Onko talouspoliitikolla poliittista vastuuta

Joseph Stigliz on talousnero ja hyvin aktiivinen 72 vuotias yhdysvaltalainen Columbian yliopiston proffa, joka kävi sanomassa oman mielipiteensä asiassa, jota hän tuskin on miettinyt kovinkaan syvällisesti. Vai mitä luulisitte Columbian professoreiden muuta tekevän kuin miettivän Suomen tulevaisuutta.

Se että ihminen on saanut Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinnon, jota myös Nobeliksi kutsutaan vuonna 2001 ei vielä ole syy siihen että hänen tulisi perehtyä jokaisen maan talouteen perusteellisesti. Tietysti Maailmanpankin ex-pääekonomistin rutiiniilla ja presidentti Obaman neuvonantajan rooli on myös nähtävä poliittisesti demokraattien puolelle, eihän silloin oki tsovi kehua Suomen Keskustan ja sen puheenjohtajan pääministeri Juha Sipilän linjaa.

Hänet tunnetaan vanhastaan jo globalisaation eli vapaiden markkinoiden kriitikoksi. Eikä mies joka toimii köyhyys instituutin puheenjohtajana Manchesterin yliopistossa voi oikopäätä tunnustaa köyhiltä tapahtuvaa leikkaustoimenpidetta, vaikka se olisi perusteltu linjaveto, niin sitä ei hetimmiten taitaisi myöntää yksikään demokraatti tai sosiaalidemokraatti. Nyt julistetaan vaan, että mies on saanut Nobelin, mutta jätetään kertomatta, mikä hänen poliittinen intressipohjansa on.

Maailman sivu on tiedetty, että kaikki tiet vievät Roomaan, silloin taloudessakin voi sanoa, että perille voi päästä useaa eri tietä. Yksi tie on devalvaatio tässä tapauksessa, mutta kun se ei ole mahdollista, niin siitä ei kannata puhua sen enempää, mutta taloustieteilijä voi puhua siitä, kun hän ei esitä poliittista vastuuta sanomisistaan.
Periaatteessa yhdenkään taloustieteilijän ei kannata ripustautua poiittisiin linjoihin kovin tiukasti, koska politiikassa tehdään paljon konsensuksia ja silloin ryhdikkäinkin linja aina muuttuu ja menee kiville ennenpitkää. Silloin taloustietelijäkin leimautuisi typerykseksi, hänen kannattaa pysyä peruslinjoissa, eli vanhakantaisesti devalvaatiossa tai elvytyksessä tai käyttää molempia keinoja puheessaan, jotta voi aina sanoa, että mitäs minä sanoin.

Suomessa on noussut kova kohu tästä Sosialistisen komission Global Finical Issues jäsenen sanomisista. Sylttytehdasta ei tarvinne kaukaa hakea, sehän voi löytyä vaikka kotimaisesta rinteestä.

Stigliz on koko elämänsä keskittynyt tulonjakoon, riskienhallintaan ja kansainväliseen kauppaan, kirjoittanut lukuisia kirjoja aiheesta ja saanut itsensä Time-lehden 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen listalle maailmassa, mutta yhdysvaltain ja Obaman talouttakin voidaan arvostella. Miten siellä ylitetään velkakatto ym. Jos jokaisessa maassa toimittaisiin yhdysvaltojen talousoppien mukaisesti homma räjähtäisi käsiin alle kuukaudessa, koska siitä muodostuisi sellainen globaalinen taloussota, että setelikoneet kävisivät ympäri maailmaa yötä päivää.

Hänen jos kenen tulisi katsoa eriarvoisen USA:n talouspolitiikan vahvuuksia ja heikkouksia globalisaastion kautta, eikä vastustaa maailman yhdenmukaistumista. Mutta hänen ketunhäntäkainalopolittinen katsomus ei näe siinä mitään korjattavaa.

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu