Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Leikataan lapsilisistä juupas, eipäs

Tässäpä hieman historian kertausta lapsilisistä. Seuraava lainaus on  Ylen uutisista 10. huhtikuuta 2014. 

Välikysymyksiä ja hallituksen esityksiä tehdään vuorotellen ja asiat polkevat paikoillaan.

 

 "Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) on puolustanut eduskunnassa hallituksen päätöstä leikata lapsilisiä. Huovinen sanoi, että sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan kohdistuvia säästöpäätöksiä on yritetty välttää viimeiseen asti, mutta nyt niitä piti entistä heikomman taloustilanteen vuoksi tehdä.

Huovisen mukaan lapsilisiä päätettiin leikata, koska toinen vaihtoehto olisi ollut palveluiden heikentäminen.

- Palveluiden turvaaminen on sosiaalisesti kestävämpi vaihtoehto, hän sanoi.

Huovinen huomautti myös, että lapsilisien kokonaispotti on niin suuri, että siitä saatiin aikaan merkittävä säästö ilman kohtuutonta leikkaamista. Lapsilisien kokonaissumma on tänä vuonna lähes 1,5 miljardia euroa ja siitä leikataan 110 miljoonaa euroa.

Leikkaus korvataan toimeentulotuessa

Hallitus on päättänyt leikata lapsilisän kaikkia tasoja noin 8,4 prosenttia. Yksinhuoltajakorotuksia ei leikata.

Huovinen huomautti, että lapsilisä otetaan huomioon toimeentulotukilaskelmassa, eli toimeentulotukea nostetaan lapsilisän leikkausta vastaava määrä.

- Tämä on hallituksen selkeä arvovalinta: kaikkein pienituloisimpia perheitä haluttiin suojata tässä ratkaisussa, hän sanoi.

Eduskunta keskustelee parhaillaan lapsilisien leikkaamisesta ja hallituksen perhepolitiikasta perussuomalaisten, keskustan ja vasenryhmän yhteisen välikysymyksen pohjalta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on Hanna Mäntylä (ps.)."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Niin ne osat vaihtuu, mutta tulos on sama. Nyt Mäntylä ajoi (ps+kesk) leikkauksen lapsilisiin ja demarit itkee. Ei kellään ole mitään rotia, vaan suurta näytelmää. Arvorationaalinen päätöksenteko on jo aikaa kuollut ja kuopattu. Sanalla sanoen politiikka on kuollut, mutta politiikot porskuttaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Sanalla sanoen politiikka on kuollut, mutta politiikot porskuttaa.

Tätä ei voisi paremmin kiteyttää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mikään isompi muutos ei ilmeisesti mene koskaan läpi kuin siinä tilanteessa, että se on täysin pakko. Siihen saakka voidaan tehdä vain pientä viilausta, jolla ei ole käytännössä mitään vaikutuksia kuin marginaalisissa tapauksissa.

Paras esimerkki on juuri nyt perustulo. Sitä on vatkattu vähintään parikymmentä vuotta eikä ole saatu mitään aikaan. Siinä mielessä tuleva kokeilu on parempi kuin ei mitään. Vaikka todellisuudessa juuri se olisi avain edessä olevaan pakkotilanteeseen, jossa kertakaikkiaan nykyisenkaltaista kahdeksasta neljään palkkatyötä ei ole suuressa määrin olemassa.

Lapsilisän voisi ihan hyvin laittaa verolliseksi etuudeksi. Samoin unohtaa kaikki tukkuylennykset ja pikemminkin siirtyä alennuksiin. Kahdesta ensimmäisestä tasasumma ja sen jälkeen seuraavista aina 10 pinnaa pois.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perustulo voisi myös kumota koko lapsilisäjärjestelmän jos se räätälöitäisiin lapsiystävälliseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset