Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Muutos on virheen tunnustamista

Puolueellinen näkemys on istutettu meihin syvälle. Suomalaiset ovat puolueellisia vaatiessaan maahanmuuttajien kustannuksia pienemmäksi. Suomalaiset ovat puolueellisia, muutenhan meillä ei olisi noin montaa puoluetta. Jokaisella suomalaisella oma puolue.

Valitettavasti olemme väärässä, ei maailmaa voida nähdä oikein värillisten linssien lävitse. Mutta siitä huolimatta useampi näkökanta on enemmän kuin yksi. Kirjavuus on rikkaus, mutta osaammeko käyttää omaisuutemme rikkaudet oikein? Näkemyksiltä menee oikeus, jos näkemys yrittää kumota kaiken alleen. Alistava näkemys ei ole suotavaa silloin kun haetaan totuutta. Totuuteen ei voida pakottaa.

Jos meillä on kymmenen puoluetta on meillä kymmenkertainen näkemys samasta asiasta. Totuus voi kuitenkin olla aivan eri puolella huonetta. Totuus ei palvele puolueita, mutta näkemysten kirjo saa keskustelua aikaan. Vai saako? 

Politiikka ilman keskustelua on yritys kumota totuus omaan laariin, kuka tai ketkä sitten ovatkaan asialla. Muistissa on paljon lakeja, jotka vain tulevat jostakin. Lakeja jotka määrittelevät päiväämme, mutta joihin meillä ei ole ollut osuutta keskustelussa.

Olemme antanee ehdokkaille äänemme. Ehdokkaille, jotka eivät itsekään tiedä mitä kaikkea he joutuvat puolestamme päättämään, ehdokkaat antavat uskoa, että osaavat. Mutta he eivät aina onnistu, ja silloin se epäonnistuminen maksaa aina äänestäjälle enemmän kuin edustajalle. Onnistumisessa on sama juttu edustajan onnistuminen merkitsee aina edustajalle enemmän kuin äänestäjälle.

Tapaäänestäjä äänestä vaalikaudesta toiseen samaa puoluetta ja mahdollisesti samaa ehdokasta, olkoonpa puolueen tai ehdokkaan toiminta kelvollista tai kelvotonta. Äänestäjä ei voi antaa anteeksi itselleen ja siksi hän tekee samoja virheitä kerta kerran jälkeen. Äänestämällä poikkeavasti äänestäjä tunnustaisi tekemänsä virheen ja korjaisi tilannetta, mutta eihän sitä voi omaa virhettään tunnustaa.

Ehdokas taas pyrkii olemaan mahdollisimman paljon puolueensa linjoilla, sillä yli aisan potkijoita ei hyvällä katsella ministerin tai valiokuntapaikkojen valinnassa. Myös ehdokas pysyy usein uskollisena puolueelleen eikä tee niin sanottuja loikkauksia mielellään, koska sekin on itsensä  joskus väärin ajatelleeksi tunnustamista. Eihän sellaista usko enää kukaan joka itsekin tunnustaa tai on tunnustanut tehneensä virheen tahi useammankin.

Pääsiäisenä muistamme kuinka kansa hurrasi Jeesuksen tullessa aasilla kylään, mutta sama kansa käänsi hänelle selkänsä ja vapautti rikollisen, koska he eivät voinet tunnustaa olleensa väärässä. Jeesuksen oppi oli liian vieras ja outo ollakseen totta. Ehkä silloin pitkäperjantaiyönä ihmiskunta keksi jälkiviisauden tai muutama aika sen jälkeen.

Nyt meillä sitten on tuo jälkiviisaus käytössä, mutta siitä huolimatta me emme useinkaan sitä käytä oikeasti. Todetaan, että mitäs minä sanoin, mutta sen jälkeen toimimme saman tapaan kuin ennenkin. Me emme siis osaa hyödyntää jälkiviisauttamme, koska se olisi oman virheen tunnustamista.

Jälkiviisaus olisi hyvä oppi poisoppimiselle, mutta vaikka tiedämme, että pieleen menee, niin on vaikea oppia siitä pois. Aivan sama kuin laihduttaja tietää miten hoikistuisi, vaan ei osaa ottaa itseään kurkusta kiinni ja sanoa, että vaihdan elämäntapojani. Ja sen jälkeen yksinkertaisesti toteuttaa lupapuheensa.

Nyt kuukauden  päästä meillä on selvillä, miten poisopimme nykyisen eduskunnan edustajista. Uskoisin, että yli 65% uusista kansanedustajista ovat vanhoja kansanedustajia, joita olemme haukkuneet milloin aiheesta ja milloin aiheetta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Itärajalla pelätään, Ari?

Katselin roknooseja ja päättelin, että muuan wannabe-diplomi-insinööri vetää vaunuja pari vuotta, jopa neljä.

Se olisi muutos, koska hänellä ei ole kokemusta ministerinä, mutta on kokemusta yritysjohtajana, joka kuittasi potin duunareiden taskusta.

Olen laillasi huolestunut äänestäjien konservatiivisuudesta, mutta en suinkaan siitä, että he äänestävät vanhoja pieruja vaan siitä, että he äänestävät some-jytkyjä, Vennamoja.

Vaalit ovat muuttuneet hommaroorumeiden ja us-mielipiteiden, twiittien ja facebookien jatkeiksi, eivät "punaisen viivan vetämiseksi" tai iikooällin hengennostatukseksi.

Olisi parempi, jos EU-, kunta- ja eduskuntavaalit yhdistettäisiin ja päällekkäisehdokkuudet ehdottomasti kiellettäisiin.

Silloin syntyisi maahan, sen jäljellejääviin kuntiin ja maanosaan päätösjärjestelmä, jossa jännitteet loisivat tervettä uutta ja uudistusta, ei vanhan eri versioiden kertaamista ilman mahdollisuutta selviytyä pulmista, jotka syntyivät anno dazumal.

Tarvitsemme kykyä nähdä tarkasti eteenpäin, emme kykyä muistaa väärin taaksepäin.

Hyvää pääsiäistä ja kevään jatkoa Joen kaupunkiin (vai oletko muuttanut Ouluun, puolankalaisia äänestämään?)!
(Lappi ja sen kuusi (6), sdp)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Antti, ei kanneta siitä painolastia, että isäsi ja enoni osallistuivat Aunuksen retkikuntaan.Tosin ihmettelen sitä, että Sipilä ratsastaa aallonharjalla vaikka eduskuntaryhmä ei ole hänelle suonut mitään merkittäviä valiokuntapaikkoja, johtuisikohan hypetys juuri tästäsyystä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Aimo, siinä oli Hollola, Viro, Aunus ja Mäntsälä samassa nipussa kuin Laatokan pohjoisrannan Pitkärannan taistelu ja Lapin sota. Ei niistä kanneta painolastia, mutta ehkä niistä opimme.
Jos opimme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Wannabee eli tahto mehiläinen?

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Ei, Ari vaan wannabe lapiksi ilman hoota

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

jummarran - samaa mieltäkin hänestä

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On myös toinen muutos, joka lähtee tulevaisuuden ennakoinnista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tulevaisuutta Juho peilataan aina historiaan, joten tulevaisuus on jonkunlainen kehitelmä menneisyydestä, eli juuri sitä kirjoitin. Ennakoija laskelmoi miten korjaisi virheitä, joten samalla linjalla.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko tässä osoitettu lankalauantain mielipide etukäteen, koska
harva kestää vaalituloksen selvinpäin.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142804109227...

P.s.Ketäs asuuu mainitussa kunnassa ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sehän on jo traditio, sillä se ei ollut ensimmäinen kerta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset