Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Jos...

Jos ainoa keino on kasvattaa julkista hallintoa, kun vienti- ja yksityistalous ei vedä, niin sitähän me herran isä olemme jatkuvasti tehneet!

Viennnin sanotaan nyt vetävän kohtalaisesti, mutta se vain johtuu siitä, että kotimaan talous laahaa ja julkista sektoria on pidetty aisoissa. Jos julkista sektoria kasvatetaan heikentää se heti viennin osuutta lisää. Jos pyritään tasapainoon eli nollaan niin silloin julkista sektoria pitää pienentää eikä kasvattaa, silläkin ehdolla, että se tuottaa tuskaa aluksi.

Kun viennin ja yksityisen talouden ja julkisen talouden summa on nolla, niin pienentämällä julkista taloutta viennin merkitys kasvaa entisestään ja silloin siihen myös panostetaan leveimmillä hartioilla. On omiin housuihin kuseksimista, jos kuvitellaan että verorahoilla pidetään hyvinvointia yllä.

Näppärät uskovat, että pöytälaatikkoteorioilla saadaan Suomi nousuun ja satsaisivat julkiseen talouteen, jolloin virkamiehet muka ostoillaan pelastaisivat kotimarkkinat. Sen nuivempia ostajia en tiedä kuin julkisen talouden virkamiehet, joten se on kuolleena syntynyt jo ajatuksenakin.

Ostovoimaa virkamiehillä on jo nyt vaikka kuinka paljon, vaan miksi he eivät sitä käytä? Ei kunnanjohtajien tai poliisipäälliköiden palkat ole lamassa yhtään kärsineet. On tyhjää jargonia väittää, että satsaamalla kitupiikkien ostovoimaa Suomen talous lähtee nousuun. Kyllä ainoa konsti on saada talous sillä tavalla tasapainoon, että suhteet julkisen talouden ja viennin välillä on olemassa.

Nythän uskotellaan, että vienti vetää, vaikka se on laskennallinen virhe. Viennin vetovoima perustuu öljyn hinnan halpenemiseen, kotimarkkinoiden alhoon ja sen sellaiseen, jolla ei ole oikeasti mitään tekemistä vientiyhtiöiden tilauskirjojen sisältöön.

Jos Suomessa haetaan oikeita määreitä nousuun pääsemiseksi on kaikkien osa-alueiden oltava kunnossa, nyt ei ole yksikään. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vienti ei vedä tämän enempää, koska suomalaisille romuille ei ole maailmalla tämän enempää kysyntää => jos halutaan kasvattaa vientituloja, tulee meidän panostaa koulutukseen ja luoda sellainen sosiaalinen ja rakenteellinen infrastruktuuri, mikä itsessään ylläpitää innovatiivista toimeliaisuutta.

Säästökuurit ja palkansaajien/eläkeläisten/opiskelijoiden/työttömien/maahanmuuttajien jne... kukkarolla lahtarointi tasapuolisestikaan talkoiden nimissä toteutettuna ei tuota innovatiivisuutta edistä. Vaikka sanonnan mukaan hätä muka keinot keksiikin...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Justiisa juu, mutta miten mielenilmaukset kasvattavat yhteistä kakkuamme?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pitämällä yllä ja uusintamalla sosiaalista infrastruktuuria - tässä tapauksessa lisäämällä palkansaajien tietoisuutta omasta arvostaan ja potentiasta ...

Olen jo kirjoituksesi alkuasetelmasta eri mieltä - julkista sektoria ei olla viime vuosina kasvatettu mitenkään holtittomasti, vaan sitä on päimvastoin työntekijämääräisesti pienennetty, julkisen sektorin tuottavuus on nostettu ns. tappiinsa (työvoimakustannukset per työntekijän tekemä työtunti ovat kuntasektorilla noin 17 prosenttia alemmat kuin yksityisellä) ja sen osuus bruttokansantuotteen tuotannosta on vain viidesosa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Samaa mieltä kasvamisesta, mutta kun se on vieläkin liian raskas.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Juho, vuonna 2012 julkinen talous oli 24% eikä väittämäsi 17% joten onko sinulla linkkiä tuohon lukuusi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Työvoimakustannukset ovat kunnalla per tehdy työtunti noin 29,5 euroa ja vientisektorin suurilla teollisuusaloilla jopa 40 euroa :

https://www.stat.fi/til/tvtutk/2012/tvtutk_2012_20...

Julkisen talouden koosta on olemassa havainnollisia kirjoituksia, tässä eräs :

http://tietotrendit.stat.fi/mag/article/51/

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Ehkä eli ole tasavertaista käyttää keskiarvoa ja huippupalkkoja verrokkina toisilleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Laski miten päin tahansa, niin kuntasektorilla työvoimakustannukset ovat kaikkein edullisimmat työnantajalle.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tuon infrastruktuuriunelman esteenä vain on juurikin Alsion mainitsema virkamiesarmeija, joka tekee kaikesta byrokratialla vaikeaa ja helkkarin kallista. Vastaus siis ei voi olla tuon armeijan kasvattaminen entisestään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mikä on sitten tarpeetonta byrokratiaa ja aiheetonta valvontaa - kalastuksenvalvojiakin tarvitaan, koska eräät eivät halua noudattaa kalastuslain ja siihen kuuluvan asetuksen säännöksiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Vaikkapa, Tekes, Finnvera ym. jotka jakavat rahaa yrityksille, huonolla menestyksellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #16

Niin, yrityksiä on tuettu vuosittain miljardilla eurolla, minkä lisäksi julkisiin menoihin kirjautuu "elinkeinoelämän edistämisen" nimellä reilut 9 miljardia euroa joka vuosi.

https://www.tilastokeskus.fi/til/jmete/2012/jmete_...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #19

Vieläkö Juho olet sitä mieltä, että tätä ei saa pienentää?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Julkisia menoja voi pienentää monilla tavoin heikentämättä kenenkään tulotasoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #12

Nyt kun kalat otat puheeksi niin...

http://yle.fi/uutiset/yrittaja_hukkuu_valvontaan_b...

https://www.suomenuutiset.fi/ps-kalastuslakiesitys...

Kaiken tuon vastapainona on byrokraattijoukko, joka vahtii kaikkea tuota millin tarkasti.

http://www.maaseutumedia.fi/11-300-euron-sanktiot-...

Muutenkin säädöksiä on jo yli 43 hyllymetriä ja niitä tulee vuosittain lisää kymmeniätuhansia rivejä. Kun kaikkia noita säädöksiä pitää vahtia, niin se tarkoittaa aika suurta joukkoa byrokraatteja, jonka pitää myös kasvaa säädösten ja väkiluvun määrän lisääntyessä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja kuinka nopeasti luulet tämän koulutukseen panostamisen muuttuvan vientituloiksi? Olettaen, että ne panokset osataan asettaa oikeisiin kohteisiin ja koulutuksen laatu on kyllin hyvä.

Meillä on vannottu varsin kauan koulutuksen nimiin ja satsattu siihen. Hyvä niin. Mutta tässäkin tulee vastaan se katoavan rajahyödyn laki, joka sanoo, että kun panoksia lisätään, uusista panoksista saatava hyöty on edellisiä pienempi. Ei koulutus ole joku stiiknafuulia, taikasana jolla ongelmat ratkaistaan tuossa tuokiossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos ainoa keino on kasvattaa julkista hallintoa"

Onko joku tuollaisia ehdottanut?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esimerkiksi eräs vihreä, jota sinäkin Brutukseni kannatit.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos Jarmo ei itse muista niin suosittelit tätä Toukon kirjoitusta.

"Hallituksen pahin virhe on lähteä supistamaan julkista sektoria tilanteessa, jossa kansantalouden kaksi muuta sektoria eivät kanna".

Eli ei tehdä mitään on taas sinun mielestäsi oikea ratkaisu. Vienti ei vedä, sille ei siis tehdä mitään, kotimaanmarkkinat eivät toimi, sille ei tehdä mitään, julkisella taloudella on sinnitelty, eikä sillekään mitään nyt tehtäisi.

Julkisen talouden osuus ikävä kyllä pyrkii suhteessa kasvamaan silloin kun vienti ja kotimarkkinat menevät alaspäin. Jos pyrimme tasapainoon on vientiä saatava nousuun, kotimarkkinoita elvytettyä, tai sitten julkista taloutta pienennettyä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #6

Se Toukon kirjoitus, yhtenä monista vastaavista, toi mieleeni muinaisten kreikkalaisten sofistien todistelun siitä, että Akhilleus ei saa kiinni kilpikonnaa, jos kilpikonnalle annetaan etumatkaa. Se todisteluhan kulki niin, että ensin se Akhilleuksen pitää ensin puolittaa se etumatka ja sen jälkeen taas puolittaa jäljellä oleva etumatka ja niin edelleen. Etumatka supistuu, muttei koskaam mene nollaan. Tosistelu näyttää hienolta, mutta ei kestä todellisuuden testiä.

Tuommoisia todisteluja joiden mukaan menojen leikkauksesta on vain haittaa, on liikkeellä pilvin pimein. Kuitenkin sitä matokuuria käyttäneiden Espanjan ja Irlannin talous on kääntynyt nousuun. Oli muuten Kreikankin, ennen tätä Tsipraksen manööveriä. Joskus 80-luvulla vastaavan tempun vastaavin tuloksin teki Uusi Seelanti ja taloushistoriaa penkomalla löytyisi varmaan monia muitakin esimerkkejä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Touko esittänyt julkisen sektorin kasvattamista. Säästämällä tästä suosta ei nousta, se on varma.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä esitti, sillä jos ei leikata se suhteellisesti kasvaa, kun mitään muutakaan muutosta ei tekemättä tule. Toukon oman kaavan mukaisesti summan tulos on aina nolla, joten kasvaa se.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sipilän puhe oli siivo ja rauhallinen. Nyt sitä yritetään sitten tulkita kukin omalla tavallaan. Olihan siellä virheitä, mutta kokonaisuus oli hallituksen linjan mukaista ja selkeää kuunneltavaa, jos vain malttoi kuunnella.

Me suomalaiset emme vain halua kuulla sitä vielä, me haluamma jatkaa loputtomin kuplassa. Etsimme kaikkia mahdollisia pakoteitä, että ei tarvitse ottaa itse härkää sarvista kiinni.

Keinoja olisi pilvin pimein, mutta aina niissä joku kärsii ja sitten ollaan niin vastaan niin vastaan jotta.

Palkkaneuvotteluissa joissa korotetaan palkkoja on aina silloinkin joku kärsimässä, mutta miksi silloin ei takerruta siihen, vaan vasta silloin kun kärsimys kolahtaa omaan nilkkaan parku alkaa.

Suomalaiset vetoavat nyt siihen että matalapalkkaisiltakin otetaan tai otetaan ainoastaan sieltä mistä helpommin saadaan rahat, eli köyhemmältä osalta. Otetaanpa esimerkki käytännöstä.

Jos verotuloja on kiristetty aiempina vuosina, niin niistä ovat päässet osallisiksi sellaiset jotka maksavat veroja. Se ei ole koskenut veroparatiisiyhtiöiden käyttäjiä lainkaan, eikä sellaisia joiden verotus on hyvin alhainen lähes mitätön.

Jos ja kun nyt mennään ottamaan heiltä, niin kyllä totuuden nimissä olisi otettava myös veroparatiisin suunnalta tasapuolisuuden nimissä. Siihen pulmaan ei vain auta nikotella mielenosoituksissa vaan on selkeästi laitettava ammattiyhdistysliikkeen johtajat esittämään sitä hallitukselle. Juha ja hallitushan oikein kerjäävät tätä. Mutta mitä tekee ay-pamput, he masinoivat lakkoja ja mielenilmauksia, kun heidän tulisi tehdä työtänsä, eli valvoa palkansaajan etuja.

Ei lakoilla voiteta mitään, niissä palkansaaja häviää aina. Lakko on viimeinen hätätie, eikä se saa olla mikään valtakunnan pellejen ikuinen esileikki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset