Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Asia on Linströmin pihvi

Missä on pitkäaikaistyöttömän työttömyyden perushaitta, jonka vuoksi henkilö ei työllisty? Se ei ole ikä, eikä se ole terveyskään, vaan se on viisaus ja kokemus. Kun ihminen elää yli viisikymppiseksi hänelle kertyy kokemusta niin paljon, että hän äityy viisaaksi. Ei sellaista nuoret työnantajat voi käsittää, eikä myöskään vanhat konkariyrittäjät.

Tulee eturistiriitoja jotka ovat johtaneet ns. ikärasismiin, mutta ei se ole iästä kiinni, vaan viisaudesta. Viisaus kun kohdistuu vääriin asioihin. Yli viisikymppisenä sinä tiedät jo työelämästä ehkä liikaakin ja osaat asettaa sanasi työnantajalle niin taidokkaasti, että hän alkaa inhoamaan sinun kokemustasi. Pian löydätkin itsesi työttömysskortistosta ja ihmetelet ikärasismia joka estää sinun työllistymisesi.

Ei rasismikaan johdu ihon väristä, vaan siitä, että erivärisen kohtaava ihminen tuntee itsensä uhatuksi. Hänen mielestään erivärinen on uhka, onko syy silloin värissä vain siinä pelkurissa joka alkaa paisutella uhkaa omassa päässään omilla ehdoillaan? Sama asia toistuu ikärasismissa. Yrittäjä, työnjohtaja, kohtaa sinut uhkana, koska sinulla on kokemusta joka ainoasta asiasta, jossa hänellä itsellään saattaa olla puutteita. Sinulle ei siis voi syöttää mitä tahansa ja siksi olet uhka.

Ikärasismiin ei auta edes nöyryys, sillä se on teennäistä alistumista ja se ällöttää suurinta osaa yrittäjistä. Ymmärrys hoi äly älä jätä, mikä neuvoksi ikärasismiin?

Luovuttaminen taitaa olla päivän trendi, laitetaan kaikki kokeneet eläkkeelle, silloin ei heistä ole haittaa työelämässä. Tämä ehdotus on saanut suuret suosionosoitukset. Laitetaan kokeneet joutilaaksi on tyhmintä mitä voin kuvitella. Mistä sitten tämä suosion myrsky, kun tätä ehdotetaan maan korkeimmalta taholta?

Onko meidän ymmärryskykymme ylittynyt ja olemme taantuneet takapajulaksi, koska vain hölmölässä laitetaan kaikkein kokeneimmat ulos työelämästä. Viisas työnantaja palkkaa itsestään fiksumpia ei toteudu tässä yhtälössä. Voidaan siis päätellä, että meiltä puuttuu nykyisin viisaat työnantajat. Heidät on alistettu eläkeyhtiöiden tahtoon jotka hamuavat itselleen valtaa pörssiyhtiöiden kabineteissa. Isännän ääni on muuttunut näkymättömäksi.

Asenteet ohjaavat meidän yritysjohtoa, kun on yleinen trendi syrjiä kokemusta niin sitten syrjitään. Mitään asiallista syytä ei edes ilmoiteta, sanotaan vaan että olette syntyneet liian aikaisin tähän ajankohtaan nähden, kun ei uskalleta tunnustaa omaa avuttomuutta kokemuksen edessä.

Työllisyys ei parane piiruakaan potkimalla kokeneita ikärasismin perusteella eläkkeelle. Asenteisiin on saatava muutos ei eläkeiän siirtely puoleen ja toiseen auta yhtään.

Suomalaiset kuten muutkin kansakunnat elävät yhä pidempään ja meidän elinikäennusteemme vain kasvavat kasvamistaan. Jos tälläisessä tilanteessa potkitaa yhä nuorempina eläkkeelle on jossain joku käsittämätön virhe. Toisalta kauhistelemme yhä kasvavia eläkemaksuja, ja sitten siihen lääkkeenä budjettiriiheen tuodaan esitys eläkeläisten lisäämiseksi poikkeuslailla.

Onko näin, että ministerien nerus loppuu ihmisen viisikymmentävuotispäiviin. Ei ikä voi olla syy työnantajan tyhmyyteen, syy on iäkkään ihmisen kokemus, joka saa näyttämään työnantajansa tyhmältä. Asennevamma, mikä tulee korjata asenteita muuttamalla, eikä syrjäyttämällä kokemusta eläkkeelle.

Ei ole mitään niin yksinkertaista sanontaa, kuin se, että muuta vaihtoehtoa ei ole. Kyllä on!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Hyvä plogi Arilta. Siinä on paljon totuutta mukana. Nuoret perustavat vain määrätynlaisia firmoja. Perusfirmoja on todella vähän.

Suomen talousongelmat ovat niin syvällä, että ei niitä voi korjata edes yhden sukupolven aikana.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Suomen talousongelmat ovat niin syvällä, että ei niitä voi korjata edes yhden sukupolven aikana.

Oikein!

Ja siksi on aloitettava viimeistään tänään, sillä yksi sukupolvi ei ole kuin kaksikymmentä vuotta. Jos olisimme aloittaneet 1996 heti laman jälkeen niin olisimme jo pitkällä nousussa. Mutta ei, nousu tuli ja meni, eikä me opittu mitään. Nyt sitten on jo kahdeksan vuotta rämmitty kiisselissä.

Voi tätä vatvomisen määrää. Oppisopimusuudistus on tekemättä, vaikka se olisi moneen asiaan suuri apu. Ei tarvitsisi miettiä kymppiluokkia tai muita pudokkaiden työtupia.

Tehdään vain tämä "järkevin ratkaisu", niin mikään ei muutu ja lama jatkuu.

Suomessa tulee herätä jo muutokseen, muuten tulee toiset miehet ja ottavat komennon.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Lindströmin pihvissä lähdetään kuitenkin siitä, että kaikkein vaikeimmin työllistettävät yli kuusikymppiset pitkäaikaistyöttömät päästetään eläkkeelle, mikä olisi po. ryhmän kohdalla se kaikkein järkevin päätös.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Järkevin päätös se ei ole, sillä järkevin päätös olisi työllistää ihmiset niin pitkään kuin he itse haluavat. Nythän nämä henkilöt ovat työnhakijoita, eli silloin heille pitää järjestää töitä eikä vapaa-aikaa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"eli silloin heille pitää järjestää töitä eikä vapaa-aikaa"

Kenen pitää järjestää heille töitä.

Mitä töitä??

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

Arvasin että tuohon puututaan. Ajatus kulkee niin, että jos nyt "joku" järjestää heidät eläkkeelle, voisi sama taho ajatella niin, että tekee heidän työllistymisensä mahdolliseksi. Esimerkiksi luomalla sellaisen mahdollisuuden, että tämä on mahdollista yrittäjille tehdä, sitä kautta että tilauskirjoihin tulee myös oikeita tilauksia. Ei mitään tempputyöllistämistä kuitenkaan.

Suomessa tulee jatkossa olla myös 60 mahdollisuus päästä töihin eläkkeen sijasta, eihän tämä sen kummempaa ole. Voisihan sitä jos oikein "järkevästi" ajattelee esittää, että ammutaan kaikki pitkäaikaistyöttömät, niin ei tule muuta kuin luoti valtion maksettavaksi. Ja senkin voisi omaisilta velkoa.

Ei ihmisen työntäminen syrjään ole mitään työllistämistä, eikä myöskään järkevää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #10

"Joku" voi järjestää sen eläkkeen, koska se on yksinkertaista lainsäädäntöä. Minullahan ei olisi mitään sitä vastaan, että valtio ja kunnat järjestäisivät palkkatöitäkin, mutta teidän oikeistolaisten mielestä julkista sektoria pitää kaventaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Juu sitoutumaton, ei kasvateta himmeleitä kasvatetaan yksityistä sektoria joka tuo työpaikkoja. Verorahoilla työllistäminen ei todellakaan lisää työn tuottavuutta.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Realistina kohta 6-kymppisenä tiedän, että en tule työlllistymään, siis vaikka olen kuinka halukas, virkeä ja innostunut töitä tekemään. Näin nyt vaan on. Eikä syy todellakaan ole itsessäni. Työnantajat tekevät mitä tekevät, omalta kantiltaan katsovat tilanteita ja nissä toimivat.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aivan totta ja sitten työministerin pestille jää esittää kuitenkin jotain parannusta ja turvaa teikäläisille, elikkä eläke!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valitettavasti se on juuri näin. Asenteissa on vika jos ei sinun kaltaiselle ihmiselle töitä löydy. Seppo tuossa ylhäällä sanoo, että olisi järkevin ratkaisu työntää eläkkeelle. Olen oista mieltä, järkevin on muuttaa asennetta ja palkata myös yli viisikymppisiä. Mutta kun se ei mene jakeluun mennään sitten sieltä mistä aita on matalin ja kutsutaan sitä järkevyydeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Birgitta, syy ei todella ole sinun. Syyllistä ei ole, me kaikki olemme syyllisiä yhteismitallisesti, kun olemme antaneet tilanteen valua käsistämme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eläkeratkaisu on ehkä lyhytnenäisesti ajateltuna järkevää, mutta mitä sitten kun poikkeuslain jälkeen tulee taas uusia ja uusia pitkäaikaistyöttömiä ja ne sitten taas jonkun Lex Untelon nimissä laitetaan eläkkeelle.

Se on kiikku joka ei koskaan muutu. Tuo ratkaisu ei ole ratkaisu vaan vaikeuksien lakaisemista maton alle. Jos ministeri olisi edes kaksi tuntia miettinyt asiaa olisi ehkä tajunnut, että hölmöläisen hommaahan se on.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Lindströmin pihvissä kysymys on SDP:n entisen kansanedustajan ja lääkärin Ilkka Taipaleen esityksen yksinkertaistetusta mallista. Summassa vain eläkkeelle kaikki pitkäaikaistyöttömät, jotka ovat täyttäneet 60 vuotta.

Taipaleen alkuperäinen esitys ei ollut näin yksioikoinen. Se koski pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät terveydellisistä syistä voi koskaan työllistyä. Terveet ja työkykyiset eivät Taipaleen mallissa eläkkeelle päässeet.

Jotakin rotia pitää olla myös pitkäaikaistyöttömän eläkkeelle siirtymisessä. Sen ei saa olla terveiden ja työkykyisten kauan työttömänä olleiden henkilöiden laillistettua työsyrjintää. Juuri siitä Lindströmin pihvissä on kysymys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Sen ei saa olla terveiden ja työkykyisten kauan työttömänä olleiden henkilöiden laillistettua työsyrjintää. Juuri siitä Lindströmin pihvissä on kysymys.

Kerta tai kaksi, tästä on joka kerta kysymys.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#12

"Jotakin rotia pitää olla myös pitkäaikaistyöttömän eläkkeelle siirtymisessä. Sen ei saa olla terveiden ja työkykyisten kauan työttömänä olleiden henkilöiden laillistettua työsyrjintää. Juuri siitä Lindströmin pihvissä on kysymys."

Ai on vai? Kas kun minä en moisesta tiedä. Itse puhuin KERTARATKAISUSTA. Juurikin kuten arvostamani Ilkka Taipale aikanaan. Mutta ilmeisesti te tiedätte paremmin sen, mitä esitimme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kertaratkaisusta puhutaan, seuraava kertakin sitten tulee joskus, jos ei muuta keksitä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Itselläni on useita kokemuksia ikärasismista myös toisin päin eli kun nuorta, uutta työntekijää dissataan ikääntyvien työntekijöiden toimesta. Työpaikoilla järjestellään suojatyötä kohta eläkkeelle lähteville, perusteena ollut mm kun ei enää opi uutta. Aivan yhtä törkeää! Oppiminen kenties hidastuu, mutta lukeehan meillä immeiset ylioppilaaksikin 80-vuotiaina. Jos työtehtäviään ei pysty tekemään työn vaatimalla tavalla, onko syytä miettiä eläkkeelle siirtymistä? Sitten nuorten ihmisten halveksiminen, joka näkyy ja kuuluu: kun sulla ei oo kokemusta, sä oot niin nuori jne No eihän sitä kokemusta saa eikä tuu, jos et pääse töihin!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Hei ja uhohtu vielä tää... Puhutaan koko ajan, että jonkun pitää järjestää töitä. Entäs jos ottaisi lusikan kauniiseen käteen ja tekisi ITSE asialle jotain? Tiedän monen monta, itseni mukaan lukien, jotka muuttavat elämänsä suuntaan lähtemällä opiskelemaan, perustamalla yrityksen jne. Jos olet ollut kymmeniä vuosia, tehden samaa työtä, olet irtisanottu jne, voisiko itse tehdä asialle jotain. Hypätä uuteen ja tuntemattomaan eikä odottaa, että joku tekisi jotain tai järjestäisi jotain.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvä Outi, juuri näin ja tätä voisi Jarikin miettiä, eli siirretään eläkkeen sijasta ihmiset töihin. Ei työ ole maailmasta loppunut.

Kaikista ei kuitenkaan ole yrittäjiksi. Kaikista yrittäjistäkään ei ole työllistäjiksi. Itsensä työllistäminen on tehty vaikeaksi, jos on vain muutama toimeksiantaja niin verottaja saa ilmavaivoja.

Ongelma on siinä, että yrityksien "liikennesäännöt" ovat samat olitpa sitten ABB, Fortum tai polkupyörän korjaaja Mutikainen toiminimi. Paitsi, että iso yritys saa helpommin tukea toimintaansa, kun uhkaa suurilla irtisanomisilla, Mutikainen kun ei voi irtisanoa kuin itsensä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pitkäaikaistyöttömien osalta on kai nostettu kädet pystyyn. Itse työttömät ainakin ovat sen tehneet ja odottavat ennemmin eläkettä, kuin uutta työpaikkaa. Työministeriä ei voi laiskuudesta syyttää hän on esittänyt monia eri vaihtoehtoja, mutta se paras malli odottaa vielä tuloaan.

Se edellinen vaihtoehto oli hyvä yritys, mutta se vesitettiin vain kuukauden mittaiseksi. Kyllä siihen se puoli vuotta olisi tarvittu ja muutoksia olisi pitänyt tehdä ehtoihin ei pituuteen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jotenkin on hauskaa kun sanotaan, että laitetaan ihmiset töihin. Miten blogisti nyt sitten ajatteli näitä asenteita muuttaa, tästään on puhuttu vuosikausia eikä mitään muutosta ole tapahtunut.

Toivoa ja kannustusta voi yrittäjille esittää, muttakun ne itse määräävät kuitenkin sen kenet töihin ottavat, niin eipä paljon muuta käteen jää kuin se toivomus.

Jos ihminen on yli 60 vuotias ja ollut vaikka kymmenen vuotta työttömänä, niin silloin eläke on ainoa oikea ratkaisu. Kukaan tai mikään yritys ei lähde tällaista ihmistä enää kouluttamaan, eikä katso tällaiseen panostamista mieleiseksi. Voi olla julmaa sanoa näin, mutta se nyt vaan on se totuus.

Se on monelle yli 60-vuotiaalle iloinen yllätys, jos pääsee vihdoin eläkkeelle, on sairauksia, alkoholismia ym. Ongelmia monella. Hyvä ajatus tämä ratkaisu on, oli sitten demareiden tai minkä muun hyvänsä ehdotus.

Niin ja ihan vaan tiedoksi, että eläkkeelläkin pystyy tekemmän työtä, jos niin haluaa ja pystyy.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aluksi vaikka siten että jokainen pysätyy lukemaan mitä täällä kirjoitetaan, onhan meitä paljon täällä runoilemassa uuttakin asennetta. Olin pitkään tauolla täältä Puheenvuorosta, kun jo itse kyllästyin puhumaan jatkuvasti tästä samasta asiasta ja nyt sitten suu auki hämmästellään mitä kirjoitan.

Uudistetaan oppisopimus!!!
Lopetetaan kyräilu EK - SAK akselilla ja ajatellaan tulevaisuutta kiltisti yhdessä.
Alennetaan alv Saksan tasolle ja sopeutetaan valtion menot verotulojen mukaan, eikä toisin päin, eli kerätään veroja liikaa kun tyhmyys ei muuta salli.
Harjataan valtion budjetti kerrankin täikamman kanssa, eikä vain plussata sitä vuosittain tasokorotuksilla kautta linjan.
Suu säkkiä myöten, mutta onnea kätkemättä.

Siinä sinulle aluksi, eli ilmapiiriä voi puhdistaa vain yksilönä joka saa jonkun toisen uskomaan asiaansa. Jos haluatte vain laittaa hanttiin pysyy kaikki entisellään, eikä mitään muutosta tule.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vuotta itseäni nuorempi veljeni, peltiseppä, joka asuu Ruotsissa ja on tällä hetkellä ruotsalaisen työnantajan palkkaamana Suomssa työssä, paperitehtaalla. Tekee välillä "pitkää" päivää terve kun on. Ai niin, veljeni Ari täyttää ensi kuussa 66-vuotta, taloudellista pakkoa työhön hänellä ei ole, mutta poikamiehenä ei parempaa tekemistäkään ole itselleen keksinyt. Ruotsissa ikääntyvään työntekijään suhtaudutaan suurella kunnioituksella ja vuosikymmenien aikana kertynyttä tietotaitoa osaataan käyttää hyväksi aivan toisella tavalla kuin Suomessa. Kun tilanne Suomessa pitkäaikaistyöttömien tilanne on mikä on, niin Lindström on kyllä oikeilla jäljillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jäljillä voi olla, mutta ei se auta kuin kertaluonteisesti tässä ongelmassa. Se on hiukan sama kuin valittaisiin arvalla kuka pääsee eläkkeelle kulloinkin. Minusta tässä esityksessä ei ole mitään hyvää. Ei edes se että se peesaa Taipaleen ajatusta. Jo tämä asia todistaa sen, että Taipaleen yksi kerta muuttuu mahdollisesti Lindströmin toiseksi kerraksi ja ei kaksi ilman kolmatta. Mutta huomio on siinä, että asia ei korjaannu se pieni erä pitkäaikaistyöttömiä vain piilotetaan eläkeläisten sisään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset