Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Juha Sipilä piipahti työssä

Suomen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä keskytti hetkeksi sairaslomansa ja piti puheen veronmaksajille. Hänen mukaansa säästöjä tarvitsemme kahdeksan miljardia kolmen miljardin sijaan.

Juha Sipilä moitti hallituksen asettamaa lukua liian alhaiseksi, mitä se todella onkin, mutta hallitus ei ole sitäkään saanut toteutetuksi.

Sipilä puhuu asiaa, eli pelkästään energian omavaraisuus toisi meille nuo tarvittavat säästöt. Tai Sipilän ehottama paluu vuoden 2009 tason kuluihin. Miksi Suomi on kasvattanut kulurakennetta lamakaudella vuoden 2008 jälkeen?

Suu säkkiä myöten ja velkaraha vain tarvittaessa.

Jos Juha Sipilä valmastautuu jo nyt hallitusohjelman laatimiseen sairaslomallaan, niin onko hän lomalla vaiko työssä?

Poliitikko on poliitikko 24/7, mutta Juha on vapautettu poliittisesta teatterista sairalomansa ajaksi, joten hänelle jää aikaa terveeseen ajatteluun. olisiko syytä laittaa hallitus pakkolomalle, jotta selkeytyisi ajatuksenjuoksu heilläkin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

2009-2010 elvytettiin keynesiläisen ajattelun mukaisesti. Silloin luultiin, että talouskupru on väliaikainen. Osaksi johtuen näistä viime vuosina tehdyistä päätöksistä olemme nyt eri tilanteessa kuin muu Eurooppa, joka on alkamassa toipua. Nyt tarvitsisimme rakenneuudistusta - se on ainoa talouden asia, johon voimme itse vaikuttaa täysin.

Yleisesti ottaen menoleikkaukset kuuluvat nousukauteen, eikä taantumaa pidä pitkittää leikkaamalla kulutusta liian aikaisin. Sipilän kommentit kertovat maalaisjärjestä ja uskalluksesta, mutten näe kovaa sopeutuslinjaa tässä vaiheessa Suomen kannalta parhaana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

On vahinko että Suomen ainut järkevä politikko, se jonka ei tarvitse ajatella äänestäjiä oman toimeentulonsa kannalta, on sairaslomalla. Suomen ainut toivo. Muut eivät ymmärrä tai eivät piittaa, tai ei kumpaakaan.

Miten ihmeessä maahamme on levinnyt sellainen käsitys totuudesta että velkaantumisvauhtia pitää leikata vain kolme miljardia, vaikka velkaantumisvauhti on ainakin 8 miljardia.

Tämä on todella käsittämätöntä ettei eduskunnassa osata matematiikan alkeitakaan, vaikka joukossa on maistereita ja tohtoreita. Teuvo HAkkaraisen ja Jyrki Kataisen kohdalla tämä matematiikan tajun puute on ymmärrettävissä, heille kun se on ollut jo koulussa vaikeaa.

Mutta eivät kaikki voi olla niin heikkopäisiä ja jos ovat, niiden pitäisi antaa muiden selittää ja uskoa niitä jotka osaavat laskea, kuten Juha Sipilää.

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Ei talouspolitiikka ole mitään koulumatematiikkaa, jossa menopuolta leikkaamalla velanotto vähenisi samalla summalla. Tietenkin julkisen puolen menoja on leikattava, mutta tätä ei saa tehdä liian nopeasti tai aiheutamme itse lamamme. Aloittaa voisi kyllä vaikka julkisen sektorin palkkatason jäädyttämisellä.

Viimeisen viiden vuoden aikana teollisuuden osuus bkt:stä putosi 23 prosentista 15 prosenttiin. Huipputekniikan osuus viennistä 20 prosentista 10 prosenttiin. Nokia-vetoinen ICT-klusteri on mennyttä. Tällaiseen tuskin mikään hallitus olisi osannut varautua.

Sen sijaan hallitukselle ei ole voinut tulla yllätyksenä eläkeikäisten suhteellisen osuuden muutos 16.7 prosentista 19 prosenttiin. Perustavanlaatuiset asiat taloudessamme ovat heikommin kuin vuonna 2008.

Jukka Laine

Sipilän avaus on enemmän kuin tervetullut. Nyt puhutaan asiaa. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei pelkillä sopeuttamistoimilla kyetä vakauttamaan maan taloutta. Tämä istuva sekahallitus lupasi luoda 100 000 uutta työpaikkaa. Se ottikin velkaa 30 miljardia ja työttömyys räjähti käsiin. Käsittämätöntä.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Rahapolittisesti suvereeni valtio (itsenäinen) joilla tarkoitetaan sellaisia valtoita jotka laskevat ITSE liikkelle valuuttansa, eivät ole merkittävissä määrin velkaantuneet ulkomaille ja joiden valuutta kelluu....niin tällanen valtio ei voi ajautua maksukyvyttömyyteen = se kykenee hoitamaan velkansa.

Toki virheitä voidaan tehdä ym. mutta maksukyvyttömyys ei uhkaa edellä kuvattua rahapolitiikkaa harjoittavia valtioita.

2009-2010 ainoastaan Suomen käyttämän valuutan kelluvuus toteutui.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onko sinulla tähän esimerkkitapauksia? Iso-Britannia, Japani ja Yhdysvallat kun eivät ehtojasi täytä... Ja mm. latinalainen amerikka on täynnä esimerkkejä jossa itsenäinen rahapolitiikka ja valuutan kelluttaminen ei ole auttanut velkakriisissä tuon taivaallista. Toki noilla kaikilla on ollut tuo velkaantuminen aika kovaa...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Asia menee hiukan vierestä mutta mekanismi tulee ilmi siitä miten Paul Grugman on kuvaillut FEDin toimia.

"The Federal Reserve can print as much or as little money as it deems appropriate. There are powerful advantages to such an unconstrained system. Above all, the Fed is free to respond to actual or threatened recessions by pumping in money. To take only one example, that flexibility is the reason the stock market crash of 1987—which started out every bit as frightening as that of 1929—did not cause a slump in the real economy."

Tällaista kuuluisi myös Suomen euro eron jälkeinen talous, finanssi ja rahapolitiikan olla. Periaattella kurinalaisuus ja joustavuus (flexibility and disipline)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kivelä on kyllä oikeassa. Onhan noita omalla valuutallaan tallustavia, mutta silti velkaantuvia maita ihan suurin määrin liikkeellä. Unkari ja kumppanit on ihan kusessa omalla valuutallansakin. Etsisin muitakin syitä kuin pelkkä valuutta, sille että valtiot velkaantuvat.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Jos se velka on vain itselle, niin mitä sillä on väliä? Itsenäinen rahapolitiikka ja rahanluontioikeus yhdessä järkevän talouspolitiikan kanssa kyllä toimii, näin ei sen järkevän talouspolitiikan laita ole näissä esimerkkimaissa, koska edut poliitikoille on tärkeämmät kun kansan hyvinvointi, siis kaikki on tältä osin kiinni poliitikoista.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Ei se, että on oma valuutta takaa sitä, ettei jokin maa harrastaisi samankaltaista itsetuhoista talouspolitiikkaa mitä EU/EKP tekee. Itsetuhoista = vrt. Kreikka. Voodoo-talous on valitettavasti kovin vallitseva talousideologinen haara laajalti ympäri maailmaa ja kaikilla muilla maillahan ymmärtääkseni oma keskuspankki on, paitsi euromailla.

Ratkaisevaa on se miten oman keskuspankin suomia mahdollisuuksia hyödyntää. Ei ole olemassa vain kahta vaihtoehtoa: 1. Keskuspankilla ei ole edes setelirahoitusmahdollisuutta (EKP) 2. Keskuspankki lainaa valtiolle kaiken rahan.

Vaihtoehto kakkosta ei taida yksikään maa soveltaa maailmassa. Tuohon väliin sopii paljon erilaisia variaatioita. Niistä tarvitsee vain valita. EKP:n keskuspankkirahoituksen kieltäminen on ollut typerin päätös mitä euroa luodessamme olemme tehneet. Olemme antaneet vapaaehtoisesti itsemme yksityisten luottoluokittajien ja luotonantajien armoille.

Ja ottaa todella päähän lukea ison oppositiopuolueen pj:n lausuntoja, jossa hän kritisoi hallitusta hyvinvointiyhteiskunnan leikkaksista. Mutta ei siis siitä että niitä leikkauksia tehdään vaan, herranjumala, siitä, että niitä tehdään lähes kolminkertaisesti liian vähän.

Vuoden 2009 elintaso puhe on täyttä hölynpölyä. Sipilä ohittaa sujuvasti sen tosiasian, että olemme olleet taantumassa 6 vuotta. Taantumassa nyt vain tuppaa käymään niin, että tulot laskee ja menot kasvaa. Ei meillä todellakaan elintaso ole kasvanut niin kuin Sipilä väittää. Työttömyys esimerkiksi on kasvanut. Sipilä ei ole lainkaan tästä huolissaan vaan on laittamassa lisää ihmisiä kilometritehtaalle. Siten syvennetään lamaa ja taas ollaan "nostettu elintasoa" ties minkä vuoden tasolta millekin tasolle Sipilän logiikan mukaan.

Jukka Laine

Saksassa ja monessa muussa maassa on tehty talousuudistuksia ja sisäisiä devalvaatioita. Se on nyt merkillinen ajatus että maa voi menestyä vain oman valuuttansa arvoa leikkaamalla eli heikentämällä kansalaisten omaisuuden arvoa. Suomi on pääomaköyhä maa ja eräs syy on siihen devalvaatiot, jotka söivät varallisuuden. Toinen syy tietysti on se että valtio on vaurastunut keräämällä kansalaisten varoja.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Suomessa on riittäväistä pääomia se ei ole ongelma. Valtiohan ei istu keräämiensä verojen päällä vaan ne palautuvat eri kanavia pitkin kansantalouteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomessa on riittäväistä pääomia se ei ole ongelma. Valtiohan ei istu keräämiensä verojen päällä vaan ne palautuvat eri kanavia pitkin kansantalouteen."

Devalvaatiot ja rahan arvon heikentäminen kelluttamalla syövät kaiken varallisuuden ja siksi sijoittajat vievät rahansa pois sellaisesta maasta jonka rahan arvo kelluu alas, tai joka devalvoi säännöllisesti. Menestyvät taloudet eivät devalvoi, eikä niiden valuutta kellu alas. Se on siis huono konsti ja parempi on ettei se ole käytössä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Rahapolittisesti suvereeni valtio (itsenäinen) joilla tarkoitetaan sellaisia valtoita jotka laskevat ITSE liikkelle valuuttansa, eivät ole merkittävissä määrin velkaantuneet ulkomaille ja joiden valuutta kelluu....niin tällanen valtio ei voi ajautua maksukyvyttömyyteen = se kykenee hoitamaan velkansa."

Jos tämä pitäisi paikkansa niin Suomi ei olisi markka-aikana velkaantunut sillä tavalla merkittävästi että Ahon hallitus joutui leikkaamaan menoja kansantuotteeseen suhteutettuna saman verran kuin mitä Suomenkin nyt pitäisi leikata. Ei se silloinkaan vaikeata ollut, ei se nytkään sen vaikeampaa olisi.

Jos kerran se on niin helppoa että antaa vain keskuspankin painaa rahaa ja antaa, tai "lainata" se valtion käyttöön, niin miksi ihmeessä Viinasen/Ahon halitus ei tehnyt niin, vaan Viinanen kävi kerjuureissuilla ulkomailla.

Miksei Ukraina vain paina rahaa tarpeisiinsa, sen sijaan että kinuu sitä EU:lta tai Venäjältä tai IMF:ltä? Ukrainahan on itsenäinen valtio, jolla on oma raha ja rahapolitiikka.

Miksei Kreikka irtaantunut EU:sta ja alkanut painamaan omaa rahaa valtion tarpeisiin? Kreikkahan on itsenäinen valtio, kuten Sveitsi tai norja. Miksei se tehnyt niin?

Ei taida asiat olla ihan niin yksinkertaisia kuin mitä Jarmo yrittää uskotella. Taitaa olla niin että tarvitaan muitakin toimia kuin rahan arvolla keplottelemista ja ne muut toimet ovat ratkaisevia.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

http://occupymoneymovement.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Katso tuota kuvaa ja mieti.

Ahon hallituskauden leikkauslistat saneltiin IMFn toimesta.

Ukrainassa vaihdetiin keskupankin johtajaa heti kun Janukovits lähti. Nyt Eu on rahoittamassa Ukrainaa +10mrd summalla, samaan aikaan Ukrainalla on +1mrd kaasulasku Venäjälle maksamatta ja 23mrd velat keskieuroopan pankeille. Mihinköhän tukirahat menevät. Kreikan tie, Kreikan tie ja Kreikan tie.
Ukraina tekee omat ratkaisunsa. Matkusta Kiovaan kysymään heiltä miksi eivät tee järkevää talouspolitiikkaa.

Ihan sama Kreikan suhteen, mene kysymään heiltä, en minä sitä tiedä. Jokainen maa tekee lopulta omat ratkaisunsa.Jos eivät tee niin joku toinen tekee sen heidän puolestaan.

On lapsellista esittää että esittämäni ratkaisumalli olisi yksinkertainen. Ei sitä se ei ole, mutta se on täysin mahdollista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"On lapsellista esittää että esittämäni ratkaisumalli olisi yksinkertainen. Ei sitä se ei ole, mutta se on täysin mahdollista."

Niin, enhän minä sitä yksinkertaisena mallina pitänyt, vaan kritisoin niitä blogisteja, Jarmo ei ole ainut, jotka esittävät sen asian niinkuin se olisi yksinkertainen ratkaisu.

Itseasiassa esimerkiksi Suomessa on devalvaatioiden yhteydessä aina viety läpi isoja rakenteellisia muutoksia. Miksi vain devalvaatioiden yhteydessä? Sitä sopii kysyä. Minun veikkaukseni on ettei niitä olisi voitu muuten läpi. Devalvaation sumuverhon suojassa, kansalta piilossa, rakennemuutokset ovat onnistuneet ja ne, eikä se devalvaatio, on ollut se vaikuttava tekijä.

Devalvaatioissa on yleensä se ongelma, että kun vienti on sen kautta lähtenyt vetämään, niin se etu on heti kuitattu palkkaneuvotteluissa pois, niin että sen vaikutus on jäänyt hyvin lyhytaikaiseksi.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #17

Koska sä Arto opit, että toinen vaihtoehto on leikata palkkoja 20% jos se edes riittää! No koskas aloitetaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Koska sä Arto opit, että toinen vaihtoehto on leikata palkkoja 20% jos se edes riittää! No koskas aloitetaan?"

Koska sinä Keri opit että devalvaatio on sekä palkkojen leikkaus että säästöjen leikkaus.

Onko sinulla säästöjä? No, vauraimmat ja viisaimmat siirtävät rahansa hyvissä ajoin pois devalvoitavasta tai devalvoituvasta valuutasta ja näitä "fiksuja" rahoja on valtaosa kaikista rahoista.

"ironiavaroitus"
Vain ymmärtämättömät mökinmummot ja vaarit kärsivät devalvaatiosta menettämällä elinikäiset säästönsä. Mutta kukas siitä välittää? Hyvä että rikkaat saavat porskutella ja kartuttaa omaisuuttaan vain siirtelemällä rahojaan valuutoista toiseen.
"ironiavaroitus pois päältä"

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #17

Ja toinen osapuoli esittää hyvin yksinkertaisena mallina, että kun on enemmän velkaa kuin tuloja, niin leikataan kuluja. Ihan sama millainen taantuma tai lama maailmassa saattuu olemaan käynnissä. Kreikasa on jo inhimillenen kriisi käynnissä ja osa ihmisistä asuu suurtin piirtei luolissa ja silti tätä samaa lääkettä tarjotaan Suomessa ja Ukrainassa ja ties missä. En tiedä mille vuosisadalle meidän pitää palata, että kulut ovat samalla tasolla kuin menot.

Japani elvyttää kiihtyvää vauhtia, samaa ovat jenkit tehneet. EKP antaa muille maille vain imaiseksi kilpailuvaltin pitämällä euroa vahvana omalla politiikallaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Työttömyydestä v. 2013. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli 219.000, mutta silti KELA ilmoitti pari viikkoa takaperin maksaneensa työttömyyskorvauksia n. 328.000 henkilölle vuoden 2013 joka ikisenä 260 arkipäivänä.

Työttömyyden tilastointi on todellisuudessa nykyisin työttömyyden suuruuden peittelyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Hiljattain oli sellainen uutinen jonka mukaan lähes neljännes Suomalaisista sai jonkinlaista eläkettä. Ei ole mikään ihme jos on ongelma. Eikä se korjaannu inflaatiolla ja rahaa painamalla. Pitää varmaan laittaa ne(me) eläkeläiset töihin, jollain pienellä palkalla tietenkin, eihän se muuten työnantajalle kannata.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En ole lukenut hänen alkuperäistä kommenttiaan joten en voi ottaa siihen kantaa, mutta ajatuksena 8 miljardin leikkaukset lyhyellä ajalla suoraan sanottuna hirvittävät. Mitä lienee Suomen taloudesta ja hyvinvointivaltiosta jäljellä tuon jälkeen?

En myöskään tunne sitä talouspoliittista viisautta jossa stagnaatiotilassa oleva talous saataisiin tuollaisin toimin käyntiin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Marko Kivelä¨

Oletko sitä mieltä että maallamme on varaa velkaantua 6 miljardin vuosivauhtia. Mihin tämä perustuu,

Odotatko kenties jotain ihmettä joka muuttaa tilanteen.?

Jos sellainen ihme tulee, niin eihän mikään estä kasvattamasta sitten taas budjettiä. Tällä velkaantumisvauhdilla ei maamme ainoastaan köyhdy, vaan on kohta konkurssissa.

Sen kaltaiset perusteet ettei maamme kestä 8 miljardin leikkauksia, ovat varmaan olleet hyvä peruste Kreikan tai Ukrainankin velkaantumiselle. Se ei ole hyvä peruste. Hyvä peruste sensijaan on budjetin leikkaamiselle se etteivät tulot riitä ja yli varojen elämistä ei voi loputomiin jatkaa.

Maamme tarvitsee uutta kasvuteollisuutta. Sitä saataisiin jos myytäisiin pois osuudet sellaisista yrityksistä jotka pärjäävät omillaan ja jos valtio sikoittaisi ne rahat aloittelevien kasvuyritysten pönkkäämiseen. En tarkoita nyt mitään subventointia, vaan rahoittamista normaalein liiketoiminnan keinoin ja pelisäännöin. Rahat tulee takaisin jos yritys menestyy, jos ei niin ei. Siihen liittyy riski, mutta se kannattaa ottaa, sillä yksikin todella hyvin menestyvä yritys voi tuoda kaikki sijoitukset takaisin valtiolle maksettuina verotuloina.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Miksi siitä hyvinvoinnista pitäisi olla jotakin jäljellä? Eihän se teidän Euro fantsuttelijoiden mielestä ole mahdollista ymmärtää, että jos leikataan menoja niin tottahan toki se on pois hyvinvoinnista aina jonkun ihmisen osalta, vai mistä ne säästöt otetaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei ole kysymys Euro- fantsuttelusta, vaan kyse on vakaasta valuutasta joka ei hypi ja pompi eikä ole keinottelijoiden keikuteltavissa. Sellaista valuuttaa ei voida aikaansaada pienen talouden pienissä puitteissa. Ei ole kyseessä siitä että euro pitäisi olla talouteen yhteensopiva vaan siitä että talous pitää tehdä euroon yhteensopivaksi.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #25

Minkä takia Arto sotkee asioita. Kelluva valuutta ei ole heiluteltavissa! Mitä tulee euron vakauteen niin se on vakaaksi valehdeltu. Euro on heitellyt n. 30% enemmän suhteessa dollariin kuin Ruotsin kruunu kriisin alettua 2008.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ei järkeä juustohöylässä, mutta energiapolitiikan omavaraisuudessa. Ydinvoimaa, turvetta ja mädätyksen tuottamaa kaasua tuulivoiman lisäksi.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Suomen yksi tärkeimmistä prioriteeteistä tulevaisuudessa pitäisi olla 100% energiaomavaraisuus.

Ydinvoimaa käytetään niin kauan kun laitosten käyttöikä on. Uusia ei rakenneta!

Aurinkoenergian määrää on lisättävä dramaattisesti. Kaupungeissa esim.taloyhtiöt voisivat tuottaa osan asukkaiden tarvitsemasta energiasta itse.

Yksi 30 * 30 km paneeli kattaisi KAIKEN Suomen tarvitseman energian.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Se, jos palkan-ansaitsija on sairauslomalla, on hänelle oikeus.
Sen sijaan luottamustoimen haltija ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole sairauslomalla, koska luottamustoimesta (kansanedustaja) ei ole vapautusta, se on 24/7 eikä sijaista ole.
Aika lailla eri tavalla me Arin kanssa olemme Sipilän tekstin ymmärtäneet, mutta se onkin jo eri messu.
(3 miljardia, josta 1 ensi vuonna ja 2 tulevan hallituksen ohjelmaneuvotteluihin)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän Sipilä kertarysäystä tarkoittanut vaan säästöohjelmasta yli seuraavankin hallituskauden:

- On rehellistä todeta, että meidän on luotava ohjelma velaksi elämisen lopettamiseksi ja silloin ei puhuta kolmesta miljardista, vaan seitsemästä - kahdeksasta miljardista eurosta.

Hänen mielestään säästöt pitäisi saada aikaan kuuden vuoden kuluessa.

ja:

Keskustan puheenjohtaja sanoi myös hyväksyvänsä tulevien säästötoimien jaksottamisen seuraavalle hallituskaudelle. Hän kuitenkin korosti, että tarkemmat päätökset niistä pitää tehdä vasta tulevissa hallitusneuvotteluissa.

http://yle.fi/uutiset/sipila_saastotarve_on_jopa_k...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mahdollisena ennakkosuosikkina seuraavaksi pääministeriksi Sipilä kasaa kiitettävästi hiiliä päänsä päälle, se on oikea linja.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Se onkin tosiaan oikea linja. Olen ihan varma, että jostain vielä hyvinkin pian tulee se kipinä joka ne hiilet sytyttääkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hiiliä päänsä päälle seuraaviin hallitusneuvotteluihinkin mahdollisesti suurimman puolueen puheenjohtajana; säästöthän pitäisi pääasiallisesti suorittaa seuraavan hallituskauden aikana, joten se niistä ei-sitovista hallitusohjelmista.

Jouko Koskinen

Jokuhan tässä mättää - kaikenkokenut liikemies varmasti paras vastaamaan että mikä. Ilmasto, sää, palkkataso, energian hinta - vai mikä. Kolme ensinmainittua ehkä jotenkin hallinnassa ja hiukan kummeksun tuota energiajuttuakin.

Tuontisähkön hinta on ollut pitkään 30 - 40 euron tasolla - omat voimalat ovat haukkuneet hintansa kauan sitten ja tekevät nyt puhdasta voittoa pari miljardia vuodessa. Ruotsissa on vettä yli äyräiden ja veli venäläinen myy tshernosähköä halvalla kun sielläkään ei ole nyt pakkasia.

Sähkön aluehinta tänään n. 30€/MWh - vuositasolla tuonti yli 2GWh spothintana vain 0,6 miljardia euroa vuodessa. 8 vuodessa kuitenkin ydinvoimalan hinta jos ei tilata sitä ArevaSiemensiltä kuten vihreät tahtoisivat.
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...

Joku kansallinen apatia, masennus ja haluttomuus tässä nyt täytyy olla.

ps.
Katsoin sen uudestaan 'joku näkymä täytyy olla' -ihan nappiin. Mutta miten se uskottava näkymä luodaan. Lisää liksaa, lisää veroja, lakkoon joku avainala . . .

Onko se vaan sitä että 'minä kans' - kun valtio tekee tahallaan konkurssia, täytty tehdä se ite ensin. Poimia herkkupalat kahdesta konkurssista samalla vaivalla,

Jukka Laine

Se mättää että velkaantumistahti kiihtyy. Seuraavan kolmen vuoden aikana aiotaan sopeuttaa yhteensä kolme miljardia ja samaan aikaan velan tarve on ainakin 20-30 miljardia. Miten siitä eteenpäin ?
Ilman mittavia talousuudistuksia ( esim. **-liikkeen lakkauttaminen, ***voimaperäinen maahanmuutto, **rotuet investoijille jne. ) Suomi ei tule selviytymään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yksi osa-alue olisi sisämarkkinatkin, osta kotimaista -kampanja, millä viidakkorummulla sen sitten EU:n puitteissa lanseeraisikaan.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Sisämarkkinathan huutaakin hallelujaa näiden leikkauksien jälkeen. Siinä saa melkoisia markkinointitemppuja tehdä, että saa tulevan vajeen sillä paikattua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #38

Rakenna polkupyörästäsi ulkomaisten sijaan kotimaisilla komponenteilla sähköpyörä, kyllä se siitä.

http://www.euro1supply.com/polkupy%C3%B6r%C3%A4tar...

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni Vastaus kommenttiin #40

No kas kun ei Sipilä huomannut tätä ratkaisuehdotusta esittää. Kotimaisilla polkupyörillä tämä käppyrä laskuun:
http://occupymoneymovement.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

Ihmettelen vain mihin se 8000 miljoonaa euroa riittää, ei ainakaan kuntien velkaantumisen lopettamiseen.

8 Mrd euroa= 8x10^9 eli 8000000000 €
Sillä rakentaisi Suomeen neljäkymmentätuhatta uutta omakotitaloa tai muuta perheasuntoa a' 200000 € ?? Korjaa jos olen väärässä.

Neljänkymmentuhatta omakotitaloa jää rakentamatta säästöjen vuoksi, sillä keskiluokan veronmaksajilta se on pois.

Mutta se ei riitä, heti kun kansainväliset verot nousevat korkokulut ja säästämistarve kasvaa ja asuntojen hinnat nousevat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oravanpyörähän tämä on, jos ei Sipilä tule ja laita asioita toiseen malliin, tuskin muista pääministerikanditaateista tähän muutokseen on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saihan Soinikin joukkonsa suoraksi, mikä ettei Sipilä omiaan:

Perussuomalaisten kansanedustaja Laila Koskela on erotettu yksimielisesti Tampereen paikallisyhdistyksestä.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194883285956/arti...

Perussuomalaisten puoluetoimisto haluaa perusteellisen selvityksen tamperelaiselta paikallisyhdistykseltä, joka erotti reilu viikko sitten riveistään kansanedustajan ja kaupunginvaltuutetun Laila Koskelan.

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194883743439/arti...

Valtuustoryhmä: Laila Koskelalla on täysi tukemme

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194883701311/arti...

Jouko Koskinen

Orvanpyörä vaan menee alamäkeä vaikka tekisi mitä. 3 miljardin säästö tällä valikaudella ei käytännösä riitä edes velkaantumisen pysähtymiseen. Vaikka tuulimyllärit saisivatkin sähkön hintaan 150% korotuksen jolloin ydinvoiman raketajia alkaisi kerääntyä pilvin pimein, ei niitä voimaloita polkaista pystyyn vielä seuraavallakaan vaalikaudella tarpeeksi sähkön vientiin. Omakäyttösähkön hinnastahan sen tuloksen ajatellaan tulevan.

Luvitus pelkästään vie vuosia. Ne voimalat pitäisi olla jo valmiita jotka Pekkarinen ja Hassi torppasivat. Hassin stallariporuka käyttäytyy kuin pahin everstijuntta. Se ja Pekkarinen pitää saattaa valtakunnanoikeuteen vastaamaan olemattomista risupaketeistaan.

Maan ja kansan ajaminen tällaiseen kierteeseen tietoisesti, tahallisesti ja tarkoituksella ei pitäisi olla mahdollista demokratiassa ilman vakavaa henkilökohtaista vastuuta ja asianmukaisia sanktioita.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sipilän tyylillä ei tulla ja laiteta asioita toiseen malliin. Hän ei johda edestä vaan keskeltä. Olettaen, että hänestä tulee pääministeri, hänen pitäisi pystyä myös kasaamaan joukkue, joka toimii joukkueena.

Omasta ryhmästä pitää silloin pudottaa esimerkiksi yksilöpelaajat Pekkarinen ja Väyrynen heti ensimmäisellä valintakierroksella vilttiketjuun. Aika vaikea on myös keksiä muista puolueista Sipilälle solidaarisia pelaajia. Vapaavuori näytti siinä STX-tapauksessa olevansa joukkuepelaaja mutta muuten kokoomuslaisetkin ovat tähtipelaajia.

JK. PS:n Koskela olisi ilmeisesti sosiaaliministeriainesta. Hän näköjään uskaltaa mennä nurkkaan rouhimaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

Tämä on hauskaa irroittelua ja poliittista satiiria Juho Joensuulta. :)

Oikeasti voi olla että Sipilän taidot joutuvat koetteelle tässä joukkueen kokoamisessa. Sipilällä ei ole kokemusta tällaisesta poliittisesta joukkuepelistä.

Mutta pitää muistaa että näillä "tähtipelaajilla" ei ole nyt vaihtoehtoja, ei ole muita joukkueita joilla kiristää joukkueen kokoajaa. Jos haluaa päästä pelikentälle pitää siis nöyrtyä ja suostua kumartaman valmentajan oppeja. Ja nämä tähtipelaajat kyllä haluavat pelikentälle ja haluavat päästä pelaamaan. He ovat politikan ammattilaisia, eikä heillä ole muuta vara-ammattia, ainakaan sellaista johon heillä olisi intohimo.

Sipilän vahvuus on siinä että hän voi unohtaa maalliset murheet ja pyrkiä keskittymään oleelliseen, eli maan parhaaseen, omien intohimojen ja tavoitteiden sijasta ja jos muut "pelintekijät" aavistavat tämän, he voivat ihan omasta halustakin lähteä följyyn mukaan.

Tottakai Sipilä tarvitsee tiimin joka on aidosti hänen mukanaan rakentamassa yhteistä tavoitetta, eivätkä pelaa liikaa omaa peliään, omaan pussiinsa. Mutta eiköhän Sipilällä ole pelisilmää ja varaa valita oikeanlaiset pelurit ja yhteensopivan tiimin, kunhan se aika tulee.

Mutta jotta se hetki tulisi, pitää toki kaikki kortit pelata oikein sitäkin ennen. Liikaa ei Sipiläkään voi uhmata äänestäjien mielipidettä eikä liikaa saa uhata leikkauksilla tai muulla äänestäjien elämän kurjistamisella.

Ei kukaan voi politiikassa olla täysin rehellinen. Pakko on olla populisti ja pelata sen kaltaista peliä jolla ihmisten kannatus hankitaan. Tähän on Sipilänkin pakko alistua.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #47

- Mutta eiköhän Sipilällä ole pelisilmää ja varaa valita oikeanlaiset pelurit ja yhteensopivan tiimin, kunhan se aika tulee.

Arto, kyse on siitä, että ei taida olla mistä valita, ja presidentti Ahtisaaren tavoin sanon; "valitettavasti"!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #47

Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli.

Edestä johtaminen on tyypillisesti sankarijohtamista. On voitettava jotain ja tuhottava vihollinen. Sankarit kuolevat nuorena.

Keskeltä johtaminen taas on kuin rakennustyömaan johtamista. Siinä ei ole tarkoitus voittaa tai tuhota vaan saada asia valmiiksi.

"Pakko on olla populisti ja pelata sen kaltaista peliä jolla ihmisten kannatus hankitaan." Peli kannatuksen hankkimiseksi ilman näkemystä, miten peli pelataan, kun kannatus on saatu, on tuhoon tuomittu. Toivoisin Keskustan menevän vaaleihin sellaisilla teemoilla, joita voi esittää vielä vaalien jälkeenkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #50

Jos rakennustyömaita hoidettaisiin ja rakennuksia tehtäisiin, kuten politiikassa toimitaan ei tulisi kuin komea julkisivu, jos sitäkään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #46

Juho asettelee sanansa oikein maittavasti, kiitos.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Rukan hangilla ja Sipilän sairauslomalla on helvetin suuri ero.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset