Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Näin saavat 391 meppiä kenkää

Näin saavat mepit kenkää, jos vain halutaan.

Jos EU olisi valtio, se olisi pinta-alaltaan seitsemänneksi ja väkimäärältään kolmanneksi suurin. Mutta kun ei ole, se on itsenäisten valtioiden liitto.

Euroopan parlamentin asema ja toimivalta ovat vahvistuneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sen asema EU:n toimielimenä ei kuitenkaan ole samanlainen kuin jäsenvaltioiden kansallisten parlamenttien oma toiminta ja lainsäädäntö.

EU kuitenkin pyrkii dominoimaan jäsenmaidensa hallituksia ja ohjaa niiden toimintaa direktiiveillä, mutta valvonta on jokaisen maan omissa käsissä.

Tämä homma ei ole toiminut, koska on 28 jäsenmaan kompromissi. Yksikin kompromissi puolittaa parhaan ratkaisun, niin mitä tekeekään 28 kompromissia totuudelle?

EU:n edustavuus on 751 mepin harteilla, mutta meppien painovoimat ovat hyvin erilaisia, koska äänestysalueet ovat epäsuhtaisia. Suomea edustaa 13 meppiä, eli meidän asemaa on jyvitetty paremmaksi, kuin mitä meille kuuluisi. Oikeasti edustamme yhtä prosenttia EU:sta, joten paikkojemme määrä olisi oikeasti 7,51 eli pyöristyssäännön mukaisesti 8 meppiä.

Vaikka meillä on 5 meppiä liikaa ei painoarvomme ole samaa luokaa kuin vaikkapa Puolalla (51) tai Romanialla (32). Silti uskottelemme kansalaisillemme, että olemme Euroopan ytimessä. Jopa Ruotsilla, joka ei kuulu edes euromaihin on 20 meppiä, miten luulette ”Euroopan ydinvaltion” Suomelle käyvän äänestyksissä?

Suomi on saanut +5 meppiä extraa, mutta on silti pelkkä hyttysen ininä Strasbourgin meppiterminaalissa.

Jatkossa meppien vaalipiirit tulisikin jakaa uudelleen. Uusi vaalipiirijako antaisi pienemmille maille isomman äänen ja heikentäisi suurten maiden hegemoniaa jakamalla ne pienempiin osiin.

Nykyisen 28 valtion väkiluku on noin reilut 500 miljoonaa, eli Suomi on noin prosentti, kuten edellä jo mainitaan. Jos äänestysalueet jaetaan uudestaan ns. Oulun sopimuksen perusteella, niin jako olisi noin 18,1 miljoonan äänestysalueet, mutta jos äänestysalueiden raja nostetaan  noin 22 miljoonaan äänestäjään, niin alueiden määräksi putoaa 24 äänestysaluetta. Jos kultakin alueelta valittaisiin 30 meppiä, niin meppien lukumäärä putoaa 720.

Pohjolan äänestysalue olisi Tanska, Suomi ja Ruotsi eli 20,6 miljoonaa asukasta. Yhteinen meppimäärä putoaisi 46 mepistä 30 meppiin, mutta suhteellinen voima kasvaisi.

Baltian äänestysalue olisi Viro, Latvia, Liettua yht noin 6 miljoonaa ja osa (16 milj.)Puolasta saisivat myös 30 meppiä.

Loppu osa Puolasta 22 miljoonaa jälleen 30 meppiä.

Näin jakaen koko EU-alue olisi 24 äänestyspiiriä ja 720 meppiä.

Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta + Irlanti, Italia ja Ranska + Luxemburg jakautuisivat kolmeen erilliseen äänestysalueeseen. Espanja- Portugali yhdessä kolmeen osaan ja niin edespäin.

 Romania ja Bulgaria olisivat yhdessä yksi äänestysalue, samoin Belgia ja Hollanti, Unkari Tsekki ja lopuksi Malta-Slovenia-Slovakia-Kreikka-Kroatia ja Kypros.

Tuo viimeinen liitto olisi melko haastava, mutta kun kerran tasa-arvoisia jäseniä ovat niin yhdessä on toimeen tultava.

Saksan meppien määrä putoaisi yhdeksäänkymmeneen nykyisestä (96), eli Saksa voitaisiin jakaa jopa neljään osaan, mutta silloin Saksa taas säilyttäisi mahtiasemansa ja epätasapainoa ei saataisi tasattua. Ranska- Luxemburg liitto saisi 10 lisäpaikkaa.

Malta-Slovenia-Slovakia-Kreikka-Kroatia ja Kypros menettäisivät 35 paikkaa, eli heillä on liikaa painoarvoa nykyisessä systeemissä noin paljon.

Espanja-Portugali sen sijaan saisi 15 paikkaa lisää.

Sitten voitaisiinkin puolittaa nuo kaikki, eli 720 olisikin 360 meppiä. No hallintoa pienenisi huomattavasti, mutta Suomella olisi yhdessä Ruotsin ja Tanskan kanssa vieläkin enemmän meppejä käytössä kuin nyt. Yhden mepin painoarvo olisi silloin noin 1,5 miljoonaa äänestäjää, kun se nyt on 675 000 äänestäjää.

Vertauksena Suomen eduskuntaan, jossa yksi edustaja edustaa noin 27 000 äänestäjää on Euroopan meppien painoarvo paljon isompi. Suomen eduskunta tuskin tulisi toimeen kolmella  tai vajaalla kymmenellä kansanedustajalla?

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä kannatan enemmistövaalia. Eli yksi meppi/vaalipiiri. Vaalipiirit muodostettaisiin niin, että jokaisesta jäsenmaasta valittaisiin ainakin yksi meppi. Suomella olisi ainaostaan yksi meppi (sekin liikaa) Brysselissä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuo ehdotus on helppo kirjata noihin uusiin äänestysaleisiin, eli kiintiöpaikka joka maalle vähintään yksi meppi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällaisen uudistuksen myötä kyllä putoaisi eu-kansalaisten EU-into ratkaisevasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mutta arvokkuus kasvaisi ja kulut pienenisivät rutkasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mitä älyä on myöskään valita joka maasta omaa komissaaria, koska ne eivät voi vetää kotiinpäin. Eikö olisi silloin parempi valita parhaita henkilöitä eikä kabinettien nimityksiä joka maasta tasapuolisesti.

Komissaarien lukumäärä tulisikin rajata 18 korkeintaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Mielestäni komissaarien määrä voisi olla vielä pienempikin. Mutta se mieliala EU_maissa?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyvä mieliala ei korvaa esim. leipää ja lämmintä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Onko teillä Söderteljessä nälkä ja kylmä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #11

Täällä Södertäljessä on kostea kolea syyskeli ja kerjäläiset päivystävät käsiojossa ruokakauppojen edessä.

Vaimoni antaa joskus näille kerjäläislle suklaata noin varmuuden vuoksi jottei nälkä pääse työmaalla yllättämään.

Kyllä täällä lämpö ja leipä ovat tarpeen joillekin!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #12

Oikein, eli suklaata mummoille!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

niin minustakin, mutta se olikin ehdoton katto. Mielialaoista viis, sillä jos homma toimii niin ne mielialatkin ovat positiiviset.

Toisin kuin nykyisellään;(

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Vaikkapa Jyrki Kataisen pesti on ihan turha. Ennen vanhaan Katainen olisi saanut maaherran viran vaikkapa Lapista. Nyt ne tarpeettomat maaherran virat ovat Brysselissä. Olisi taoudellisempaa antaa Kataiselle 2500 euron sopeutumiseläke määrämättömäksi ajaksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Väänänen! Pidän tavastasi ajatella!

Voi härreguu miten helppoa on lukea ajatuksen juoksuasi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Elä Pertti hupsi:) Jygä on vielä työiässä, joten uudelleen koulutuksen kautta ja Konnunsuolle peruspäivärahalla + 9 euroa päivässä. Niin ne muutkin, jotka eivät työelämässä ole pärjänneet ja Jygän vaatimuksesta vielä. Eläkkeelle sitten 67 täytettyään.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #17

Tuskinpa Jyrki 2500 euron eläkkeellä pitkään viihtyisi, vaan hän hankkisi jostain oikeita töitä.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Viedään järkeistämis- ja säästötoimet vielä pidemmälle eli puolitetaan kansanedustajien määrä sataan.
Yhdistetään eduskuntavaalit ja EU-parlamenttivaali sekä valitaan 101 edustajaa eduskuntavaaleissa, joista edustajista sitten eduskunta valitsee keskuudestaan yhden mepin.
Paljonko tulee säästöä? Miten rahat sijoitetaan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Outin ansiokas kehityskeskustelu jatkukoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, voisko Suomi näyttää mallia muille talousvaikeuksissa painiskeleville EU-maille ja vähentää meppiensä määrän vapaaehtoisesti jo seuraavissa EU-vaaleissa ?

Teknisesti tämä onnistuisi niin, että EU-parlamenttivaaleissa vaalilistoilla olisi esimerkiksi ainoastaan kuusi ehdokasta. Näin jokainen ehdokas tulisi valituksi. Ehdokasasettelun pohjana voitaisiin käyttää viiden suurimman puolueen valitsemaa ehdokasta ja lisäksi arvottaisiin yksi jokeri ns. pitkältä listalta, jonne muut puolueet saisivat nimetä ehdokkaansa.

6/751 ei olennaiseti eroa murtoluvusta 13/751 varsinkaan silloin, kun tehdään nykyisenkaltaista EU-politiikkaa,

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

EU on eurooppalaisten valtioiden unioni ,joka koostuu eurooppalaiseen emämaahansa nähden "löyhässä hirressä roikkuvista", melkein itsenäisistä, Eurooppa nimiselle mantereelle sijoittuvista maista.
Maista joiden johtoryhmiä (hallituksia) on takavuosina "kusetettu" erilaisilla liittymiseen liittyvillä lupauksilla. Eli mahtavien palkkioiden ja pienten vastuiden unelmaviroilla.
Näennäisdemokratian merkeissä miljoonat kansalaiset ympäri Euroopan manteretta eri maissa äänestivät joko suoraan tai välillisesti (senaattoriensa kautta) siihen liittymisen puolesta. Uskoen ikuiseen rauhaan ja yltäkylläiseen hyvinvointiin Euroopan mantereella.......

Edellä mainittu ote on Teukkapediasta kaivettu kuvaus United European nimisestä valtiosta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä teukkapedia tietää, miten Kataistakin kusetetaan ja siinä sivussa Suomen kansan rakot tyhjenevät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset