Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Miten on mahdollista?

Miten on mahdollista, että valtion budjetti on kasvanut kymmenessä vuodessa 40 miljardista 55 miljardiin? Vuonna 2006 meidän talous oli ehkä enemmän tasapainossa kuin tänään. Vuodesta 2006 lähtien kasvua tapahtui vielä parisen vuotta, sen jälkeen meitä on riivannut taantuma.

Kymmenen vuotta ja 15 miljardia lisää menoja, vaikka leikkauksia on tehty "kovalla" kädellä ainakin köyhien ja rikkaidenkin uikutuksesta päätellen. Koulutuksesta on leikattu, terveydenhoidosta on leikattu, kehitysaviusta on leikattu, mutta budjetista ei ole leikkaantunut yhtään, vaan on tullut menoja 15 miljardia lisää.

 

Kuka osaa selittää tämän laskuopin? Leikataan, mutta paisutaan!

 

Nyt otetaan lisää velkaa vielä entisten päälle. koska se on olevinaan edullista ottaa. No otetaan vaan ei se minua haittaa, mutta ehkä jälkikasvun lapsia vituttaa senkin edestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (81 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vuoden 2016 budjettitalouden tulojen arvioidaan olevan 49,1 miljardia euroa, josta verotulojen osuus on 40,8 miljardia euroa. Miksi ihmeessä meillä on hätä? Jos olisimme pysytelleet vuoden 2006 tasossa menojen suhteen olisi taloutemme 9 miljardia ylijäämäinen, nyt pitää ottaa velkaa jotta saamme menot katettua. Kuka on ottanut ja kuka edelleen ottaa velkaa ja lisää näin menoa, vaikka me kaikki tiedämme mistä on kysymys? Vuositasolla olemme ottaneet lisää menoja vastataksemme noin 1,5 miljardia vuodessa. Luulisi tuollaisen summan jo näkvän jossain niin, että se voitaisiin yksilöidä ja leikata kuin syöpä pois.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Varmaankin moni tekijä vaikuttaa tuohon kulujen kasvuun. Olisi hyvä myös muistaa, että Suomessa maksajien määrä pienenee koko ajan, kun yksityissektorin tuottavat työpaikat liukuvat muualle. Hallitus on puuhastellut kaikenlaisten kiky yms. pakettien parsissa, mutta julksen sektorin suojatyöpaikat ovat olleet koko ajan ' under radar '.

Tyhjäkäynnillä olevia laitoksia ja virastoja piisaa paperinpyörittelijöineen ja nenänkaivajineen. Lienee leikkaaminen vaikeaa hallitukselle, varsinkin pm puolue Kepuleille. Heillähän on pitkät perinteet maaseudun kuntien tehtävien miehittämisestä. Koko koneisto on huolella tukevalle perustalle demarien kanssa aikoinaan kimpassa valettu. Ei sitä käy purkaminen, lisää kepulibunkkereita saadaan, kunhan maakuntauudistus toteutuu.

Ei Suomi turhaan ylpeänä komeile EU n suurimmalla julkisella sektorilla ( vrt. Bkt 2015 )

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tässä viimeisimmän talousarvion vuotokohdat pääpiirteittäin. Menoja nostavat hallituksen kärkihankkeet sekä mm. valtion ja kuntien välinen kustannustenjaon tarkistus, eläkkeensaajien asumistukeen kohdistuvien leikkausten lievennys,
turvapaikanhakijat sekä puolustusmateriaalihankintojen ajoitusmuutokset.

Puolustusministeri vaihtoon vai edelliset?

Mitkä ovat kärkihankkeet ja mitä niillä odotetaan saatavan?

Kunnatko ovat nostamassa valtion menoja?

Miksi Suomessa tarvitsee eläkeläisille maksaa asumistukea, eikö elämäntyö ole tuottanut mitään? Suomessa peritään yhä enemmän vanhemmilta, mutta maksukyky hiipuu aina vain huonommaksi. Onko systeemi mätä?

Turvapaikanhakijat on ainoa seltettävissä oleva meno, sillä jokainen tajuaa että heitä on nyt enemmän kuin vuonna 2006.

Mutta miten eläkeläisten asema on noin paljon huonontunut kymmenessä vuodessa, että heidän asumistukensa on velan yksi suurimmista syistä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yleinen hintatason kehitys ja rahanarvon liikkeet huomioiden vuoden 2016 talousarvion kokoluokka tulisi olla alle 48 miljardia, eikä yli 54 miljardia. Eli tuossa on juuri se velkaosuus ylimääräisenä. Mutta velka ei ole syy, vaan se mitä sillä velalla maksetaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässäpä haaste jollekin tutkivalle journalistille tai innostuneelle harrastajalle. Laitetaan vierekkäin vuoden 2006 tilinpäätös ja vuoden 2016 tilinpäätös. Poraudutaan menoihin ja katsotaan, missä ne muutokset ovat tapahtuneet. Näppituntumalla ja stetsonista vedettyinä arvioina epäilen, että EU maksuista löytynee lähes miljardin lisäys, maahanmuuton kuluista ainakin toinen mokoma, asumistukimenoista ehkä kolmas. Nämä noin aluksi, mutta asia on varmasti paneutumisen arvoinen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä Hetemäen Martilla on jo näpissä tarkat laskelmat missä vika, mutta politiikan vellihousut eivät uskalla puhua avoimesti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #14

Jos tavoitteena on arvostuksen ja uskottavuuden hävittäminen, poliitikkojen valitsema taktiikka on suorastaan loistava.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

2006 budjetin menoihin 10-20% lisää ja ne 2016 menojen tilalle. Ei ehkä taloustieteellisesti pätevä menetelmä, muttei se voi nykyistä huonompikaan olla.

Tietysti samalla jokainen ministeriö esittää suhteutetun ohjelman. Jos ei sellaista tule, vaihdetaan uudet henkilöt tilalle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Yksinkertainen on joskus niin vaikea tehtävä. Tulos tai ulos.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

2006-2016
Samaan aikaan maantieverkosto rapautui, rautatieverkosto rapautui, kouluja suljettiin, terveyskeskuksista tuli arvauskeskuksia j.n.e.
Hemmetti.
Onkohan joku tai jotkut vetäneet välistä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mistä vain löytää sen välikäden joka kuppaa rahamme, taitaa löytyä poliittisten suuntausten seasta, eli joku taho lihoo muiden kustannukella. Kukahan se juuri antoikaan poliittisesti lähellä olevalle hurjasti enemmän kuin muille.Taisi olla vielä kiihkouskovainen.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kyllähän se tavallisesta ihmisestä tuntuu kummalta että tehdään 55 miljardin budjetti kun rahaa on vain vajaa 50 miljardia.
1975 väkiluku 4,7 milj. vero ja sos maksut euroina 6,6 miljardia 2012 väkiluku 5,4 miljoonaa verot ja sos maksut euroina 85 miljardia.
Siitä voi tehdä monenlaisia laskelmia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No kokoomuksen sari sairaanhoitajakamppanja 2007 nosti kaikkia palkkoja, no sen 10%. Se lienee yksi syy.

Edelleen muistan tuon vuoden ja pelkoni siitä että kenkää tulee, kun palkat nousi 10% ja olin määräaikainen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sillä ja juuri sillä on todella suuri merkitys yhdessä sen kanssa, että kriisi tuli päälle seuraavana vuonna, jolloin vieläkin nostettiin palkkoja yli varan. Muistan sen myös hyvin kun työmiesten palkat nousivat 1,05 euroa tunnilta ja siihen sitten sotut päälle. Markka-aikaan kovia korotuksia olivat olleet 20 penniä tai jopa 50 penniä tunnilta, mutta euron sokaisemina rakennustyöläistenkin palkkaa nostettiin silloin yli eurolla tunti. Kyllä Kokoomuksen kannatuksen nousulla oli helvetillinen hinta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kun aikanaan vitsailtiin tällä "Saako naapurin tontille rakentaa? Nimimerkki 'Paalutinko turhaan'" niin minulle tuli jo vaalikampanjan aikana ajatus, että Katainen on todellinen talousnero. Kukaan muu ei ole yhtä sutjakkaasti maksanut vaalivoittoaan rahoilla, joiden käyttöön ei ollut etu- eikä jälkikäteen oikeutta. Käytännössähän sari sairaanhoitajan palkankorotus maksettiin kuntien kukkarosta... Loppu oli sitten lumipallovaikutusta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja se lumipallo pyörii yhä. Jyrki vaan selaa suuria unelmia uudessa toimessaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Minun se piti sanoa..eli syyllinen on Katainen ja kokoomus, molemmat yhdessä ja erikseen.
Mitä tulee lisävelan ottoon, niin en ymmärrä miten näillä koroilla voidaan asiat sössiä. Kuvittelisi että jos sitä rahaa on käytössä miljoona-/miljarditolkulla, niin se saataisiin myös kasvamaan.

Tällä leikkaus-/korotuspolitiikalla ei taatusti saada maatamme nousuun..ei vaikka autoveroon laitettaisiin 500€ lisäys ja kelan taksimatkat maksaisivat satasen sivu. Laitetaan nyt vielä sekin, että kiinteistöveron nosto 10llä prosenttiin saattaa kuulostaa hallituksesta hyvältä, mutta ei, sekään ei nosta maatamme suosta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Miten on mahdollista, että valtion budjetti on kasvanut kymmenessä vuodessa 40 miljardista 55 miljardiin?"

Kuinka on mahdollista, että ennen mentiin valtiolle tai kuntaan vain, jos yksityiselle puolelle ei päässyt ja nyt mennään yksityiselle puolelle, jos julkishallinnon puolelle ei päästä. Ennen valtion leipä oli kapea mutta pitkä, nyt se lienee leveä ja pitkä.

Minäkin ajauduin aikoinani valtiolle, kun en yksityisellä pärjännyt. Hullun tuuria!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juuri tämä on se syy. Silloin kun julkinen sektori on palkkajohtaja, ei systeemi voi kauan pyöriä, varsinkin kun edut ovat vielä huomattavasti parempia ja lomatkin pidempiä. Hyvinä aikoina on myös perustettu poliitikkojen etupiireille ja sidosryhmille valtavat määrät aivan turhia virastoja ja muita instansseja, joissa ei oikeasti tehdä mitään järkevää, eikä osata mitään. Mutta joissa pyörii valtava henkilökunta siirtelemässä tyhjänpäiväisiä papereita edes takaisin ja pitämässä turhia kokouksia ja seminaareja isoilla palkoilla.

Mutta mistä purat ja mistä vähennät, kun kyseessä ovat poliitikkojen omat etupiirit ja sidosryhmät, kannatus menee ja valta hupenee jos näiden etuihin puututaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

On helpompi nähdä malka pakolaisen silmässä kuin rikka omassa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/kova-arvio-ess-s...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

On mahdollista ja ilmeisen helposti. Joka vuosi 28 miljardia menee erilaisiin verohelpotuksiin, 25 miljardia veronkiertoa, harmaata vyöhykettä, tulonsiirtona rikkaille. Lisäksi kokonaispakettiin vaikuttaa mainitut paperinkääntelijät sankoin joukoin, sikahalvalla myydyt valtionomistukset, kuten vaikka GrowHow-kauppa, jossa 30 miljardin omaisuus myytiin 207 miljoonalla, kaiken toimeliasuuden lamaannuttava verotuskäytäntö, monenmoiset rikastuttajat ja jonnin joutilaat, ym, ym, ...

Näin siis ihan muutaman lähteen mukaan:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/verotukien-hurja...
https://finnsanity.blogspot.fi/2016/08/uuden-talou...
http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2008/09/g...
http://www.talouselama.fi/uutiset/kova-arvio-ess-s...

Pekka Pylkkönen

Olipas siinä liuta "faktoja" joiden todenperäisyys on jäänyt tsekkaamatta.

Verotuet ovat laskemassa kokonaisveroastetta koska poliitikot haluavat ohjata taloutta. Kokonaisveroaste on silti aivan maailman kärkeä.

Eduskunnan harmaan talouden raportin mukaan harmaata taloutta on noin 10 miljardin edestä. Lähes yksinomaan arvonlisäveron maksamatta jättämistä eli sitä kun sinä ja minä ostetaan tavaraa pimeästi. Veroparatiisien aiheuttamat menetykset ovat luokkaa 200 miljoonaa ja niistä saadut hyödyt sitä paljon suuremmat - eläkerahastot saavat yhtä paljon pääomatuloja kuin kaikki suomalaiset yhteensä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Jari, nuo linkit kannattaa kahlata:)

Ei ole kestävyysvajetta,
on vain 28 miljardia erilaisia verohelpotuksia ja 25 miljardia veronkiertoa !!!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, olen tehnyt "tutkielman" valtion budjeteista vuosien 2016 ja 2006 välisistä eroista pääluokittain ja sieltä suurimmista eroista.

Ensinnäkin tulopuolella on verot ja veronluonteiset tulot kasvaneet 7,368 mrd euroa sekä korkotuotot 1,443 mrd euroa. Yhtenä kaikkein suurempana tulopuolen lisäyksenä onkin luonnollisesti velan lisäys 5,1 mrd.

Sitten menopuolelta suurimmat lisäykset ministeriöittäin katsottuna. On huomioitava, että menoja on näytetty kohdistettavan eri ministeriöiden alle noina vuosina, kuten esim. kuntien tukeminen (2016 vvm/sos ja terv.m 2006), joten suora vertailu on vaikeaa.

VVM lisäys 11,525 mrd euroa, johon sis. eläkkeiden lisäystä 1,549 mrd, kuntien tukemista 9,016 mrd ja EU:lle lisäys 0,375 mrd.

Opetusministeriö, sis. korkeakoulut lisäys 1,9 mrd ja opintotuki 0,156 mrd.

Liikenne ja viestintäm. lisäystä 1,180 mrd, josta liikenneverkko lisäystä kokonaan.

TEM lisäystä 0,971 mrd

Sos. ja terv. ministeriö lisäystä 3,99 mrd euroa, josta perhe- ja asumis. lisäystä 1,614 mrd, eläkkeiden lisäystä 2,241 mtd. ja työttömyysturva lisäys 2,2 mrd. Joitakin menoja on vähentynyt, joten eroavuus johtuu tuosta.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2006&...

Tuossa linkki josta voi lähemmin kukin halunsa mukaan tarkistaa lukuja.

Karkeasti ottaen menopuoli on kasvanut ainakin em. lukujen valossa vajaa 20 mrd euroa, kun tulot lisääntyneet ilman velkalisäystä vajaa 9 mrd. Toki tulopuolella on lisäystä yhden ministeriön ja sekalaisista tuloista n. 1,8 mrd. Mutta kuten todettuna niin yllä mainittujen ministeriöiden menot ovat kasvaneet eniten. On huomattava, ettei vuoden 2016 budjetti ole vielä lukujen kohdalla lopullinen vaan monet kustannukset tullevat kasvamaan budjetoiduista luvuista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos Sirpa, mielenkiintoista on tuo EU:n osuus joka ei sittenkään ollut suuren suuri. Mutta menot voittavat 6-0 tulojen kasvun tai paremminkin 20-9

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, on kuitenkin mahdollista, että noita EU kustannuseriä onkin kirjattuna joillekin muille momenteille. Siis hajotettuna, jolloin ne ei ole tuossa "tutkielmassa" tulleet esiin. Luulenpa että näin on tapahnunut.

Muitakin kustannuksia on siirrelty eri momenteille noina vuosina, joten vaikeuttaa huomattavsti keskinäisiä lukuvertailuja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Paljon mahdollista, mutta miten todennäköistä?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

No katsoin 2016 budjetista hakusanalla "EU maksut" momentteja, joille noita maksuja on arvioitu ja myös tuloja EU:lta. (momentit 50, 01, 64 ja 69) Mikäli hakusana ei ollut riittävän kattava, niin jotain jäi pois.

Lopputulema haulla on se, että EU:lta saatavia tuloja arvioitu 0,719 mrd euroa ja maksuja sinne päin 2,373 mrd euroa, joten nettona arvioitu 1,654 mrd euroa.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?maindoc=%2...

Tässä sitten vuotta 2006 koskevat vastaavat luvut; saatu EU:lta 0,825 mrd ja maksettu 1,670 mrd, joten nettomaksu 0,845 mrd. Nettomaksu siis tuplaantunut.

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?maindoc=%2...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #55

Eli on noudatettu samaa löperöä kustannusten nousua suosivaa politiikkaa kautta linjan, paitsi, että EU on lypsänyt tuplasti muita enemmän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hallitus puhuu säästöistä ja pelkäksi puheeksi tämä jääkin. Nytkin kokoomuksen ministeri kaipaa lisää pakolaisia vaikka lentokoneella kun Ruotsi ja Tanska pistivät rajat kiinni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jarmo hyvä, kuten Sirpan laskelmasta hyvin näkyy, ei EU ja pakolaiset ole olleet se suurin syy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, ei tuossa EU luvussa suinkaan ole pakolaiskustannuksia vaan yksinomaan EU:n jäsenmaksut ja mahdollisesti joitakin muita jäsenmaksuja. Pakolaiskusyannukset jakautuu muistaakseni kolmen eri ministeriön kustannuksiin.

Tässä linkit joista käys selville 2016 maahanmuuttokustannuksia;

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?maindoc=%2...

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?maindoc=%2...

Kuten huomaat, niin noita kustannuksia on ripoteltu vähän sinne sun tänne, siis eri momenteille. Miksihän niitä ei ole viety yhdelle momentille ja jos tarvis on, niin sieltä jakaa eri momenteille. Tarkoituksella?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Kiitos, onhan selvää että pakolaisista syntyy kuluja enemmän, kun heitä on paljon enemmän kuin 2006, mutta ei koko 15 miljardia ole heidän kustannus, vaan kotikutoista menojen lisäystä on tapahtunut. Rahaa kylvämällä on varmasti ostettu ääniä? Miten muuten tuollaista yli varojen elämistä voisi ymmärtää?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista tuossakin on että kokoomus haluaa vapaaehtoisesti kasvattaa julkisia menoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #34

Hallitusvastuu on Sipilän joukkueella ja toiseksi suurin puolue on Perussuomalaiset, joten kovin on kapea-alaista sinunkin ajattelusi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #43

Ehkä Alsionkin mielestä julkiset menot ovat siis liian pienet. Kokoomus on hallituspuolue joka käy konsensuskauppaa, ehkä antaa perussuomalaisille periksi pakkoruotsissa ja keskustalle lisää tuulimyllyjä. Minun mielestäni kokoomus huijaa jatkuvasti julkisissa menoissa oman eturyhmänsä eduksi, sama vika keskustalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Miksi Jarmo osoittelet jatkuvasti minua kokoomussormellasi?

BKT/asukas ei kerro, miten tulot jakautuvat kansalaisten kesken. Luvussa ei liioin kuvastu tehtyjen työtuntien tai vapaa-ajan määrä. Suomessa tuloerot ovat yhä melko pieniä, työaika on maailman lyhimpiä ja vapaa-aikaa on enemmän kuin BKT:n kärkitason maissa. Työvoiman vähentyessä pitäisi lisätä työssäolon houkuttelevuutta vapaa-ajan vaihtoehtona. Kireä tuloverotus ja vähäiset erot työssä käyvien ja passiiviväestön tuloissa tekevät tämän vaikeaksi.

Tuossa sinulle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #66

"Miksi Jarmo osoittelet jatkuvasti minua kokoomussormellasi?"

Sinä kyselet minne rahat menee ja minä osoittelen sormella yksilöidysti minne menee, missä kohtaa sinua syytin. Asenteesi tuhlaavaisuuteen on kyllä uskomattoman löperö kun hallituksessa oleva ministeri itse vapaaehtoisesti esittää julkisten menojen lisäystä niin tuollaiseen pitäisi puuttua jo periaatteen vuoksi ja pyytää vastuuntuntoismpaa ajattelua ministeriltä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #71

Hyvä veli se lurittelee omiaan. Miten hallituksen ministerit kuuluisivat jotenkin eritoten minun vaikutusalueeseen? Eikös se ole hallituspuolueita kannattavien ja vastustavien tehtävä tuomita, minä olen vain sitoutumaton tarkkailija, joten älä tapa viestintuojaa.

Pekka Pylkkönen

Koko julkisen sektorin tarkastelu näyttää vielä pahemmalta. 2006 julkiset menot (valtio, kunnat ja sosiaalivakuutus) olivat 83 miljardia ja 2014 119 miljardia. Kasvua näpsäkät 44%.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei kukaan yksityishenkilö tai yritys hoida talouttaan näin järjettömällä tavalla, että annetaan menojen kasvaa holtittomasti ja otetaan sitten halpaa syömävelkaa tekemättä sillä tulosta.

Sitten syytetään pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, joiden kulut ovat noin 1,5 miljardia, vaikka kateissa on 15 miljardia.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.A:"joiden kulut ovat noin 1,5 miljardia, vaikka kateissa on 15 miljardia."

On se kuitenkin yksi kymmenes, joten sellaisia vielä yhdeksän lisää ja potti on kasassa.
Siitä kuitenkin samaa mieltä, että ei menoja voi lainarahalla kuittailla nykymalliin. Nyt on tunne että pelataan jotain eurojackpottia ja toivotaan että voitto napsahtaa kun tarpeeksi haaskataan rahaa.
Kun olin nuori poika, niin kuvittelin sen hyväksi, kun valtio kerää liiat rahat ihmisten taskuista ja laittaa ne sitten meidän kaikkien hyväksi. Näin vanhemmiten olen ymmärtänyt miten naivi sitä ihminen voikaan olla.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Alsio ei ole näemmä huomannut, miten paljon ulkomaan elätettäviä on jatkuvasti tullut hillopurkille, josta pitäisi tulla pelkästään meille suomalaisille.

Ulkomaan elävät ovat varastannet yhteisen hillopurkkimme, ja nuollleet jopa sen pohjankin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olen toki huomannut, mutta sinä näet vain sen 10% etkä huomaa kuinka omat poliitikot kusettavat ne loput 90%.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Onhan meillä näitä rahaongelmia ihan riittävästi ja lisää tulee joka vuosi... Pitkäaikaistyöttömiä on noin 130 000, työttömyystukea maksetaan 700 000 suomalaiselle, eli lähes joka neljännelle työikäiselle. Avoimia työpaikkoja on kuulemma vajaat 70 000, mutta kun työttömät ovat usein väärässä paikassa ja vielä väärään aikaan.

Kannustinloukut "hoitavat" tehokkaasti työttömyyttä, kun ei yksinkertaisesti kannata mennä töihin...pärjää ilman paremmin. Poliitikot eivät näytä tuntevan kuinka lähellä ollaan kuplan puhkeamista. Vuokratukeakin saa kohta kaikki suomalaiset...tai ainakin tuntuu ihan siltä?

Ja ammattiyhdistysliikkeet panevat aina hanttiin, kun vain joku kehtaa ottaa esille rakenteellisten muutosten välttämättömyyden. "Ei, ei käy", huutaa myös oppositio, jos vähänkin saavutettuihin etuihin kosketaan. Mitä siis tehdään? Ei mitään...lapset ja lastenlapset sitten maksavat, jos jaksavat. Se on sitten sen ajan murhe. Ei koske enää meitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juurikin noin Kaija. Jos joku puhuu 10 prosentin kuluista ja saa suuren älämölön aikaan ja asia on muka sillä kuitattu. Pakolaisiata tehdään syntipukki kaikkeen. Olisihan se mukavaa jos he kaikki olisivat nyt Aleppossa. Ei tulisi kuluja Suomelle. Mutta jos joku puhuu kokonaisuudesta eli 15 miljardista 1,5 miljardin sijasta, hänet leimataan sokeaksi ja epäisänmaalliseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, kumpa olisikin kyse aitojen pakolaisten aiheuttamista kustannuksista, mutta enin osa noista kstannuksista on tullut ja tulee olemaan ns. elintasoa hakevien elinkustannusten korvaamisesta eli maksamisesta muine lisäkustannuksineen (oikeuskulut jne), joka ei pitäisi olla mahdollista. EU:n toiminta on tällaisenkin mahdollistanut kun ulkorajat on tahallaan pantu vuotamaan. EU:ssa rahoitetaan ihmiskauppiaita ja salakuljettajia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #57

Näinhän se Sirpa on, mutta se ei selitä meidän ahdinkoa kuin 10 % osalta.

Pekka Pylkkönen

Ja ylipäänsä se että asioita selitellään yksittäisillä erillä on outo juttu. Esimerkiksi työttömyyden aiheuttamat julkiset menot eivät ole hirveän suuri ongelma, sen sijaan menetetty työpanos on. Suomessa työttömätkin ovat pääosin kohtuullisen hyvin koulutettuja ja tuottavuuspotentiaali on aika korkea. Keskimääräinen työllinen tuottaa 80.000 euroa vuodessa josta puolet menee verojen kautta yhteiseen pussiin.

Poliittinen järjestelmä on luonteeltaan sellainen että jokainen haluaa jotakin lisää hemmotellakseen omia äänestäjiään. Ja saadakseen jotain lisää, täytyy äänestää sen puolesta että naapuripuoluekin saa jotain lisää. Äänestäjien kannalta taas on kannattavaa yrittää äänestää niin että itse saa siitä kasvavasta menokakusta mahdollisimman ison osan. Joku sen saa joka tapauksessa.

Ihmiset ovat myös ahkeria unohtamaan kaiken sen minkä he ovat saaneet.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

K.K:"..kun ei yksinkertaisesti kannata mennä töihin...pärjää ilman paremmin. "
En ihan oikeasti ymmärrä näitä kommentteja..kun olen työttömänä ja saan työmarkkinatukea, niin son käteen suunnilleen 550€. Viimeksi kun olin osa-aika töissä, niin sain käteen hieman reilut 800€. Tämän lisäksi sain soviteltua työmarkkinatukea käteen noin 300€/kk. Töissä ollessani sain siis reilut 500 euroa enemmän käteen, kuin kotona ollessani. En tiedä mitä tuo summa itsellesi merkitsee, mutta minulle se on ainakin todella iso.

Ja kun näistä tuista puhutte, niin muistakaa sellainen asia, että iso osa kansastamme(ja työttömistä), asuu omassa mökissä joka maksettu. Ei siis tule mitään vuokratukea, ei toimeentulotukea, ei muuta kuin se työttömyyskorvaus.

Pekka Pylkkönen

Tämä on kyllä ihan totta ja unohdan den usein itsekin kun omaa mökkiä ei ole. Katson että paljonko minä ja perheeni saataisiin siirtymällä sossuun. Summa on nettona siellä 2500€ korvilla (sisältäen tietysti kaikki eri tuet) kunhan tuo toinen muksu syntyy ja lisäksi terveydenhuollot ja monet muut laskut saisi kiikuttaa sossuun.

Omassa mökissä yksin asuva saisi jotain 500€. Kannusteet työllistymiseen ovat näissä tapauksissa aivan erilaiset.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #74

P.P:"Katson että paljonko minä ja perheeni saataisiin siirtymällä sossuun. Summa on nettona siellä 2500€ korvilla"

Onko se sossu joku sellainen paikka minne vaan sanotaan että "nyt mulle se 2500", vai onko siellä jotkut normit minkä mukaan sitä rahaa jaetaan?
Kävin siellä itse joskus ..ehkä 10 vuotta sitten ja olimme molemmat työttömiä, iso kasa laskuja jne..tililleni tuli noin 50 euroa, mikä oli joku "normivaje" tjms. Laitatko ihan mielenkiinnosta tähän nyt ne yksityiskohtaiset erittelyt siitä kun "siirtyisitte sossuun", niin itsekin voisin hieman miettiä että kannattaisiko minunkin siellä käydä.

Ihan oikeasti Pekka..sinulla on hieman liian positiivinen kuva tästä meidän sossusta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #76

Perusosat 2 aikuista ja 2 0-10v lasta: 1412,82€. Vuokra 910€. Päivähoito 100€ (yksi lapsi), sähkö ja kotivakuutus yht 40€. Yhteensä 2462,82€. Tämän lisäksi sossuun saa lähettää mm. terveydenhuoltolaskut joita tulee silloin tällöin. Samoin esimerkiksi lasten harrastuksia maksetaan 250€ vuodessa per lapsi kunnan ohjeen mukaisesti.

Nämä ovat ihan normien ja kunnan ohjeiden mukaisia määriä. Ei niissä ole mitään epäselvää.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #78

Noiden keskiarvojen mukaan ne ovat Mustanaaion lukuja. Näytäpä edes yksi päätös ja tiliote .

Teoria ja käytäntö ovat eri asioita

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #79

Ymmärtänet että toimeentulotuen saaja saa yleensä useita muitakin tukia jotka vähennetään varsinaisesta toimeentulotuesta. Tämä on sinulle selitetty useita kertoja mutta se ei taida mennä kaaliin millään. Tuo toimeentulotukilaskelma kertoo paljonko tukia jää käteen yhteensä.

Esimerkiksi oheisesta KKO:n päätöksestä voi laskea että sosiaalietuuksien kokonaismäärä perheellä on ollut toimeentulotuen hakuaikana melko tarkkaan 2500€ kuukaudessa. Lapsiluku on vaihdellut yhden ja kolmen välillä lähes kahden vuoden aikana. 2002 jälkeen toimeentulotukea on myös korotettu.

http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2009/200900...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #80

Ei noita muita tukia ole rajattomasti eikä niitä jaeta mielivaltaisesti vaan tarkkojen sääntöjen mukaan

Ja itse kehuit, että sossusta saa helposti 2500 ja näitä olisi pilvin pimein

eli edelleen esittelet Mustanaamion tukia

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #74

Rajansa kalavaleillakin, keskiarvo sossutuelle on n 481 euroa kuussa per talous.

Siis maksettujen etuuksien mukaan , Mustanaamion tukia voi tietysti esitellä

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Alhaiset korot mahdollistavat tämän velalla elämisen. Toisaalta SDP ei ole vieläkään selvinnyt Lipposen/Halosen/Tuomiojan ajasta, eikä Kokoomuksesta ja Kepusta löydy valtionhoitajuutta. Kaikki syö enemmän tai vähemmän kuormasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meillähän on -0,2 % inflaatio ja negatiiviset ovat myös korot joten jos ei nyt päräjätä niin koska sitten, mutta ei, otetaan vaan uutta syömävelkaa eikä tehdä rakenteille mitään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Rakenteet korjaantuvat lähes itsestään, kun niiden muuttamisen aika tulee.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #44

Aivan, mutta rytinä on paljon suurempi kuin tämä kitinä täällä verkossa. Sillä aivan kivutta se ei tapahdu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Lipponen ainakin pani joitakin menoeriä kuriin. M.m. vanhusten ja työkyvyttömien työeläkkeisiin indeksileikkurin. Kaikki muut taisivat ja taitavat olla tyytyväisiä paitsi ne eläkeläiset. Lipponen iski sinne missä aita oli matalin. Eihän eläkeläisistä ollut eikä ole vastaan panijoiksi. Eläkkeensaajien voimathan oli ja on kulutettu ajansaatossa työmarkkinoilla.

Kun se kerran tuo yhteiskunnan menojen leikkaaminen (m.m. valtionvarain ministerit)on sellainen toimenpide, jolla pääsee rohkeutensa vuoksi idoliksi kansakunnan kaapin päälle, niin ehdottaisinkin esim. työmarkkinajärjestöjen- ja valtiovallan edustajille, että päättäisivät asettaa eläketuloihin katon. Joka olisi tuollaiset kolme kiloeuroa/kk (3000) brutto. Löytyyköhän "munaa" nykypäättäjiltä?

Pekka Heliste

Julkisen sektorin suurin menoerä ovat palkat.

Suomen pitäsi seurata Viron, Latvian, Leittuan, Irlannin, Portugalin, Espanjan, Kreikan esimerkkiä ja leikata virkamiesten palkkoja n 20-25 %

Sen jälkeen valtion ja kuntien taloudet olisivat tasapainossa

Mutta Kokoomus ja Kepu ovat myös virkamiespuolueita eivätkä uskalla puuttua virkamiesten palkkoihin

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin, että aika monelle valtion virkamiehelle voitaisiin lopettaa koko palkanmaksu ilman sen suurempia ongelmia valtion hallinnon kanssa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pakkoruotsilla ja turvapaikanhakijoilla on hintansa ja Sambiaakin on avustettu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Paljonkohan on esimerkiksi kokoomuksen ajama terveydenhoidon yksityistäminen tullut maksamaan, ns valinnanvapauden hinnaksikin on arvioitu 3 miljardia. Näistä "puroista" ne useat miljardit koostuvat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Suomeksi sanottuna se tarkoittaa sitä, että korkean verorasitteen oloissa osa työstä jää tekemättä. Kun työtä jää tekemättä, heikkenevät sekä kansantalous, että sen myötä julkinen talous. Kun työttömyys nousee, yhä useampi siirtyy nettomaksajasta nettosaajaksi – veronmaksajasta tulonsiirtojen varaan – mikä lisää julkisen talouden nettomenoja. (Elina Lepomäki kok)

Pekka Heliste

Tuossa on ote toteutuneesta verotuksesta. Ei tuo kovin kauhealta näytä

Eikä valtio polta verorahoja vaan jakaa välittömästi takaisin ja lähes kaikki jaettu raha päätyy yksityiseen kulutukseen

Veronalainen tulo vero %

1 - 4 999 / 5,8
5 000 - 9 999 / 8,0
10 000 - 14 999 / 13,5
15 000 - 19 999 / 16,9
20 000 - 24 999 / 17,7
25 000 - 34 999 / 20,9
35 000 - 54 999 / 25,8
55 000 - 74 999 / 30,0
75 000 - 99 999 / 32,6
100 000 - 149 999 / 33,6
150 000 - 299 999 / 33,4
300 000 / 29,0

Veronalainen tulo / vero %

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #56

Valhe, emävalhe ja tilasto. Turvaudut sitten tilastollasi kumoamaan toiset tilastot jotka näyttävät 44 % kasvua. Itselleen ei kannata valehdella.

Tämä veropyörä josta kerrot, että palauttaa rahasi välittömästi takaisin ei ole totta. Vero joka kerätään ei palaudu välttämättä samaan ositteeseen ja luulenpa että melkoinen siivestäjäjoukko on siellä torven toisessa päässä isoinen taskuineen.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #58

Ei tuo mikään valhe ole vaan toteutunut tuloveroaste tuloluokittain. Tämä tilasto kertoo sen, ei muuta

Vero ei palaudu samaan osoitteeseen, olisihan hullua kerätä veroa ja paluttaa se samlle henkilölle

Mutta kulutukseen ja ostovoiman liäsykseen menee kaikki paisti säästetey raha

Kansantalouden kannalta on sama kuka sen rahan kuluttaa

Ja kun katsotaan tulonsiirtoja niin siivestäjiä löytää joka tuloluokassa

Kotitalouksien saamat tulonsiirrot tuloluokittain

I (pienituloisin 10 %) 10 397, II ) 15 431, III) 16 825, IV) 17 048 ,V) 15 893, VI) 15 159, VII) 14 375, VIII ) 13 756, IX) 13 327 ,X (suurituloisin 10 %) 16 318

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #61

- Kansantalouden kannalta on sama kuka sen rahan kuluttaa

Oletus siitä, että kaikki ne manit kulutetaan Suomessa on kyllä puppua. Jos valtion ja kuntien rahavirtoja siivilöivät isotaskuiset haukat, ei ne virrat mene kulutukseen välttämättä Suomessa vaan voivat myös ohjautua pörssiin, veroparatiisiin tai kulutetaan ulkomailla.

Eli verorahat jotka ovat menneet Hornetteihin ei ole nimeksikään jääneet Suomeen. Koko luokka miljardeja, jotka ovat jenkkilässä nyt.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #58

Ettei vaan Helisteellä olisi tuossa taas se tyypillinen osatotuus, jossa mukaan otetaan vain palkansaajan maksama valtion tulovero, mutta jätetään huomiotta kuntavero sekä muut veroluonteiset maksut ja alvi sekä tietysti työnantajan maksamat palkkaan liittyvät verot ja vberoluonteiset maksut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #64

Kuten jo sanoin, niin tilastoilla voi näyttää mitä halutaan ja aina tilasto on tosi, mutta kokonaisuuden valossa valheellinen.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #64

Kyllä tuossa on kaikki tulot ja kaikki niistä perittävät verot
Mukana ovat myös pääomatulot, mutta niiden vaikutus alkaa vasta yli 100000 tuloluokissa

Ja moni näiden tuloluokkien tulonsaaja voi muuttaa palkkatulojaan pääomatuloksi.

ALV ei ole mukana, koska se ei ole tulovero vaan kulutusvero

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisen sektorin palkkamenot ovat nousseet kyseisenä aikana 2006-2016 31 %. Euroalueella nousua on ollut samaan aikaan 20 % verran. Suomessa palkkasumma on kasvanut huimasti, vaikka maa on muusta euroopasta poiketen kyntänyt lamassa v. 2008 lähtien. Palkkasumman kasvua synkentää tästäkin juklkisten toimintojen ahkera sijoittelu ns. yksityiselle puolelle, vaikka toimintojen ylläpito ja palkanmaksu hoidetaan näissä " liikelaitoksissa " täysin verovaroin ja veroluontoisin palvelumaksuin.

Olemme siirtyneet suuntaan, jollon meillä on maaliman korkein verotus ja samalla kalliit maksulliset julkiset palvelut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oikein Lauri, juuri noin, eli valtiosta on tullut "Pappa betalar" ja isotaskuiset haukat kihnuavat aina vain lisää rahaa valtion rännistä. Yritystuet ovat yksi hyvä esimerkki, tuetaan toimintaa, joka on riittämätöntä ja yritykset kuittaavat vain tuet tekemättä tulosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomessa kulutusvero suhteessa BKT:hen oli v. 2013 kolmanneksi korkein EU-maista.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Kulutu...

Sosiaaliturva (44%), terveydenhuolto (14%) ja yleinen julkis hallinto (14%) veroeurosta mitattuna vuonna 2014 olivat suurimmat syöpöt.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Tässä taas tilasto - verotulot vuosina 1990-2015, miljardia euroa - kuva
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotu...
Siis valtio ja sosiaaliturvarahastot ovat suurimmat rohmut.

Viimeisimpänä, eikä vähäisempänä, on julkisyhteisöjen kokonaismenot suhteessa bruttokansantuotteeseen sekä vuoden 2014 rahassa grafiikkaa https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

Nousu-uralla näyttää olevan kaikki käyrät jokseenkin aina.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kannattaisiko vielä yrittää palata menneeseen.

Palautetaan kotipoltto-oikeus ja kaikki verot tulee maksaa paloviinana.

P.S. Veronpalautuspäivä olisi kyllä syytä määrätä lakisääteisesti pakolliseksi vapaapäiväksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset