Ari Alsio - puolueisiin sitoutumaton Aappa A taistelee paremman maailman puolesta "Oulusa".

Näin saa maataloustuet pienemmiksi

Ottamatta kantaa suuremmin nykyiseen maataloustukijärjestelmään, muuta kuin että se on kallis toteutus, niin yritän kahlata viljahalmeen lävitse kompuroimatta.

Jos puusepänteollisuus toimisi samoin kuin maatalous tukijärjestelmineen toimii, niin siihen vaadittaisiin muutosta, mutta nyt ei kukaan uskalla vastustaa nykyistä maataloustukijärjestelmää, koska sen uudelleen laatiminen on nykypolitiikoille mahdoton tehtävä.

Nyt maksetaan jokaisessa EU:n jäsenmaassa maataloustukia. Jos olisi esimerkiksi Saksa sellainen maa jossa ei maksettaisi tukia lainkaan kaikkien maiden maataloustuotteet kallistuisivat, koska saksalaiset tilat eivät olisi muuten kannattavia.

Kun tuotteesta saatava hinta nousisi joka maassa, niin jokaisessa maassa tukien tarve putoaisi nykyisestä tasosta hiukan.

Saksa joka on tässä nyt mallimaana olisi niin sanottu nollamaa, jossa tuottajalla olisi neutraalit olosuhteet. Maa jossa on huonommat olosuhteet viljelyyn saisi tukea, mutta maa joka on ihanteellisempi kuin Saksa maatalouden suhteen joutuisi maksamaan "tullia".

Silloin tuet ymmärrettäisiin ja niistä ei tarvitsisi kadehtia, nyt kun kaikki maat ja kaikki elinkelpoiset tilat saavat tukea se on vaikeampi hyväksyä.

Jos puuseppä toimisi, kuten maataloudessa toimitaan, hän voisi tehdä keinutuoleja ja hyysätä niitä tienvarteen keinutuolilaiturille, josta Ikean keinutuoliauto kävisi ne hakemassa. Kun tuotanto olisi muutaman ajan päästä kannattamatonta, niin valtio alkaisi työntää hänelle tukea jokaisesta teollisuushallineliöstä. Puuseppä rakentaisi helvetin isot tuotantotilat ja eläisi neliötukien innoittamana elämänsä kulta-aikaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Äärimmäisen huono idea. Kannatan sitä, että maatalous olisi yksi bisnes muiden joukossa. Meillä on EU:ssa maita, joilla on erittäin hyvä maatalouspotentiaali. Romania ja Bulgaria tulee mieleen ensimmäisenä, sitten Puola. Jos kaikki tukiaiset lopetettaisiin ja maatalous olisi bisnestä, nämä maat rikastuisivat. Kreikkakin rikastuisi todennäköisesti. Saksa on myös ihan hyvä maatalousmaa. Mielummin pitäisi antaa lisää rahaa niille, jotka tuottavat eniten. En tajua, mitä järkeä on tukea heikosti kannattavaa maataloutta, jolla ei ole kehityspotentiaalia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuskin hyville lahjoittamalla maailma paranisi, eihän sekään ole mikään hyvä juttu.

Eihän tässä mallissani ole huonoille jaossa mitään vaan olosuhteiden vääristymiä korvataan. Se on sama kuin kuljetustuki, kyllä sekin on asiaa, jos välimatkat ovat pitkiä kuten Suomessa.

Pitkässä juoksussa olisi toki ihanteellista jos kaikki asuisivat yhdessä pisteessä ja lähiruoka olisi tois lähellä, eikä hallaa näkyisi missään.

Kyllähän tuki on aina tukemista eikä koskaan se voi olla palkitsemista.

Tuki on tukea ja palkkiot ovat palkkioita, sitten voit antaa vielä bonuksia niitten päälle, mutta tuki ei sillä tule tarpeettomaksi, että joku osaa hommansa helvetin hyvin. Aina on niitä, jotka eivät pärjää ilman tukea.

Nyt vain on niin, että kaikkia tuetaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mieluiten lakkauttaisin kaikki EU:n maataloustuet. Siihen ei päästä mutta haluaisin, että mahdollisimman paljon käytettäisiin maatalouden kehittämiseen, jonka suurin potentiaali on Balkanilla, Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa. Lähiruoka ei tarvitse erityistä tukea, sitä ostetaan joka tapauksessa, jos sitä erikseen halutaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Valtion järjestämä ja säätelemä ilmaisten elintarvikkeiden jakelu aloitettiin jo muinaisessa Roomassa. Ensin jaettiin pelkästään viljaa. Lopulta leipää ja paistettua sianlihaa. Eli perisnteitä on tällä toiminnalla. Ei maataloustuista niin vain päästä eroon.

Suomihan voisi tietenkin halutessaan luopua kansallisista maataloustuista. Jostain kummasta ei edes Lipposen hallitukset tohtineet tehdä tätä muutosta.
Miksi muuten SDP ja Kokoomus edes yritä tätä?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tänään vein poikani hammaslääkäriin ja huomasin, että oli vähintään 100 metriä pitkä ruokajono täällä meidän menestyksekkään Espoon keskustassa. Leipää ja sirkushuveja. Venäjää tuntui moni jonottaja puhuvan. Mikäs siinä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hejssan, loistava idea. Aloitetaan perustulon kokeilu tästä: kaikille kansalaisille perusmuonitus kerran viikossa eli panssarivanikkaa ja sikanautaa tölkissä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jos Valio osaa imuroida miljoonatuet maidonmarkkinointiin, eikö meidän metsäteollisuus osaa samaa. Siellä vasta kenttää olisi kehittämiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset