Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Heh, heh peruuntuu se maakuntahallintokin

Kokoomuksella oli takavuosina joku mainoskin peruuttamisesta, mutta tämä hallitus osaa komeasti pyörtää pyhiä puheitaan. Ilmeisen varmasti myös maakuntauudistus peruuntuu, jos ei sitten ole se poikkeus joka vahvistaa sääntöä.

Viimeisin takinkääntö oli tämä työttömien raastaminen yksityiselle haastattelijalle, joka nyt sitten palautui takaisin virkamiehille. Alkuun piti juurikin keventää virkamiesten työtä ja nopeuttaa toimenpiteitä, mutta nyt sitten huomattiin, että ei kannata tehdä turha työtä, kun yksityinen ei voi tehdä päätöstä.

Ensinnäkin mitä päätöksiä haastattelun perusteella sitten tehdään? Nehän piti olla aktivoimistoimia!

Suuren kohun saattelemina työministeri puolusti ideaa haastettelujan siirtämisestä yksityiselle, ja nyt sitten on suuri uutinen, että virkavastuuta ei voi ulkoistaa. Hoh hoijjaa, tämä oli alusta saakka kyllä kaikkien tiedossa, mutta ehdotus tehtiin siitä huolmatta kirkkain silmin.

Sama kohtalo tulee myös maakuntauudistuksessa eteen, eli pääministerin kiristys ja uhkaus hallituksen kaatamisella valuu hiekkaan, maakuntauudistus on niin sopimaton tähän yhteiskuntaan, tähän aikaan, tähän hätään, että sellainen ei voi onnistua.

Onko hallituksella enää eväitä toimia lainkaan, kun lähes jokainen sen alulle panema uudistus on torpattu. Ja torpattu niin, että oppositio ei niitä ole kaatanut, vaan ne ovat kaatuneet hallituksen vaisuun ilmoitukseen, että olemme tulleet järkiimme.

Edellinen hallitus äänesti jopa omaa esitystään vastaan, mutta tämä hallitus kaataa omat esityksensä vapaaehtoisesti opposition seuratessa sivummalla äimänkäkenä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Uskallan olla eri mieltä. Maakuntahallinto on pääministeri- ja maakuntapuolue Keskustalle niin tärkeä hillopurkki, että sitä ei päästetä peruuntumaan. Nostan todella hattua, jos muut hallituspuolueet pystyvät jarruttamaan uudistusta niin paljon, että se on vielä peruttavissa sitten kun Kepu saadaan oppositioon.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tämän aamun (21.10.) uutisissa kuultiin, että virkakunta moittii poliitikkoja liian hätäisestä lakien valmistelusta. Syytä onkin. Sipilän hallituksen toimintamalli on ollut, että tuosta vaan lyödään kiinni tavoitteet ja annetaan lakia valmisteleville virkamiehille tiukka aitaulu, jonka aikana esityksen pitää valmistua ja valmistuuhan se, mutta niin puutteellisena, ettei esitystä ainakaan sellaisenaan voi toteuttaa.

Usein on myös niin, että hallituksen antamia ohjeita noudattaen kelvolliselle lakiesitykselle ei ole edellytyksiäkään, kun ohjeet ovat alun alkaenkin ristiriidassa jo olemassa olevan lainsädännön ja sen mukaisen käytännön kanssa. Siitä yritys siirtää työttömien haastattelut yksityiseksi bisnetoiminnaksi on vain yksi surkea esimerkki.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Toivotaan, että jappastelulinja jatkuu tässäkin asiassa. Koko maakuntauudistus on hanuriosastolta. Lisää kepuli virkamiehiä patsastelemaan ja touhustamaan olemattomia höpöjä. Poliitikkojen luotettavista lupauksista huolimatta juuri noin tulisi käymään.

Potkaiskaa jo se kepulien kivijalka nurin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Toivon todella maakunta-hölmöilyn peruuntumista. Maakunnat olisivat vielä ylimääräinen sekaannus lisää maamme muutoinkin vaikeassa tilanteessa.

Ehkä olisi parempi, että hjallitus lopettaisi päätöksenteon kokonaan ja vain odottelisi vaalikauden loppuun? Kaikki olisivat varmaankin tyytyväisempiä.

Eihän Espanjassakaan ole ollut hallitusta kohta kahteen vuoteen ja talous kasvaa enemmän kuin Suomessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sotesta puheenollen, me asukkaat täällä Tuuloksessa pääsemme jo ensi vuoden alussa tähän vapaavalintaan kokeilumielessä mukaan. Suomesta on valittu viisi kuntaa, jotka ovat nyt kokeilussa mukana 2017-2018.

Hämeenlinnassa kokeilu on kohdistettu Lammi-Tuuloksen asukkaisiin, mielenkiintoista nähdä mitkä tahot minullekin tarjoavat palveluja ensi vuoden alussa.

Kirje pitäisi tulla ennen vuodenvaihdetta kotiin ja palveluntarjoaja pyydetään nyt tarjoamaan palvelujaan.

Täällä tämä terveysaseman sivupiste on melko ruuhkainen, eikä aikoja helposti saa, tarjoaakahon Mehiläinen mulle nopeampaa ja sujuvampaa palvelua.

Pitää varmaan ihan kokeilumielessä ottaa pariksi vuodeksi joku toinen palveluntarjoaja, jotta näkee, miten homma toimii.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sama aihe blogikirjoitukseen minullakin oli mielessä, mutta hyvä, että Ari otit jo asian esille.

Olen jo aiemmin todennut, että sote- ja maakuntauudistus yhtäaikaa on liian suuri uudistus.

Suurin osa kunnista ei vielä kunnolla tiedosta, miten suuri muutos kunnan tehtävin tulisi, kun sote-asiat tempaistaan uudelle hallintoportaalle maakunnalle. Mikä on henkilöstövaikutus kuntiin vai edelleenkö n. 450 00 henkilön määrällä jatketaan ? Ketkä ja mikä henkilöstö -uusiko jostain tempaistu - tätä sote -hallintoa johtaa maakuntatasolla- on sekin vielä vastausta vaille. Monien kysymysten vastaukset ovat auki.

Tulevien maakuntien asukasmäärät eivät ole tasapainossa (esim. Uuusimaa vs Keski-Pohjanmaa)

Mutta kaikkein suurin kupla tässä tässä laskelmassa
http://img.yle.fi/uutiset/hallitusneuvottelut/arti...

Olen mota kertaa kysynyt, miksi maaliskuussa 2014 kaikille puolueille sopi viisi sote-aluetta, jota esim. nykyinen pm Sipiläkin kehui silloin isänmaalliseksi teoksi.
http://yle.fi/uutiset/3-7151335

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Viisi olisikin aika optimaallinen luku tässä sote-asiassa. Sen kannalla olen itse ollut alusta saakka. Sipilä vain kiristi Stubbin ruotuun uhkaamalla Saulin puheille menolla, ja Timo Soini oli hiljaa hyvillään, kun pääsee Stubbista kerralla eroon. Nyt on Stubb jäähyllä eikä mikään ole ainakaan paremmin mennyt.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minusta taas maakuntahallinto ei ole mikään turhake, jos sille annetaan riittävästi itsenäistä päätösvaltaa. Jos siitä tehdään sellainen väliporras jonka kuitenkin pitää hyväksyttää jokainen a-nelonen Helsingissä niin silloin se on täysin turha ja tarpeeton.

Esimerkiksi Lapissa uutisoidaan EU-tukia jäävän vuosittain saamatta, kun asiat ja paperit makaavat Helsingissä. Itsenäisellä maakuntahallinnolla olisi varmaan suurempi intressi huolehtia maakunnan eduista kuin Helsingin hyvää palkkaa nostavilla laiskoilla virkamiehillä. Kahdessakymmenessä vuodessa olisi kyllä asiat pitänyt oppia niin ettei se ole siitä kiinni.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Maakuntahallinto tulisi perusta ERVA alueisiin, erikoissairaanhallinto ja pelastustoimi näyttää siirtyvän ERVA malliin. Viiden Erva alueisiin perustava hallinto pelastaisi demokratian koska pieniin äänestysalueisiin perustuva malli aiheuttaa pienillä alueilla piilevän äänikynnyksen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ainakin aluksi maakunnat ovat rahoituksen osalta tiukasti valtion valvonnassa. Jatkosta en tiedä. Tulevaisuus riippuu täysin siitä, miten laaja itsenäisyys maakuntahallinnoille säädetään. Joka tapauksessa hallintoa ohjaamaan tarvitaan tulojen tasausjärjestelmä. Omillaan kaikki maakunnat eivät millään pärjää, kun ne ovat väestöpohjaltaan, elinkeinorakenteiltaan ja taloudellisilta voimavaroiltaan hyvin erilaisia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Huoh. Kuinka vaikea se on ymmärtää, ettei soteuudistus kertakaikkiaan toimi, ellei kehitetä myöskin (maakunta)hallintoa. Nuo ervat ja muut viritykset kaatuivat jo viime vaalikaudella kaikki perustuslaillisiin ongelmiin. Sellaisen hallintohimmelit ovat yksinkertaisesti kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella.

Mahdettaisiinko maakuntiin suhtautua suopeammin, jos niitä kutsuttaisiin "superkunniksi", joilla on alaisuudessan pienempiä "peruskuntia"?

Kolmiportainen hallinto on eurooppalainen normi. Ainoastaan Suomessa on typerästi jatkettu kaksiportaisella hallinnolla, vieläpä niin, että kaikki mahdollinen väliportaan hallinto halutaan kumota helsinkikeskeisen keskushallinnon tieltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja mitenköhän perustuslaissa on otettu huomioon nykymaailma? Ehkä perustuslaki on vain välikappale jolla jarrutetaan milloin mitäkin kehitystä?

Ongelma ei ole perustuslaki, vaan puolueet, jotka käyttävät asemaansa jarruttaakseen tai nopeuttaakseen puolueidensa näkövinkkelistä omaa näkemystään perustuslakiin vedoten.

Superkunta-ajattelu korostaa juuri tuon maakuntien hölmön idean, maakunnat ovat menneisyyttä. Samalla tavalla voitaisiin ajatella, että ERVA-alueet ovat superaluita jotka koordinoivat muita alueita, mutta kun se ei ole niin.

Siinähän alueet vain kasvaisivat isommiksi ja hallinto vain suhteessa pienenisi. Maakuntamallissa himmelin koko kasvaa maakuntahallinnon verran. Nykyinen maakuntamallikin tulisi purkaa kokonaisuudessaan ja korvata se vahvemmalla kuntapolitiikalla ja kuntien välisellä yhteistyöllä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kuitenkin kaiken maailman kuntainliittohimmelit poistuvat. Nytkin terveydenhuollossa on meillä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä, joka lähettää kalliita laskuja kunnille, sekä tietenkin Oulun yliopistollinen sairaala, joka lähettää todella kalliita laskuja kunnille. Tulevaisuudessa nämä ovat yhtä ja samaa organisaatiota, joka lähettää kalliita laskuja maakunnalle, jossa maksajia on 400 000 nykyisen 40 000 sijasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Turun Sanomat kirjoitti vielä kolme vuotta sitten, että:

"Uusien sote-alueiden on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa."

Näin nämä suuret sote-uutiset vain ajan myötä muuttuvat sammakoiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset