Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Tempputyöllistyminen

Jokaisen suomalaisen sydäntä lähellä on "vähäosainen". Jokainen poliitikko on aina "pienen ihmisen" asialla. Näin jokaiseta puolueesta on tullut piilodemokraattinen. Eli puoluekoneistot kosiskelevat "pieniä ihmisiä" äänestämään itseään.

Tämä kaikki on aivan järjen köyhää touhua. Jos fiksut ja nerot ihmiset alkavat myötäillä massoja on maailmanloppu todella lähellä. Kaikki haluavat nyt työllistää, koska työttömyyskorvaukset tulevat yhteiskunnille todella kalliiksi. Mutta summa summaarum, kaikki elämä on kallista, miksi syyttää vain yhtä sektoria, koska kuitenkin "olemme" pienen ihmisen asialla kaikki?

Me ei voida elättää itseämme pesemällä toistemme paitoja, mutta voimme hyvin elää kyttäämällä toistemme tekemisiä. Voimme jopa tehdä robotteja tai peltipoliisieja tekemään sitä meidän omasta puolestamme.

Ja he jotka jäävät tässä pelissä työttömiksi ovatkin se suuri menoerä, joka nyt sitten pitää tempputyöllistämisen keinoin järjestää uudelleen. Laitamme poliisin kilometritehtaalle, koska meillä on peltipoliisi, mutta emme soisi korovausta työttömäksi jääneelle ihmiselle.

Ongelma on siinä, että korvaavaa työtä ei ole peltipoliisin syrjäyttämälle edes mietitty. Jokaiseen keksintöön automatisoinnin alueella tulisi kytkeä aito halu keksiä myös järkevää tekemistä hänelle, jonka työpaikan automatisointi vie.

Ihmisen tulee siis ajatella myös sitä ihmistä joka jää keksinnön kautta työttömäksi. Ajatella sitä "pientä ihmistä" jonka asialla me kaikki juhlapuheissamme olemme.

Kun ihmiskunta keksi pesukoneen, tiskikoneen, silitysraudan, auton tai porakoneen helpottui meidän arkinen elämä. Meidän pitää vain hyväksyä se että siitä ilosta pitää maksaa hintaa. Nykyisen näkemyksen mukaan kaikki helpotukset tulisivat olla ilmaisia. Kun yt-neuvottelut jossain alkaa ajatellaan, että nyt yritys tekee miljoonatilin itselleen kun laittaa väkeä pihalle. Eihän se niin ole, yritys vain suhteuttaa toimintaansa markkinoiden mukaiseksi.

Ei yritystä voi hävystellä siitä, että se toimii oman parhaansa mukaisesti, niinhän me kaikki pyrimme toimimaan.

Miksi Jeppe juo, miksi Manu saa illallisensa tai miksi laiska saa palkkansa työttömyyskortistosta? Siihen emme saa koskaan vastausta jos emme hahmota kokonaisuutta. Ei riitä, että olemme pienen ihmisen asialla, meidän on oltava yhteiskunnan asialla. Vain kokonaisuus ratkaisee.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Liittyyköhän löysästi ees asiaan, sinun kirjotuksesta tuli miehleen, siis yritysten kiusaaminen on ihmeellistä. Pankit ja virkamiehet edelleen saivartellee ja tuhoaa. Nyt yks tuttu on yli 10 v tehny töitä ja työllistäny ja nyt yhtäkkiä pankki ja se finnvera (vai mikä se nykyään on) vetas tukensa pois ja osotti ovea. No sattu ihme, net sai jättitillauksen ja selvis etteenpäin, mutta mikä säikähys ja pettymys ja epävarmuus tuli ilmi, ei voi luottaa mitenkkään, pankit ja nämät tukisysteemit tekkee mitä sattuu.

Että työpaikkojen puolesta toiminen on ehkä epätoivosta, yritysten vappauttaminen ja jotenki johdonmukasesti tukeminen ois tärkeää.

Miten sie sanoit tuossa, kaikki haluaa hyvvää, no niin varmasti, sitä on vain vaikea joskus tajuta, no ehkä jotenka kaukaa kattoen ja jälkheenpäin eli kiitos ja heips.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin onhan se eri asia puhua kauniisti kuin tehdä jotain oikein.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tempputyöllistämisen arkoituksena ei ole tehokas työllistäminen vaan pikemminkin työttömyyskorvausten siirtäminen takaisin valtion piikkiin.

Työllisyystemppu voidaan nyt toteuttaa helposti ja vieläpä täysin valtion varoin, koska valtio on muuttanut lainsäädäntöä ja työvoimapalvelujen rahoitusta, niin että kuntia rankaisee se jos ei tempputyöllistä koko rahalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset