kohti vaihdella.

Palkan perusteella annettu hallinnon tontti ja vastuu olisi valtavan iso tässä vientipelissä, eikä muille joukkuepelaajille jää kuin kantapään sijat missä pyöriä. Loogisesti ajateltuna tulosta ei tule ja joukkue tippuu sarjassa häntäpäähän, näinhän Suomelle on käynyt.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aivan, jos aiotaan tehdä sisäinen devalvaatio, siihen on kaikkien osallistuttava, eikä vain joidenkin.

Juuso Hämäläinen

Tarkoituksesi oli korostaa ostovoiman merkitystä. Se johti sinut ilmeisimmin harhaan. Riittävän korkeat bruttopalkat mahdollistavat ne verot ja maksut, joilla pidetään yllä julkisia palveluita ja eläketasoa.

Jos palkat viilataan ostovoimaltaan ylemmäs, mutta bruttopalkkakulut alemmas niin emme ole voittaneet yhtään mitään.

Kun ryhdyt suuremmasta netostasi itse maksamaan suuremman osuuden sairaskuluistasi, lasten päivähoidosta ja kouluista niin tajuat menneesi retkuun. Varsinkin, jos ostat palvelut ja vakuutukset yksityisiltä yrityksiltä. Sitä halpaa meille tarjotaan nyt SOTEn kautta.

Tällainen vain heikentää työntekijän saamaa osuutta työpaikan tulonjaossa. Yhä enemmän jäisi sijoittajille ja yritysten omistajille. Näinhän on nyt USAssa. Ja kymmenet miljoonat työssäkäyvät eivät tahdo tulla toimeen eikä heillä varaa lääkäriin ja kunnon koulutukseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

On syytä muistaa ja ottaa vakavasti se tosiasia, että yhteiskunnan pitävät pystyssä ne yritykset, jotka työllistävät iman tukia ja maksavat veroja yhteiskunnalle.

Näiden yritysten ja niiden työntekijöiden maksamien verojen yhteissumman pitää olla vähintäänkin niin suuri, että se riittää valtion ja kuntien menoihin. Ellein näin ole, erotus katetaan velalla.

Toki valtion ja kuntien työntekijätkin veroja maksavat, mutta se hyödyntää yhteiskuntaa vain sen vero-osuuden verran eli yhteiskunnan palkkakulut ovat verotuoton verran alemmat, mutta mitään lisäpottia muille jaettavaksi siitä ei synny, kuten syntyy terveestä yritystoiminnasta.

Jaa, ei ihan noinkaan. Julkisen alan työn kautta me saamme palveluja. Siinä taas on kysymys siitä, onko palvelut järjestetty kustannustehokkaasti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

MOT/Yle
"Suurituloisten verovapaavyöhyke"!

Listaamattomasta yhtiöstä saatu osinkotulo on Suomessa verovapaata tuloa tietyin edellytyksin 90 000:een euroon saakka.
(-93-11)
Sille ei ole mitään perusteita ja eikä sellaista ole missään muussa maassa.”
-11 pudotettiin 60 000e ( Urpilaisen "solidaarisuusvero")
Rajaa nostettiin -14
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/11/29/suurituloi...

http://www.hs.fi/talous/art-2000002558867.html

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nain-osinkojen-v...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset