Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Pörssiharha

Setelirahoitus lisää pörssiharhaa ensimmäiseksi, mutta kyllä siitä pankeillekin riskejä jatkossa tullee. Pankithan joutuvat jakamaan tämän rahan ja silloin siellä luottopäälliköiden vieraina käy myös riskillä pelaavia.

Näiden pelureiden usko on ýleensä lujempi, kuin pienyrittäjällä, joka haluaa kasvaa hitaasti tai ei lainkaan. Osa yrittäjistähän kokee, että heidän tarvitsee tehdä vain itselleen työpaikka. Kasvuyrittäjiä on Suomessa suhteellisen vähän.

Koska kasvuyrittäjistä on jatkuva kapelo, markkinoille on tullut valekasvuyrityksiä, joiden päätarkoitus on pelleillä suhdanteissa kuin suhdanteissa niin, että oma pääoma karttuu, mutta kaikki muu on sitten vähemmän tärkeää.

Setelirahoitus, joka sinänsä on toimiva ratkaisu, jos se käytetään oikein. Oikeanlaatuista käyttöä rajoitaa se, että setelirahoitus on lakiemme mukaan rikos:

Julkisen rahoituksen kielto

"Suomen Pankki ei saa antaa luottoa Euroopan unionin toimielimille tai laitoksille, Euroopan unionin jäsenvaltiolle, sen alueelliselle, paikalliselle tai muulle viranomaiselle taikka muulle julkisyhteisölle.

Suomen Pankki ei myöskään saa merkitä 1 momentissa tarkoitettujen yhteisöjen liikkeeseen laskemia velkasitoumuksia".

 

Aina silloin kun olemme huteralla alustalla saavat epämääräiset tekijät helpommin vallan, hehän ovat tottuneet kulkemaan lain rajamailla normaalistikin. Siksi voidaan jo heti tättelyssä todeta, että valtava osa setelirahoituksesta kulkee ensimmäisenä "harmaan" toimintakentän lävitse ja mitä sieltä siivilöityy jää kasvuksi. Siksi esimerkiksi puolet nyt kaavaillusta singosta ei olisi riittänyt, vaikka periaatteessa sekin olisi pitänyt riittää.

Kun Suomen osuudeksi on laskettu noin 20 miljardia, niin siitä 10 miljardia häviää pörssiin, pankkien taseisiin ja veroparatiiseihin.

Se loppu 10 miljardia pitäisi osata kohdentaa oikein!

Nyt kun päätös on setelirahoituksesta tehty, minua hämmästyttää, kuinka vähän on keinoista keskustelua. Kaikki levittelevät suuria karvaisia käsiään ja haavi on kitalakea myöten auki, mutta yhtä pientä esimerkkiä siitä miten rahaa tulee käyttää jää syntymättä.

Meille heitellään vitsinä, että jokaiselle olisi pitänyt jakaa "shekki" ja silloin homma olisi toiminut. Tämä "shekki" voidaan ojentaa helposti alentamalla arvonlisäveroa tarvittava määrä. Sehän voidaan tehdä melkoisen nopeasti ja raha tulee kuluttajalle heti kun ostaa jotain. Tämä keino on nopein tapa saada kulutuskysyntää ja mikä parasta se kaventaa tehokkaasti harmaan talouden toimintakenttää.

Nyt voisi myös laittaa valtion ja verottajan kaikki rästiasiat kuntoon, kuten luvassa olleet vapautukse dieselautojen käyttövoimamaksuista, ylimääräiset haittaverojen nimikkeellä tehdyt veronkiristykset ym.

Selkeitä esityksiä kaivataan nyt, eikä mitää hämmästelyä tai turhanpäiviäistä taivastelua rahojen päätymisestä pörssiin ja keinottelijoiden käsiin.

Mitä vähemmän meillä on valmiiksi pureskeltuja toimenpide-ehdotuksia sitä vähemmän me saamme tuosta setelirahoituksesta hyötyä itsellemme.

Suomen etu on nyt agressiivisesti toimia niin, että mahdollisimman runsaasti tuota setelirahaa kulkee ja tuottaa meidän myllyssä hyvinvointia kansalaisille. Olkoonpa se tiestön ja siltarumpujen kunnostusta, tai muuta jakopolitiikkaa, mutta meidän on nyt pystyttävä jakamaan tuo potti, tai huijarit jakavat sen puolestamme. Kumpaa konstia sinä kannatat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Terve Ari. Olen kanssasi pitkälle samaa mieltä.

"Meille heitellään vitsinä, että jokaiselle olisi pitänyt jakaa "shekki" ja silloin homma olisi toiminut. Tämä "shekki" voidaan ojentaa helposti alentamalla arvonlisäveroa tarvittava määrä"

Tähän haluan sanoa, että kun alvia lasketaan, niin valtion tulot laskevat heti (ellei kulutus räjähdä käsiin, jota epäilen). Mikäli kaikille jaetaan "shekki", niin valtion tulot kasvavat, koska uudesta rahasta maksetaan uudet alvit niillä ostettaessa. Tässä "vitsissä" on perimmiltään kysymys ostovoiman kasvattamisesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tiedän tuon ongelman, mutta nyt on maksettava hinta Kataisen hallitukseb veropolitiikasta, sitä ei voida välttää pistämällä päätä pensaaseen, se on maksettava.

Vuosikausia huhu siitä, että köyttövoimamaksu poistetaan, mutta sitä on vain jatkettu, vaikka polttoaineiden hinnassa ei ole juurikaan verotuksellista eroa. Valtio sis "kuppaa" ihmisiä, nyt tällä "sinkorahalla", pitää uskaltaa korjata rakenteita, vaikka se maksaa, eli alvia on alennettava, vaikka valtio joutuu siitä maksamaan aluksi.

Pitkässä juoksussa tilanne normalisoituu ja tuottoa alkaa tulla, nyt jos EKP panostaa Suomen osalle 20 miljardia on Suomen valtion panos oltava smaa luokkaa, eli yhteensä ruiskeen suuruus on 40 miljardia. Muuten ei saada rakenteita koskaan kuntton, nythän siihen tulisi puolet EKP:lta, eli nyt se kannatta tehdä tai ei koskaan.

Ei kannata miettiä nyt, että ei se kuitenkaan, vaan nyt pitää olla ahne ja nopea.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Hulluahan tämä meno on, mutta koska kulutusta ei yksityisellä puolella saada aikaan, niin näkisin valtion elvytyksen olevan ainoa vaihtoehto. Kunhan sitten vaan elvytetään kotimaata, eikä muita tahoja. Veronmaksijanahan me olemme tämän pelin maksajia joka tapauksessa, joten olisiko tämä kuitenkin se pienin paha?

Itse tekisin rakenteelliset leikkaukset heti sieltä, mistä säästöjä on saatavissa turhien kulujen leikkauksista. Organisaatioiden leikkaukset tekisin vasta kun nousu on saatu hyvään vauhtiin, ja työpaikkojen vaihdot ovat mahdollisia.

Käyttövoimamaksulupaukset laitan samaan koriin esim. eläkelupauksien kanssa. Hölmöä on helppo huijata.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #3

- Organisaatioiden leikkaukset tekisin vasta kun nousu on saatu hyvään vauhtiin, ja työpaikkojen vaihdot ovat mahdollisia.

Samaa mieltä, mutta nyt tulisi olla jo jonkinlainen strategia mitä tehdään, muuten menee pitkäksi.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Olen käsittänyt että emme välttämättä saa mitään tuosta vaan se on se osuus joka meidän tulee "maksaa"

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Sepä se, jos emme tee mitään, niin maksamme, jos teemme maksamme ja saamme maksulle vastinetta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Tämä on kuin taloudellista judoa, eli vastustajan virheistä on rokotettava, ja sitten nopeasti otettava kamppailu hallintaan, muuten sen tekee vastustaja meidän virheistämme.

Ja vastassamme on ensinnäkin koko globaali talous, euroopalainen talous, euro-alueen talous, pohjoismaat, naapurimaat, ja kotimaan kilpailutilanne, eli työsarkaa riittää.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Luuletko että meidän poliitikot osaavat nyt hoitaa tämä sillai ettei meille jää käteen pelkkä maksulappu? Minä suuresti epäilen tuota

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pertti siksi meidän pitää nyt toimia itse ja vaati poliitikoilta toimintaa. Muuten jos emme tee mitään joudumme toteamaan että sinä olit oikeassa, minä haluan että minä olen oikeassa ja saamme rahasta hyötyä itsellemme.

Ei luulla mitään, nyt pitää tietää ja toimia nopeasti.

Ei tuolla asentella voi ssada muuta kuin maksulapun hanskaan, eli lopeta tuo itsesääli ja ota itseäsi niskasta kiinni ja nostetaan Suomi jaloilleen omalla toiminnalla, ei lässytys mitään toinna!!!

Mikä on oma esityksesi ja panoksesi?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kyllä tämä elvytys menee niille tahoille, joilla on valtion velkakirjoja. Varmasti osa on hankkinut kyseiset arvopaperit hyvinkin pienellä hinnalla suhteessa nimellisarvoon ja nyt saavat voittoa kun EKP:n tuella kansalliset keskuspankit lunastavat nämä arvopaperit. Miten tämä auttaa esim. meidän markkinoita ? Eläkerahastot ja erilaiset sijoitusrahastot tienaavat ja ainakin heidän osaltaan "homma pysyy kasassa" toistaiseksi.
Jos taas erilaisia valtion investointeja esim. Infraan ja korjausrakentamiseen olisi mahdollista rahoittaa tätä kautta, niin silloinhan budjetti pitäisi uusia, en ole kuitenkaan tämän suuntaista keskustelua nähnyt, joten ei tämä suureen ääneen mainostettu elvytys osu kovin suurelle joukolle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Taas yksi kädet pystyy nostanut kriitikko, eli kun Suomessa halutaan toimia aletaan nostella käsiä pystyyn. Kun homma menee sitten perseelleen, todetaan lakonisesti, mitäs minä sanoin!

Juha Kuittinen

Se yhteistyö ja yhteinen sävel tuntuu olevan hakusessa. Toiset haluaa tehdä hiekkakakkuja ja toiset viskoo hiekkaa silmille ja sitten loppupeleissä kaikkilla silmät hiekkaa täynnä ja tapellaan siitä, että kuka aloitti..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Oikein!

Nyt pitäisi laatia hallitusohjelma setelirahoitus huomioiden. Ensimmäiset kaksi vuotta pitää mennä elvytyksessä täysillä ja sitten ne toiset kaksi vuotta leikata ja tehdä rakeenteelliset muutokset, mutta se on siis nyt jo tiedettävä mitä tehdään.

Neljä vuotta on tavallaan tiedetty, että setelirahoitus tulee, ei me nyt voida alkaa kädettömiksi, kun päätös on tehty.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Niin noihin teihin ja infraan pitäs satsata kiireesti
Se on Rinne kun määrä mihin rahaa laitetaan. Kiireesti vaan projektit käyntiin ja maksulappu Brysseliin. Eihän siinä mitään häviä jos rupee satsaamaan noihin pakollisiin kohteisiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Nyt kyllä haukut väärää puuta, kyselin nimenomaan niiden keskustelun avauksien perään, jossa tätä elvytystä sitten aletaan käyttämään. Olet ilmeisesti unohtanut, että olemme sitoutuneet taloukuripolitiikkaan ja siihen ei kuulu lisävelanotto, eli mihin sitä rahaa nyt sitten pitäisi lapioida ? Paras vaikutus olisi jakaa sitä helikopterilla koko kansan hyväksi, jolloin toimeliaisuus lähtisi kuin itsestään liikkeelle...enpä usko ? Nythän näillä vastuupolitikoilla olisi oiva mahdollisuus lunastaa jatkopaikka kevään vaaleissa. Ehdotuksia odotellessa...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

Höpö Kari, en minä ketään hauku. Eikä me olla mihinkään sitouduttu, sehän vasta tyhmää olisi. Hallituskin vaihtuu eduskuntavaalien jälkeen ja kaikki ovat ovat auki.

Eikä tämä myöskään ole mikään mormoonien uskonkappale, jossa jotain todistetaan. Tämä on avaus ehdotuksille, jos sinun ehdotuksesi on se, että mitään ei voida tehdä, niin sitten on.

Siteeraanpa vain puolet kommenttiasi:

"Paras vaikutus olisi jakaa sitä helikopterilla koko kansan hyväksi, jolloin toimeliaisuus lähtisi kuin itsestään liikkeelle...enpä usko ? Nythän näillä vastuupolitikoilla olisi oiva mahdollisuus lunastaa jatkopaikka kevään vaaleissa. Ehdotuksia odotellessa..."

Mikä on sinun keino tai ehdotus, kun vedät aina takapakkia, kun jotain esität? Eli meneekö niin sanotusti pupu pöksyyn, etkö osaa tai uskalla esittää mitää asiaa ilman, että vedät sen yli samassa lauseessa?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #22

Niin siinä sun lainauksessa oli se mun ehdotus, mutta sen verran realisti kun olen, niin ei se ole mahdollista tämän hetkisen valtaeliitin ajattelun mukaan...toki vaalit voi muuttaa kaiken.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Ehdotus oli, mutta vedit sen pois sanoilla, enpä usko!

Nyt ei se uskokaan auta, vaikka sitä olisikin, tekoja tarvitaan.

Juha Kuittinen

Olen kyllä periaatteessa euro-eron ja oman markan kannalla mutta ei oikein poliittiista tulivoimaa tunnu löytyvän miltään suunnalta niin pakko kait se on tällä "pomppusuoralla" pelata niin pitkälle kuin rahkeet kestää..

Tiet on kyllä huonossa jamassa ja rekkakuskeille lisää liksaa niin eivät tuolla turhaan tientukkoina mellasta..

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hienoa, pystyt nielemään oman mielipiteesi ja tekemään silti yheisen hyvän eteen. Juuri tuota asennetta me nyt tarvitsemme.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Draghin mukaan kansalliset keskuspankit ostavat "jakoavaimen" mukaisia määriä oman maansa valtion velkakirjoja pankeilta EKP:n "ohjauksessa". En tosin tiedä mitä tämä "ohjaus" tulee olemaan ja onko pankkien pakko myydä.

Mitä pankit sitten tekevät rahoilla, se jää nähtäväksi emmekä siihen juurikaan pysty vaikuttamaan. Tosiasia on, että pankeilla ei ole rahasta puutetta, nehän luovat itse uutta rahaa tarpeen mukaan. Tavallaan on käynnistymässä pankkien rahan luonnin kanssa kilpaileva setelimylly, mutta mistä kohteet tälle rahalle?

Luottokelpoisten yritysten lainakysyntä investointeihin tai muuhun on nytkin tyydytetty. Valtioiden lainat ovat tähänkin asti menneet kaupaksi ja ne yrittävät vähentää velkaantumisvauhtiaan. Muutamilla keskuspankeilla alkaa oman valtion velkirjat olla jo tapissa. Yksityiset ovat jo veloissa korviaan myöten. Korot ovat ennätysalhaalla, tilaa ei ole rahan halventumiseen. Pankkien riskejä vahditaan, vaikka veronmaksajat sitten lopuksi ne maksavatkin.

Rahaa menee kaupaksi parhaiten sijoittajille, joiden pelätään paisuttavan pörssiä, asuntomarkkinoita ja muita kohteita kupliksi. Se ei ainkaan mitään elvytä.

Selvin vaikutus on jo tapahtunut euron devalvoituminen, mikä pysyväksi jäädessään parantaisi euromaiden hintakilpailuasemaa. Riski on kuitenkin, että dollari-, juan- ja jenileireissä herätään vastatoimiin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Pörssiharha on realismia siihen saakka, kunnes rahamäärä kokonaisuudessaan menettää pumpatun rahamäärän arvon verran arvostaan inflaation muodossa. Tämähän oli tarkoituskin. Ne yritysjohtajat, joilla on menossa optio-ohjelma kiittävät varmasti.
Pörssiharha tulee siitä, kun liiketaloudellisesti ajateltuna järkevät sijoituskohteet ovat kortilla.
Ainoa seikka, mikä luo elvytysvaraa on se, että ilmeisesti valtio voi nyt velkaantua lisää tuon kahden kymmenen miljardin verran. Oletetaan, että joku vanhempi kamreeri Suomen Pankissa unohtaa periä saatavaa kolmen vuoden välein Suomen valtiolta, jolloin saaminen raukeaa.
No mistä sitten Suomen Valtio kyselee lisärahoitusta? No markkinoilta tietenkin ja....

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

No mihin elvytysvara? Kotimainen uusiutuva energia on varma busines kansantaloudellisesti ajateltuna (muistatteko termin kultaisilta vuosilta?).
Väestöpaineen vähentäminen muuttovoittoalueilta työpaikkoja muuttamalla olisi myös kannattavaa pitkällä aikavälillä.
Rakenneuudistus on välttämätön myös niin, että sosiaaliturvan maksut romutettaisiin kokonaan ja homma hoidettaisiin perustulolla. Kattaisi kaikki tulonsiirrot eläkkeisiin saakka. Asumistuki lakkautettaisiin samalla.

Juha Hämäläinen

Tuota, tuota. Suomeen pitää tehdä tällä elvytyksellä työpaikkoja ja niiden tulisi olla pysyviä. Ei siis tierumpuja, koska niille on aikaa ja rahaa, kun pysyvät uudet työllistävät investoinnit alkaa tuottamaan yhteiseen kassaamme "omaa rahaa".

Tässä vaiheessa kaikille vänkääjille ja irvistelijöille haluaisin teroittaa, että seuraavassa kerrotaan KUITUHAMPUSTA, joka ei kelpaa HUUMEEKSI, joten pitäkää mölynne mahassanne. Kiitos Hämis

Siis Kuituhamppu on ehdottomasti kasvi johon Suomen pitäisi sijoittaa. Ensinkin kaikki kesantopellot täyteen kasvia, joka hoitaa maapohjan ja poistaa myös myrkytykset rikkaruohojen poistamiseksi, kun palsta otetaan taas normaaliin kiertoon mukaan.

Hampun kysyntä kasvaa kohinalla, koska sillä tehdyt tulokset viljelyn tukena on todettu jo aikoja sitten maailmalla. Toiseksi keski-Eurooppa on meitä toistakymmentä vuotta edellä hamppukomposiittien kehityksessä ja esimerkiksi laadukas hamppupaperi on kysyttyä ja arvokasta tavaraa maailman markkinoilla.

Ja vaikka jäisimme Suomelle niin tyypilliseen "sellunkeitto-vaiheeseen" ja myisimme pelkän raaka-aineen pois on markinat olemassa. Pikaisella googlauksella löytyi Sveitsin lukuja, jotka kertoo, että Sveitsi ostaa vuosittain 200 tonnia pelkästään Saksasta. Samassa tutkimuksessa on kasvuennusteita kysynnälle, jotka nousevat pikaisesti yhteenlaskettuna yli 5000 tonnin ja Sveitsi on pieni maa.....

Hamppukomposiitteja uskon suomalaisella tietotaidolla syntyvän pikapikaa ja silloin mahdollisuudet kertautuu ja kaupassa liikkuvat summat kertautuu myös.

Lisäksi on vielä hampunsiemen, joka on superfoodia ja kovassa kursissa sekin.

Rakennuspuolen levyt, eristeet ja komposiittien kautta kaikki muu kuviteltavissa oleva on mahdollista.......

Mutta me laitetaan varmuudella nuokin rahat kiinni johonkin pisararataan, joka tuottaa itsensä takaisin seuraavien sukupolvien aikana, jos nykyaikaistaminen ei vie niitäkin pennejä.

Tässä pikainen raapaisu yhteen mahdollisuuteen

Kiitos
Hämis

Ps. hamppu esittäytyy Hämis-tuubissa olevassa "miljardin euron kasvi" filmissä, jos kiinnostaa.

Pekka Sandberg

Suuntahan ei voi olla muuta kuin ylöspäin montusta,jos poliitikot nyt tässä vaiheessa uskaltavat mitään tehdä ennen vaaleja.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.A; "Se loppu 10 miljardia pitäisi osata kohdentaa oikein!"

Nou hätä. Homma aloitettu jo ja pieni osa kohdistettu Fortumin ja Neste Oilin hallitukselle. Lisää tulossa, kunhan nimitystoimikunnan palkkioesitykset saadaan.
Sen verta isosta summasta kuitenkin kyse, ettei ihan pysty tälle porukalle kaikkea jakamaan, mutta eiköhän Stubb joukkoineen jotain niille keksi.
Köyhille niitä turha antaa, tahi heidän edukseen käyttää..net voisivat mennä sekaisin ja eihän ne tietäisi mitä rahalla tehdään.

Jos apuja tarvitsee, niin esim. entinen Kokoomuksen europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi varmasti avustaa tehtävässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset