Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Ennen ja nyt, mitä olemme oppineet?

Robert Schumanin julistus Pariisissa 9.5.1950

 

””Olemme yli kahdenkymmenen vuoden ajan puhuneet yhdistyneen Euroopan puolesta. Euroopan yhdistyminen ei onnistunut ja sota syttyi. Eurooppaa ei rakenneta hetkessä, eikä siihen ole valmista patenttiratkaisua, siihen tarvitaan toimenpiteitä, joilla luodaan aito yhteisvastuullisuus.

Tarvitaan työtä Euroopan puolesta ensisijaisena tavoitteenaan palvella yhteisön rauhaa.

Siksi käynnistimme Euroopan yhdentymiskehityksen toisen maailmansodan jälkeen? Uskoimme, että oli välttämätöntä rakentaa uusi Eurooppa, jotta Ranska ja Saksa voisivat löytää sovun.

Todettakoon myös, että ainakin tässä suhteessa, joka on keskeinen Euroopan rauhan säilymisen kannalta, olemme saaneet aikaan yhtenäisen Euroopan ihanteen.

Jos luomme pelkästään yhteisiä hallintorakenteita ilman korkeampaa auktoriteettia, jonka puitteissa kansalliset näkemykset voisivat kohdata, kirkastua ja kypsyä yhteiseksi, hiotuksi poliittiseksi kannaksi, on vaara, että Euroopan laajuisesta toiminnosta tuntuu puuttuvan lämpöä ja ihanteita, kun sitä verrataan eri maiden kansalliseen, elinvoimaiseen politiikkaan. Sitä saatetaan kenties joskus jopa pitää kahlitsevana ja turhana samaan tapaan kuin Rooman keisarikuntaa rappionsa aikakaudella.

Meidän on on koottava eurooppalainen perhe jälleen yhteen alueelliseen rakenteeseen, jota voitaisiin kutsua Euroopan yhdysvalloiksi. Ensimmäinen konkreettinen askel tässä työssä on Euroopan neuvoston perustaminen. Mikäli kaikki Euroopan valtiot eivät ole halukkaita tai kykeneviä liittymään unioniin, on meidän kaikesta huolimatta jatkettava kokoamista yhdistämällä ne, jotka haluavat ja voivat””.

Tänään tiedämme, että Euroopan yhdistyminen on hajoamassa. Robert Schumanin puheesta on kohta 67 vuotta. Eurooppa yhdistyi siis lähes yhdeksänkymmentä vuotta revetäkseen jälleen kappaleiksi. Ensin tuli brexit, sitten on luvassa Marine Le Penin aikakausi Ranskassa.

On populismin aika. Ei yhtenäisyyttä, ei liittoutumista. Nyt populismissa valtaa edustaa kansa, jota ei kuitenkaan kuunnella. Kun eliitti on nujerrettu voidaan ottaa johtajuus ja johtaja edustaa kansaa eliitin sijaan. Mitä kokemuksia tästä tuleekaan mieleen?

Olemme historiassa oppineet tuntemaan kansojen demokratian. Se on nyt vaihtumassa velkarahalla pönkitettävään yksinvaltaan kansan nimissä. Muistuttaa kovasti jotain jo koettua. Historia toistaa itseään yhdistymisen ja itsenäistymisen sykleissä.

Kansallismieliset populistit nousussa. Jälkipolvemme sitten siunaavat ja vannovat, että ei koskaan enää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU tuhoutuu koska unionia ei olla rakennettu eurooppalaisten ehdoilla. Oma pääministerimme sanoikin brexitin jälkeen ettei ainakaan Suomessa kansalta kysytä yhtään mitään eli siinä yksi elitisti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Makkosen rakentava kommentti on hajoa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mieleen tulee 1930 luku. Olen aina todennut, ei sillä väliä mitä sosialismia kansa haluaa neuvosto tai kansallissosialismia, sylttytehtaalle askelet vie.

Povari en ole, mutta jonkinlainen näkijä mielestäni olen. Eurooppa ei ole muuttunut tuolta 1930-40 luvulta yhtään, pelkään pahoin että tapahtuu samaa mitä tapahtui 1940 luvun saksassa.

Mielestäni 2015 tulleiden pakolaisten kannattaisi ruveta ostamaan paluulippuja oman turvallisuutensa tähden.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Arvostan kovasti Schumannia. Se Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, josta kehkeytyi EEC oli aito ratkaisu aitoon ongelmaan. Myös sen jälkeläinen EU oli varsin pitkään menestystarina, yhteistyöjärjestö, joka toimi jäsenmaidensa hyödyksi. Mutta missä vaiheessa siitä kehittyi nykyinen itsekeskeinen ja itseriittoinen byrokratia, joka komissaarien puheista päätellen kokee jäsenmaat vastustajinaan, ellei suorastaan vihollisinaan. Schumannin puheiden toistaminen jää pelkästään ontoksi retoriikaksi, jos puhujat eivät teoillaan osoita sanojaan oikeutetuksi ja jos jäsenmaiden kansalaiset eivät puhujiin luota.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perusajatus oli hyvä ja kannatettava, mutta jokin toisiaan sen pilasi, eli me itse, kun annoimme äänemme huijareille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Liian monet maat todellakin huijaavat edelleen, mutta oletan kuitenkin suurimman syyn olleen liian erilaisissa tavoissa elää ja olla, eli kulttuurien erilaisuus on yksinkertaisesti liian kaukana toisistaan. Muutenhan idea on aivan hurmaava, rajaton ja vihollisuuksista vapaa Eurooppa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Nyt en ymmärrä Kaija, miten erilaisuus olisi este yhdessä elämiselle? Me kaikki olemme erilaisa ja sen perusteella ihmiset eivät voisi elää olenkaan yhdessä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #17

Ymmärrät kun kerron mitä tarkoitin:) Ilmaisin itseni huonosti, sillä tarkoitin tietysti taloudenpitoa ja jopa vastuullisuutta toimia "yhdellä lompakolla", ei vain oman maan, vaan myöskin koko Euroopan hyvää ajatellen.

Kuten olen joskus lukenut minua viisaammalta taholta, että Euroopan pohjoiset maat ovat niitä vastuullisia maita, ja taas etelän pojat ovat enemmän huolettomia hulivilejä rahan kanssa.
(Nyt kyllä näyttää ettei sekään taida ihan pitää enää paikkaansa.)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

On kohtuutonta ottaa tai sälyttää sellaista vastuuta pilaamisesta "meille" Johon ei todellakaan pysty vaikuttamaan ulkopuolelta.

On ollut ja on mahdotonta äänestää "oikein". Joko annat äänesi sille huonolle eliitille tai populistille. Äänestämällä ei ole voinut vaikuttaa. No kolmas vaihtoehtohan on olla äänestämättä. Ei taida sekään olla kovin hyvä vaihtoehto.

Elämme vaarallisia aikoja, kyllä. Kuitenkin huono eliitti on ikuinen ellei sitä hajoiteta. Huono johtaja on kuitenkin kuoleva jo luonnostaankin.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Lainaan tähän auktoriteettiä - historioitsija Teemu Keskisarja (Ylelle):

" "Eläköön nationalismi!" Historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä kansallisaatetta tutkitaan nykyään kuin syöpää. Hän uskoo, että jälkipolvet eivät nykymenoa hyvällä katso."

Keskisarja jatkaa:

" Dosentti Keskisarja ylisti kansallismielisyyttä kiitettävän pyyteettömästi. Teemu syyttää meidän aikamme poliitikkoja ja kulttuuri-ihmisiä aatteettomiksi runkkareiksi."

Taidatkos tuon paremmin sanoa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suo siellä vetelä täällä. Samaa mieltä nykymenosta, mutta ei populistiset liikkeet ole koskaan mitään hyvää luoneet.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Eihän tässä oikeasti ole kysymys populismista.

Vaan eliitin siilipuolustuksesta kun he huomasivat, että kansallisvaltion perusta ei murenekaan kuin tuhka tuuleen, kuten brysselissä oli suunniteltu.

Siihen Keskisarjakin viittaa - eikä mihinkään populismiin. Populismista puhuminen on pahimmanlaatuista populismia.

Lyhyestä virsi kaunis - toisen historioitsijan, professori Markku Kuisman samaa aihetta käsittelevä kirjoitus Kanavassa on lukemisen arvoinen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Lapamatojen siilipuolustus, ajatuksenakin inhottava.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

J.K. Paasikivi pääministerinä ja suurpankin pääjohtajana henkilöi monia näitä asioita, alkaen siitä miksi ja miten hänen ensimmäinen hallituksensa vuonna 1918 junaili norjalaisen Gutzeit-yhtiön kansallistamisen, josta Paasikivi sai myös henkilökohtaista sisäpiirihyötyä kaupan välittäjänä toimineen pankkiiriliike Hjeltin kautta. Kun Paasikivestä sodan jälkeen tuli jälleen pääministeri halusi pankki hyvittää entistä pääjohtajaansa maksamalla hänelle ministeripalkkaa vastaavaa neuvottelupalkkiota. Väliin mahtuu muitakin episodeja, joita nykyaikaina pidettäisiin vähintäänkin sopimattomina ellei lainvastaisina. (Markku Kuisma)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU:n aika tullaan historiassa muistamaan Euroopan islamisaation alkuaikana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En allekirjoita kyllä tuota, mutta arvostan mielipidettäsi mielipiteenäsi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eipä meistä kumpaisestakaan tuota allekirjoittamaan aikanaan olekaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä taas luulen, että tuo Trumpin valinta oli siunaus euroopalle. Nyt jokainen vähä-älyinenkin näkee, että ei tuollaisia pellejä eurooppaan kaivata.

Siitä sitten alkaa näiden Le Penien alamäki, ja pikkuhiljaa järki voittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Voihan se olla noinkin. Trump laittaa ja ravistelee ihmiset ajattelemaan, ehkä hän haluaakin ravistella luutuneita klikkejä, kuten YK:ta ja oikeuslaitoksia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"on meidän kaikesta huolimatta jatkettava kokoamista yhdistämällä ne, jotka haluavat ja voivat”.

Usein unohdamme, että rautaesirippu jakoi, eikä siitä historiallisesti niin kauan aikaa ole, euroopan aivan erinäköiseksi kuin se nyt on. Robert Schuman piti puheensa aikana, jolloin uhka jopa sodasta, oli toista luokkaa kuin tänä päivänä.

Puolet euroopasta eli kommunismissa, jota tosiasiassa johdettiin keskittyneesti Kremlistä. Lieneekö siis ihme, että kasvava kritiikki ja ennenkaikkea epäluulo rysselin "valtakeskittymää" kohtaan lisääntyy. Menneisyyden kaikuja, jotka heijastuvat yhtälailla entisen Varsovan liiton alusmaissa kuin ns. vapaan euroopan kansoissakin.

Pelko siitä, että uusi valtakeskittymä luo oman elittinsä joka eriarvoistaa, polkee tavallisen kansalaisen etuja omassa maassaan ja ennenkaikkea pyrkii tukahduttamaan tuon identiteetin.....aiheetonta tai ei. En syyttäisi maltillisia populistisia liikkeitä tai puolueita nykyisestä tilanteesta. Pikemminkin EU:n vastaisuus on luonnollinen vastareaktio.

Pahinta on se, että jokaisessa unionin maassa vastakkainasettelun siemenet on tavallaan jo kylvetty ja rajalinjoja vedetään integraation syventämisen tai nykyisen tilanteen purkamisen välillä. Ollaan vaihtoehdottomuuden tilassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset