Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Nalle ja perustulo

Tarvitaan aina se, että Nalle sanoo sen julki. Perustulosta on kähisty jo vuosikymmenet, mutta nyt kun Nalle sanoo sen siitä tuleekin kelpoisuusluokaltaan erinomainen.

Nalle sitä paitsi sanoi sen niin hyvin, että eipä ole minulla mitään lisättävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Mietinpä vaan olisikohan tuosta presidentiksi. Ulkomailta ja ulkopuolelta se Ahtisaarikin tuli, eikä saanut tuon enempää vahinkoa aikaiseksi. Toisaalta tuskinpa Nallea vallasta kuohittu presidentin duuni kiinnostaa. Pääministerin koiranvirka vielä vähemmän. Absoluuttinen monarkia taitaisi olla enemmän tyyliin sopivaa vanhalle 60-luvun kapinalliselle. :D

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Wahlroosin tapainen finanssimies sopii suunnilleen yhtä huonosti presidentiksi kuin liikemies Sipilä pääministeriksi.

Tietenkin sitten käy W:kin, jos ei ole muuta tarkoitusta kuin ylittää Tarja Halosen taso.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Juu, kuuntelin sivukorvalla tai katselin sivusilmällä jostain masiinasta tämän Nallen uuden ulostulon.

Minä ymmärsin että Nalle siinä painotti sitä että tavalla tai toisella jonkinmoinen osa työvoimaa pitää voida olla mahdolista työllistää ilman että työnantajan on korvauksena työstä maksettava työntekijälle niin suurta palkkaa että sillä palkalla työntekijä voi itselleen kustantaa nykypäivänä säälliseksi katsotun varsin hyvän elintason.

Ilmeisesti Nalle yritti sanoa että kaikki eivät pysty omalla työllään tällaista kohtuulliseksi katsottavaa elintasoa ylläpitämään. Tällaiset ihmiset eivät sitten tällaisessa yhteiskunnasta työllisty, koska heidän työnsä arvo ei vastaa palkkakustannuksia.

Nalle ei esittänyt että näiden ihmisten elintasoa pitäisi pudottaa, van sitä että heidän työpanoksensa otetaan yhteiskunnan käyttöön ja yhteiskunta suostuu rahoittamaan osan toimeentulosta ja elintasosta, sen sijaan että yhteiskunta nyt rahoittaa koko toimeentulon, siksi ettei työmarkkinoita tällaiselle henkilölle ole olemassa. Työmarkkinat kuitenkin syntyisivät jos henkilö pystyttäisiin palkkaamaan híeman nykyistä palkkaa pienemmällä palkalla.

Tämä on minun vapaa tulkintani siitä mitä Nalle tarkoitti. Hän ei täsmentänyt miten tämä muutos pitäisi tehdä, kansalaispalkalla, työllistämisseteleillä, negatiivisella verolla, tai muulla tavalla. Lieneekin enemmän virkamiesten teknisen pohdinnan asia miettiä mikä menetelmä olisi sopivin.

Minä olen Nallen kanssa samaa mieltä. Olen itse esittänyt aivan samaa ratkaisua.
En pidä itsee kansalaispalkka-ajatuksesta, mutta kai tämä asia voitaisiin senkin ajatuksen kautta toteuttaa.

Tietenkin tässä ratkaisussa on ongelmia jotka pitää ratkaista ja AY- väen tulisi olla niitä asioita ratkomassa, sillä he ovat parhaita asiantuntijoita siinä miten työnantaja voi tällaisia tukimuotoja hyväksikäyttää omaksi edukseen ja miten nämä porsaanreijät voidaan suurimmaksi osaksi tukkia.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Perustulo on hyvä idea, mutta vaati tuekseen myös muita toimenpiteitä, kuten irtisanomissuojan radikaalin heikennyksen, pk-seudun asuntotilanteen korjaamisen, paikallisen sopimisen yms. Ilman tilanteen kokonaisvaltaista korjaamista perustulo ei tuota haluttua lopputulosta.

Perinteistä täystyöllisyyttä emme enää koskaan saavuta, siksi on järkevää korjata työmarkknoilta talteen myös vajaat työpanokset kaikkien meidän yhteiseksi hyväksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nallen puheen viesti olikin paljon laajempi ja sisälsi ajatukset kokonaisremonttiin, eli eduskunnalle tulee palauttaa valtaa ilman SAK:n tai EK:n painostusta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

..lisäystä:

Oikeasti siis tarvitaan sosiaaliturva-, työmarkkina-, asuntomarkkina- ja koulutusremontti, mutta koska ei päätäntä- eikä toimeenpanokykyä ole, niin hallituksen/hallitusten puuhailulinja jatkuu hamaan konkurssiin saakka.

+ perustulokokeilu jää vaimeaksi tussahdukseksi sillä todellinen muutoskyky/halu/ymmärrys puuttuu.

Jukka Mäkinen

Yksi oleellinen muutos joka pitäisi saada aikaiseksi olisi elintarvikemyynnin vapauttaminen kuristavasta sääntö- ja lupaviidakosta sekä valvonnasta, jonka ainoa tarkoitus on tukea duopolia ja pitää elintarvikkeiden hinnat korkeina.
Hygienia ja terveysvaatimukset hoidettaisiin lupajatarkasturumban sijaan tarpeeksi raskailla sanktioilla kelvottomien elintarvikkeiden myyjille.

Näin saataisiin edullista ja hyvää ruokaa markkinoille. Yksi ihminen voi pyörittää pientä ruokalaa, ja elättää sillä itsensä. Harva asia maailmalla työllistää yhtä paljon ihmisiä kuin ruoanlaitto, ja kun hinnat putoavat, niin ihmiset tottuvat syömään ulkona. Itseään kasvattava kierre.

Kärsijöinä olisivat tietenkin veljekset K ja S, sekä MTK-lainen elintarviketeollisuus. Viljeljät taas hyötyisivät suorasta kaupasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Nallella itsellään lienee perustulo kohdallaan, joten siltä osin mies tietää mitä puhuu,

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nalle puhui kyllä tuossa puheessaan paljon muutakin, mutta yllättävää on, ettöä siitä nostettiin vain tämä perustulo pinnimmaikseksi.

Eihän puheen informaatio saa olla puhujan tuloista tai henkilöstä kiinni, mutta niin vain joka kerta tuntuu olevan, että Nallen omat tulot vedetään esille, vaikka eihän niillä ole tai pidä olla mitään tekemistä ulostulon kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sattuu vaan nyt olemaan niin, että Nallen henkilökohtaiset tulot ja yleinen varallisuus antavat merkittävän painoarvon hänen ajatuksilleen.

Varaton perustuloa kannattava ja kaipaava kansalainen " Nalle" jää kovin helposti kuulematta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Näin on Pekka, en syytä sinua viestintuojaa siitä asiasta, mutta annoit minullekin mahdollisuuden jatkaa avauksen aiheesta ja ajatuksesta. Tuo Nallen sanoma löytyy kyllä täälta keskusteluista moneen kertaan, mutta ei sitä media ole nostanut esiin, koska kirjoittajat eivät ole Nalleja.

Tuo auktoriteettien ihannointi on tappanut ruohonjuuritason maalasjärjen nousemisen "kuuleviin korviin".

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No missässe sano ja mitä, se Nalle?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nallen puhe varmasti löytyy jostain hakukoneella, mutta Nalle sanoi sen, että perustulo on ainoa keino sen estämiseksi, että Suomi putoaa globaalista kelkasta. Joidenkin palkkojen on voitava olla heikompia ja sitä korvataan perustulolla, nykyisen tukiviidakon setviminen vie resursseja aivan liikaa, porsaanreikiä on ja niitä yritetään tukkia, mutta minkäs teet kun aina löytyy taho joka asiaa vastustamaan.

Eduskunnan valtaa on lisättävä heikentämällä SAK:n Ja EK:n valtaa yhteiskunnan päätöksiin vaikuttamisessa, eli heidän valtansa tulee rajoittaa etujärjestövaltaan ja ottaa pois eduskunnan kaulasta kolmikannnan aikainen hirttosilmä.

Nalle sanoi myös, että Suomi yritti sodan jälkeen kuroa Ruotsin elintason kiinni ja lähes saavutti sen noin 50 vuoden ponistelujen jälkeen, mutta on nyt kadottanut sen kymmenessä vuodessa ja Suomi laahaa taas 20 % Ruotsia jäljessä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kuulosti viishaalta joka sana, komppaan nuita ajatuksia!

Euskunnan kohta on melkein itkettävä, kansaneustajat on aivan avuttomia ja tyhjänpäiväsiä, non siis somen uhreja ja täälä hulluna yrittävät olla fiksuja - eikä varsinaisesti sielä asioita hoitamassa, ko ei niilä ole valtaa eikä voimaa, son rahalla ja etujärjestöillä eikä kansalaisten asioitten hoitamisseen se valta tai vallattomuus siis!

Tyhjää kirjotan, ois jo pitäny mennä, mutta siis persut ja vaikka demarit ois pitäny vaihtaa keskehnään, minun mielestä seki kertoo jostaki pöljäilystä, että mikä hallituski meilä on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nalle sanoi myös, että Suomi yritti sodan jälkeen kuroa Ruotsin elintason kiinni ja lähes saavutti sen noin 50 vuoden ponistelujen jälkeen, mutta on nyt kadottanut sen kymmenessä vuodessa ja Suomi laahaa taas 20 % Ruotsia jäljessä."

Se että on 20% Ruotsia jäljessä ei nyt tarkoita sitä että asiat olisivat kovin pahasti vialla. Ruotsilla nyt vain on niitä resursseja, on metsää, on metalleja, on vesivoimaa, on nuorta hyvää maahanmuuttajataustaista työvoimaa, on myös demarien pitkän hallituskauden aikana hankittu luottamus työmarkkinoilla osapuolten kesken.

Suomella on vain metsää, miten Suomi voisi tämän paremmin pärjätät talouskilpailussa Ruotsia vastaan?

Pitää olla realisti.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Eikös Ruottissa kuitenki ole poliittinen valta paljon vaphaampi ay-liikheestä ko Suomessa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sekin johtuu varmaan siitä että Ruotsi oli niin pitkään Demarien valtakunta. Työväestö luotti siihen että heidän asioitaan hoidetaan myös hallitustasolta.

Suomessa luottamus porvaripuolueisiin on vähän niin ja näin. Sitten kun sitä luottamusta annetaan, niin se sitten petetään, kuten tämä nykyhallitus.

Seuraavaksi saavat demarit yrittää, mutta vaikeaahan se on kun epäluottamus hallitukseen on muodostunut niin syväksi porvareiden toimesta.

Ruotsissa työväestö on kansa, Suomessa työväestö on porvareille vain välttämätön paha, jota tarvitaan, jotta yläluokka voisi elää ylellistä elämää.

Nytkin kansaa rangaistaan leikkauksilla, kun taas ylhäisöä, sitä yläluokkaa, palkitaan verokevennyksin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Ruotsihan on "kansankoti" ja Suomi on "hyvinvointivaltio" tuossa ajattelussa on kaikki oleellinen.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #17

Niin, kansankodissa on yksi kansa, ei kahta kansaa ja kahta kansalliskieltä.
Tuon eron umpeenkuromiseen menee näköjään vielä monta sukupolvea.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"Niin, kansankodissa on yksi kansa, ei kahta kansaa ja kahta kansalliskieltä.
Tuon eron umpeenkuromiseen menee näköjään vielä monta sukupolvea."

Saattaa olla niinkin ettei muutaman sukupolven kuluttua puhuta enää Ruotsia eikä Suomea, vaan yleismaailmallisesti jotain yhteistä kieltä, mikä toivon mukaan ei ole Englanti.

Suomen ja Ruotsin kielet on tietenkin huolellisesti säilytetty kaikkine murteineen ja nyansseineen jonnekin tietopankkiin ja niitä tulevaisuudessa tutkijat sitten tutkivat, vähän samoin kuin nyt tutkitaan kuolleita kieliä, latinaa tai muinaisegyptiä, tai sumerin kieltä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #31

Arabiaako Arto toivoo Suomen yhteiseksi kieleksi?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

Englanti ainakin on kovin epälooginen ja vaikea.

En tunne englannin lisäksi paljon muita kieliä kuin Ruotsia ja Saksaa.

Ruotsi on yksinkertainen kieli ja helppo, mutta se on niin ruma ja tyhmän kuuloinen kieli että tästä syystä en kyllä suosisi Ruotsiakaan, tämä ei siis johdu naapurikateudesta.

Saksa on kamalan vaikea puhekielenä ja Suomen kieltäkin sanotaan muunkielisten toimesta kovin vaikeaksi, vaikka täällä Suomessa lapsetkin sitä helposti oppivat.

-------------------

Olen kuullut ja ymmärtänyt että latina olisi looginen ja yksinkertainen kieli, helppo oppia, samoin kuin latinasta kehitetty keinotekoinen kieli esperanto.

Mutta nämä on kaikki eillispäivää, tulevaisuus tuo mukanaan uudet ratkaisut, joista emme tiedä emmekä voi edes aavistaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hei realisti Arto, mehän hukkasimme sen, että olimme jo tasoissa Ruotsin kanssa, eli aikamoinen munaus. Ja kaikki vain omaa hölmöyttämme. Syyttävä sormi osittaa nyt Vanhaseen, Kiviniemeen, Kataiseen, Stubbiin ja Sipilään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ja kaikki vain omaa hölmöyttämme. Syyttävä sormi osittaa nyt Vanhaseen, Kiviniemeen, Kataiseen, Stubbiin ja Sipilään."

Hölmöläisiä riittää, niitä on paljon enemmän kuin edellämainitut.

Ottaisin esiin ainakin Nokian johdon, joka ei pystynyt uudistamaan tuotetta kilpailijoiden tahdissa.

Toiseksi ottaisin esiin Ay- väen, joka elää menneessä maailmassa, eli mitoittavat palkankorotukset tulevien devalvaatioiden varalta, ottamatta huomioon ettei niitä nyt tulekaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Juu ymmärrän kokonaisuuden, mutta viimekädessä pääministeri on henkilö jonka pitää nähdä muiden ylitse. Tätä viimeiset pääministerimme eivät ole tehneet. Noista ehkä paras yritys oli Mari Kiviniemellä, mutta hänen jakso oli niin lyhyt, että hänestä ei jäänyt mieleen muuta kuin Keskon Halme.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

En vähättelisi Kiviniemeä noin. Jätti hän mieleemme myös lyömättömän sananparren "Puhun niin totta kuin osaan".

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #22

Tarkoitat kai Anneli Jäätteenmäkeä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Hups, olipa nolo kömmähdys. Näköjään Kiviniemestä ei jäänyt mieleeni mitään.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #20

Mulle jäi mieleen ainoastaan "kokovartaloministeri" :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #30

Kuten viittasinkin Keskoon...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomessa on toki muutakin kuin metsää. Metsämme kuitenkin ovat jo nyt vajaakäytöllä. Ensiharvennukset retuperällä ja ränsistyneistä metsistä tappelemme milloin mistäkin syystä. Nyt bioenergian pelätään vievän puut sellukattilasta, vaikka juuri tuo bio-homma antaisi mahdollisuuden ensiharvennusten järkevälle käytölla ja toisi näin metsiemme tuoton takaisin.

Jukka Mäkinen

Ruotsilla ei ole euroa ja p...piiip laahausankkurina. Suomi pärjäisi paljon paremmin kansainvälisessä kilpailussa jos noista kahdesta päästäisiin eroon.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Näitä keskusteluja perustulosta kun lukee, niin en usko nähneeni ketään miettimässä että mistä se raha siihen perustuloon otetaan? Jostain se on otettava jos meinataan pysyä taloudellisesti tasapainossa. Ja meikäläisen näkökulmasta on se isoin sudenkuoppa mihin tullaan astumaan. Kohta valtio ottaa velkaa että voi maksaa "palkkaa" ja hyöty valuu yritysten yläkertaan.

Toiseksi hinnat on saatava laskuun ainakin perus elintarvikkeissa ja muutenkin, eihän mitään tehdä ilman sitä loppuasiakasta ja heidän kulutustaan. Jos ne kulutettavat varat viedään niin loppuu tekeminenkin oli työ mikä tahansa. Hintojen pitäisi joustaa samaa tahtia kuin palkkojen.
Jokainen joka hiukankin hereillä tajuaa että hintojen nousu ja palkkojen lasku saa yrityksen kuin yrityksen kippaamaan nurin. Vai meinaako joku että jokainen miljonääri kuluttaa sen 500 kertaa enempi ruokakauppaan kuin perus matti meikäläinen?

Nyky suomessa kun hinnat suunnitellaan että saadaan se jokainen penni pois kuluttajalta joka kuukausi ettei mitään säästöön, ihan omasta kokemuksesta jossa eräs vakuutus yhtiö oli laskenut että voin ottaa vaikka mitä uusia vakuutuksia koska jää kuulemma muuten liikaa löysää rahaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No niistä kaikenmaailman asumistuista ja byrokraattien töistä!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tuohon kun joku vastaa mistä rahat tuohon perustuloon:

A: verotetaan perustulon saajalta, tulos +-0, hölmöläisen peitonjatke.
B: otetaan lainaa, talous sakkaa nopeammin
C: Verotetaan yrityksiltä, se siitä halpatyövoimasta kun palkansaaja määrä nousee jos vaikka jokainen 18 vuotta täyttänyt on oikeutettu perustuloon.

Ja jokaisessa kohdassa tulee yksi kululisä, valtion pitää palkata ihmisiä maksamaan tätä perustuloa. Tietty KELA tämänkin hoitaa, tehottomasti kuin minkä tahansa muun tehtävänsä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt kyllä unohdat, että perustulon astuessa voimaan lakkaa pilvin pimein jo voimassa olevia avustuksia, joten rahoituspohja on jo olemassa. Paitsi että velkaa joudutaan ottamaan juurikin työttömyyskorvauksiin. Eli leikkauksia on tehtävä perustulosta huolimatta ei siitä johtuen, koska perustuloa ei ole tarkoitus mitoittaa niin isoksi, että sen varassa voisi maata, kuten ansiosidonnaisilla jo voidaan jonkun aikaa tehdäkin.

Nallen esityksessä perustulo on pohjana ja sen lisäksi pitää sitten tehdä jotain muutakin, eli nyt työttömyyskorvauksen saaja ei juurikaan voi tehdä muuta kuin odotella rahaa tililleen ja elää sillä.

Jos meillä olisi perustulo tai negatiivinen verotus paremminkin tuki menisi juuri siihen kohteeseen jossa sitä tarvittaisiin, työttömälle, alkavalle yrittäjälle, osapäiväiselle, vajaakuntoiselle, mutta ei ansioituneelle työntekijälle joka tienaa enemmän kuin negatiivisen veropiirturin raja osoittaa, eli perustulo olisi turva aloittaa aina puhtaalta pöydältä, jos joku haluaa jäädä sille makoilemaan, se on jo sitten lähellä nykyistä ansiosidonnaista, mutta koska ei perustu viimeisiin ansioihin olisi paljon matalampi kuin monilla nyt ansiosidonnaista nauttivalla on.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

En unohtanut, kuten sanoin, jos vaikka 18 vuotta on ikäraja perustulolle, niin saajat kasvaa suhteessa nykyiseen tuilla eläviin, näin maalaisjärjellä ajateltuna, moni elää nykyään vanhempien luona kunnes siivet kantavat.

Toki hyviä puoliakin on, juuri se ettei ketää tipu tyhjän päälle. Mistä kulut vähennee ja missä ne nousee, jäädänkö kansakuntana plussalle vai miinukselle tästä?

Jukka Mäkinen

D: leikataan valtion menoista se 50mrd joka tarvitaan perustulon kattamiseen.

Ensimmäinen askel, että mitään muuta pystyyttäisiin tekemään on ero EUsta ja eurosta.

- perustulo koskee vain Suomen kansalaisia.
- lopetetaan kaikki yritystuet, mukaanlukien maataloustuet ja tuulimyllytuet
- lopetetaan työnvälitys lisätoimintoineen ja työttömyyskorvaukset
- lopetetaan kaikki sosiaalituet.
- lopetetaan asumistuet, mutta rakennetaan paljon pieniä edullisia vuokra-asuntoja (älyttömistä rakennusmääräyksistä päästävä eroon) aluekeskuksiin
- lopetetaan KELA
- lopetetaan valtion avustukset kunnille
- Suomi yksikieliseksi
- lopetetaan kaikki, myös kunnallinen julkinen rahoitus eri järjestöille, yhdistyksille ja säätiöille
- lopetetaan säätiöiden verovapaus
- lopetetaan julkisesti rahoitettu kehitysapu
- lopetetaan tasa-arvovaltuutetun toimisto ja kymmenet muut vastaavat hömppälaitokset
- lakisääteisiä palveluja vähennetään, ja niitä ei saa ulkoistaa.
- Vähennetään kaikkien jäljelle jäävien ministeriöiden ja niiten alaisten laitosten, poislukien puolustusvoimat ja poilisi, henkilöstöä 50% kohdistuen hallintoon ja sen yläpäähän, ei suorittavaan portaaseen.
- uusien turvapaikkojen myöntäminen, ja jo myönettyjen rahoitaminen lopetetaan. Asia voidaan tarkastaa uudelleen jos on varaa ja aihetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset