Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Väsähtänyt vasemmistoliike

Vasemmisto on murroksessa. Kannatusluvut ennätysalhaisia ja muutosvoimat vähäisiä. Vasemmistoliitto on hiipunut Suomessa alle 10 % kannatuksen ja tuntuu pysyvän siellä vankasti. Yksittäisiä valovoimaisia tähtiä ei ole. Kaukana on Kalevi Kivistön ajan poliittinen karriääri. Kivistö jota arvostettiin yli puoluerajojen, kuten myös Ele Aleniusta ja Aarne Saarista.

Nykyiset hahmot eivät yllä samalle tasolle, vaikka nousisivat seisomaan varpailleen. Missä on Suvi-Anne Siimeksen esiintymistaito ja missä on Kalevi Kivistön viisaus ja huolenpito? No olihan vielä yksi suuri nimi viime vuosilta Claes Andersson. Hänen jälkeensä ei ole ketään.

Duunarit taisivat hypätä Timo Soinin selkään ja Arhinmäelle jäi vain kuppikunnat, jotka eivät ymmärrä lähteä muualle, mutta eivät myöskään nouse toinen toistaan ylemmäksi, ei noussut Kyösti Suokas, eikä nouse Paavo Arhinmäki. Merja Kyllönen ja Li Andresson liputtavat tällä haavaa parhaiten.

Duunarin työllä ei enää rikastu kukaan ja siksi on lama. Rikkaus on muuttanut pörssiin, työmiestä ei enää tarvita, kun rahaa tulee sijoituksista. Työmiehestä on tulossa kovaa vauhtia rasite kaikille. Työtön työmies muodostaa vain kuluja.

Kapitalistin ei ole tarpeen eikä myöskään kannattavaa työllistää ketään ja jos työllistää ei työmiehestä juurikaan mitään hänelle jää. Ammattiyhdistysliike on asian hoitanut niin, että teoriassa kaikki on hienosti jos sen esittää oluthuuruisille luottamusmiehille saunaillan päätteeksi kossun voimalla. Ja kaikki tämä tietysti jonkun eläkevakuutusyhtiön piikkiin.

Nykyisin vasemmisto ei ole ainoastaan työläisiä, vaan suurin osa taitaa olla näiden työläisten lapsia, jotka ovat korkeasti koulutettuja. Duunarit ovat sukupuuttoon kuoleva laji, eikä heillä ole töitä enää kuin halpatuotemaissa.

Vasemmistoliiton kannatus lepää 35 prosenttisesti vanhojen eläkkeellä olevien työläisten hartioilla, toiset 35 prosentti on korkeasti koulutettua eliittiä, joiden vanhemmat ja esivanhemmat nostivat työllään Suomen hyvinvointivaltioksi, mutta näistä jälkikasvuista ei ole kuin harmia työttömyyskassoille.

Pääoman ja työn ristiriita on vaihtunut siihen, että työllä ei enää Suomessa rikastu edes teollisuuspohatat, saati yksittäinen duunari, jonka suurin haave on päästä eläkkeelle, koska terve keho ei työtä kaipaa.

Kapitalisti pelaa pörssissä, ja duunari työttömänä pelaa hedelmäpelejä suurmarketin aulassa. kukaan ei nouse barrikadeille, kukaan ei ajattele työläisen etua, koska kaikki on jo saavutettu jo 80-luvulla.

Vasemmiston poliittinen näköalattomuus kohtasi porvarin pintaliitoisen mielen jo silloin ennen 90-luvun lamaa. kukaan ei enää jaksa tehdä mitään yhteiskunnan hyväksi, sillä jokaisella on oma tasku lähinnä, niin myös vasemmistolla. He oppivat sen, mitä kovasti arvostelivat, eli he söivät omat eväänsä ja lihoivat pois omasta  aatteestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älä viits! Kyay neuvoa PaavoLipposelta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lipponen on kultaiseen talutusnuoraan sidottuna, ei hänestä ole vassariaatteen nostajaksi ja sitä paitsi Demari!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuossa pohdiskelussasi on monella tapaa vinha perä.

Mutta sama pätee kyllä useimpiin poliittisiin liikkeisiin. Varsinaisia jonkin ryhmän puolesta taisteltavia asioita on jäljellä hyvin vähän. Meitä kaikkia kiinnostaa lähinnä viihde ja oma viihtyvyys. Kiihdymme, jos joku julkistaa vääryyden, jonka voi laittaa yhteiskunnan syyksi.

Selkeitä, periaatteellisia poliittisia pohjia on oikeastaan vain kahdella puolueella.

Vihreät ovat ekologinen ja ympäristöpohjainen liike. Valitettavasti he vain katselevat sitä suurimmaksi osaksi teoreettisesti kaupungeista käsin ja näpertelevät yksityiskohtien kanssa. Mutta tilausta ekologiselle kokonaisnäkemykselle olisi politiikassa paljon enemmän kuin vaikkapa kristillisyydelle.

Keskusta on toinen. Alkiolainen aate on onnistuneesti uudistettu tasapainoisen yhteiskunnan aatteeksi. Koko Suomi asuttuna on huono klisee mutta sisältää kyllä sen totuuden, että koko maa on pidettävä tasapainoisesti toimivana. Ei ole mitään järkeä keskittää 15% väestöstä Helsinkiin ja 30% kokonaisuudessaan pääkaupunkiseudulle vain siksi, että Suomessa olisi yksi iso metropoli. Mutta kyllä se Keskustankin mopo usein keulii jonkin pienen yksityiskohdan ympärillä.

Vasemmisto on todellakin hukassa sen takia, että ei ole olemassa enää mitään yhtenäistä työväenluokkaa. Sata vuotta vanhat aatteet yhteiskunnan niiden jäsenten olojen auttamisesta, jotka ovat kaikkein puolustuskyvyttömimpiä, pitäisi pystyä suuntaamaan uudella tavalla.

Eikä paljon paremmin mene Kokoomuksellakaan. Ylimielinen asenne, että jokainen hoitakoon ensi sijassa itse oman toimeentulonsa, ei vain toimi. Jos Keskustaa syytetään maalaiskunnissa asemien paaluttamisesta, Kokoomus ja sopiva liittolainen tekevät kaupunkikunnissa tilaisuuden tullen täsmälleen saman asian. Oman edun tavoittelu on ensisijainen lähtökohta.

Joten ei pelkkä vasemmisto ole eväitään syönyt. Samalla lounaalla ovat olleet kaikki. Ikävä kyllä talouskasvu sen entisessä merkityksessä on saapunut tiensä päähän. Silloin ei ole enää jaettavaa. Yhteisön toiminnalle on löydettävä toiset lähtökohdat, jotka merkitsevät sitä, että monen on luovuttava omista eduistaan. Eivätkä eduista voi luopua he, joilla niitä ei edes ole.

Tietyllä tapaa tekstejäsi on ikävä lukea. Kaivat pahasti esille totuuksia, jotka osoittavat, että todellisia muutoksen mahdollisuuksia on tällä hetkellä erinomaisen vähän. Eikä ole hauskaa ajatella, että muutos voi tulla vain katastrofin kautta.

JK. Siis yhdenkään puolueen kannatuksen kasvulle ei ole järkeviä perusteita. Keskustan kannatus on ihan liian korkealla todellisiin toimintamahdollisuuksiin nähden. Ihan sama pätee SDP:n nousuun. Mitään uutta he eivät ole esittäneet. Edelleen kaikki muutokset ovat pääosin nykyhallituksen täydellisen saamattomuuden tulosta. Ja ettei totuus unohtuis, ei PS:kään esitä yhtään mitään käyttökelpoista. Pelkästään mieltäkuohuttavia yksityiskohtia, joila yritetään kalastella ääniä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkä lohdullista on huomata, että vasemmiston hiipuessa on myös oikeisto hukannut vastavoimansa. Ja sen huomaaminen auttaisi puolueita uudistumaan, se vain pitäisi huomioida myös puolueisssa.

Se olisi kivuttomin tapa päästä tästä ahdingosta.

Onhan naurettavaa, että jopa kansanedustajat huomaavat hesaria lukiessaan, mitä ovat milloinkin päättäneet Arkadian mäellä, tyhmyys on tiivistynyt valtakunnassa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Juholta hyvä analyysi, vielä näkisin yhden ongelman siinä, että rahan merkitys kaiken toiminnan määrittelyssä on täysin ylivoimainen ja koska nämä virtuaaliset varat ovat saavuttaneet myös lähes äärettömän suhteen suhteessa työn arvoon, joka taas toisessa kupissa nähdään ainoaksi ihmisyyden mitaksi, ei tähän tasapainon saavutukseen löydy muuta keinoa kun jonkun sortin katastrofi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rahan harha onkin yksi suurimmista harhoista. Köyhä otaksuu, että raha tekee onnelliseksi, rikas tietää että se ei tee, mutta nämä tiedot eivät kohtaa ja kateus ja eripura jatkuu turhaan.

ulf fallenius

Ei välttämättä duunarit ole minnekään hävinneet mutta niistä on usein tullut toiminimi yrittäjiä ja ajatusmaailma muuttunut sen jälkeen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Työ pysyy samana, mutta ideologia vaihtuu. Sitä juuri tarkoitin, että sellainen käsite kuin työmies, joka toimii ammattiyhdistyksen säännöillä on poistumassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset