Mikä mättää kansalaiset?

Olenkohan tulossa seniiliksi, vai mistä johtunee, että ärsyttä kansalaisten suhatutuminen uudistuksiin. Kun ministeri Anne Berner esitti oman visionsa tulevaisuuden liikennekaaresta se tyrmättiin uskomattoman heppoisin perustein.

Minusta esityksessä on suuria mahdollisuuksia. Jopa niin suuria, että taitaa Bernerkin pyllähtää takamuksilleen jos sattuu lukemaan tämän avauksen,

Suomalaiset siis kammoavat seurantalaatikkoa. Mistä mahtaa rehellinen suomalainen olla niin peloissaan? Ei minun kulkemisessani ole mitään salattavaa, siksi en ymmärrä mikä siinä on niin pelottavaa, että joku järjestelmä tallentaa ajoa? Onhan ajopiirtureita ollut ja on edelleenkin. Samoin ajopäiväkirjoja. Sähköinen ajopäiväkirja ei muuta mitään sinun elämässäsi jos et tahdo. Mutta jos tahdot se mullistaa koko lopun elämääsi.

Se musta mötikkä pitää vaan laittaa palvelemaan kansalaista ei ainoastaan valtiota. Eli jos sellainen tulee, niin silloin on myös vakuutukset alistettava ajon mukaiseksi, joten maksat vakuutusta vain käytöstä. Nythän vakuutus otetaan ja sen voi katkaista, mutta jos se vakuutus olisikin voimassa vain silloin kuin mustalaatikko on käytössä?

Mustan laatikon pitää myös olla synkroonissa älypuhelimeen, eli voit tulostaa sieltä itsellesi tietoa vaikkapa työnantajallesi tietona joka korvaisi ajopäiväkirjan. Vaihtoehtona sille, että et halua mustaalaatikkoa, pitää olla se Annen aikaan perustuva vaihtoehto, mutta sekin pitää pilkkoa kansalaista palvelevammin, eli pitää olla sellaisia vaikkapa neljän päivän kuukausiviisumeja. Sellaisen ostettuasi vaikkapa lähikaupastasi saat ajella kuukaudessa neljä päivää ja tarvitsee vain ennen ajon alkua merkata viisumiin lähtöaika ja mittarilukema. Jos poliisi pysäyttää ja et ole ostanut ajoviisumia tai et ole merkinnyt ostamaasi viisumiin pyydettyä tietoa saat maksumääräyksen joka on viisi kertaa viisumin hinta.

Näillä muutoksilla jo laki on paljon kansalaisystävällisempi, eikä nuo asiat ole kovin vaikeat toteuttaa.

Vakuutusmaksusi pienenevät, ajosi tulevat harkituimmiksi ja sitä kautta päästöt vähenevät. Ajopäiväkirjan pito helpottuu ja tarkentuu.  Turha pelätä että joku sinua seuraa, ethän pelkää twiittejä tai tekstiviestejäkään. Jos sinulla on puhelin matkassa olet jo seurannassa. Autosi seuraaminen voi olla sinulle myös etu, jos se vaikka varastetaan.

Anne Bernerin esityksesä, joka ei ole yksin hänen keksintönsä on paljon hyvää, mutta montakaan puolustajaa en ole itseni lisäksi hänelle löytänyt.

Arvostelu tai kritiikki ilman että tuo keskusteluun itse mitään uutta on tyrmistyttävän tylsää ja sitä kautta turhaa, kun se vain polkee paikoillaan.

Minusta Anne Berner on ihana ihminen ja hänen esityksensä ansaitsee huomion. Sitten kun siinä on joku puute tai epäkohta niin otetaan kantaa siihen asiaan, ei yleistetä koko ideaa sen takia, että kaikki muutkin niin tekevät.

Ei ihminen ole menettämässä vapauttaan jos ajot voidaan selvittää. Oletteko huomioineet miten nopeasti se voidaan selvittää jo nyt käytössä olevilla kulunvalvonnan välineillä? Erään vuosia sitten tapahtuneen pommimiehen jäljille päästiin vajaassa tunnissa ja tiedettiin mitä lähiliikenteen linjabiiliä käyttäen hän oli matkannut jne…

Tienpäällä on niin monia kameroita jo nyt eivätkä läheskään kaikki kamerat ole noita pelättyjä peltipoliiseja.

Jos siihen mustaan laatikkoon asetettaisiin myös tunnistin joka tunnistaisi liikennenopeuden ja antaisi siitä merkkivalon nopeusmittarille, niin voisimme välttää paremmin noita pelättyjä peltipoliiseja. Halutessa ne voisi yhdistää suoraan ajonopeudensäätimelle, eli et enää koskaan ajaisi vahingossa ylinopeutta.

Meillä olisi nyt tuhannen Bernerin paikka valjastaa autoilumme uusille urille ja valtio olisi siinä täysillä mukana. Yhdessä voisimme luoda Suomeen paremman ajokulttuurin, pienemmät vakuutusmaksut, halvemmat ajokilometrit paremmilla autoilla. Meidän vain tarvitsee esittää Annelle omia parempia esityksiä sen sijasta, että haukumme häntä sveitsiläiseksi kepuämmäksi.

 

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu