Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Finavian kaksi ämmää

Muistisääntö sanoo, että sydämeen ei mahdu kahta ämmää. Näin näyttää tilanne olevan myös Finavian kiistassa. Ministeri Anne Berner on mielestäni joutunut kohtuuttoman ryöpytyksen sisälle, vain siitä mitättömästä syystä, että on pyytänyt jotain harkintaa sähköpostissa.

Ei yrityksen hallitusta voi määrätä sähköpostiviesteillä!

Ministeriä syytetään siitä, että hänen vehkeilyn tuloksena suomalaiset menettivät paljon rahaa. Mutta todellisuus on se, että rahat olivat jo menneet, ennen kuin Anne Berner asui ministerivalalle. Todelliset syylliset istuvat korvat luimussa jossain hipi hiljaa ja samalla aikaa osa kansalaisista pieksää ministeriä siitä, että hänen pyynnöstään Finavian kallispalkkainen ja ammattimainen hallitus jätti käyttämättä valtaansa. Saman yhtiön edellinen hallitus oli tehnyt toimillaan tuon tappion, joka nyt kaadetaan Anne Bernerin niskaan.

Missä on suomalainen maalaisjärki? 

Kun yrityksen hallitus tekee päätöksiä se myöskin kantaa siitä vastuun, eikä siirrä vastuuta toisille, vai mitä ex-toimari Riitta Tiuraniemi?

Näin ulkopuolisen silmin näyttää kovin pahasti siltä, että arvon naiset Riitta ja Anne ovat hiukan toistensa kanssa "tukkanuottasilla". Tai näytösluontoisesti martyyriä leikkien syrjään siirtynyt Riitta Tiuraniemi ei osaa jättää asiaa taakseen, vaan hämmentää taustalla minkä ennättää.

Ja ainahan löytyy somesta ihmisiä, jotka hakkaavat ministeriä kuin vierasta sikaa, jos vain hiukankin aihetta löytyy.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ari, miten hyvin olet perillä Finnavian tilanteesta?

Puolustat ministeri Berneriä - olet ilmaissut kantasi!

Sen sijaan, puhuttelet kahta naista, Anne Berneriä ja Riitta Tiuraniemeä 'ämminä'.

Miksi ämmättely?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sydämeen ei mahdu kahta Riitta Tiuraniemeä tai kahta Anne Berneriä. Onko ämmä jotenkin ihmeellinen nimitys?

(itämurteissa) isoäiti on ämmä tai ämmi

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Sydämen yhden ämmän opin minäkin aikanaan! Ehkä en täysin tavoita kahta Riittaa tai kahta Annea sydänareenalla! Melkoinen sydänten sekamelska lienee meneillään. Trois fois Deloitte on kenties sekoittamassa kahden 'ämmän' coctailia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Nuo nimittelyt ovat kyllä ihmeellisiä. Nimitykset myös vaihtuvat muodin mukaan, joskus sanottiin Taunoksi, Anteroksi tai Teroksi. Nyt en enää edes tiedä mikä on tämän päivän Urpo?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

- Trois fois Deloitte on kenties sekoittamassa kahden 'ämmän' coctailia.

Sylttytehtaana ilmeisesti kepukaunainen toimittaja Iltalehdestä. Juttu oli pelkkää arvailua ja usuttamista Anne Bernerin kummin kaimakin oli valjastettu Deloitten asiakkaaksi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #7

joku Ilpo mua katselee, laulaa Jenni Vartiainen...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei tuota tappiota olla kaatamassa Bernerin niskaan, vaan sitä, että hän ministerin arvovalla ilmeisesti painosti Finnavian hallitusta toimimaan niinkuin toimi. Hautala joutui eromaan, ilman mitään juridistisia perusteita, kun menetti poliittisen pääomansa ja syistä jotka olivat mitättömiä Bernerin toimintaan verrattuna. "Bisnesmies" Sipilä tukemalla "bisnesnaista" Berneriä osoittaa, ettei "korppi toisen korpin silmiä noki"

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ja Arton oma juridinen konteksti on tuo sana "ilmeisesti painosti", mihin tuo sinun väittämäsi perustuu?

Ilmeisesti painosti, onko tuolla mitään lainvoimaa?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Onko Tiuraniemi ex-toimari? Eikös hän eronnut hallituksen puheenjohtajan hommista protestiksi Bernerin ja ministeriön ohjauksen vuoksi? Varmaan ollut toimarikin jossain,

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ari, taidat olla heikkona naisiin, kuten minäkin, mutta älä anna sen sumentaa ajatteluasi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Bernerin uskottavuus perustuu lapsirakkauteen.

Lastensairaalan pyyteetön rakennuttaja ei voi olla itsekäs tai paha poliitikko.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Piikki lihassa - lastensairaala;)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Mutta todellisuus on se, että rahat olivat jo menneet, ennen kuin Anne Berner asui ministerivalalle.

Niin olivat, eikä niitä saada koskaan takaisin, koska Berner ohjauksellaan aiheutti viiveen, jonka vuoksi rikos, jos sellaista on tapahtunut, vanheni.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Todellisuudessa suurin johdannais"kusetus" 34 milj.on vielä odottamassa juridiikan astumista areenalle. Eli syytteet voidaan nostaa vielä tämän vuoden puolella huolellisen valmistelun jälkeen. Menneet vanhentuneet johdannaiskaupat ovat pennejä säkissä vrt. tähän. Berner on toiminut aivan oikein. Mutta totta on, että näitä isoja rahoja ei saada tässäkään tapauksessa koskaan takaisin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näin on Heikki, mutta Berneriä voi aina syyttää, että ei saatu.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ymmärrän kyllä, että varhaisteinit tai teini-ikäiset tekstailevat, ovatpa kehittäneet jopa omanlaisensa kielen, kun lähettävät tärkeitä viestejä toisilleen.

Se, että ministeri ja johtokunnan puheenjohtaja käyvät lyhyttä tekstarivaihtoa näinkin isossa jutussa. No se panee miettimään, eritoten kun näissä vekottimissa on ominaisuus jonka avulla niihin voi puhua ja kuunnella reaaliajassa.

Eli jos päätöksen teko tässä asiassa on jäänyt pelkkien tekstiviestien varaan. Aika heikoilla ollaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri tästä seikasta johtuen otsikossa mainitaan ämmät. Ne tekstiviestit ovat kovin hyvin asiaa valaisevat, eli ensin tekstarien sävy oli lämmin ja makea, mutta kun oma ajatus ei mennyt läpi, niin siirappi muuttui etikaksi.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

On epäilys, että Berner junaili tietoisesti vahingonkorvauskanteen ojaan. Ei tässä muusta ole kysymys. Tappiot on toki tehty ihan muualla.

Ja miltä näyttää se myös usein on, valitettavasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Varma tieto puuttuu, mutta silti leimakirves heiluu. Näyttää myös siltä, että Tiuraniemi ei aio koskaan lopettaa, eli esitys jatkuu maailman tappiin, vaikka asialla ei ole enää mitään merkitystä, koska paska on jo housissa.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Niin, paino sanalla epäilys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Kerran epäilty aina tarkkailussa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Ja leimakirveessä lukee "ämmä"!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Joka on isoäiti tai mummo, eli ämmä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kaikesta päätellen Riitta Tiuraniemi oli kykenemätön toimimaan Finnavian hallituksen puheenjohtajan ? Huomattuaan, että hänen johtamansa hallitus ei saanut johdannaiskauppojen osalta päätöksiä aikaan Tiuraniemi "vastuunsa" kantaen päätti häipyä kuvioista.

Toki Finavian hallituksen puheenjohtaja oli jo aikaisemminkin vaihtunut, mutta Tiuraniemen johtama hallitus oli vastuusa vahingonkorvauskanteen nostamisesta ennen kanneoikeuden vanhenemista. Tähän Tiuraniemen johtamalla hallituksella oli kaksi vuotta aikaa.

Jo vuoden 2010 tilinpäätöksen mukaan tappio oli jo 12 miljoonaa euroa. Tilintarkastajan mukaan Finavian hallitus on ollut täysin tietoinen johdannaissopimusten tilanteesta jo ennen vuoden 2010 tilinpäätöksen valmistelua.

Vuoden 2011 tilinpäätöksessä koronvaihtosopimusten käypä arvo oli jo vajonnut 33 miljoonaa euroa pakkasella.

Tässä vaiheessa likkenneministeriö vaihtoi Finavian hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan.

Uusi johto kävi tilikauden 2012 aikana läpi konsernin rahoitusriskit ja suojausperiaatteet sekä valmisteli yhtiölle liiketoimintaa tukevan rahoituspolitiikan.

Hallituksen uusi puheenjohtaja Soili Suonojan kausi ei kauaa kestänyt hänen järjestelleensä töitä lähipiirilleen.

Soili Suonoja sanoutui irti kohun vuoksi puheenjohtajan tehtävistä vuonna 2014. Riitta Tiuraniemi nimitettiin Finavian hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2015.

Tähän mennessä Finavian johdannaissopimusten käypä arvo olikin jo 37 miljoonaa euroa negatiivinen.

Riitta Tiuraniemen johtamalla hallituksella on ollut kaksi vuotta aikaa selvittää johdannaisopimukseen liityviä toimenpiteitä, mutta kyvyttömänä hoitaa päätöksiä kanneoikeus vietiin hallituksen toimesta tilaan jossa kanne vanheni.

Kun yleisesti esiteetään väitettä, että ministeri Berner olisi tietoisesti estänyt kanteen nostamisen, tällä täytyy esittää joku peruste. Sellaista ei kukaan ole esittänyt enkä usko, että Berner asemaansa vaarantaen ja liiketoiminnasta perillä olevana, ryhtyisi tälläiseen älyttömyyteen joka johtaisi hänet oikeuden eteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei tuosta sopasta ota selvää Erkkikään, Suomenmaassa on eiliseltä tämä:

STT: Liiken­ne­mi­nis­teriö sivuutti omis­ta­ja­oh­jau­so­saston neuvot Finaviasta

Opastuksista huolimatta ministeriö ryhtyi neuvot­te­le­maan omin päin sovin­to­so­pi­musta

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/154...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

kovasti tuntuu olevan asiaa tyhjästä, sillä Finavian hallitus makasi pottinsa ja oli saamaton. Kun ministeri sitten väänsi omaan suuntaansa asiaa, laitettiin kakki saamattomuuden syyllisyys hänen niskaansa.

Hallitus oli kädetön ja ministerillä oli kädet, mutta kädet olivat sidotut päätösten suhteen, joten hänen osuus oli vain tekstiviestien varassa. Nyt tekstiviestit ovat suurimmassa osassa näytelmää ja itse "syylliset" eli Finavian edellinen hallitus istuu hipi hiljaa ja ilmeisesti valaa öljyä Bernerin syytteliöiden laineille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Vain tekstiviestien varassa jos puheluitakaan ei ole nauhoitettu, kuten monessa yhtiössä on tapana.

ja osaahan Berner pelata korttinsa, antoi lehtiuutisten mukaan ensin RKP:n ymmärtää lähtevänsä heidän EK-vaaliehdokkaakseen, allekirjoitti sitten kokoomuksen kanssa ehdokkuudestaan paperinkin, mutta kun Sipilä todennäköisesti tarjosi ministerin pallia niin olikin sitten loppujen lopuksi keskustan ehdokkaana.

Siinä toinen ehdokkuudestaan kauppaa käynyt mitrorepo:)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tästäpä nouseekin herkullinen kahden valtanaisen draama - syyllinen vs. syytön vai molemmat.

Kansa odottaa vastauksia.

Leikataan sieltä ja leikataan täältä, silti molemmat päätöksentekijät elänevät elitistisissä olosuhteissa, ilman huolta huomisen leivästä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tästäpä nouseekin herkullinen kahden valtanaisen draama - syyllinen vs. syytön vai molemmat."

Toinen (Tiuraniemi) on jo protestina eronnut palliltaan, toisen erosta lyödään vetoja.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ministerin pallilta eroaminen on aivan eri juttu! Keskustakansallinen häpeä!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Yllä jo todettiin, että ne 34 miljoona ovat nyt menneet.

Nin ovat, mutta kanne entistä johtoa vastaan olisi Valti­o­neu­voston kanslian omis­taja­oh­jau­so­saston mukaan parantanut myös mahdol­li­suuksia saada korvauksia johdon vastuu­va­kuu­tuk­sesta.

Liikenne- ja vies­tin­tä­mi­nis­teri Anne Berner (kesk.) kuitenkin kielsi syksyllä Finavian hallitukselta etenemisen johdon kanteissa.

Näin Bernerin oman puolueen äänenkannattaja Suomenmaa:
http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/154...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Suomenmaa on kirjoittanut Berneristä paljon, kertoneeko siitä että tarttuu härkää sarvista, vai jostain muusta.

STT: Bernerillä suuri rooli Finavian kanteiden vesityksessä

http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/153...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Mitä nyt muutamasta miljoonasta, nehän voidaan välittömästi ottaa vanhenevan väestön etuuksista. Eiväthän ne seniilit enää mitään tajua.

Nuoret sen sijaan ovat vielä naiiveja, heiltä voidaan ottaa turhat rönsyt pois.

Me, keski-ikäiset, vallassaolevat, voimme vielä varmistaa tulevaisuutemme, ottamalla itsellemme sen, minkä ehdimme."

Tuo edellinen puhe on, ikävä kyllä, totta!

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan sekä Tiuraniemi että Berner mokasivat. Tiuraniemen johdolla Finavian hallitus olisi voinut nostaa kanteen, koska sen ei olisi tarvinnut mitenkään huomioida Bernerin sähköposteja. Hallituksen yläpuolella on vain yhtiökokous ja näin toimien Finavian hallitus olisi pakottanut Bernerin toimimaan oikeassa järjestyksessä. Berner varmaankin tietoisesti käytti epävirallista kanavaa ja Tiuraniemi haksahti tähän ansaan.

Rahat ovat menneet ja tuskin niitä takaisin saadaan. Oleellisin kysymys on, että onko valtionyhtiöitä vieläkään ohjeistettu, missä tilanteessa optioita saa käyttää, jos ollenkaan.Tuskinpa on.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset