Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Globaali itsenäisyys

Globaali itsenäisyys,

Minulle Suomen itsenäisyys on enemmän kuin oma markka ja oma päätösvalta jota kutsumme mielellämme suvereniteetiksi. Ihmettelen, sitä sisäänlämpiävyyttä, jota tuo kaikki merkitsee. Kun olin aivan lapsi, niin Urho Kaleva Kekkonen kuvitteli olevansa suvereenisen maan isä, mutta joutui tilaamaan noottinsa Venäjältä. Myös bilateraalinen kauppa venäläisten kanssa oli suoranaista perseen nuolemista. Jäänmurtajien saunojen lauteet päällystettiin kuparipellillä ja maitojauhevaunujen vaneriseinät päätyivät venäläisten “ostajien” omiin tarkoituksiin.

Teollisuutemme “nousi” bilateraalisen kaupan ansiosta, ja sotakorvausten toimittamisesta Venäjälle, kaikki raha yrityksiin tuli valtiomme kassasta. Kun Urho Kaleva myi Turon pukuja valtavat määrät Venäjälle, sai Turo rahansa valtion omasta kassasta. Vastineeksi menetimme energiaomavaraisuutemme, koska Suomi sai bilateraalisen vastineen öljynä, maakaasuna, tai puolustusvoimiemme itäkalustolla. Tämä oli sitä itsenäisyyttä jota juhlimme kaksi kynttilää jokaisella ikkunalla.

Suomi teollistui ja vaurastui, sillä meidän energian käyttömme on runsasta johtuen pohjoisesta sijainnistamme. Mitä enemmän käytimme energiaa sitä runsaammin Turon pukutehdas sai pukutilauksia Venäjältä. Bilateraalisessa kaupassa oli myös muita lieveilmiöitä, se johti kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiesten korruptoitumiseen. Suomi oppi lobbaamisen jalon taidon, jos et osannut tyydyttää “veli venäläisen” osto-organisaatiota oli ulkona kuin lumiukko tai tamponin narut. Ja tätä kutsuimme itsenäisyydeksi.

Päätimme itsenäisesti siitä, että saunan paneelit vuorattiin kuparilla, ylimääräisiä sähkörasioita asennettiin valeasennuksena, tavaravaunut vuorattiin levyillä, jotka palautettaessa olivat tipotiessään. Ja kuinka paljon länsitavaraa uitettiin Venäjälle pukulaatikoissa ym. 

Olemme aina halunneet olla itsenäisiä ja päättää omista asioistamme, mutta olemmeko todella koskaan päättäneet mistään itse? Oma markkamme on suuri bluffi, suurteollisuus devalvoi sitä mielensä mukaan aina kun kilpailu niin vaati. Kekkonen vaihtoi hallituksia vähintään vuoden välein, vasta Mauno Koiviston aikaan saimme vaalikauden mittaisia hallituksia. Voidaan perustellusti kysy kuka Suomessa oli itsenäinen maksaessaan sotakorvauksia, tai uskoessaan sokeasti vientimme itsenäiseen kauppaan. Olimme oikeasti venäläisen mielivallan kohde, Kekkonen sitten uskotteli meille, että suomalainen tavara on niin hyvää, että saamme siitä huippuhintaa.

Kun tämä kauppa sitten aikanaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkimainingeissa normalisoitui, samat metkut jatkuivat. Olimme oppineet läksymme. Olemme yhtä itsenäisiä kuin aina olemme olleet, itsenäisiä tekemään kauppaa muiden ehdoilla. Itsenäisyytemme suuri kupla on se, että olemme armottoman nahjuksia tekemään aggressiivista kauppaa omilla ehdoillamme, haluamme myötäillä ja oletamme, että valtio sitten maksaa erotuksen omasta kassasta, kuten aina ennenkin.

Ammattiyhdistysliike oppi rahastamaan myös, se ulosmittasi kaikki mahdollisen palkollisille ja miksi ei olisi sitä tehnyt, kun tiesi miten raha liikkui “sisäpiirissä”. Demarit olivat vallassa, istuivat samaan aikaan kahdella pallilla hallitsivat ministeriöitä ja ammattiyhdistystä, joten miksi he eivät olisi pelanneet? Ja tätä juhlimme itsenäisyytenä polttaen kahta sinivalkoista kynttilää ikkunalaudalla joka ikisessä porvariperheessä, ja itsenäisyyspäivänä kaikki haluavat olla porvareita. (Li Anderssonia lukuun ottamatta)

Itsenäisyytemme on suuri valhe ja se näkyy myös linnan juhlissa. Harvoin on niin teennäistä juhlaa missään nähty, kuin Suomen itsenäisyysjuhlat. Tullaan sisään pääovesta tai sivuovesta, niin jokaisella on vain mielessä se, että minut on kutsuttu. Ulkona häiriköivät he joita ei ole kutsuttu ja suuri luuserikansa katsoo juhlat Ylen kanavalta ja seuraavana päivän uusintana maikkarilta. Suuri illuusio itsenäisyydestämme on kupla jota emme haluaisi puhkaista, koska silloin kävisi niin kuin käy kun on pissannut omiin housuihinsa, se alkaa jalkoväli ikävästi viilentyä.

Emme kestä sanoa, että me olemme pissanneet allemme. Siksi me emme myöskään voi hyväksyä sitä, että olisimme globaalisti itsenäisiä, eli toimisimme kansainvälisesti yhteistyössä koko maailman kanssa. Emme tee sitä, koska emme luota itseemme. Puristaudumme kahden kynttilän ja Venäjän lupaukseen suvereenisuutemme pysyväisyydestä olevaan illuusioon. Vihaamme mielessämme Brysseliä ja EU:ta, koska emme luota omaan kykyymme hoitaa sitä kautta asioitamme. Tiedostamme alitajuisesti sen, että Venäjä on kuitenkin se ainoa taho, joka meitä saa kusettaa. Meillä on slaavilainen yhteys, vain he tietävät meidän salaisuutemme. Härmäläinen itsenäisyys ei voi hyväksyä mitään muuta keinoa toteuttaa suomalaisuutta kuin se mennyt aika, koska emme luota itseemme. Tiedämme kuinka helppoa on vetää meitä höplästä ja siksi emme anna kenenkään tehdä sitä meille enää, pitäydymme omillamme ja samaan aikaan koko muu maailma tekee kauppaa keskenään.

Meidän olisi aika lopettaa itsesäälissä kieriskely, lopettaa haikaileminen tiukasta itsenäisyydestä joka on vain utuinen haavekuva, meidän katkerassa päässämme. On aika mennä kansainvälisyyteen mukaan. On aika ottaa lusikka omaan kauniiseen käteen ja yrittää lusikoida ruoka omaan suuhun, sen sijasta, että odotamme, milloin Venäjä nousee ja murusia alkaa taas tippua rajamme ylitse.

Menetimme Nokiamme omaa tyhmyyttämme, olemme rapauttaneet paperiteollisuutemme ylihinnoittelemalla työn hinnan. Tätä ei pidä sanoa itsenäisyydeksi vaan tyhmyydeksi. Siksi mietinkin, miksi me juhlimme sitkeästi itsenäisyyttämme, vaikka globaali yhteistyö tuottaisi meille paljon enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Paljon täällä Puheenvuorossakin puhutaan suomettumisesta paheksuen, samalla sitä toiseen suuntaan hehkuttaen. Ikään kuin itsensä myyminen, "yhteistyö", toiseen suuntaan olisi pienempi häpeä. Eikö olisi korkea aika kasvattaa omat pallit?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu omat pallit, eli ei samoja virheitä mitä menneisyydessä. Meillä oli pallit ja on vieläkin, mutta itsetuntomme on aika alamaissa, kun takerrumme linnanjuhlien kaltaiseen höröhömppään, kun tulisi tehdä tulosta.

Ei itsensä myyminen ole yhteistyötä se on alistumista, eli en allekirjoita tuota väitettäsi, että itsensä myyminen on yhtäkuin yhteistyö.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Itsetunnostamme ja Belsassarin pidoista olen samaa mieltä, mutta kyllä alistumista kaupataan edelleenkin kauniisti "yhteistyön" nimellä siinä samassa YYA:n hengessä. Suunta vain on toinen. Ja sen myöntämimen olisi liian kova kolaus itsetunnollemme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Omalla tavallasi olet oikeassa, muta ei alistuta moiseen harhakuvaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kerrankin järkipuhetta, kiitos Ari.

Olen joutunut vastaamaan muutamalle itsenäisyyden haikailijalle ipulaiselle ja sitoutumattomalle seuraavaan tyyliin:

Mistä näitä Suomen pilkkaajia oikein sikiää?
Miten itsenäinen Suomi oli kun 1918 porvarit liittivät Suomen Saksan alusmaaksi ja valitsivat saksalaisen kuninkaan? Tai sotien jälkeen kun NL ja Kekkonen hallitsivat Suomea?
Me olemme orjakansaa, me emme kykene itse hallitsemaan itseämme, aina on ollut ulkomainen hallitsija. Olkaamme ikionnellisia kun vihdoin saimme hyvän isännän! Iloitkaamme vapaudesta ja yhteisestä valuutasta!
Kauan eläköön Suomi ja EU!

"Parempi hyvän miehen huorana kuin huonon vaimona."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Järkipuheesta en tiedä sanoa, mutta joskus kannattaa miettiä miten tähän on tultu ja miten tästä eteenpäin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulen, että kirjoituksesi on hiukan liian fiksu, jotta suurin osa lukijoista sitä oikealla tavalla ymmärtäisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yrittääkö Alsio todistella että se oli Venäjän ja YYA-sopimuksen syytä kun Suomesta rakennettiin sotien jälkeen länsimainen velaton hyvinvointivaltio jossa kansalaisilla oli työtä ja toimeentuloa. EU:n ja globalisaation aikana työt ovat menneet Kiinaan ja työttömyys on Suomessa huippukemissa, hyvinvointivaltio on kohta muisto vain kuten itenäisyyskin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En yritä todistella mitään, vaan huomioin sen mitä ymmärrän.

Missä Makkonen näkee velattoman yhteiskunnan? Tai edes hyvinvointivaltion tässä nyt?

Kiinaan menee jatkossakin työt jos me vain hyräilemme entiseen malliin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Missä Makkonen näkee velattoman yhteiskunnan?"

Suomi YYA-aikana.

"Tai edes hyvinvointivaltion tässä nyt?"

Ruotsi, Tanska ja Norja tänä päivänä, kaikki nämä omalla kansallisella valuutallaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Hah, haikaileeko Makkonen YYA- sopimusta, eikä huomaa, että Neuvostoliittoa ei enää ole. Ei kansallinen oma valuutta meitä pelastaisi siltä tosiasialta, että olemme nukkuneet onnemme ohitse. Ihastuimme bilateraalisen kaupan tuomaan lintukotoon ja YYA-sopimuksen ja Kekkoslendian ohjaukseen, mutta emmme huomannee että maailma muuttui ja me vain uskomme johonkin yksittäiseen vuoteen historiassamme. Laitapa montako vuotta Suomi oli vailla sotakorvausvelkaa tai muuta valtion velkaa. Laita linkki edes, jos et muuten osaa sitä kertoa.

Sinä elät rusinan sisällä rusinapullassa ja haikailet yksittäistä onnea, jota ei edes koskaan ollut. Ehkä 80-luku oli Suomen kulta-aikaa, eikä siinä ole paljon lapsille kerrottavaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kysymys Makkoselle:

Jos elimme oman markkamme kanssa velattomasti lintukodossamme, niin miksi 90-luvun lama meidät kohtasikaan? Silloin meillä oli markka omissa käsissämme, mutta valtiollinen johtomme haki markalle vahvistumista Koiviston ja Kullbergin johdolla, kunnes tapahtui tämä.

"Devalvaation kaltaista kilpailukyvyn parantumista voidaan hakea myös sisäisen devalvaation avulla. Sisäisellä devalvaatiolla tarkoitetaan sellaisia järjestelmällisiä toimia, jotka aiheuttavat merkittävän suhteellisen kilpailukyvyn parantumisen esimerkiksi palkkoja alentamalla. Sisäisellä devalvaatiolla pyrittiin Suomessa välttämään 1990-luvun alun varsinainen devalvaatio, ja ay-liike taipui lopulta palkkoja alentavaan tupo-sopimukseen".

Ja sen jälkeen pakkodevaltoituminen ja markan kellutus ay-liikkeen taipumisesta piittaamatta. Ja Makkonen huomaa myös se, että tämä kaikki voi toistua jos siirrymme takaisin omaan markkaan ja itsenäiseen hallintoon, koska kaikki tämä oli Koiviston ja Kullbergin käsissä silloin, ei missään EKP:ssä, vaan Suomen omissa käsissä.

Kysymys siis kuuluu miten Makkonen voi taata että tuollainen vastaava tapaus ei toistuisi oman markkamme jälleen ollessa käytössämme?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos elimme oman markkamme kanssa velattomasti lintukodossamme, niin miksi 90-luvun lama meidät kohtasikaan?"

Tämä johtui Euroopan ensimmäisestä yhteisvaluuttakokeilusta (ERM) jossa Suomen markka oli yliarvostettuna siduttu Euroopan valuuttayksikkö ecuun (European Currency Unit, ECU) josta jääräpäisesti pidettiin kiinni vaikka kiinteällä valuutallamme spekuloitiin romahduksen partaalle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niinpä, eli me itse ryssimme sen, eli itse menimme mukaan. Millä estäisit seuraavan ryssimisen, sen jossa oma markka taas joutuisi tuuliajolle?

Ei kukaan muu kuin meidän oma johtomme voinut mennä yhteisvaluuttakokeiluun mukaan, vai väitätkö, että joku ulkopuolinen tuli ja painoi meidän puumerkkimme siihen sopimukseen?

Millä takaat että näitä hölmöilyjä ei toisteta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Makkonen ei turhia vastaile, joten vastaan sanomalehti Kalevan lainauksella hänen puolestaan.

"Huvittavaa, että aina puhutaan vain valtion velasta ja siitä kuinka suuri se on. Koskaan ei puhuta siitä, että kuinka paljon Suomen valtiolla on omia saatavia, eli paljonko muut ovat velkaa Suomelle. Totuus on se, että kun otetaan huomioon Suomen omat saatavat muualta, niin maamme on käytännössä velaton. Tätä valtion velkaa käytetään vain kulissimörkönä, jolla pyritään perustelemaan massiiviset yhteiskunnan rakennemuutokset, eli tulonsiirrot tavallisilta kansalaisilta ahneen kapitalistin pussiin. Bisnesmies miljonääri-Sipilä joukkoineen on onnistunut hyvin syöttämään tätä keitostaan kansakunnalle ja moni kansalainen on tämän käärmekeiton nielaissut". (Kaleva 22.8 2015)

Myös Makkonen käyttää tätä aseenaan euroa vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Myös Makkonen käyttää tätä aseenaan euroa vastaan."

En minä ole valittanut Suomen velasta, se oli pääministeri Sipilä joka sitä itki. Tosiasia on ettei Suomi yhteisvaluutassa pysty tekemään talouskasvua edellyttäviä päätöksiä on edelleen fakta jota ei ole kumottu. Komissio ja EKP edellyttää euromailta talouskuria (austerity) joka vain näännyttää taloutemme kuten Kreikassakin kävi. Nämä kriisit ovat luotu liittovaltiokehitystä edistämään koska vain kriisien kautta voidaan Euroopan kansat saada hyväksymään itsenäisyyden menettämisen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #18

Eihän itsenäisyys mihinkään mene jos emme alistu kenenkään vieraan komentoon. Yhdessä päättäminen ei vie itsenäisyyttä, jos kuntaliitoksia tehdään ei liittyneet kunnat menetä itsenäisyyttään vaan päättävät liittyneenä. Sama se on noissa liittovaltioissa, vai luuletko, että Saksan eri osavaltiot pitävät itseään alistettuna? Itsenäinen suomalainen voi yhtä hyvin olla itsenäinen eurooppalainen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"Sama se on noissa liittovaltioissa, vai luuletko, että Saksan eri osavaltiot pitävät itseään alistettuna?"

Parempi vertaus olisi, pitääkö Suomen eri kunnat itseään alistettuina. Suomessa on Suomen verotus ja etuudet, Saksassa taas omansa kuten Kreikassa, Bulgariassa ja Romaniassa kuten myös Ruotsissa.

Liittovaltion tarkoitus on tasoittaa nämä erot eikä tämä tule koskaan onnistumaan vaikka Romania ja Bulgaria siihen varmaan suostuisivatkin. Valtiot joilla on oma talous ilman omaa rahaa ovat rampoja taloudenhoidossa ja tämä näkyy euroalueen näivettymisenä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Niin pääpaino sanalla valtiot, mutta kun siirrytään liittovaltioon on vain yksi valtio eli liittovaltio. Silloin ei tuota sinun selostamaa ongelmaa enää ole, kun ei ole yksittäisiä valtioita lainkaan nimikkeillä Kreikka, Suomi tai Bulgaria.

Sanot että ei tule onnistumaan, mutta se ei estä sitä tosiasiaa, että se olisi se lääke jota me nyt eniten kaipaamme.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä sieltä Ruotsista karkaa työpaikkoja Kiinaan ja muuallekin kaukoitään aivan yhtä lailla. Norjassa potkitaan mäelle öljymiehiä tuhatmäärin. Ihan turha väittää mustaa valkoiseksi.

Absoluuttisesti itsenäistä päätöksentekoa ei ole vaan maa joutuu aina ottamaan huomioon muualla tapahtuvat muutokset. Ennemmin tai myöhemmin. Mitä kauemmin se kestää sen kipeämpää tekee. Meidän ongelmamme on se että täällä on liian kauan hangattu vastaan ja se on tullut jo nyt kovin kalliiksi.

Kotimainen päätöksenteko ei myöskään automaattisesti tarkoita kaikille parempaa päätöksentekoa vaan voi myös olla ihan jotain muuta.
Kyllä se valitus ja katkeruus oli ennen paljon kovempaa. Mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä olivat markka-aikana olennaisesti nykyistä huonommat. Kyllä niistä silloinkin päätti joku muu eikä valitusoikeutta ollut.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tomin kanssa samaa mieltä. Kyllä ruotsalaiset ovat notkeapia muutokseen kuin me härmäläiset ja siinä on suurempi syy heidän menestykseen kuin oma valuutta, vaikka se nokkeluus jolla he kruununsa säilyttivät kuuluukin juuri tuohon notkeuteen.

Meidän jäykkä systeemi ei toimisi enää edes omalla markalla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomen suvereeniteetti on sitä että voimme omastatahdosta myydä suomessa tuotetuja tuotteita ja palveluja niistä riippuvaisille asiakkaille ja turvata sen varaan kansan hyvinvointi ja tasa-arvo. Tääläisenä Suomi oli malliesimerkki koulutuksesta, teknologisesta osaamisesta sekä sosiaaliturvasta. Nyt olemme menettäneet Nokian ja Valion laajat markkinat eikä mikään Suomalainen kauppatavara kiinnosta muita Euroopanmaita. Valitettavast myös liikepankeille diirretty valtion velka sekä kilpailu banaanivaltioiden ja veroparatiisien kanssa painaa tämän nuoren 100 vuotiaan valtion harteita. Olemme tilanteessa missä meillä ei ole muuta myytävää kuin vapautemme, hyvinvointimme ja tasa-arvomme. Olemme vain pieni jäänne Suomensukuisesta kansasta jolla on myymiseen perustuva kummunismia muistuttava yhteiskuntarakenne.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kiitos kommentista, mutta emme me vapauttamme myy.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Myyntiin se jo kerran Ruotsalaisillekkin kun turkis ja meripihka ei enään kiinnostanut Bysanttia ja Arabeja, sadot tuhonnut pienijääkausi veti Venjälle, lauta ja tevakaupan pysäyttänyt Oolannin sota veti Saksalle, maailmaa muuttanut Maailmansota vati Neuvostoliittoon, sekä viimeksi Euroopanyhteisölle kun Neukku romahti ja taantuma ravisteli 90-luvulla. Ainakun edellinen talous romahtaa myymme itsenäisyyden ja rakennamme uuden "sammon" sen varaan, koska ei ole muutakaan myytävää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen suvereeniteetti on sitä että voimme omastatahdosta myydä suomessa tuotetuja tuotteita ja palveluja niistä riippuvaisille asiakkaille ja turvata sen varaan kansan hyvinvointi ja tasa-arvo."

Liian kallis valuutta tappoi Suomesta tuotannon eli suvereniteetti meni rahapolitiikan myötä. Yritykset ja tietotaito on helppo menettää mutta vaikea saada uudestaan Suomeen. Ajatellaan vaikka vetureita, Tampella rakensi aikoinaan Suomen rautatiekaluston ja tietotaito oli suomalaisilla myös Helsingin metrossa. Tampella hävitettiin pankkikriisissä ja tilattiin Italiasta Pendolino joka ei alkuunkaan sopinut Suomen ilmastoon.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oma päätös oli ostaa Pendolinot, ei sitäkään Brysselistä meille määrätty.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset