Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Yksinkertainen sote-malli

Arin sote-malli
Miksi pitää kohkata sotesta?Myydään koko terveydenhuolto Attendolle. Eihän valtion, maakuntien tai kuntien tarvitse olla terveydenhuollosta sen jälkeen vastuussa, kun voi maksaa ja ammattilainen hoitaa meitä. Attento on Pohjoismainen varma toimija, mihin me enää tarvitsemme yhtäkään takahikiän terveysasemaa?

Miten Suomen valtio, maakunnat tai kunnat eivät ole tätä ennen keksineet, että voi olla yksi yhtiö josta saa kaikki palvelut, eikä tarvita demokraattisia himmeleitä sairaanhoidon ratttaisiin, riittää että ostopalvelupäätökset tehdään demokraattisesti kunnissa.

Attendon alkujaan perusti ainoastaan neljä lääkäriä ja nyt se toimii Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Norjassa. Ruotsissa Attendon juuret ulottuvat vuoteen 1985, joten ei aivan vähäpätöinen historia ole Attendon takana.

Suomalainen ja ruotsalainen osaaminen yhdistyivät vuonna 2007, kun Suomen toiminnot liittyivät osaksi Attendoa. Nyt Attendo toimii 65 paikkakunnalla Suomessa ja 70 paikkakunnalla Ruotsissa. Toiminta on laajentunut Norjaan ja Tanskaan. Suomessa Attendon palvelut ovat saatavilla ympäri maan neuvolasta muuhun perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoitoon ja monipuoliseen palveluasumiseen.

Paljon puhuttu valinnanvapaus siis toimisi aivan hyvin ilman, että kuntalaisella olisi vaivtoehtona oma kunnallinen terveyshenkilökunta, mutta keskustelu on käännetty niin, että valinnanvapaus on mörkö. Puhelinoperaattoritkin toimivat ilman maakuntavaltuustojen demokraattista päätösvaltaa, miksi ihmeessä ei terveyden palvelut toimi samalla tavoin?

Kuntaturva-konseptin, joka on ainutlaatuinen Euroopassa on ratkaisu sotelle. Kuntaturvassa Attendo tai joku yksityinen lääkäriasema sitoutuu huolehtimaan kaikkien kunnan asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluista kokonaisvaltaisesti. Kuntaturvalle määritetään demokraattisen päätöksenteon päätöksellä ostosopimus eli kiinteä hinta ja laatumittarit, joilla palvelujen toteuttamista seurataan. Käytännössä Kuntaturva takaa sopimuskuntien asukkaille maantieteellisestä sijainnista riippumatta laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut oman kotikunnan alueella.

Tai sitten meillä voisi olla se paljon kohuttu sote-vaihtoehto. Viiden sairaalan malli, jossa Suomen yliopistolliset sairaalat perustavat yhtiön joka vastaa Attendon toimintaperiaatetta ja alkavat toimia kuten Attendo, eihä se mitään rakettitiedettä ole tämä terveydenhoito, jos kerran neljä lääkäriä on perustanut Attendon, niin miksi ei viisi yliopoistollista sairaalaa onnistuisi smassa asiassa?

Jätäetään turha maakuntahallinto pois kuvioista, silloin voidaan pitäytyä 14 ministerissä ja persut saavat vaihtaa puheenjohtajansa rauhassa, eikä kenenkään sairaanhoito järky, kun yksityinen puoli hoitaa sen asian vastuullisesti ilman turhia puolueiden tukkanuottasia.

Terveydenhoidon pohjaksi viiden yliopistosairaalan muodostama yhtiö, joka kilpailee yhdessä Attendon ja Mehiläisen ymm muiden toimijoiden kanssa ilman kunnallista tai maakunnallista himmeliterveydenhoitoa.

Aika yksinkertainen ja kaikille paras ratkaisumali on näin yksinkertainen, kun käyttää maalaisjärkeä, eikä sotkeudu puoluepoliittisiin lillukanvarsiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hauska provo, Ari! Minun mielestäni paras sotemalli olisi ollut tuo alkuperäinen maakuntamalli (Ahvenanmaa, Kainuu, Eksote), johon kuuluisi maakunnan verotusoikeus. Se ei ole mutu-tiedettä vaan siitä on riittävän pitkäaikaisia kokemuksia (ja säästöjä). Parannuksia siihen kuitenkin sen verran, että lähes jokainen johtoportaan työntekijä osallistuisi myös käytännön töihin (täällä Kainuussa niitä "sote-päälliköitä" oli sittenkin liikaa).

Sen rinnalla toimisi myös yksityinen puoli, mutta kokonaan yksityisesti (= ilman kelan korvauksia). Näin myös valinnanvapaus toteutuisi.

Aika yksinkertainen ja kaikille paras ratkaisumali on näin yksinkertainen, kun käyttää maalaisjärkeä..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ilman Kelan korvauksia tämä minun mallinikin toimii. Tarvitsetko sinä puhelinlaskuusi Kelan korvausta, tai jos ostat leipää tai maitoa kaupasta? Miksi ihmeessä ostopalveluun tarvitaan maakuntaa ja sen päätöksiä? Ei maakuntahallinto tee sairaanhoidosta yhtään halvenpaa. Se voi tehdä nykykäytännöstä halvempaa mutta ei yksinkertaisesti ajetteltuna sitä voi koskaan tehdä, koska siinä on aina ylimääräinen hallinto Attendon tai jonkun yksityisen hallinnon lisäksi.

Kunnanvaltuustot voivat aivan hyvin tehdä kilpailutuksen itse ilman maakuntahallintoa, jos tarvitaan isompi hallinto on se sitten kokoluokkaa Suomi tai Eurooppa tai koko maailma. Maakunta-vaihe on jo niin last season!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ari: "Tarvitsetko sinä puhelinlaskuusi Kelan korvausta, tai jos ostat leipää tai maitoa kaupasta?". Sehän olisikin vallan mukavaa!

Kela korvaa osan yksityislääkärin perimästä palkkiosta. Korvaus on enintään korvaustaksan määrä. Korvaustaksat löytyvät taksaluettelosta: http://www.kela.fi/sairaanhoito_laakarinpalkkiot

Minun "maalaisjärkimallissani" tuokin poistuisi eli mentäisiin ihan oikeasti yksityiselle puolelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Samaa mieltä, eli kilpailu ei Kela.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-toimisi myös yksityinen puoli, mutta kokonaan ilman kelakorvauksia-

Mahtaisiko sopia tuollainen sotemalli "rahan tekijöille" ja heitä edustaville päättäjille?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sitä on syytä kokeilla, ei se sen enempää maksa.

Pekka Iiskonmaki

#1
Eihän tuo provo ollut. Ongelmana on, että se on liian älykäs ratkaisu Suomeen.

Ensinnäkin se olisi liian tehokas ja halpa.

Lisäksi valtava joukko virkamiehiä ja poliitikkoja putoaisi rahastamasta läsnäolon, haukottelun ja pönöttämisen.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Provo se silti oli. Toivoisin, että jalat pidetään maassa. Terveysala ei ole mikään nappikauppaa, jossa: 'Attento on Pohjoismainen varma toimija, mihin me enää tarvitsemme yhtäkään takahikiän terveysasemaa?' sekä 'Juuri noin ja jos hinnat karkaavat käsistä otetaan kilpaileva tarjous....Vähän niin kuin teiden hoitoa: ensiksi 4 vuotta Destia ja sitten 4 vuotta NCC Roads, niinkö? Eihän se näin mene.

Fiksumpaa olisi ottaa vakavasti miten Ahvenanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Kainuussa on saatu todellisia säästöjä aikaan. Se on siis koettua käytäntöä eikä "visio".

Sen rinnalla saisi Attendo ym. terveysalan yksityisfirmat toimia aivan vapaasti, mutta, kuten jo totesin: ilman kelan korvauksia. Katsotaan sitten kuka pärjää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Älkää nyt hyvät ihmiset ruvetko julkisesti esittämään mitään yksinkertaista toimintamallia.

Meidän poliitikot ovat ansiokkaita siinä, että kaikesta saadaan aikaan monimutkainen järjestelmä, ja kaikki asiat vaativat perusteellista selvitystä useine asiantuntijakuulemisineen.

Poliitikoilta loppuu pian työt ja arvostus, jos kansalaiset sekaantuvat paremmin asioista ymmärtävien ihmisten asioihin.

Pidetään tilanne ennallaan, eli poliitikot yksinkertaisina ja asiat monimutkaisina.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Anteeksi, en tosiaan ajatellut, että Sipilältähän menee palli alta kun esittää jotain noinkin yksinkertaista mahdollisuutta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Petteri: "Pidetään tilanne ennallaan, eli poliitikot yksinkertaisina ja asiat monimutkaisina".

Hieno lause; siitä taitaa tulla klassikko!

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olisi vieläkin yksinkertaisempi malli. Palvelun tarvitsija maksaa palvelun tarjoajalle, ihan kuin kenkäkaupassa. Ei siihen tarvita veronkeräystä väliin, ei edes alvia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jouni esittää sitä samaa mallia, jota jo alkuun esitän.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kirjoitit jotain kuntien ostopalvelupäätöksistä. Mallissani kunnilla, maakunnilla tai valtiolla ei ole mitään tekemistä SOTE:n kanssa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Myönnetään, mutta laitoin sen ostomahdollisuuden vain mahdolisuutena, eli se ei sisälly itse ehdotukseeni. Se on vain vaihtoehto, jos halutaan sotkea demokratia mukaan vaikkapa perustuslain takia.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Jos pidetään jalat maassa ja puhutaan niin arkitodellisuudesta kuin kokemuksista, niin Kainuussa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut koottiin yhden järjestäjän alle jo 11 vuotta sitten. Jos tämä hyväksi koettu malli otettaisiin käyttöön koko maassa, toisi se useiden miljardien eurojen säästöt, sanoo Kainuun sote-johtaja Maire Ahopelto: http://yle.fi/uutiset/3-8633718

Vaikka Ahopelto visusti unohtaa mainita, että myös Kainuun sote-kuntayhtymässä olisi edelleen rutkasti säästömahdollisuuksia (turhan paljon väliportaan "johtajia"), niin tuollainen koettu maakuntamalli, yhdistettynä täysin yksityiseen rinnakkaisterveyspalveluun olisi paras (siis: mielestäni). Tämä on siis käytäntöä eikä teoriaa.

Kuten todettu: ehkä kuitenkin turhaa pohdiskelua, niin Arin aloituksen kuin meidän kommentoijien osalta. Petteri taisi tyhjentää pajatson.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Hyvä veto Ari! Tätä minä vain jäin miettimään; "Arin sote-malli
Miksi pitää kohkata sotesta? Myydään koko terveydenhuolto Attendolle."

Jos me myydään koko roska, on oletettavaa että, käy kuten Carunan ja monen muun myydyn kanssa kävi. Hinnat hyppää taivaisiin.
Pitäisikö meidän vain yksinkertaisesti luovuttaa sairaalat ym. Attendolle ilmaiseksi estääksemme hintojen nousun?
Näin saisimme terveyspalvelut nykyisillä hinnoilla ja valtava säästö tulisi hallintokulujen nollautumisesta. Nerokasta, eikö vain?

Tätä toimintatapaahan valtio jo itseasiassa käyttää hyvin laajasti muilla toimialoilla, esimerkiksi kaivosteollisuudessa. Se on siis hyväksi havaittu ja toimiva malli.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Caruna toimii aina laskutusalueella monopolissa, joten malli ei ole sama.

Hyvää pohdintaa on aina mennä hieman eri teitä samaan osoitteeseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Attendo ja sen vastapainona viiden yliopistollisen sairaalan perustama yhtiö, sekä Mehiläinen ja muut toimijat samalla markkina-alueella ei ole mikään Caruna.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Etkö ymmärrä sarkasmia? En tarkoita sinua vaan sotesopaa yleensä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

En tiedä sarkasmia, mutta sinua ymärrän hyvin.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #29

Kiitos! Aloin jo epäillä itseni ilmaisu taitoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #32

Ilmaisusi on kunnossa, minä olin huolimaton "kuuntelija".

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SOTE on onnistunut, jos se toimii vähintäänkin yhtä hyvin, kuten terveydenhuollon tietojärjestelmät, joihin on upotettu rekkalasteittain suomalaisia veroeuroja.

Suomen päättäjät haluavat tehdä aina ikiomat systeemit ja luomuksensa ottamatta mallia muualla maailmalla hyväksi koettuihin uudistuksiin. Jos Suomi olisi apinoinut Ruotsia kaikessa päätännässä viimeiset 30 vuotta, tilanteemme ei varmasti olisi niin kurja, kuten se nyt on.

Virolaiset rakensivat terveydenhuollon upean, kehutun ja jopa toimivan tietojärjestelmän vain 10 miljoonalla eurolla, mutta se onkin jo sitten toinen juttu - lahden toiselta puolen katsottuna.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ei yhtään huonompi, ko mikä näyttäs olevan eholla tukkanuottauksen tuloksena!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kielletään sairastuminen. Ei ole hoidettavia. Sakot päälle. Yskästä 50€, kuumeesta 100€.

Keep it simple.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Hupsista heijaa!

En fanita Attendoa!
Esim.

"VANHUSTENHOITOPALVELUT ovat nykypäivänä kovaa bisnestä, ainakin verotietojen perusteella. Alan suurimman toimijan Attendon toimitusjohtaja kuittasi yli kahden miljoonan euron tulot vuodelta 2015. Myös useiden muiden alan yritysten johtajien tulot nousivat varsin korkealle."

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001944278.html

Pekka Iiskonmaki

Paljonko valtio sai tuosta palkasta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja Marjatta montako miljoonaa olet valmis upottamaan maakuntahallintoon ja sen ympärillä rahastaviin eri haukkoihin?

Kaksi miljoona on pieni raha sen rinnalla.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ari, vielä kerran: etkö ollenkaan anna arvoa siihen miten on saatu todellisia säästöjä aikaan niin Ahvenanmaalla, Kainuussa kuin Etelä-Karjalassa? Siis säästöjä verrattuna Suomessa vallitsevaan nykytilanteeseen (jossa jokainen kunta/kaupunki hikoilee erikseen). Tämä ei ole vitsi vaan kyse on saaduista kokemuksista, hohoijaa.

Kuten Kainuun sote-kuntayhtymän Maire Ahopelto viime keväänä totesi: mikäli näin tehtäisiin valtakuntatasolla kyse on miljardien säästöistä (kaksi miljoona on pieni raha sen rinnalla.):

Miljardisäästöt terveydenhuollosta? Kainuun keinoilla koko maa säästäisi
http://yle.fi/uutiset/3-8633718

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #33

Toki annan arvoa, mutta miksi ottaa apinalta neljännesbanaania, jos mahdollisuus on koko rypäleeseen? Kainuunmalli on vain alku, miksi ei mentäisi kokonainen harppaus eteen yhden vaivaisen askeleen sijasta?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #35

Minulle kelpaisi aluksi vaikkapa nuo miljardisäästöt (varsinkin jos/kun ne perustuvat olemassa olevaan malliin). "Asiantuntijat" ovat sitä mieltä, että tuleva sekasikiömalli ei tuo mukanaan näitä miljardisäästöjä ja se on harmi, se.

Sinun ehdotuksesi (johon liittyy caruna-, loiste-, katsastus- ym.riski) ei mene ikinä läpi ja sen tiedät itsekin vallan hyvin. Kuten sanoin, minulle olisi kelvannut alkuperäinen maakuntamalli verotusoikeuksineen. Siitä on riittävästi hyvää näyttöä.

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

En fanita maakuntien tuloa, enkä sote -uudistusta.

Attendo jo taitaa maksaa sentään veronsa Suomeen, mutta se miks en fanita näitä yksityisiä, perustuu ihan vaan siihen, että itsekin osataan, esim. vanhustenhoidossa!

Kuntien vanhuspalvelut hoituisivat maalaisjärjelläkin, saisis vaan ensin poistaa, vähentää tietsikan äärellä istuvaa pomo -sakkia, ja antaa työnsä osaavien hoitajien keskittyä työhönsä. Yksityisillä on pienempi porukka töitä tekemässä! Ja viel tulostakin syntyy! Kunnissa ei tunnu muuta syntyvän kuin menoja!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #40

Mikä estää meidän ottavan soten tilalle käyttöön kansallista attentoa, sehän oli tämän avauksen juoni. Jos neljä lääkäriä kehittelee Attendon, niin miksi yksi valtio ei pysty kopioimaan sitä itselleen Attentoksi?

Ilmari sanoo, että siitä ei tule mitään ja vetoaa Carunaan, no Fortum möi toimintansa Carunalle, voi voi. Ei se kuitenkaan estä sitä, että me voimme kansalaisina vaatia Attendon kaltaista Attentoa soten tilalle.

Mikä toimii yksityisenä, voi silloin toimia myös valtion yhtiönä, siitä kai tässä on kyse. Mihin maakuntahallintoa tarvitaan, jos viisi yliopistollista sairaalaa perustaa yhtiön ja hoitaa koko paletin?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #40

Marjatta: "Kunnissa ei tunnu muuta syntyvän kuin menoja!".

Ja juuri nuo menot on saatu huimasti pienemmiksi maakunnanyhteistyöllä....joko menee vihdoin perille? Näyttöä on aivan riittävästi.

Marjatta: "vähentää tietsikan äärellä istuvaa pomo -sakkia, ja antaa työnsä osaavien hoitajien keskittyä työhönsä".

Kuten tuossa jo aiemmin kerroin, Kainuun, Ahvenanmaan ja Eksoten menot saataisiin vieläkin entistä pienemmiksi kun tuohon kiinnitetään huomiota. Tuo Marjatan mainitsema ongelma esiintyy edelleen täälläkin.

Pekka Iiskonmaki

''Attento on Pohjoismainen varma toimija, mihin me enää tarvitsemme yhtäkään takahikiän terveysasemaa?''

Juuri noin ja jos hinnat karkaavat käsistä otetaan kilpaileva tarjous.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tai ei tarvitse, koska Mehiläiset ym. kilpailevat samoilla markkinoilla jo. Kilpailulle tulisi vain antaa mahdollisuus. Suomessa perätään, että joku tienaa terveydenhuollolla ja se on muka väärin, mutta ruosteiseen koneistoon saa upottaa satakertaisen määrän rahaa ja se ei muka haittaa ketään.

Kenkäkauppias myy kenkiä, ei huono.
Elintarvikeliike myy ruokaa ei huono.
Puhelinoperaattori myy yhteyksiä, ei huono.

Mutta auta perkele jos joku myy terveyspalveluja, se on yhtä helvettiä.

Pekka Iiskonmaki

#31
Suomessa alkoholin myynti on myös mahdotonta. Monet haluavat olutta ja viiniä ja sitä ei ole kaupoissa.

Kunnanlääkärisysteemi takaisin. Sen kaatoi demarit, joiden käyttövoima on kateus ja luokkaviha.

Armeijassa on päällikkölääkäri ja hänen alaisenaan muut. Saman voisi soveltaa siviiliin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Siksi Suomessa ei ole myöskään sivistynytttä alkoholikulttuuria, mutta eihän se haittaa koska olemme suomalaisia.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #36

#36
Menee topiikin ulkopuolelle, mutta ALKO:n monopoli on tullut Suomelle todella kalliiksi.

Frankfurtin aamukoneessa on jo aloitettu pämppääminen, kun on vapaata ja sitten ne vientikaupat jäivät tekemättä.

Olen nähnyt tämän satoja kertoja. Esim. Virolaisilla ei ole siihen tarvetta. Se ei ole kielletty hedelmä.

Suomalainen juomatapa on siten itse tehty ongelma kuten talouden tuhoaminen veroilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset