Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kilpailukykyloikka utopiaa

Juha Sipilä on esittänyt Suomelle 5 % kilpailukykyloikkaa. Kaunis ajatus vailla mitään pohjaa. Sipilän kaksi vaihtoehtoa ovat työnantajamaksujen vähentäminen tai al-veron nosto, eli rakenteisiin ei mennä. Luuleeko herra pääministeri, että veroja nostamalla saadaan Suomeen lisää työpaikkoja tai kilpailukykyä?

- Yksi mahdollinen keino hintakilpailukyvyn parantamiseksi on fiskaalinen devalvaatio, jossa alennetaan välillisiä työvoimakustannuksia (työnantajien sosiaaliturvamaksuja) ja nostetaan arvonlisäveroa.

Arvonlisävero tulisi laskea, jotta homma toimisi. Esimerkiksi Saksan taso voisi helpottaa kummasti kulutuksen kasvua ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Työnantajien sosiaaliturvamaksuja toki voitaisiin alentaa, mutta ei siitä mitään 5 % kilpailukykyloikkaa tulisi.

On siis lähdetty soitellen sotaan, johon SAK on jo vastannut kolme kertaa kieltävästi kuten Pietari aikoinaan.

Ainoa keino kilpailukyvyn kohenemiseksi on purkaa Suomen jäykkä byrokratia, niin valtion, kuin ay-liikkeen ylläpitämä holhous ja siinä ei ole mitään tekemistä työnantajamaksujen tai al-veron korotuksen kanssa. Ei veroja enemmän keräämällä mitään kilpailukykyä saavuteta, se nähtiin jo Kataisen hallituksen toimista.

Ajatus siitä, että vientiteollisuuden kilpailukyky paranee, kun heikennetään kotimarkkinoiden yrittäjien kilpailukykyä nostamalla al-verotusta on typerä. Eihän viennin taso siitä nouse, vaikka kaikki kotimarkkinoiden yritykset tapettaisiin.

Syyt löytyvät vientiyritysten johdosta ja markkinoinnista, niihin tulisi satsata, eli korottaa niiden tasoa, ei al-veron tasoa.

SAK on jääräpäisten vanhojen ukkojen hollitupa joka soutaa ja huopaa,laittamatta mitään omaa likoon. Se on aina rinkunut lakkojen ja muiden kiristystoimien avulla palkansajille lisää liksaa ja työnantajille lisää kuluja. Miksi ihmeessä SAK:n kanssa pitää neuvotella lainkaan. Istukoot lakossa lopun ikäänsä jos ei yhteiskunnan tila kiinnosta.

Suomen hallituksen olisi nyt panostettava työmarkkinajärjestöjen kinastelun sijaan omiin toimiinsa. Ei fiskaaliseen devalvaatioon, vaan vientiyritysten kannattavuuden parantamiseen oikeilla keinoilla, ei kotimarkkinoita sekoittamalla. 

Hallituksen tulee irtisanoa eli pitää valtionhallinnon yt-neuvottelut ja tavoitteena tulee olla vähintään 30 000 työpaikkaa vähemmän vaalikauden loppuun mennessä. Nämä irtisanotut on sitten koulutettava viennin ammattilaisiksi, absoluuttisen yrittäjävetoisena. Ei siis mitään AVI- , Ely-  tai Tekes humppaa, vaan aitoa omalla perseellä tuleen istumista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hienoa pohdintaa. Esimerkiksi Kelasta vähentyy perustulon tullessa jo 2500 toimihenkilöä, jotka koulutetaan tuota pikaa kansainvälisiksi myyntitykeiksi.

Sipilän hallitus ei nosta mitään veroja Se on kirjoitettu hallitusohjelmaan. Tämä on erinomainen päätös.

Hallitus ja EK toimivat yksimielisesti eikä työntekijäjärjestöillä ole mitään sanomista, kunhan vain vähän vikisevät.

Hallituksen ja EK:n pitää todella potkia SAK pitkin Hakaniemen toria mereen. Pitäköön siellä lakkonsa, kunnes hukkuu omaan mahdottomuuteensa.

Nyt on aika, kuten Juhana Vartiainen sanoi, korjata työn ja pääoman välinen suhde entiselleen eli vuoden 2007 tasolle. Tämän tavoitteen hän kertoi televisiossa. Upeaa. Näillä mennään ja nostetaan Suomi nousuun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Joskus tuntuu, että hallitukset Suomessa ottavat vain tehtäväkseen kantaa vastuuta virkamiesten ajatuksista, eikä ministereillä itsellään tunnu olevan yhtään omaa ajatusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kuulehan Ari, oletko tutustunut hallitusohjelman kärkihankkeisiin ja niiden toteutussuunnitelmiin? En muista koskaan edellisten hallitusten laatineen näin yksityiskohtaisia toteutussuunnitelmia talouden kehittämiseen eli nousuun saattamiseen. Saatan tietenkin olla väärässä sillä kovin vähän aikaa olen ollut lähemmin kiinnostunut päivän politiikasta.

Kas tässä on aineistoa noista kärkihankkeista, joiden perusteella on jopa syytä odottaa muutosta tapahtuvaksi parempaan suuntaan.

Toimintasuunnitelma strategisen hallitusohjelman kärkihankkeiden ja reformien toimeenpanemiseks;
http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/321857/To...

Työllisyys ja kilpailukyky; http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutus...

Biotalous ja puhtaat ratkaisut; http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutus...

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutus

Jos noilla toimilla ei työllisyys/kilpailukyky ja siten työpaikkojen määrä lisäänny, niin sitten saamme toivon paremmasta heittää romukoppaan. Toki oma painoarvonsa tulee myös ay-järjestöjen lakkoalttiudessa ottaa huomioon. Katsotaan riittääkö ay-liikkeillä ryhtiä maamme talouden kunnostamisessa vai toimivatko jarrumiehinä edelleen.

Hallitushan ei voi puuttua yritysten viennin parannustoimiin yritysten sisällä vaan kyllä se on yritysten omissa intresseissä hoitaa paremmaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sirpa, Suomessa on hyllykilometrettäin suunnitelmia ja toimintastrategioita, mutta hyvin vähän valmista vientiä. Mitä on auttanut hallituksen keskustelu ay-liikkeen ja EK:n kanssa?

Hallitus voisi sen siasta theä niitä juttuja joissa se voi toimia ilman vanhentunutta kolmikantaa. Kolmikanta on tuudittanut meidät tähän pöhötykseen, joss yrittäjä tai palkansaaja ei enää tiedä mistä milloinkin on päätetty heidän nimissään. Korporaatioiden norsunluutorneissa ei asu viisaus vaan pysähtyneisyys.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös hallituksen, lähinnä Sipilän, taholta ole jo kerrottukin että uudet neuvottelukierrokset tulee toteuttaa yrityskohtaisin neuvotteluin. Tuota samaa sanoi kemianteollisuuden toimitusjohtaja tv:ssä eilen illalla. http://areena.yle.fi/1-2446904#autoplay=true

Ilmeisesti kolmikanta neuvotteluista päästään lopullisesti. Toivottavasti ja mennään Ruotsin mallin mukaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

On älytön ajatuskin, että julkisen sektorin pitäisi määrätä yksityisellä sektorilla sovituista palkoista ja työehdoista. Keskittyisivät julkisella puolella omaan pesäänsä, siellä riittää siivottavaa.

Puu on mädäntynyt yläpäästä, siksi palkkakatto julkiselle sektorille ja resurssit pikapikaa tuottaviin töihin. Suorittavan portaan sairaanhoitajat ja poliisit ovat kyllä palkkansa ansainneet.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pitäisin sitä suurena ihmeenä, jos Suomessa itse ja aivan omin toimin tästä suosta nyt seuraavina vuosina noustaisiin - vaikka en ole pessimisti. Asiat on päästetty pahasti rempalleen aivan kotikutoisesti ja muutosvastarinta tilanteen korjaamiseksi on median avustamana varsin näkyvää ja voimakasta.

Eilenkin televisiossa keskusteltiin aivan pokerinaamoin tulevista palkankorotusvaatimuksista toimittajan tentatessa hoitoalan ay-pomolta monia kertoja: Kuinka suuria palkankorotuksia nyt on välttämättä vaadittava, hallituksen uhkaillessa työntekijöitä " pakkolaeilla " ?

Aivan varmaa on vain se, että mikäli emme pysty uskottavasti itse uudistumaan, saneeraajat tulevat rajojemme ulkopuolelta ehkä jopa aikaisemmin, mitä osaisimme edes kuvitella.

Sipilän hallitukselle on nyt kuitenkin annettu tilaisuutensa edes yrittää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minusta kaikki hallitukset ovat saaneet yrittää, mutta usein kompastuneet uskomaan pelkästään ministeriön virkamiehiä ja heidän konsulttejaan.

Ministerin tulisi kulkea omat silmät auki toreilla ja turuilla eikä opetella ulkoa ministeriönsä julkituloja, joita hänelle kannetaan matkalukemiseksi hyllymetrettäin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Minusta Kataisen / Stubbin hallitus ei edes yrittänyt, vaikka tilaisuus oli.

Pahensi vain tilannetta koulutusvapaiden ja loma-ajan sairastamisen päätöksin, kuin myös veronkorotuksin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tästä olen samaa mieltä:
"Hallituksen tulee irtisanoa eli pitää valtionhallinnon yt-neuvottelut ja tavoitteena tulee olla vähintään 30 000 työpaikkaa vähemmän vaalikauden loppuun mennessä. Nämä irtisanotut on sitten koulutettava viennin ammattilaisiksi, absoluuttisen yrittäjävetoisena. Ei siis mitään AVI- , Ely- tai Tekes humppaa, vaan aitoa omalla perseellä tuleen istumista."

Jonkinlainen 'silta' tähän pitäisi rakentaa. En tosin menisi laittamaan kovin montaa munaa tähän viennin tehostamiseen.
PK-sektori työllistää kuitenkin parhaiten ja niille pitäisi hoitaa rahoitus, kun meillä kerran on rahaa (180 mrd) jota voisi sijoittaa kotimaahan ulkomaalaisten rahastojen sijaan.

Toinen asia on hieman epä-Lipposmainen ja jopa populistinen: Kaikki kansanedustajat sitoutumaan ostamaan aina kotimaista ja puoluejohtajat vetoamaan kansalaisiin tehdä samoin. (Lipposelle tärkeää tuntui olevan, ettei koskaan ääneen suosita suomalaista.)

Henry

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomen vienti kirjasi jälleen pitkän miinuksen. Tyly lukema Suomen viennistä:-11 %

Talouselämä 8.12. 09:00 päivitetty 8.12. 09:26

Ei mulla muuta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja edelleen -20 % tasosta 2008.

Kaikki muut EURO-maat ovat pystyneet lisäämään vientiään yli + 10 % tasosta 2008. Kaikkiin muihin EURO-maihin suhteellisesti verraten, meiltä on hävinnyt vietiä n. 30 miljardin euron arvosta vain kuuden vuoden aikana, joten euro sinänsä ei voi olla ongelman ydin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lauri Kiiski

Samaa mieltä eurosta. Eurossa ei ole mitään vikaa. Se on maailman toiseksi käytetyin valuutta.

Ongelmat ovat syntyneet ihan kotikutoisesti ja kun mitään ei ole saatu korjattua, on alettu pitää euroa ongelmiemme aiheuttajana.

Euro on devalvoitunut noin 15 % useimpia valuuttoja vastaan, mutta vain ne euromaat joilla on rakenteet kunnossa ovat tästä hyöytyneet.

Viimeksi Suomi devalvoi 1990 luvulla 12 % juuri ennen euroon siirtymistä. Nyt euron arvo on heikentynyt enemmän, mutta kauppa ei vaan käy.

Tähän maahan on luotu niin vahva negariivinen yritysvastainen ilmapiiri, että yksikään yritys tai ulkomainen investoija ei tänne kasvua tuo.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Euro on aivan käypää rahaa, me vain olemme alkaneet itkeä tekemisen sijasta ja siitä ongelmat kasaantuvat.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki Vastaus kommenttiin #16

Hoh-hoh! Nyt tuli melkoista disinformaatiota Suomen 90-taloushistoriasta, eikä kukaan korjannut.

Suomi devalvoi marraskuussa (vasta pakon edessä) 1991 markkaa 12%. Tämä ei kuitenkaan riittänyt saamaan taloutta kunnolla vauhtiin ja markkinat myös ennakoivat että Suomi joutuu devalvoimaan lisää ja Suomen pankki joutui pitämään korkotason edelleen korkealla. Markka päästettiin kellumaan syyskuussa 1992.

Yhteensä markka heikkeni devalvaation ja kellutuksen seurauksena noin 40% suhteessa saksan markkaan ja dollariin (Kiander 2001). Ja talous, varsinkin vienti kasvoikin vauhdilla seuraavat vuodet, vaikka työttömyys pysyi pitkään korkealla.

Talous ja vienti siis lähti kasvuun jo ennen kuin Nokiasta tuli matkapuhelinjätti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tyly on luku, ja siihen ei auta al-veron nosto yhtään mitään. Fiskaalinen devalvaatio on puppua. Ensinnäkin se toimii vain kerran ja siihen suuntaan on tehty jo toimenpiteitä, nyt sitten ajateaan samaa asiaa, vaikka tiedetään jo valmiiksi, että se ei pure.

Mikä tässä nyt mättää?

Kreikkakin on paremmassa vauhdissa kuin me.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvä Ari - olet sinäkin tajunnut että "kommunisti" se Sipilä on niin kuin olen muutamassa blogissa sanonut.

"Tekes alas on uusi Nokia!"

(Oikeammin sata pientä)

ja samalla logiikalla loppuun asti., kansalaispalkka moottoriöljynä mahdollistamaan ihmisten ajattelun muuttamisen.

Mitään muuta ei tarvita - ainoa että puoluesuomi ei omaansa anna, se pitää kansan ottaa

***

ps. Ari se on sitten "Unitas" http://unitaskansanliike.net - jos haluat jonkun face ryhmän itsellesi, jonka olen aloittanut (puolen tusinaa keihäänkärki aluetta) niin ole yhteydessä. Porukkaa alkaa tulla ja yhdessä saadaan aikaan vaikka mitä... Yksi mies ei tee kesää. Mediakin alkaa varmaankin kuolata jatkossa, kun ne huomaa ettei auta enää jarruttaa...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos autorekisterikeskus yksityistettäisiin huomenna, niin ylihuomenna siellä jo sanerattaisiin noin kolmannes tai enemmän kortistoon.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Hallituksen tulee irtisanoa eli pitää valtionhallinnon yt-neuvottelut ja tavoitteena tulee olla vähintään 30 000 työpaikkaa vähemmän vaalikauden loppuun mennessä. Nämä irtisanotut on sitten koulutettava viennin ammattilaisiksi, absoluuttisen yrittäjävetoisena. Ei siis mitään AVI- , Ely- tai Tekes humppaa, vaan aitoa omalla perseellä tuleen istumista."

Oikeastaan aika hölmö idea, sillä valtion palkollisten määrä on jo ajettu aika alas. Toki nyt tuota tehdään, eli muutama tuhat ihmistä saanee kenkää yliopistoista. Esimerkiksi Helsingin yliopiston osuus tuosta on tässä vaiheessa 1200 henkeä. Jos katsot missä ne julkisen sektorin työpaikat ovat, niin huomaat että noin 80% löytyy kuntapuolelta. Tosin pian noista iso osa on sitten sote-alueiden palkkolaisia.

Lisää tietoa asiasta hauskan havainnollisesti: http://www.r-ohjelmointi.org/?p=1227

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtion palkollisten määrä on tosin supistunut, mutta entäpä valtion liikelaitosten, joiden palkat kuitenkin maksetaan valtion kassasta vain toisten menoerien kautta ?

Suomessa maksettiin palkkoja v. 2014 yht. 96,4 miljardia euroa. Julkisen sektorin palkat muodostivat tästä 29,4 miljardia euroa ja yritysten maksamat palkat 67,0 miljardia euroa. Kaikista palkoista siis maksettiin julkiselle sektorille ( valtio ja kunnat ) n. 30,4 %. Koko EU:n alueella julkisen sektorin palkat olivat kaikista maksetuista palkoista n. 18,4 %.

Mikäli Suomen keskipalkka olisi oletetusti n. 3.200 E / kk, maksettujen palkkasummien perusteella Suomessa olisi maksettu palkkoja julkiselle sektorilla 717.000 työntekijälle ja yritysten toimin 1.634.000 työntekijälle. Tällöin 2,35 miljoonaa suomalaista palkansaajaa olisivat saaneet keskimäärin työstään korvauksksi tuon 3.200 euron kuukausikorvauksen.

Tässä yhteydessä on myös huomattava, että Suomessa yritysten maksamiin palkkoihin sisältyy miljardien edestä myös julkisten liikelaitosten maksamia palkkakorvauksia, jotka lasketaan julkisen liikelaitostumisen ja ostopalveluiden myötä tänä päivänä yritysten maksamiksi palkoiksi, joten julkisen palkanmaksun osuus on todellisuudessa varmasti vielä tätäkin suurempaa.

Todellista julkisen sektorin kokoa, joille palkka maksetaan suoraan verovaroin, on varmasti liki mahdoton määrittää työntekijöiden määrien mykaan, mutta eurovirtojen osin kylläkin. Joka kolmas suomalainen palkkaeuro maksettaneen tänä päivänä julkisella sektorilla, joka on paljon.

Lähde: Eurostat / Komissio, ESA 2010.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Missä tämä alasajo näkyy? Ansiosidonnaisten ja eläkkeensaajien lisääntymisenä, eli on koulutettava uusia yrittäjiä niistä kunnon virkamiehistä, eikä niin, että vähennetään porukkaa eläkkeelle ja uusia virkoja ei avata. Joskin sekin on hyvää toimintaa mutta ei ole se juju mitä tässä haen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vartiainen sanoi sen suoraan uutamia päiviä takaperin suorassa tv-lähetyksessä:

Suomea ajetaan alas, eikä tänne enää investoida.

Näinhän se taitaa olla.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Hallituksen tulee irtisanoa eli pitää valtionhallinnon yt-neuvottelut ja tavoitteena tulee olla vähintään 30 000 työpaikkaa vähemmän vaalikauden loppuun mennessä."

Oikeammin näiden työpaikkojen suuruinen palkkojen alennus sekä valtion että kuntien yli 3000€/kk ansaitseville. Toteutettava käänteisellä progressiolla. Tästä saatu säästö siirtyy suoraan julkisen puolen menojen vähennykseen, ja korjaa velanottotarvetta , voipa siitä osan käyttää viennin tukemiseen. Noin 2,5-2,7 miljardia/vuosi miinus alennuksesta saamattomat verot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tästä saatu säästö siirtyy suoraan julkisen puolen menojen vähennykseen"

Käytännössä rahaa menee tuplaten vastaanottokeskusten pyöritttämiseen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jarmo puhuu maahanmuuttajista, kun toiset puhuvat aivan jostain muusta. No onhan se nähty, että kuluja tulee milloin mistäkin, mutta Suomi on suossa tulipa mamuja tai ei. SUURIN SYY ALAMÄKEEN OLEMME ME ITSE!!!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomi ja järjestelmämme kokee jatkumona ulkoisia epäsymmetrisiä shokkeja, jotka ovat aiheuttaneet kaikki ongelmamme hyvinvointimme rahoituksen suhteen.

Muiden syytä toki kaikki, emmekä varsinkaan me syö enempää, kuin tienaamme, vaikka velkapotti on kasvanut vain kuudessa vuodessa liki 90 miljardia euroa. Vain kreikkalaiset ovat syyllistyneet tähän kiroukseen, josta nyt on ikävästi vuosien varrella myös meidän Suomen taholta sormella osoiteltu syyttävästi.

Emme me.

Huonot firmat ja huonot tuotteet - vain vuosikymmen Euroopan Japanin jälkeen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli nukuimme niin sanotusti onnemme ohitse, kun luulemme yhä vieläkin, että ei meidän tarvitse mitään muutoksia tehdä.

Paikallinen sopiminen on joustoa, mutta ei todellinen ongelma kuitenkaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #30

Ongelmana ei ole pelkästään kilpailukyky ja työmarkkinat, vaan myös hyvinvoinnin ylläpito ja kasvattaminen velkaantumalla hieman Kreikan tavoin. Suomen julkiset menot eivät ole enää aikoihin seuranneet tuottavuutta, vaan elintaso ja kulutus ( ja samoin BKT ) ovat rahoitettu jo kuuden vuoden ajan velkarahoin ilman havaittavaa talouden piristymistä.

Kreikan talousongelmat syntyivät kulutushysterian myötä velkaantumisen kautta ja sekä Irlannin, että Espanjan ongelmat sekä kulutushysterian, että kiinteistökuplan kautta.

Meillä on nyt tapana ollut 2000-luvulla rikastuminen harkkoseinin ja kuluttaa enemmän, kuin mitä varaa todellisuudessa olisi.

Julkisten menojen kasvun osin Suomea voidaan vertailla taas vain ongelmiin joutuneisiin Kreikkaan, Irlantiin ja Espanjaan rahaliiton aikana, tosin huomioiden se, että Suomella meni todella hyvin ellei erinomaisesti v. 2008 asti, ennen nykyisen kyykkäyksen alkua.

Suomi on kuitenkin EU:n ainoa maa, jonka vientitulot ovat supistuneet, huolimatta kyykyn syvyydestä tai sen syistä, mutta siitä huolimatta julkiset menot ja julkisen sektorin palkat ovat kasvaneet EU:ssa eniten riippumatta asennon laadusta tai muista vaihtoehdoista.

Julkisen kulutuksen kautta "elvyttäminen" meni pahasti mönkään, vaikkakin Vanhasen II hallitus ja Kataisen/Stubbin hallitukset jostakin ihmeen syystä tähän aikanaan päätyivät.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #36

Eipä Laurin analyysiin ole juuri lisäämistä. Kiitos.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Minusta yrityssektoria on turha syyttää tilanteessa, jossa julkinen sektori on velkaantunut. Velkaantunut vieläpä tätä vauhtia kuin mitä on. Ja se velkaantuminen on johtunut maamme poliittisen johdon tekemistä päätöksistä eikä niinkään vääränlaisista tai huonoista hyödykkeistä, joita suomalainen yrityskenttä pienimmästä suurimpaan on viimeisen kymmenen vuoden aikana tuottanut markkinoille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ari, hallitus on asettanut tänään työryhmän valmistelemaan paikallista sopimista ja henkilöstön asemaa edistävää lainsäädäntöä. Tässä tuo tiedotustilanteen videotallenne nähtävissä.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Paras keino vesittää jokin asia on laittaa se kolmikantaisen työryhmän valmisteltavaksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kyllä se kariutuu Ei ole epäilystäkään. Tämähän on yleissitovuudesta luopumista.

Kaikki keskittyvät seuraavaksi siihen kuka tulee olemaan vastuussa paikallisen sopimisen kaatumisesta.

Onhan eduskuntaan nyt itsenäisyyspäivän virallisessa vastaanottotilaisuudessa nimitetty SAK:n kansanedustaja.

Autenttisen videomateriaalin kohdassa (alkaen) 48:40 on siitä todiste. " SAK:n kansanedustaja Lauri Ihalainen

http://areena.yle.fi/1-2990520?autoplay=true

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

Ilkka, olet täysin väärässä sen suhteen, ketkä kariutuneen talouden korjaavat.

Itse veikkaisin Komissiosta Suomen talouden experttiä - Jyrki Kataista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #43

Tässä on kilpailukykyloikkaorkesteri:

Kokoonpano
Pääministeri Juha Sipilä, puheenjohtaja
Ulkoasiainministeri Timo Soini
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström
Sisäministeri Petteri Orpo
Valtiovarainministeri Alexander Stubb
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Elinkeinoministeri Olli Rehn

Yrittäjyydestä ei ole kokoemusta kuin puheenjohtajalla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin, mitä halusit tuolla linkin kirjoituksella minulle kertoa? Minä kun olen ollut ja edelleenkin olen sitä mieltä että tällä hallituksella on vakaa pyrkimys saada aikaan yrityskohtaiset sopimukset, jolloin tuollaiset Viroon siirtymiset jäävät pois. Suomessa kannattaisi sopimusjärjestelmän muutoksen myötä yritysten toimia ja varsinkin pk-yritysten, jotka ovat kuitenkin se suurin työnantajajoukko.

Hallitusohjelmaan sisältyy myös pk-yrityksille huojennusta verotukseen. Eka kerta kun hallitus huomioipk-yritykset tässä mielessä. Katainen vain huomioi suuret yhtiöt etupäässä verohelpotuksissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

Yritystä voi olla, mutta sopimuksia ei vielä ole ja virolaisten taso on sen verran kilpailukykyisempi, että pelkkä sopiminen ilman rakenteellisia uudistuksia on mahdoton.

Halusin linkittää tuon siksi, että yritystä on Nansollakin varmasti ollut, mutta Sirpahan näkee nyt vain "persut hallituksessa" laseilla maailmaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #47

:D Uskotko että pidän pääministeri Sipilää ainakin vielä edellisiä kyvykkäämpänä "johtajana" ja maan talouden kuntoon laittajana. Ainakin alkuunpanijana. Tämä tuosta sutkauksestasi "Sirpahan näkee nyt vain "persut hallituksessa" laseilla maailmaa."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #48

Sutkaus oli vain ystävän pieni piikki, ei sillä juuri muuta tarkoitusta ollut, kuin todeta, että kaikki hyvin ymmärrän mistä kenkä puristaa;))

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Mielenkiinnolla odotan, missä vaiheessa Sipilä tunnustaa ajaneensa EK:n ja SAK:n asettamaan miinaan. Odotettavissa on yhdeksäs peruutuspäätös tältä vatuloinnin mestarilta.

Politiikassahan ei ole enää aikoihin ollut kyse suomalaisten yhteisten asioiden ajamisesta vaan ennen kaikkea puhtaasti valtataistelusta. Vastenmielinen näytelmä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vastenmielinen totta tosiaan, ja kun Sipilältä odotettiin enemmän.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Juuri näin. Suomen poliittisen historian rumin mahalasku.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #32

No ei sentään todellakaan. SOTE:n ja aluehallintouudistuksen myötä on luotu mahdollisuudet ja pohja rakenneuudistukseen byrokratian järkeistämisineen.

Tosin kyseessä on vain pyrkimys, ei toteutunut tavoite.

Sipilän hallituksen aikana tulisi myös puuttua työmarkkinoiden toimivuuteen vaikkapa Saksan tai Ruotsin malleja silmällä pitäen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #38

Kesäkuusta tähän päivään mennessä hallitus on perunut jo kahdeksan tekemäänsä päätöstä. SOTEn kohdalla on kyse periaatteesta ja tahtotilasta, jossa suurimmat käytännön tason väännöt ovat vasta edessä. Eiköhän sieltäkin ole vielä odotettavissa peruutuksia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #41

Surkuhupaisa alku on hallituksella tosiaan ollut, peruutus peruutuksen jälkeen ja sitten suuri kohu SoTesta, joka on täysin auki edelleen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #32

No ei sentään todellakaan. SOTE:n ja aluehallintouudistuksen myötä on luotu mahdollisuudet ja pohja rakenneuudistukseen byrokratian järkeistämisineen.

Tosin kyseessä on vain pyrkimys, ei toteutunut tavoite.

Sipilän hallituksen aikana tulisi myös puuttua työmarkkinoiden toimivuuteen vaikkapa Saksan tai Ruotsin malleja silmällä pitäen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Julkisen sektorin työllistämisestä nyky-Suomessa voisi hyvinkin ottaa esimerkiksi Helsingin kaupungin. Löytämäni tilastotiedon mukaan vuoden 2011 lopussa Helsingissä oli työpaikkoja kokonaisuudessaan 386.000 kpl. Näistä julkisen sektorin työpaikkojen osuus oli 111.000 kpl eli n. 30,6 % kaikista työpaikoista. Suurin työllistäjä oli Helsingin kaupunki 39.000 työntekijällään. Tämä jälkimmäinen luku tarkoittaa, että vajaata 17 asukasta on yksi kaupungin työntekijä. Näiden 39.000 Helsingin kaupungin ja 72.000 valtion ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden lisäksi tulevat vielä tuhannet verorahoin erilaisiin yksityisen sektorin hankkeisiin palkatut työntekijät. Tämä vain siis eräänä esimerkkinä...

Onko meillä oikeasti varaa moiseen? Ei ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Onko meillä oikeasti varaa moiseen? Ei ole.

Ei ole, se on fakta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tulevien viikkojen lausahdus tulee olemaan, mikä onkaan kriisilauseke?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset