Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Kasvukolmio

Suomen asutus keskittyy voimakkaasti kasvukolmioon Helsinki Seinäjoki Kuopio Helsinki, eli kolmostien ja viitostien eteläkiilaan. Ainoat kasvupisteet sen kolmion ulkopuolella ovat Oulu ja Turku.

Kolmion keskellä Tampere ja Pirkkala imevät väkeä, kuten myös Hämeenlinna. Suomen väkiluku ei varsinaisesti kasva, muttakasvukiilan väkiluku kasvaa räjähdysmäisesti.

Se on reuna-alueille kova kuolinisku. Asuntojen hinnat putoavat reunoilla ja tiestöön ei enää liikene rahaa, koska liikenteen määrät putoavat korjausrakentamisrajan alapuolelle. 

Kouvolan seutu on jo rämettymässä, vaikka se on etelää. Jako ei enää mene etelä-pohjois suunnassa, vaan nyt keskittyminen pääteiden alkupäähän on tosiasia. Kouvola jää sivuun auttamattomasti.

Suomen keskittyminen lukuina.

Noin kymmenen tuhatta uutta asukasta kasvukolmioon vuosittain, joten vaalikauden aikana lähes viisikymmentätuhatta saa uuden kodin kasvukolmiosta. Sellainen kasvu näivettää syrjäseutuja samalla määrällä.

Tämän lisäksi Turku ja Oulu kasvavat noin kymmenen prosenttia kasvukolmion kasvusta kahdestaan.

Pahimmat tappiokunnat alkavat K-kirjaimella, eli Kajaani, Kouvola,. Kemi, Kotka ja Kuusamo. Näistä on vain yksi viidestä Länsi-Suomessa, joten itä saa valua kuiviin kenenkään siihen liikoja puuttumatta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Syrjäseudut kursitavat Suomen. Ei kai kukaan voi vakavissaan esittää, että tällaisessa maassa pitäisi kaikkialla olla käytettävissä yhtä hyvät julkiset palvelut - sehän on mahdotonta itsessään, mutta suunnattomasti rahaa on syrjäseuduille työnnetty sillä ajatuksella. Norjalla voi olla varaa tällaiseen politiikkaan, meillä ei. Kuntauudistuksen perusvirhe on se, että syrjäseutukunnille ei yksinkertaisesti voida asettaa palvelujen suhteen samoja vaatimuksia, kuin ydinalueen kunnille. Tämähän ei Kepulle kuitenkaan sovi, koska äänestäjiä pitää seisottaa syrjäseuduilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pekka Roponen tiivistää asian. Ei Suomi enää pysty kehittymään koko maan alueella, joten olisi syytä pohtia mitkä alueet jätetään hunnigolle ja susien armoille.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lapista (ns. Meri-Lappia lukuunottamatta) ja Kainuusta voitaisiin tehdä luonnonresrvaatti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaupungit ovat kuin magneetteja, joiden voima on suoraan verrannollinen niiden asukaslukuun. Ne vetävät puoleensa ihmisiä kuin magneetit rautaviilajauhohiukkasia omalla ominaisella vetovoimallaan lähiympäristöstään.

Kun pienemmät kaupungit ovat tyhjentäneet ympäristönsä, ne alkavat menettää hiukkasiaan voimakkaammille magneeteille niiden lähietäisyydessä, kunnes loppujen lopuksi kaikki keskittyy siihen voimakkaimpaan yhteen ja viimeiseen.

On ymmärrettävä, että Suomi sijaitsee samalla leveysasteella kuin Alaska ja Suomen asema suhteessa mannereurooppaan on monessa mielessä verrannollinen Alaskan asemasta suhteessa muuhun USA:han. Alaskassa ei ole kuin kaksi keskusta: Anchorage "etelässä" ja Fairbanks "pohjoisessa". Ehkäpä Suomeenkin jää Helsinki ja Oulu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset