Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Mario Draghi - homard aigri

Mario Draghi teki sen mitä häneltä odotettiin jo vuosia, eli nakkasi liikkeelle setelirahaa. Summa ei ole pieni, mutta sekään ei taida riittää. Pörssiin sopii kyllä rahaa, mutta korjaantuuko ostovoima alemmissa portaissa?

Rahaa kun pitäisi tehdä tuotannolla, eikä silmänkääntötempuilla. Jos nyt saadaan piristysruiske luottomarkkinoille, niin tärkeintä olisi kohdistaa se raha oikeisiin kohteisiin. Jo yritys on hyvässä kunnossa se saa aina rahaa, mutta jos se on huonossa hapessa se ei saa rahaan vieläkään. Tulee pyramidi-ilmiö, rikkaat rikastuvat ja köyhät…, no jääkööt sanomatta että ei tule paha mieli.

Jos pankit sitten ottavat isompia riskejä, niin sehän menee stressitesti-ohjelman suuntaa vastaan. Stressitesteillähän ojennettiin pankit varovaisiksi ja nyt sitten halutaan uudestaan löysätä rahaa epämääräisiin kohteisiin. Kasvu on juuri sitä, että raha haisee, kun raha ei haise tulee lama. Nyt lasketaan liikkeelle hajutonta rahaa, jonka toivotaan haisevan kuin hapantunut hummeri seuraavalla viikolla.

Pelkäänpä että ensin käy niin, että isommat yritykset ottavat rahaa ja pelaavat niillä pienempiä ulos markkinoilta. Tulee sellainen hintaralli, jota S-ketju jo aloitteli. Pienyritykset pistetään nyt entistä ahtaammalle. On niin sanottu talonpojan tappolinja, nyt tai ei koskaan.

Kun rahaa sitten jää pienemmille yrityksille, ne harvat ja valikoituneet jotka ovat yhä hengissä, aloittavat sitten sen varsinaisen nousun. Eli kyllä se sieltä tulee, mutta ensin laitetaan armolaukaukset heikkoverisille.

Miten sitten tuo kuukausiraha jakautuu, jää myös nähtäväksi. Jos vaikka Saksa imee itseensä leijonan osan kakusta, jää muille vain murusia. Kaikki maksaa, mutta vain muutama hyötyy, näin se maailma tänään petaa ja makaa kanssa.

Tuo otsikon sanaleikki, eli anagrammi Mario Draghi - homard aigri, eli Mario Draghi - hapantunut hummeri. Hummeria on viivytelty liian pitkään lämpimässä ja nyt kun se vihdoin tarjoillaan pöytiin on se jo hapantunut.

Hapantunut ainakin niiden mielestä, jotka eniten ovat huutaneet setelirahoituksen perään. Kokonaisuus ei voi olla onnistunut, niin pitkään, kun nousu on vielä tulematta. Matka on ollut pitkä vuodesta 2007 saakka on taisteltu, kahdeksan vuotta, jos siinä ajassa ei ehditä keksiä keinoa, niin miten pitkään meillä on aikaa vielä odotella?

Joka tapauksessa tämä oli hyvä uutinen ja niitä hyviä uutisia tulee lisää. Valitettavasti ne hyvät uutiset ovat eri ihmisille eri tasoisia. Eli 60 miljardin kuukausikakusta on aivan turha kaikkien edes nähdä unta, ne rahat jaetaan pienen porukan kanssa. Niillä rahoilla on vipuvaikutusta vain jos ne vaikuttavat ostovoimaan. Ja vaikuttaahan ne, kun tilataan loistoristeilijä, niin telakkatyöläiset pääsevät nauttimaan ah aina niin makoisasta tilipussistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Idi Amin Ugandassa oli aikoinaan viisas mies. Rahaministeri sanoi Idille,että olemme rahattomia. Idi vastasi, että painetaan lisää rahaa.
Ja Ugandahan onkin kansojemme yhteisössä tänään mallivaltio.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni sanoo, että Suomessa on jo nytkin pankeilla lainaa tarjota yrittäjälle ja kotitalouksille, mutta kysyntää ei joko vain lainoille ole, tai vaaditaan liian kovia vakuuksia tai sitten ei luoteta lähitulevaisuuteen eli siihen "orastavaan kasvuun".

Ketkä saavat ja minne sijoittavat EKP:n ruiskeita Suomessa jaolle pääsevät tahot? Kertokaa? Ja millaisin tuotto-odotuksin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Seppo, rahaa on mutta sitä ei anneta köyhille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tarkoitatko 'köyhällä' esim. Kreikan valtiota? :D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #7

Ei Kreikka ole köyhä, se vain imitoi köyhää.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilällä tulee olemaan kova homma Suomen Pankin kanssa, jotta Sipilä saisi hallitukselleen SP:ltä velkarahaa jaettavaksi Kepun kohteisiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nythän pitääkin juuri jakaa ruiskerahat siltarumpuihin!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä panisin Patrian töihin näillä ruiskeilla!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Sama se mihin, kunhan ne rahat ovat Suomessa ja siten muilta EU mailta pois!

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Toi Suomen osuus tekee 3400euroa per lärvi sen kun laittais jokaiselle tilille niin lähtis kulutus käyntiin, nyt ne voi mennä kankkulan kaivoon veroparatiiseihin eikä paljoa hyödytä meitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pertti, tuo kuulosti deflaatiolääkkeeltä!

Pekka Vartiainen

Mario teki nyt saman, mikä on jenkeissä toiminut loistavasti. Olisi vaan pitänyt tehdä jo aikaa sitten, ja jättää 'austerity' väliin kokonaan. Mutta eihän tämäkään rakenteellisiin ongelmiin (tehottomat/korruptoituneet valtiot) mitään auta. Niiden korjaamiseen eivät äänestäjät suostu, eikä poliitikot uskalla edes esittää koskei voi tulla valituksi jos viisauksia puhuu. Auts!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei tuotannolla rahaa tehdä vaan arvoa sille rahalle,vaikka sitäkin kovin heikosti.

Olisi kyllä suotavaa tuollainen,että rahaa tehtäisiin tuotannolla...ongelmaksi koituisi kenen työ olisi riittävän arvokasta "rahalle". ELI..perimmäinen ongelma meidän ajattelussa on siinä,että rahalla pitää olla arvo.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vellu, jos raha pitäisi jakaa, niin miten sen tekisit?

Eikös hyvä konsti olisi alentaa nyt al-veroa siihen saakka kun setelikone hyrrää ja myydä sen edestä paperia keskuspajalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Panostaisin varmaankin perustulo kokeiluun ja sitä kautta tämä "jaossa" oleva raha kestäisi huomattavasti pitempään,JOS se siis luonaisi.

Siinä samalla karsittaisiin melko rutkasti hallintoa sosiaalipuolelta ja näin ollen suurin erä saataisiin jonkinlaiseen kuriin ja yksiin kansiin,esim. kelan alle.

Yritystuet poistettaisiin eli yritysten verotus voitaisiin keventää joltakin osuudelta yhteisöveron verran,tämän hetkiseltä verotustiedoilta. Asiathan muuttuvat,jos ja kun ilmaantuu 200 000 uutta yrittäjää.

Kaikki työmarkkinamaksut poistettaisiin vähennyksistä jne.koska nyt olisi ihmisillä oikeasti mahdollisuus myös kilpailuttaa yrityksiä.

Saisihan sitä paljon aikaa,jos tahdottaisiin..kovin pienellä panostukselle mielestäni. Tämä tietysti oltaisiin voitu toteuttaa jo heti Kataisen vvm aikana,mutta oli tietty parempi ottaa velkaa muuten vaan tekemättä/yrittämättä mitään järkevää sillä. Kataisella olisi nytkin siihen mahdollisuus kirstunvartijana.

Ongelmahan on tässä..meidän ajattelu lähtee tarjonnasta liikkeelle eikä kysynnästä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Hidasta olisi polkea perustuloa liikenteeseen, mitään ei ole valmiina ja vaalit tulossa. Ajatus on hyvä, ei voi kieltää.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #17

No sen rahan käyttämisellä ei niin suuri hoppu ole..melkein vois olla parempi ettei sitä käytettäisi seuraavan vuoden aikana lainkaan..nyt on liian innokkaita edustajia pesemään puhtaaksi vaaleihin asioita ja vaalien jälkeen liian innokkaita tekemään jotain sankarillista.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Minä ennakoin ja pelkään, että käynnissä on vain suuren luokan velkakuplan kasvatus. Siinä paisuu vain vieruaalitalous osakkeiden odotusarvojen nousun verran, mutta se talous, jolla oikeasti eletään jatkaa entistä niukkuuttaan ja uhkana sen päällä on entistä suurempi velkakupla, jolle ei lopullista maksajaa löydy mistään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

SDP haluaa nimenomaan vahvistaa keski- ja pienituloisten sekä eläkeläisten ostovoimaa. Tämähän toteutuisi nyt, kun valtio saa rahaa keskuspankista, niin se voi alentaa al-veron Saksan tasolle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä taidetaan hoitaa oireita, eikä itse sairautta. Sairauden laatu on helposti nähtävissä myös Suomen talouden osin, mutta ei esimerkiksi Saksan talouden osin.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Kaiken päälle oireita hoidetaan keinolla, jolla tautipesäke eli velkakupla paisuu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

OK, Viljo mitä ovat sinun lääkkeesi. Rahaa alkaa tulla maaliskuussa, mutta missä on meidän suunta, mitä me rahoilla teemme?

Lasketaanko alvia? Vai annammeko markkinoiden hoitaa kaikki ja sitten arvostelemme jälkikäteen?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin , monta vuotta on jo tiedetty, että setelirahoitus tulee, mutta mitään strategiaa ei ole sille rahalle kenelläkään. Tai on muutamalla kiilusilmäisellä v-paratiisimiehellä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Draghi kertoi eilen, että setelirahoituksen tavoitteena on kulutuskysynnän kasvattaminen ja investointien lisääminen pankkien lainan annon lisääntyessä kunkin maan markkinoilla.

Kuinka hemmetissä tämä käytännön tasolla voitaisiin hoitaa useimmissa euromaissa, joihin investoinneissa ei ole päätä ei häntää. Kannattava investointi kyllä löytää rahoituksensa ilman setelielvytystäkin. Jäljelle jää siis vain keinotekoinen raharuiske kulutuskysyntään, mutta miten tämäkin sitten hoidettaisiin tasapuolisesti niin heterogeenissa EMU:n jäsenmaissa aina Saksasta Kreikan tasolle.

Suunnitellusta reilusta biljoonan euron pläjäytyksestä Suomen jako-osuus olisi kai suuruusluokkaa n. 20 miljardia euroa.

Mihin Suomen pankki rahat aikanaan rahat kohdentaa, jää nähtäväksi ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #25

Kuten sanottua, näillä rahoilla pitäisi tehdä nyt rakenteelisia asioita kuntoon. Purkaa verotuksen rönsyjä, alentaa arvonlisäverotusta lähemmäksi keski-eurooppalaista tasoa jne...

Mitä jo nyt vihdoin valtiolla olisi varaa lakkauttaa tuo diesel-autojen käyttövoimavero.

Nyt pitäisi uudelleenkouluttaa yrittäjyyteen noin kolmekymmentätuhatta virkamiestä korvaamaan työperäisen maahanmuuton unelmaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #26

Hyviä ehdotuksia on varmasti olemassa paljon, mutta setelirahoituksen käytännön toteutuksesta tiedetään kovin vähän. Draghi antoi ymmärtää, että setelirahoitus toteutetaan EKP:n taholta siten, että kansalliset keskuspankit lisäävät rahanrarjontaa jollakin keinoin liikepankeille. Liikepankit taas puolestaan levittävät seteleitä parhaaksi katsomiinsa hankkeisiin ja helpottavat sekä yritysten, että kuluttajien lainansaantia.

Kuinkahan tuo nyt sitten käytännön tasolla toteutetaan ja minne rahat lopulta löytävätkään tiensä ? Pörssiinkö USA:n tavoin ?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #27

Se kenellä on suunnitelma rahojen nappaamiseksi he ne saa, eli jos et tiedä miten haluat tuota rahaa hyödyntää, niin unhohda koko juttu, sillä pörssihait kyllä osaavat ja tietävät miten toimitaan.

Nyt on maaliskuuhun aikaa ottaa ohjat omiin käsiin. Pankkien jakamana tuo raha päätyy sinne minne pankit sen haluaakin päätyvän eli pankin taseeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset