Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Eräs salapoliisiromaani

Juha Kuikan dekkari ”Kuoleman shakkia Shanghaissa” vuodelta 2010, ihan mukava luettava, vaikka syyllinen paljastuikin jo alkusivuilla. Kahlaapa siinä sitten loppuun saakka siirtoja joiden ainoa tarkoitus on saada sinut uskottelemaan, että olet sittenkin väärässä.

Paikallinen komissari Cao on saanut esikuvansa ilmeisesti komisaario Palmusta ja hänen apumiehensa Mr Sun on ilmetty ”kokki”. No ei sinne päinkään, sillä hehän ovat paikallinen kuka tahansa dekkaripari omassa liemissään keitetty, mutta heidät vaan nähdään eri hahmoina joka dekkarissa, kuten aina tutkimuksille haitalliset esimiehetkin.

Minua viehätti kerronnan hiukan selittäväkin juoksutus, siinä tyhmempikin pysyi henkilökuvissa mukana. Muutama kultahippukin sieltä löytyy esimerkiksi rehellisyydestä on tiukka analyysi.

Loppu on lukijan kiduttamista, koska sivut alkavat vähetä kirjassa, eikä murhaajaa saada käpälälautaan, vaan tutkiva komisario Caokin sortuu vain  popsimaan hamppareita, vaikka murhaaja on edelleen vapaana. Intuitio johtaa murhaajan jäljille, mutta loppu on hiukan kesy, ehkä kirjoittajan mielenkiinto on jo siirtynyt muihin tehtäviin kuin kirjan lopetukseen.

Tämä oli minun mielipiteeni, mutta jokainen teistä voi käydä kirjastosta tai kirjakaupasta oman lukuhetken. Shetlanninlammaskoiralla nimelta Sheila on tärkeä osa tutkimuksissa;) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hups, ehkä linjoissa ollut häiriö nappasikin Vapaavuoroon tarkoitetun kirja-arvion tänne Puheenvuoroon, mutta kyllähän Juha Kuikka täälläkin tunnetaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ari, hiukan ihettelinkin miksi tämä blogi on täällä. Ajattelin, että kaipaat enemmän huomaavia ihmisiä ja lukevia silmiä ja tulkitsevia aivoja ja kokemuspohjaa. Täällä niitä taitaa isommin joukoin olla kuin Vapaavuoron puolella.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olipa yllättävä tieto. En nyt ihan olisi arvannut hänen kirjoittaneen salapoliisiromaania. Tai miksipä ei? Salapoliisiromaanissa tarvitaan myös oivaltavaa älykkyyttä juonen juoksutuksissa. Täytyypä käydä sitä kirjastossa katsastamassa, vaikka en vuosikymmeniin ole sitä lajia tullut lukeneeksi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

MInä rakastan niitä. Kuten tuolla myöhemmin käy ilmi dekkareissa on hyvä kuvaukset paikoista ja käyvät vaikka matkalle lähtijöille. Mankellit ovat oleet niin upeita jo kielitaidonkin kannalta. Ruotsalaiset taitavat tuon lajin. NO eräänlaiset salapoliisityöstä on kyse Liza Marklundinkin dekkareissa. Niistäkin pidän. Virkistävää välillä ja på svenska erityisesti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #9

En minä osaisi tuon kirjan perusteella vielä Shanghaissa kulkea, eksyisin kuitenkin rikolliselle polulle ja komisario Coalle tulisi taas töitä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #13

Tietyssti sinä Ari eksyisit, on se mielikuvitus niin kova viejä ja seuralainen ;D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannatta lukea Kaija, joten käy kirjaston palveluja käyttämässä ja kuusi senttiä kilahtaa siitä Juhan booliin;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #12

Juu, nyt Juhalla on tuo kuusi senttiä odottamassa Tapiolan kirjaston tilitystä hänen pankkitililleen:) Onneksi yksi Juhan kirja löytyi hyllystä - hienoa!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eikös Krokotiili-Dundee käytä machomaisesti naisista termiä Sheila vai näkeekö hän jotakin lammasmaista Linda Kozlovissa? Olisiko Sheila australialainen pissis, tiedä häntä.

Jukka Mäkinen

Vanha ja yleinen aussitermi naiselle, sen enempää erottelematta millaisesta on kysymys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sheila-koira oli kadonnut Goalta, olisiko tästä Juha saanut virikkeen koiran nimeksi. Tai sitten vain shettis ja Sheila trimmasivat.

Jukka Mäkinen

Arvaan kirjaa lukematta, että murhaaja on Gagarin.

Jukka Mäkinen

Dekkareissa on yleensä aina hyvä fyysisen ympäristön ja paikallisen kulttuurin kuvaus. Jos haluaa mennä jonnekin uuteen paikkaan, niin parhaiten valmistautuu lukemalla k.o. paikassa tapahtuvan dekkarin.
Eli jos aiot Shanghaihin, niin lue.
Voi sen kyllä lukea muutenkin.
Voi olla hauska. Gagarin oli terävien onelinerien mestari.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mistelin So Sweet muistuttaa paljon erästä shetlanninpaimenkoiraa joka asuu meillä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kirjoitetaan vuorotellen täällä salapoliisiromaani, siis blogistanissa. Ari aloittaa, seuraava jatkaa...Metro 2033 kirjoitettiin muistaakseni alun perin näin.

"Oli synkkä ja myrskyinen yö..."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juha ja Jooel taisivat sellaista vetää Vapaavuoron puolella, mutta ei se oikein menestynyt.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nieminen katseli tumman moottoriöljyn tahrimia käsirautoja, jotka kytkivät hänet, todennäköisesti koko lyhyeksi jäävän loppuelämänsä ajaksi, kuumaveisputkeen.
Yritykset repiä vahvaa metalliputkea kaikin voimin olivat päättyneet ranteiden tuskalliseen särkyyn.
Kellarissa ei kuulunut mitään muuta, kuin vaihtovirran ja ilmastoinnin huminaa.
Kohta he tulisivat, ja todennäköisesti hakkaisivat hänen päänsä mäsäksi rautaputkella, "klassinen tylppä esine", tuumasi Nieminen.
Ajatus muistutti häntä siitä paikasta, rauhallisesta sälekaihdinten varjostamasta toimistosta Satamakadulla, missä sama sana oli esiintynyt oikeuslääkärin ruumiinavausraportissa, mitä hän oli lehteillyt kummastellen sitä, kuinka yhteiskunta kerta toisensa jälkeen käytti niin tavattomasti aikaa ja rahaa vainajan kuolintavan perinpohjaiseen selvittämiseen, ikään kuin kalmo siitä mitään piittaisi.

...jatkakaa tästä, AA voinee siirtää Vapaavuoroon :-)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Juha ja Joel olivat erimielisiä siitä mitä tekisivät Niemiselle. Nieminen oli vangittuna. Tärkein oli saavutettu. He olivat päässeet käsiksi hänen valtavaan omaisuuteensa. Osa siitä oli heidän aikaansaamaa. Heillä oli jo riittävästi ongelmia saaliin kanssa. Paratiisisaari siinsi mielessä, mutta sitä ennen heidän olisi päästävä miehestä.

Niemisen urakointi irti kahleista oli herättänyt talon asukaat pohtimaan mikä putkistossa oli taas vialla. Se pitäisi selvittää ennenkuin hysteerisimmän talon asukkaat riehaantuisivat ja kutsuisivat paikalle isännötsijän. Isännöitsijän tulohan tietäisi kallita toimenpiteitä. Se oli varma ja siltä haluttiin välttyä.
Niinpä....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset